Manolo logotype

Best of Pitti Uomo 88 - Orazio Luciano

Nästa företag som stack ut lite extra från Pitti Uomo 88 var det fantastiska La Vera Sartoria Napoletana eller Orazio Luciano som företaget heter efter sin grundare. Vi fick möjligheten att gå igenom kollektionen och vi blev inte besvikna.

Den första frågan man får ställa sig är om man ens kan klassa Orazio Luciano som ett mode/konfektionsföretag? Kvaliteten och hantverket är något man hittar endast inom skräddarsytt och de absolut främsta i branschen så som Attolini och Kiton. 

Anledningen till det är inte så konstig då Orazio var chefsskräddare på just Kiton i över 20 år innan han tillsammmans med sin son Pino bestämde sig för att starta något eget. Namnet La Vera Sartoria Napoletana betyder enkelt översatt "det verkliga napolitanska skrädderiet" och stilen representerar Neapel på ett utmärkt sätt. 

Skillnaden är väl möjligtvis att det snarare är ur ett klassiskt skräddarperspektiv snarare än ett modernt säljargument där mer eller mindre varenda okonstruerad kavajaxel benämns som "spalla camicia" eller napolitansk. Till skillnad från vad många tror är den klassiska napolitanska skräddarstilen fortfarande ganska bred i axlarna, (om än helt utan uppbyggnad) klart längre än dagens kavajer samt har en ganska tilltagen överärm som passats in i ett imponerande litet ärmhål. Slagen är i sammanhanget breda (standard på 10cm) och vanligtvis i en så kallad rullad 2.5 knäppning.

Känslan när man tar på sig en riktigt välsydd napolitansk kavaj är som en läsare en gång beskrev det "som att hälla på sig kavajen". Följsamheten är närmast oslagbar och pga den minimala uppbyggnaden i kanvas är känslan otroligt lätt på kroppen. 

Priset är som man säkert förstår inte lågt men sett till den kvaliteten man levererar och vad konkurrenterna tar är det ett av de mest intressanta alternativen i premiumsegmentet. Kavajer startar på ca 1 800 € och kostym några hundra till. För måttsytt tillkommer ca 20%. 

Våren 2016 som vi tittade på från Orazio Luciano domineras av tydliga rutor och hade stylats av grabbarna Jake och Alan på The Armoury. Delar av kollektionen hade sytts upp i vintagetyger och när man känner på dessa äldre tyger slår det en snabbt hur otroligt mycket grövre tyger man var tvungen att arbeta med förr. Kvaliteten kunde vara utmärkt men det var långt ifrån omöjligt att sommarkavajer syddes i tyger på 300-400gr/m vilket idag oftast skulle klassas som höst/vinter-vikt. 

Vi kan glädja er som gillar stilen att det kommer mer Orazio Luciano på Manolo senare under året. 

 

Rutiga kavajer.

Företaget erbjuder såväl kostymer, kavajer, skjortor och accessoarer.

Ett exempel på företagets flexibilitet. Här är en måttsydd safarikavaj som väntar på fitting.

Fantastisk guncheckrutig kavaj i ljusa sommartoner.

Företagets fenomenala axel i närbild.

Ljus windowpanekavaj i otroligt lätt konstruktion.

En kritstrecksrandig vintage-Frescoväv som kommer hålla en livstid. Stylad på klassiskt The Armoury-manér.

En av företagets kavajer i deras standardstorlek 50.

Pino och Orazio Luciano under måttagning av två kunder.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kavaj

#1 Matte säger
2015-06-29 11:48 - Anmäl

snyggt o stiligt.....skönt med att reportagen fortsätter i italiensk stil och dessutom i rätt passform igen (enligt mig)
#2 Jocke säger
2015-06-29 18:14 - Anmäl

Pino är grymt trevlig och ödmjuk! Har för mig att han även jobbat hos Isaia innan han gick tillbaks till familjeföretaget?
#3 oscar säger
2015-06-29 20:09 - Anmäl

Mycket trevlig läsning och oerhört fina kavajer.
#4 Adam säger
2015-06-29 20:38 - Anmäl

Jag älskar La Vera Sartoria Napoletana, Orazio är en trevlig prick som trots ett engelskt ordförråd på ca 4 ord gör sitt bästa att skoja och vara trevlig. Pino är även han riktigt trevlig och proffsig. Hade nöjet att prova den rutiga kavajen på nästa sista bilden under Pitti och det var så nära perfektion jag tror man kan komma med RTW!
#5 jj säger
2015-06-30 11:00 - Anmäl

mvg
#6 PatrikJ säger
2015-06-30 11:26 - Anmäl

Bra och passande artikel. Jag väntar precis på att plocka upp en kavaj jag beställt från Orazio Luciano i brun H&S Crispaire med brallor från Ambrosi i samma material.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.