Manolo logotype

10 x Pikétröjor

Pikétröjan får ofta oförtjänt mycket kritik och idag tänkte vi slå ett slag för modellen som borde vara en självklarhet i alla stilintresserade mäns vårgarderober. Glöm blaffiga logotyper, undermålig passform och piratkopior från Thailandsemestern. Vi listar 10 Pikétröjor som håller såväl kvalitets- som stilmässigt.

Kritiken mot Pikétröjan grundas allt som oftast på den stora andel av marknadens aktörer som envisas med att ha loggor, flaggor och emblem som täcker antingen bröst, rygg eller överarm. Detta i kombination med medioker kvalitet som lätt tappar form och färg efter några tvättar gör att många ser skeptiskt mot modellen.

Vi vill lyfta en helt annan tolkning av plagget. Ett rent och avskalat plagg som fyller den naturliga övergången mellan skjorta och t-shirt och som instoppad i ett par klassiska chinos kan vara fullt så sofistikerat som en skjorta. 

Pikétröjan är till skillnad från vanliga skjortor en stickad vara precis som t-shirts. De faller under kategorin "trikå" och skillnaden mellan hög och låg kvalitet blir extremt framträdande i dessa varor då såväl materialet som själva bindningen påverkar hur skjortan klarar tvätt och behåller sin passform. Det finns såklart alltid undantag som bekräftar regeln men överlag har de billigare versionerna av pikétröjorna väldigt lätt att krympa och tappa formen.

Vanligtvis när man pratar Piké är det kortärmade plagg med 2-3 knappar och en mjuk krage. De senaste åren har vi dock sett en stor utveckling av långärmade pikér som med fördel kan bäras under en kavaj och så kallade "Popovers" som är en Piké men med mer klassisk skjortkrage och något djupare knäppning.

 

Ascot Chang for The Armoury

Ascot Chang har för herrekiperingsbutiken The Armoury tagit fram en Piké i lång, respektive kort ärm. Här i ett gråmelerat utförande.

 

Isaia Napoli

Blå randig Piké från italienska Isaia.

 

Lacoste

Originalet från Lacoste.

 

Les Garcons Faciles

Klassisk vit piké från Les Garcons Faciles.

 

Sunspel

Sunspels modell Rivera togs fram för Daniel Craig i Bondfilmen Casino Royale och har sedan dess blivit en av företagets bäst säljande produkter.

 

Fedeli

Långärmad brun Piké i bomull från italienska specialisten på stickat; Fedeli.

 

Loro Piana

Piké i bomull och silkesblandning från lyxiga Loro Piana.

 

Orlebar Brown

Sann 60-talsromantik från Orlebar Brown. Tänk lika delar Connery, Cap Ferrat och korta badbyxor.

 

Saman Amel

Grå så kallad Popover med klassisk skjortkrage och fyra knappar i bröstet.

 

Theory

Ljusblå Piké i jersey från Theory.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skjorta

#1 Jacob säger
2015-06-16 12:47 - Anmäl

Skulle vilja slå ett slag för Uniqlo, som klart har de bästa pikeér jag hittat, trots sitt låga pris. Det som främst imponerar är hur de håller passform tvätt efter tvätt.
#2 jj säger
2015-06-16 12:52 - Anmäl

Ni glömde klassikern. John Smedley Dover. Passar bäst under kavaj då kragen är särskilt anpassad för att inte åka in under kavajen.
#3 Douglas säger
2015-06-16 19:05 - Anmäl

Instämmer med #1! Köpte en där mest för att testa tidigare i vår och den har varit fantastisk! Otroligt prisvärd men känns så mycket mer än så.
#4 Gäääsp säger
2015-06-16 22:44 - Anmäl

Tröjan som borde vara en självklarhet i alla stilintresserade mäns garderober och som är en självklarhet i resterande mäns garderober...
#5 Raderad säger
2015-06-17 00:45 - Anmäl

För mig står Ascot Chang och Saman Amel högst upp på delad förstaplats. Jättesnygg krage från Saman Amel!
#6 piketpolisen säger
2015-06-17 00:51 - Anmäl

Piké (piquet) är en struktur och inte något plagg. Denna binding går även att finna på andra plagg än "tenniströjor" t.ex. frackskjortan eller den tillhörande pikéflugan eller pikérosetten.

F.ö. Pop-over skjortan från Unge Herr Amal börjar bli tjatig nu - ungefär lika spännande som Pietro provenzale's trikåskjortor hos shirt factory.
#7 Stek säger
2015-06-17 09:23 - Anmäl

Ni har glömt Polo, en stor klassiker
#8 Halmstad säger
2015-06-17 09:41 - Anmäl

Tyvärr är pikétröjor alltför självklara för slappt klädda män i varmt väder.
#9 Kopparstaden säger
2015-06-17 21:26 - Anmäl

#8 Det går att se dåligt klädd ut i allt :-)
#10 tobbe säger
2015-06-18 12:34 - Anmäl

Så hur bör man bära dessa, instoppade eller hängande utanför, ständigt omtvistat tycker jag.
#11 riesenschnauser säger
2015-06-18 12:54 - Anmäl

#10: Det beror på längden tycker jag, samt midjehöjden på byxorna/shortsen.
#12 Andreas Weinås säger
2015-06-18 12:59 - Anmäl

#10 - Jag föredrar faktiskt instoppat. Blir direkt lite mer uppklätt och särskilt tillsammans med en lite högre klassisk bomullsbyxa.
#13 Patrick säger
2015-06-21 01:01 - Anmäl

Originalet? Hade en Lacoste en sisådär 16 år sedan på gymnasiet. Förmodligen det värsta plagget jag nånsin ägt, kan fortfarande komma ihåg känslan av den strävt stickande säckväven mot huden. Var tvungen o gå fram å talla på en arbetskamrat i fredags, som råkade ha på sig en. Ett helt annat plagg, mjukt o skönt precis som det ska va.
#14 Charles säger
2015-07-03 12:48 - Anmäl

vältränad? annars låt bli, få plagg framhäver även en lätt magkula som en piketröja.
#15 Andreas Weinås säger
2015-07-03 13:47 - Anmäl

#14 - Fast det beror väl snarare på passformen på plagget. Men visst har du en poäng i att stickade varor som sitter nära kroppen kan vara mindre förlåtande.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.