Manolo logotype

En stil som inte kostar skjortan - Del II - Kostymer och kavajer

I ett par inlägg nu har vi tipsat er om prisvärt mode och lyft fram alternativ som inte behöver spräcka årsbudgeten. Temat har varit att stil inte har med pengar att göra och att man kan hitta fina produkter till en relativt låg kostnad. Dagens text kommer att knyta ihop säcken och fokusera på konfektion i form av kostymer och kavajer.

Detta är något som kräver lite mer av oss som konsumenter för att fyndfaktorn skall infinna sig. Det säger sig själv att exempelvis en accessoar i många fall är enklare att tillverka samt kräver mindre material och arbetsinsats än vad exempelvis en kostym gör. För när det kommer till bra kostymer och kavajer är konstruktion och material A och O. Det vi syftar på avseende kvalitet är att kavajen helst skall ha en sydd kanvaskonstruktion och så kallade flytande mellanlägg. Detta för att ge en mer följsam passform som formar sig efter kroppen över tiden. Att prata om en handpikérad kanvas kan vi dock lämna beträffande denna artikel eftersom detta endast finns inom bespoke och den allra dyraste konfektionen. När det kommer till material så syftar vi på bra tyger från mer eller mindre kända tillverkare och helst helt utan inblandning av konstgjorda material. Produkter som uppfyller dessa kriterier är generellt sett av hög kvalitet och tenderar att kosta därefter. Det finns dock lite alternativ och den som anstränger sig kan bygga en riktigt bra garderob utan att spendera en förmögenhet.

Ett bra ställe att börja på är den internetbaserade outleten Yoox. Denna italienska sida är världens största outlet och har mer produkter än vad man orkar leta igenom. Företaget är börsnoterat och omsätter miljardbelopp varje år. De har ett enormt utbud av framförallt italienska märken (vilket är positivt om man letar efter mjuka okonstruerade kavajer) med ett utbud som är säsongsbaserat och fylls på löpande. Normalt sett kan man räkna med ca 50% rabatt mot butikspris och nu inför sommaren kan ni hitta otroligt fina lätta kavajer från märken som Boglioli, Lardini, Caruso, LBM1911 mfl för under 3500 kr. De har även precis börjat sin rea som successivt ökar och i sommar kommer ha upp till 85% rabatt mot butikspriser. För den som vill vara säker på att fånga godbitarna inför hösten så har de även börjat lansera höstnyheter redan nu. Ett stort plus för denna sida är att de på de vid större orders har fri frakt och retur. Vi har personligt mycket god erfarenhet av denna enkla process. De har även massor av kostymer, rockar, jackor, slipsar mm.

 

Kavaj från italienska Cantarelli.

Bogliolikavaj från Yoox för ca 3 000 kr.

En annan betydligt mindre outlet är Londonbaserade Malford of London. Deras utbud är inte så stort men de har en del riktigt fina produkter att botanisera bland. De har bland annat ett bra utbud av Gieves & Hawkes, Ede & Ravenscroft, Paul Smith samt Ralph Lauren. Här kan man hitta en kvalitetskostym i full- eller halvkanvaskonstruktion tillverkad i Europa av bra ullkvaliteter för under 6000 kr. Undertecknad har exempelvis köpt en midnatssblå smoking från Gieves & Hawkes tillverkad i Italien med ett normalpris på ca 12000 kr för överkomliga 4500 kr. Även Malford har löpande rabatter och spontana reor så se till att hålla utkik eller anslut er till deras mailutskick.

 

Kostym från brittiska Gieves & Hawkes via Malford of London för ca 8 000 kr.

Ett företag som verkligen valt att satsa på prisvärda kostymer är holländska Suitsupply. Med en riktigt imponerade estetik och kostnadseffektiv produktion i Kina har man lyckats erbjuda kostymer från 2 700 kr med tyg från några av de mest kända väverierna i Italien. Mycket av detta har gjorts möjligt tack vare storskalsfördelarna med enorma inköp av tyg och stora ordrar till fabriken i Kina. 

Företaget kännetecknas av prisvärda produkter rakt igenom och inte minst en väldigt välstylad och bra webshop som utöver de närmare 60 egna butikerna säljer hela företagets utbud. Deras premiumlinjer La Spalla och Jort erbjuder inte bara väldigt exklusiva tyger utan också en hel kanvaskonstruktion för ca 7 000 kr.

Blå kavaj i hel kanvaskonstruktion med en hopsack-väv av Ull/linne/silke/kashmir. Ur Suitsupplys premiumlinje Jort till priset av 4 199 kr. (även översta bilden)

Gabucci är kanske inte den första butiken många tänker på när man pratar om budgetmode, kanske snarare tvärtom. Denna fantastiska butik med ett av Europas absolut vassaste sortiment när det kommer till välklätt herrmode håller en hög men motiverad prisbild. Dock vill vi lyfta fram företagets egen linje av konfektion med samma namn. De erbjuder i vår mening en precis så bra kostym som det är möjligt att producera för 6500 kr. Tillverkad i Italien med en sydd halvkanvaskonstruktion, mjuka fina axlar och ett par handsydda detaljer i fina italienska tyger. En stor fördel är att de för många modeller även erbjuder så kallad mix-and-match service så att vi som har olika storlek på kavaj och byxa ändå kan hitta en bra passform. Vissa kanske har invändningar mot att vi säger att en kostym som kostar 6500 nämns i sammanhang som rör budgetmode. Vi tycker dock att det är motiverat då man får väldigt mycket produkt för pengarna.

 

Kostym från Gabuccis egna linje för 6 500 kr.

En annan lösning som faktiskt inte är så dum är att leta inom kvalitetsutbudet second hand. I Stockholm finns butiker som Herr Judit och A.Marchesan som har ett handplockat utbud av hög kvalitet vilket underlättat för dem som inte själv orkar rota på loppisar, marknader, Myrornas eller Stadsmissionen. Prisnivån är helt klart högre än för annan second hand men kvaliteten och urvalet är överlag utmärkt. I vissa fall har de plagg i nästan nyskick eller till och med helt oanvända. Herr Judit säljer mycket på kommission och tar emot bra plagg från allmänheten. Det är alltså ett bra sätt att kunna sälja av de plagg man själv tröttnat på och ett förhållningssätt till konsumtion som vi uppmuntrar.

 

Carusokavaj från Herr Judits butik på Sibyllegatan för 3 500 kr.

När det kommer till second hand så är även Ebay en riktig guldgruva. På denna världens största marknadsplats finns alltifrån enstaka plagg upplagda av privatpersoner till överskott från fysiska butiker eller professionella secondhand-aktörer. I fallet med Ebay skulle vi kunna skriva en hel artikelserie i sig för det finns så mycket att säga och många tips att ge. En sak vi vill skicka med när ni börjar leta fynd här är att tänka på att Ebay faktiskt har lokala marknadsplatser. Många går bara in på Ebay.com vilket är den huvudsakliga amerikanska sidan och där majoriteten av säljarna är från USA. Vill man köpa amerikanska märken så som Ralph Lauren eller Brooks Brothers är detta så klart mycket bra då både utbud och priser är enastående. Dock så är dollarn ganska dyr idag och man er skyldig att betala tull och moms vid köpen till Sverige varför priset kan bli högre än vad man räknat med. Vi vill istället slå ett slag för brittiska Ebay.co.uk, italienska Ebay.it eller tyska Ebay.de. Alla dessa har ett bra utbud, främst den brittiska, och man slipper som köpare att betala tull då det rör sig om handel inom Europa. Tänk lite som i fallet med USA här, handla lokalt. Brittiska skor, slipsar, skjortor och kostymer finns det gott om på Ebay.co.uk och kommunikationen med säljarna enkel. Fyndfaktorn för en italiensk kavaj på Ebay.it är stor och man kan lätt hitta riktigt fina kostymer och kavajer för en liten summa. En stor nackdel med Ebay och andra marknadsplatser är att bilderna ofta är ganska dåliga. Plaggen gör sig inte rättvisa när de är dåligt upphängda och inte sällan fotograferade i en mörk miljö med mobilkamera. Det gäller därför att titta noga, kika på de mått som ofta finns utskrivna samt maila om fler bilder och mått. Å andra sidan medför detta att vissa inte våga köpa och priset blir lägre.

Kostym från Isaia för 6 000 kr på brittiska Ebay.

Slutligen vill vi nämna en annan viktig sak. En felaktig storlek eller passform kan förstöra det bästa av plagg och det spelar ingen roll om man köper en kostym för 10 000 kr om den inte sitter som den skall.

Satsa då istället på att avsätta en del av budgeten till en bra ändringsskräddare så att slutresultatet blir perfekt. För ändringar mellan 500 - 1 000 kr hos en bra ändringsskräddare blir kavajen anpassad efter er och vi vågar nästan lova att resultatet kommer se riktigt bra ut. Då har man faktiskt utnyttjat fördelarna med smart konsumtion på ett bra sätt.

För återigen, stil handlar inte om pengar. En stilfull person är en person som på ett personligt sätt raffinerar och definierar sig själv och som lika mycket klär snyggt för sin egen skull som för sin omgivning. 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Oniel säger
2015-06-04 15:36 - Anmäl

Om man tar prisvärda skor gentemot kvalitet och pris, vad skulle ni rekommendera då?
#2 klevenspielberg säger
2015-06-04 15:42 - Anmäl

Jag har länge undrat hur det kommer sig att många nätbutiker, som rimligen borde veta bättre, väljer att knäppa alla knappar när de fotograferar kavajer. Även om de skulle en prao att avemballera och fota plaggen (inte troligt), eller har en fotostudio att ta alla sina bilder (inte heller troligt) så borde det väl vara lätt att tillrättavisa dem?

Jag gnäller för att jag tycker att man får en sämre uppfattning om hur plaggen ser ut, inte bara för att rätt ska vara rätt... Bra artikel though!
#3 Ramb säger
2015-06-04 18:16 - Anmäl

Några tips om jag vill köpa en bra måttsydd kavaj i Göteborg? Är inne på Herr Karl, men också hört talas om CapeCod.
#4 Carl säger
2015-06-04 18:39 - Anmäl

Linnégatan 2 har måttsytt. Lätt bäst i Göteborg
#5 Bellohizzle säger
2015-06-04 18:47 - Anmäl

Suverän artikel! Mycket trevlig läsning för mig med begränsad plånbok.
#6 M säger
2015-06-04 19:08 - Anmäl

Kan ni på Manolo tipsa om en skräddare som gör alla dessa ändringar för 500-1000 kr? Skräddaren som jag brukar använda här i Göteborg tar 500 bara för att lägga upp ett par ärmar. Drar snabbt iväg om man ska ändra flera saker.
#7 Halmstad säger
2015-06-04 20:02 - Anmäl

#6
Prova Emad vid Redbergsplatsen. Prisvärd o ger rabatt när det är flera objekt el. moment.
#8 Daniel säger
2015-06-04 20:03 - Anmäl

Cape Cod är fantastisk, Christer är en äkta gentleman, där säljs ingen konfektion alls så kan ju inte jämföra med Linnégatan 2, Spiga 3 eller herr Karl. Besök samtliga och bilda din egen åsikt.
#9 eric säger
2015-06-04 20:26 - Anmäl

Hej,

Undrar om det finns någon i Göteborg som saluför Gabucci? Väldigt nyfiken på att prova dem då ser ut att ha massa godis
#10 Andreas Weinås säger
2015-06-04 20:34 - Anmäl

#2 - Anledningen att många fotograferar med alla knappar knäppta är för att kunden tydligt skall se att det är en treknäppt kavaj. Jag håller helt med om att det försämrar fallet men samtidigt ser allas kroppar olika ut och skyltdockor är i regel väldigt "tacksamma" att illustrera kavajens passform på.

Fördelen som jag ser det med den här typen av "sämre" styling är att väldigt många kategoriskt avfärdar fantastiska plagg vilket gör att man har stor chans att själv fynda om man känner till varumärket sen innan. Har själv gjort några av mina bästa fynd i garderoben på Yoox just så.
#11 Andreas Weinås säger
2015-06-04 20:36 - Anmäl

#9 - Gabucci är en butik i Stockholm och deras egen linje som Olof tipsar om i artikeln säljs endast där. Dock har de nyligen öppnat en webshop så det vill man prova produkterna går det att klicka hem dem även om man bor utanför Stockholm.
#12 eric säger
2015-06-04 22:20 - Anmäl

#11 Tack Andreas.
#13 Tony säger
2015-06-05 00:23 - Anmäl

Jag tycker att man i sammanhanget kan nämna kostymer och plagg från Charles Thyrwitt i London. Om man lägger till kostnad för ändringar så har man ändå bra basplagg till en rimlig peng! Dessutom tycker jag att deras skjortor är riktigt bra i jämförelse mot många andra dyrare märken.
#14 B säger
2015-06-05 11:09 - Anmäl

Jag håller med #8, jag har köpt några kavajer och skjortor från Christer på Cape Cod och är mycket nöjd med resultatet.

Man har stor möjlighet att påverka. Han har en mängd tyger att välja bland. Du kan påverka kavajens längd, vidd, utseende på slagen, foder, knappar etc.
Stor variation på kragmodeller till skjortan, tyger, etc.
Vill du ha lite större vidd på vänstermanschetten på skjortan (för att klockan skall få bättre plats) ordnar han det.
#15 Gustav säger
2015-06-06 14:05 - Anmäl

Hej!

Uppskattar särskilt Gabuccirekommendationen, ska definitivt göra ett besök. Planerar inköp av mörkblå kostym inom kort, och har tänkt mig en budget på 10000 kr. Har ganska tacksamma, genomsnittliga kroppsmått och borde kunna hitta en konfektionskostym som efter mindre ändringar kan sitta väl, men är ändå öppen för MTM.

Var i Stockholm kan man tänkas få mest kostym för 10000 kr, och vilka märken rekommenderas särskilt i denna prisklass?

Tacksam för svar!
#16 Andreas Weinås säger
2015-06-06 14:46 - Anmäl

#15 - Jag skulle faktiskt fortfarande titta på t ex Gabuccis egna linje då du inte begränsas till de enklaste tygerna och får plats med några hundralappar i skräddarändringar inom den budgeten. Även en enklare kostymer från Caruso ryms inom budgeten.

Corneliani gör också riktigt vassa kostymer för pengarna men kan eventuella ligga någon tusenlapp högre och finns på bl a Hans Allde och Ströms.

Annars är Gaiola och G.abo Napoli bra tillverkare under 10 000 kr.
#17 Blåst av Yoox säger
2015-06-06 17:24 - Anmäl

Är det bara jag som har dåliga erfarenheter av Yoox? Jag beställde 3 stickade Altea tröjor från dem en av dem höll erbarmligt dålig kvalitet och flera sömmar gick sönder redan första dagen (skall tilläggas att det var rätt storlek). Jag misstänker att det var en piratkopia. Efter ett antal försök att få kontakt med deras "kundtjänst" har jag gett upp. Visst finns det mycket fint på deras hemsida, men efter denna behandling är jag väldigt skeptisk till detta företag.
#18 M säger
2015-06-06 19:29 - Anmäl

#7
Tack för tipset, ska absolut kolla in honom, det är dessutom nära mig!
#19 Jöran säger
2015-06-09 21:18 - Anmäl

Om man köper en billigare kavaj eller kostym för att sedan göra skräddarändringar på den, vart är då bästa stället att göra detta på i Stockholm?
#20 Andreas Weinås säger
2015-06-10 11:50 - Anmäl

#19 - Jag har goda erfarenheter av både Royal och Vivian på Östermalm.
#21 Tony säger
2015-07-12 01:27 - Anmäl

Ägaren till herr karl i Göteborg är så otrevlig och arrogant att jag inte rekommenderar någon att gå dit.
Han tror att han är den enda som vet något om kläder och är otrevlig mot kunderna.Flera av mina vänner har samma dåliga uppfattning av honom.

Twins ,Spiga 3 ,st James i Göteborg är väldigt trevliga och bra!
#22 Jones säger
2015-07-13 14:34 - Anmäl

Lite off topic, men jag undrar om en bättre skräddare kan minska lite på, eller ta bort helt, axelvadden på en kavaj? Jag borde satsat på en okonstruerad från början - det är alltid lätt att vara efterklok - men tyckte inte att jag hittade något som passade och därför blev det en med lite uppbyggd axel. Funderar därför på om det finns någon sätt att justera detta i Stockholm. Någon som har erfarenhet av detta och kan tipsa?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.