Manolo logotype

Garderobens hörnstenar - Den mörka kostymen

En av de frågorna vi får oftast är vad man skall satsa på om man endast skall äga en kostym. Det optimala plagget som passar i så många situationer och formella sammanhang som möjligt. Svaret är den mörka kostymen i tunn ull.

Vår första tanke med dagens artikel var att specificera det än mer till endast en färg men vi insåg snabbt att det är snarare en fråga om personlig smak. Om man föredrar mörkblått, antacitgrått eller svart är upp till var och en men det finns såklart för och nackdelar med alla alternativen. 

Vad innebär då begreppet "mörk kostym"?

Klädkoden med samma namn syftar till en kostym i en mörk ton av blått, grått eller eventuellt svart även om det sistnämnda är främst förknippat med begravning. Klädkoden syftar till mer än bara själva kostymen och inkluderar en vit skjorta, svarta skor (med fördel oxfords) och en sobert mönstrad slips.

Det är inte bara nyansen som spelar in. Även kostymens material är avgörande för den formella nivån. Till en tillställning med klädkod "Mörk kostym" lämpar sig exempelvis inte lediga tygval som bomull, linne eller tweed speciellt bra. Istället rekommenderar vi att man satsar på en tunn ullkvalitet eller varför inte med inslag av silke eller mohair för ökad lyster. 

Den mörka kostymen bör vara minimalt mönstrad och istället för glencheck och windowpane-rutor rekommenderar vi ett diskret Birdseye- eller fiskbensmönster om man vill få lite mer struktur och liv i tyget. Även om kritstrecksrandiga kostymer kan vara fantastiskt snygga så passar de bättre i arbetet än på formella fester och ju diskreta krita, ju formellare känsla. 

Väljer man en blå kostym är det ett spektra mellan mörkblått och midnattsblått som gäller. Mellanblå kostymer kan vara väldigt snyggt men för den här typen av tillställningar är det den mörkare skalan som gäller. Mörkblått är en väldigt harmonisk nyans som passar de flesta hudtoner och är relativt lätt att matcha med andra nyanser. Våra personliga favoritval till dessa kostymer är slipsar i buteljgrönt eller vinrött.

I skoväg fungerar svarta skor utmärkt till mörkblå kostym. Det finns en missuppfattning att det skulle vara ett stilbrott att kombinera dessa två nyanser vilket enligt oss är dumheter då kombinationen mörkblå kostym och svarta oxfords varit en självklarhet större delen av 1900-talet. Vi anser att även om klädkoden tekniskt säger svarta skor finns det idag utrymme att även bära mörkt bruna, burgundy eller oxblodsfärgade oxfords till mörkblå kostymen. 

Väljer man en grå kostym blir känslan ofta lite mer avskalad. Här känns en mellangrå nyans mer acceptabel och vi rekommenderar kalla toner i slipsväg. Vår personliga favorit till den grå kostymen är den mörkblå slipsen. I skoväg gör sig vanligtvis svarta skor bäst men även burgundy är ett utmärkt val.

Skall man köpa en mörk kostym för att bäras i mer formella sammanhang kan det vara en bra idé att tänka över några av kostymens detaljer. Klassiska fickor är att föredra framför patch pockets, det skadar inte med en lite mer uppbyggd konstruktion i axel och mellanlägg samt kavajen och byxans längd gör sig ofta bra i ett lite mer traditionellt utförande. Man kan absolut bära byxorna utan bryt men de kortaste längderna och smalaste silhuetterna gör sig ofta bättre i ett informellt sammanhang.

 

 

Oscar Jacobson x King

Samarbetskostym mellan Oscar Jacobson och King Magazine i tunn marinblå ull från Vitale Barberis.

 

Huntsman

Klassisk antacitgrå kostym med uppbyggd axel och spetsiga slag som ger en lite mer festlig framtoning.

 

Suitsupply "Jort"

Suitsupplys spjutspetslinje "Jort" erbjuder riktigt prisvärda kvalitetskostymer med full kanvaskonstruktion i eleganta ullkvaliteter. Här i ett marinblått birdseyetyg.

 

Kingsman x Mr Porter

Den mörka kostymen gör sig även utmärkt i dubbelknäppt utförande. Här i en mörkt grå birdseye från Mr Porters "Kingsman-kollektion".

 

Isaia Napoli

Midnattsblå kostym från Isaia med lite mjukare uppbyggnad.

 

Corneliani

Italienska Corneliani är mästare på den mörka kostymen. Tunn grafitgrå ull, full kanvaskonstruktion och lätt uppbyggda axlar. En kostym som passar alla formella situationer.

Alan See från The Armoury i marinblå tredelad skräddarsydd kostym från Liverano.

Chad Park från BnTailor i grafitgrå kostym.

Matteo Marzotto i mörkblå kostym.

Cary Grant i klassiskt grått.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kostym

Andra artiklar om varumärkena: Corneliani Huntsman Isaia Napoli Oscar-Jacobson
#1 jj säger
2015-05-25 13:46 - Anmäl

Tack som vanligt! Utmärkt artikel. Några tankar: Någon som vet något mer om birds eye-mönster? Mer eller mindre formellt än omönstrat?

Apropå Corneliani, så köpte jag en mörkblå klassisk modell för tre år sen på Hans Allde. Har knappt använt den då den är lite för mörk för de flesta sammanhang. Bröllop tenderar att vara smoking, och på jobbet blir det oftast någon mer avspänd kostym. Den jag köpte är lite för mörk och glansig. Nu till poängen, provade den häromdagen och upptäckte att den är typ 3 centimeter kortare än alla mina suitsupply kostymer. Jag var säker på att jag köpte en klassisk och tidlös modell. Ack så fel.
#2 SMD säger
2015-05-25 15:36 - Anmäl

hehe, kostymen på översta bilden var så tunn så man kunde skönja ett ollon vid sidan av grensömmen.

#1 I norge och amerikat gifter man sig i smoking. F.ö. skulle jag inte påstå at cornelianikavajerna är speciellt trendiga korta, inte ens deras drop 8. Kanske suitsupply som är mossiga alt. anpassade för holländare som är världens längsta folk. (Bortsett från zulu'z)
#3 sebbe säger
2015-05-25 15:45 - Anmäl

Passpoal med eller utan lock och vad sänder de för olika signaler?

Chad verkar köra utan lock, för mig ger det vibbar åt en kostym man kan ha på lite festligare tillfällen.

Och då får jag även känslan av att fickor med lock är mer åt den mer formella kontorskostymen?

Hade nog valt isaia kostymen på bröllop men inte cornelianin som verkar passa bra på ett kontor.
#4 sebbe säger
2015-05-25 15:58 - Anmäl

Vad är det för kostym på den översta bilden? Tyg på den?
#5 Hampus säger
2015-05-25 19:25 - Anmäl

Hej Andreas. Jag undrar om du har något tips på en kostym i prisklassen 7000-9000. Jag föredrar den brittiska stilen framför den italienska. Högre midja och bredare över låren. Och en mer uppbyggd axel. En strikt och formell kostym.
#6 Nils säger
2015-05-25 20:44 - Anmäl

Kostymen på "omslagsbilden" är nästan äckligt bra, bara FYI.
#7 Robin Pettersson säger
2015-05-25 21:03 - Anmäl

#4 #6 Den kostymen är ifrån B&Tailor
#8 Korven säger
2015-05-25 22:44 - Anmäl

Någon som vet vad som har hänt med Anysuit.se? Hade ju tänkt köpa en billigare kostym där men det tycks som att sidan inte längre fungerar.
#9 lano säger
2015-05-25 23:39 - Anmäl

Är det mode generellt nu för tiden med "för lång" smal del av slipsen? Eller är det bara i Korea det är mode? Har inte riktigt hunnit bekanta mig med detta nya intressanta fenomen...

I övrigt håller jag med ovan talare om att kostymen på översta bilden är riktigt fin
#10 Mårten säger
2015-05-26 08:50 - Anmäl

Bara en snabb fråga om byxlängden. Har ofta en mörkblå kostym i affärsammanhang. Min byxlängd är utan bryt men inte så att strumporna syns. Menar ni att detta inte är helt ok i mer formella sammanhang? Hur är det med USA som ju har mkt större storlekar och längre byxor. Anses kortare byxor "töntigt"?
#11 Andreas Weinås säger
2015-05-26 10:51 - Anmäl

#9 - Det är en detalj som härstammar från de lite kortare män som bar slipsar med standardlängd så att den breda änden nådde kanten på byxorna och av naturliga skäl då fick en alldeles för lång baksida. Detta blev sedan absolut en "trend" och tecken på Sprezz som kopierades avsiktligt för ett nonchalant uttryck. Allra snyggast tycker vi det är om slipsens bägge ändar är ungefär lika långa och når till byxkanten men om man måste välja mellan för långt fram eller bakstycke väljer vi Chad Parks version varje gång. Om man har en perfekt skräddarsydd kostym och klädsel i övrigt kan en sådan detalj vara ganska intressant för att avdramatisera helheten.

#10 - Att bära byxor utan bryt som täcker strumporna är något många av världens främsta skräddare förespråkar och lika rätt i formell kostym som uddabyxa. Däremot trendigt kortare byxor med väldigt smal fot kanske är mindre optimalt i just affärssammanhang då det inte fyller funktionen med kostymen.

Sen finns det säkert risk att amerikaner med två storlekar för stora kostymer tycker man ser töntig ut i en skräddarsydd byxa utan bryt med 19-20cm fotvidd men man behöver inte skämmas för det. Viktigt att tänka på är att man klär sig inte för att uttrycka sin egen personlighet utan för att representera ett företag så intrycket bör vara välklädd snarare än fåfäng.
#12 Andreas Weinås säger
2015-05-26 10:57 - Anmäl

#5 - Vad du beskriver är tyvärr inte det lättaste att hitta med en allmän efterfrågan mer åt det italienska än det brittiska. Jag skulle ändå rekommendera ett besök till Tweed Country Sports i Stockholm. De är enligt mig bäst på brittiskt i Sverige.

Annars så tror jag att Charles Tyrwhitt eller TM Lewins premiumlinjer kanske kan ha vad du söker. Överlag är det en svår prisklass då det är precis gränsen mellan fixerade kostymer av vettiga tyger (t ex Cavaliere eller Oscar Jacobson i Loro Piana) och halv eller helkanvas av enklare tyger (t ex Gaiola eller Gabo)

Även om man inte kan kalla den brittisk skulle jag ta en titt på La Spalla från Suitsupply som är lite längre i modellen och erbjuder en typiskt klassisk affärskostym i full kanvas för ca 8 000kr.
#13 Peter säger
2015-05-26 12:29 - Anmäl

Vad är grejen med det senaste påhittet att bakstycket på slipsen ska hänga ned till slutet av gylfen?? Det är inte särskilt stilfullt i mina ögon.
#14 Andreas Weinås säger
2015-05-26 12:53 - Anmäl

#13 - Läs mitt svar ovan. Sen tror jag att utvecklingen av detta även beror på att slipstillverkarna anpassar slipsarna efter rådande mode och lägre byxmidjor kräver längre slipsar. Bär man då byxorna lite högre eller är något kortare så blir de lätt långa. Tittar man på bilder från 30-60 talet så ser man hur markant mycket kortare slipsarna var pga den klart högre byxmidjan.

Oavsett om man bär slipsens baksida längre eller inte skulle jag vilja påstå att det finns gott om både mer och mindre stilfulla tolkningar av fenomenet. Jag personligen har klart svårare för långa framstycken som ger slipsen en alldeles för smal hals och ger intrycket av en mycket längre överkropp. Men som sagt, allra bäst är en balans där bägge ändar är ungefär lika långa.
#15 Magnus säger
2015-05-26 13:35 - Anmäl

Angående "slipslängds-fenomenet", så är det att, som Andreas har påpekat att slipsarna är anpassade dels efter den relativt låga midjan och till en person av medellängd. Chad Park på bilden här och den jag länkade över är rätt kort och har en rätt hög midja på byxan, därav är det förståligt (och enligt mig ett vettigt val) att ha lång slipsbaksida, ist för framsida.

insåg nu att det inte går att länka, men sök på honom på google om ni vill se bild
#16 OlleBolle säger
2015-05-27 09:44 - Anmäl

Man kan ju tänka sig att efterfrågan på kortare slipsar kommer att öka när/om (det är väl i princip på gång nu) byxornas höjd rör sig uppåt. F.n. är det ju specialbeställa som gäller om man behöver en kortare slips, vilket är synd.
#17 Korven säger
2015-05-27 10:07 - Anmäl

För min del handlar slipslängd främst om att framsidan ska nå ner till byxan. Baksidan vill jag helst gömma så att den inte syns och då spelar dess längd mindre roll (så lände det finns en liten hälla att hänga upp den i).
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.