Manolo logotype

10 x Bomullskostymer

Att bära kostym på sommaren är för många ganska långt ifrån en självklarhet. En stigande temperatur rimmar sällan väl med mörka kostymer och tight knutna slipsar. Därför vill vi idag lyfta fram en helt annan typ av kostym. Bomullskostymen lämnar ur ett formellt synsätt en del att önska vilket också gör den till ett utmärkt plagg om man vill vara välklädd utan att för den delen vara uppklädd till tänderna.

Bomullskostymens styrka enligt oss är dess textur. Det ger plagget mindre lyster och tillsammans med den lätt skrynkliga känslan passar den till såväl linneskjorta som lediga loafers. Vill man klä upp kostymen räcker det ofta med en grenadineslips så är man direkt redo för en sommarfest eller studentmottagning. 

Då bomullskostymen inte fyller riktigt samma formella krav som en mörkare ull gör att det är ganska svårt att hitta fina bomullskostymer på marknaden. Det är ett plagg mer för den som trivs att gå i kostym än den med krav på det. 

Bomullskostymen gör sig utmärkt i många utföranden men bäst tycker vi den är i klassiskt beige, benvitt eller blått. Vill man testa någon annan färg är olivgrönt ett spännande val. Då kostymens byxor lätt kan extraknäcka som chinos är det lätt att frestas att bryta upp kostymen för mer mångsidig användning men tänk på att bomull lätt kan blekas i soljus. Skall man insistera på att bära delarna var för sig är det därför viktigt att använda bägge så de inte diffar från varandra i nyans och gör dem obärbara som kostym. 

Vi har valt ut 10 favoriter från marknaden i lite olika prisklasser. 

Boggi

Italienska Boggi öppnade nyligen sin första butik på svensk mark närmare bestämt på hörnet av sturegatan och humlegårdsgatan i Stockholm. Här ser vi en plaggtvättad bomullskostym från företaget för strax över 5 000 kr.

Suitsupply

Khakifärgad bomullskostym från prisvärda Suitsupply.

 

Thom Sweeney

Brittiska Thom Sweeney gör inte bara skräddarsytt. Deras konfektion erbjuder riktigt fina kostymer runt 2 000€.

 

The Gigi

Grå bomullskostym från The Gigi för en ledig och avslappnad kostymstil.

 

Oscar Jacobson

Svenska Oscar Jacobson har en riktigt härlig dubbelknäppt kostym i modellen Erik som man producerat i en exklusiv, småmönstrad bomullsblandning.

 

Huntsman

Krämvit kostym i bomull från Huntsman som ni kunde läsa mer om i gårdagens artikel.

 

Boglioli

Boglioli är en av de främsta aktörerna när det kommer till den okonstruerade och ofodrade kostymsilhuetten som bomullskostymen gör sig allra bäst i. (även översta bilden)

 

Ring Jacket

Olivgrön bomullskostym från japanska Ring Jacket.

 

Sartoria Formosa

Solaro är ett klassiskt sommartyg och kan produceras i såväl ull som bomull. Här i ett handsytt utförande av Sartoria Formosa.

 

Gabucci

Gabuccis egna konfektionslinje erbjuder en riktigt fin bomullskostym av modellen Napoli i mörkblått med rullad 3-knäppning och biljettficka.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kostym

Andra artiklar om varumärkena: Boggi Boglioli Huntsman Oscar-Jacobson
#1 Peter säger
2015-05-24 13:48 - Anmäl

Hej, bomullskostymer och -kavajer verkar ju trevligt inför sommaren.

Men vad hände egentligen med de trivsamma seersucker-kavajerna som var väldigt "inne" för några år sedan?

Sålde min för några år sedan p g a viktnedgång som gjorde den för stor.

Men nu känner jag mig väldigt sugen på att hitta en igen!

Ska börja besöka "IRL"-butiker, men har inlett med att sondera marknaden genom googlingar.

Och dessvärre verkar det 2015 vara helt "ute" med seersucker - åtminstone i Sverige. Seersucker står inte att finna någonstans?!

Alla tips på inköpsställen mottages tacksamt.

M v h
Peter
#2 pP säger
2015-06-05 21:44 - Anmäl

Jag letade själv länge efter en mörkblå bomullskostym till rimligt pris. Fann till slut en på nätet från spanska Purification Garcia,
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.