Manolo logotype

Manolo måttsyr - Skjortor från Emanuel Berg

Skjortor är ett område som vi skrivit relativt mycket om här på Manolo. Vi har i sen tid recenserat framförallt ett antal tillverkare inom måttsytt eller helt skräddarsytt. Dagens text kommer att handla om Emanuel Berg, ett företag vi aldrig tidigare skrivit om. Detta märke är familjeägt och startades i Tyska Köln 1989. Idag har de drygt 100 återförsäljare runt om i världen.

Skjortorna från Emanuel Berg är helt sydda i Europa. De erbjuder både konfektion och måttsytt men är mest kända för det sistnämnda. Tillverkningen sker helt på maskin och påminner om exempelvis Eton eller till viss del brittiska Cleeve. Med detta menat att man får en bra skjorta till ett vettigt pris sydd med hög precision i ett bra tyg. Det erbjuds inget "lull-lull" som handsydda sömmar, knapphål etc. Tänk en Volvo snarare än en sportbil. Alltså en stabil, bra och lagom exklusiv produkt med fokus på slitstyrka och prisvärdhet.

Missförstå mig rätt, det rör sig alltså fortfarande om väldigt bra skjortor i tyg från erkända tygleverantörer som Thomas Mason och Albini med handskurna knappar i pärlemor från Australien kryddat med en tysk precision i tillverkningen. Det som gör att Emanuel Berg sticker ut lite grann är deras otroligt gedigna utbud av kragar och manschetter. De har över 80 olika kragar och 30 manschetter att välja på vilket gör att man nästa får svårt att välja som köpare av måttsytt. Det finns hur många val som helst att göra vilket borgar för att man kan få en skjorta näst intill precis som man vill utan att behöva välja helt skräddarsytt.

Vill man köpa deras färdiga skjortor så kostar de ca 900-1 100 kr och de har ett bra utbud via den egna webshopen. I Sverige finns de även att köpa hos Olséns i Helsingborg samt hos La Chemise i deras två butiker i Stockholm.

Ett antal aktörer erbjuder även Emanuel Bergs måttsömnad, däribland skräddaren Zaremba Bespoke från Warsava. Denna skräddare har sedan ett knappt år tillbaka börjat bygga upp en svensk kundbas genom att ha så kallade trunk shows i Göteborg och Stockholm. Vi skrev om detta nyligen på Manolo då vi uppmuntrar att vi som svenskar också kan få ta del av ett bra utbud av skräddarsytt mode. Vid Zarembas andra Stockholmsbesök passade jag på att måtta två skjortor från Emanuel Berg. Priset för denna tjänst landade på ca 1 300 kr per skjorta vilket får ses som väldigt konkurrenskraftigt då det rör sig om måttsytt i vettiga tyger.

 

Oxfordskjorta med Buttondownkrage.

Jag valde en klassisk randig oxfordskjorta med en buttondownkrage som var något högre och hade någon centimeter mer spread än vanligt eftersom jag gillar att bära denna typ av krage med slips. Det fanns säkert 6-7 olika buttondownkragar att välja på vilket är fler än vad jag sett någon annan aktör erbjuda. Den andra skjortan blev en ledigare denimskjorta i ett tyg från Albini. På denna valde jag en krage som heter James Bond vilken har en semi-spread och bra höjd som gör att den även lämpar sig med slips. Detta tyg kommer att blekna något med tiden vilket gör att den får en härlig egen karaktär. 

 

Denimskjorta med kragen James Bond.

Jag är sammantaget väldigt nöjd med skjortorna och de mått Maciej tog stämde bra. Ärmarna är ca 1 cm för långa men som vi nämnt tidigare är det ofta något positivt för att inte bli för korta efter ett par tvättar. Jag gillar utseendet och känslan riktigt mycket. Som jag skrev är det inga handgjorda detaljer vilket självklart vissa kanske saknar. Det tycker jag vägs upp av en bra passform i detta fall samt kragen James Bond som enligt mig är den bästa kragen jag någonsin haft på en skjorta. Självklart tillsammans med ett i sammanhanget väldigt överkomligt pris.

 

Denimskjortan kombinerat med skräddarsydd kavaj från Zaremba och marinblå grenadineslips.

Om man vill testa skjortor från Emanuel Berg så kommer Zaremba till Sverige nästa gång i månadsskiftet Maj/Juni. Då kommer möjlighet finnas att sy upp både kostymer, kavajer, rockar, byxor och skjortor. Finns intresse så går det bra att maila till info@zarembabespoke.com. Då antalet tidsbokningar är begränsade kommer beställningar av endast skjortor ske i mån av tid.

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skjorta

#1 Daniel säger
2015-05-07 14:02 - Anmäl

Tack Andreas,
Spännande. Jag ska i dagarna hämta min första skjorta från Barba men det blir ju snabbt dyrare och jag förstår att man inte kan jämföra en skjorta för 1300 med en för 2000 och skulle man det, hade något varit helt fel.

Hur skulle du ranka alla tillverkare på och runt Jermyn Street? Har de börjat med "riktig slim fit" eller är de fortfarande lakan?

När jag pluggade för 20 år sedan (trodde?) jag att Van Lack och Lorenzini var av hög kvalitét, hur är dessa idag?

Bodde i Paris under några år och då var Charvet the shirt, hur står sig dessa idag?

Om var tvunget att sätta ett favoritmärke på en för 1200 och en för 2000 vilka märken skulle de bli?

mvh Daniel
#2 Ludde säger
2015-05-07 16:58 - Anmäl

"Ett antal aktörer erbjuder även Emanuel Bergs måttsömnad"
Kan du nämna några i Stockholms området som erbjuder det?
#3 Tony Johansson säger
2015-05-07 18:08 - Anmäl

#1 Jag har samma funderingar.

Andreas, jag vet inte om ni vill eller kan men det hade varit intressant att se en jämförelse mellan de skjorttillverkare ni har recenserat + tex Barba, Poggianti och några andra som finns tillgängliga i Sverige. Jämförelse mellan pris, kvalitet, leveranstid, precision, utbud, etc.

Tack för en bra artikel som vanligt!
#4 Olof Bernhardsson säger
2015-05-07 21:44 - Anmäl

#2 Ludde
La Chemise två butiker i Stockholm och Olséns i Skåne har Emanuel Berg har jag för mig.
#5 Andreas Weinås säger
2015-05-07 23:27 - Anmäl

Det är självklart Olof Bernhardsson som är artikelförfattaren av inlägget. Det är redigerat nu och varför jag stod som avsändare var för att jag som redaktör är den som lägger upp det och missade helt enkelt att ändra skribent.

#1 & 3 - Jag skall se vad jag kan göra angående uttalande om de olika vi testat men det är viktigt att förstå att det är både svårt och ibland orättvist att ranka tillverkare då det alla kan vara bra på olika saker och ofta snarare handlar om en personlig smak/preferens än vad som är överlägset "bäst". Det är för mig omöjligt att säga att t ex Barba eller Finamore är bättre eller sämre än den andra då bägge erbjuder så många olika nivåer inom sitt eget varumärke att det inte går att dra alla över en kam. Väljer man den mest avancerade skjortan från X är den föga förvånande mer avancerad (och dyrare) än instegsmodellen från Y. Därför försöker vi alltid ge en hyfsad objektiv syn på produkterna vi recenserar. Viktigast är dock att man som läsare själv funderar och tar ställning till vad man tycker baserat på bilderna och resultatet. Vad vi gillar är nödvändigtvis inte vad någon annan vill ha och även om det är det så finns ju alltid chansen att vår upplevelse av ett varumärke skiljer sig mot någon läsares.
#6 Korven säger
2015-05-09 19:11 - Anmäl

#5 - Det är just därför jag tidigare har önskat ett mer systematiskt upplägg av tillverkare ni har testat, likaså butiker ni har spanat in. Om det är möjligt vore det bra med en avdelning för skjortor, en för kostymer, en för... etc. Överkurs vore att ha lite prisjaktstänk där man kan ställa in sökparametrar. =)

Gällande artikeln har Olof gjort ett bra arbete. Det är trevligt att vara lite uppdaterad på olika måttsydda alternativ.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.