Manolo logotype

Garderobens hörnstenar - Mockaskorna

Nästa del i Garderobens Hörnstenar fokuserar på något som andas ledig elegans mer än något annat. Ett par mockaskor förtjänar en plats i varje mans garderob och materialet som gör sig utmärkt i alltifrån sommarens loafers till vinterns kängor.

Länge har mocka som material fått leva med ett rykte som känsligt och svårskött. Detta är enligt oss en grov missuppfattning. Mocka är i själva verket ett utmärkt material även för regniga dagar och skötseln ganska grundläggande. 

Satsa först och främst på en riktigt bra mockaimpregnering. Saphir har två versioner i sin topplinje Medaille D´Or som är bra. Super Invulner som är en naturell produkt med extremt bra skydd mot vatten och smuts eller Renovateur (obs. ej krämen) som är en annan spray men som även finns tillgänglig i färg. Fördelen med det sistnämnda är att man då kan återpigmentera mockan om den tappat lite av sin lyster och färg.

Addera sedan en skonsam mockaborste och en mockatvätt alternativt galltvål. Mockaborstar med mässingsborst är mest effektiva men också mer skadliga vilket gör att om de skall användas bör det vara sparsamt. Tvätta skorna grundläggande 1-2 gånger om året med mockatvätten eller galltvålen så minskar risken för smuts att gro in i materialet. När skorna är rena är det bara att spraya upp dem igen med Super Invulner eller Renovateur. 

Sköter man om sina mockaskor finns det väldigt lite att oroa sig över. Samtidigt skall väl sägas att till skillnad från t ex kalvskinn som trots hårt användande nästan bara ser bättre ut med tiden och får vackra skiftningar så är mockan kanske allra snyggast i nyskick. 

Vi har valt ut lite olika modeller och tillverkare vi tycker gör sig extra bra i just mocka. 

Gaziano & Girling

Eleganta oxfords i den rödbruna nyansen Polo Suede från Gaziano & Girling.

 

John Lobb

Mörkbruna semi brogues från John Lobb av modellen Saunton. (även översta bilden)

 

Edward Green

Vårchukkas från Edward Green i ljusa nyansen Mushroom. Modellen heter Shanklin och har den diskreta stadssulan R1.

 

Crockett & Jones

Klassikern Cavendish från Crockett & Jones i polo suede.

 

Meermin

Mest prisvärda alternativet på marknaden är förmodligen Meermin. Här i form av en monkstrap i grön mocka.

 

Santoni

String loafers i mullvadsbrunt från Santoni.

 

Carmina

Quarter brogues från Mallorcabaserade Carmina på Rainlästen i Tobacco suede.

 

Saint Crispins

Saint Crispins saddle derby 316 i den kalla bruna mockanyansen KUD 078.

 

Bontoni

 

String loafers från italienska Bontoni.

 

Alden

Lediga Plain toe Blüchers från amerikanska Alden.

 

Enzo Bonafé

Mörkbruna monkstraps från Enzo Bonafé.

String loafers hos The Armoury, New York. (toquote.se)

Tasselloafers är ett utmärkt ledigt alternativ till exempelvis shorts på sommaren.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

#1 Joel säger
2015-04-29 13:28 - Anmäl

Nån som testat Herrings mockasko "Reading"? Om man vill handla en budgetsko, skulle ni föreslå Herring eller Meermin?
#2 Daniel säger
2015-04-29 13:33 - Anmäl

Jag sätter samtliga på min wish-list. Jag har precis börjat använda mitt första par Meermin LM i copper suede i en dubbelmonk lågboot som jag köpte på Shoegazings supertrunk i höstas och måste säga att de är mycket hårdare än till exempel mina Carmina. Jag lägger hellre till 800 kronor och köper Carmina då de är skönare att gå i. Jag har varit mockaskofan i många år och har 6-7 par men livslängden är väsentligt kortare och då har jag alla Saphirs produkter och vårdar dem med mycket TLC. Kommer fortsätta samla på mockaskor men de dyraste paren kommer vara i annat material.
#3 tobbe säger
2015-04-29 13:38 - Anmäl

mocka är helt klart snyggt!

Är sugen på att införskaffa mig ett par, då som semibrouge eller helbrouge.
#4 Jonatan säger
2015-04-29 14:22 - Anmäl

#1 Jag har ett par Reading sedan ett par år tillbaka och tycker att de helt klart är okej sett till priset. Jag vet dock inte ifall jag skulle köpa dem idag, med det höga pundet.
#5 Julius säger
2015-04-29 14:27 - Anmäl

#1

Jag har haft ett par Reading mocka i snart 4 år. Givet priset så är kvalitén och hållbarheten förvånanstvärt bra. Skulle definitivt rekommendera den skon till dig. Meermin har jag ingen erfarenhet själv.
#6 tobbe säger
2015-04-29 14:54 - Anmäl

#1 har ett par Reading jag också och tycker de är ett bra köp sett till kostnaden. nu vet jag dock inte riktigt va de ligger på med det höga pundet men vill minnas att jag betalade 2000 om ens det?

väl värt det!
#7 Victor säger
2015-04-29 15:04 - Anmäl

Cavendish från Crockett & Jones i polo suede äe i mina ögon perfekt.
Jag älskar denna skon och används flitigt under vår och sommartid
#8 Daniel säger
2015-04-29 15:43 - Anmäl

Vill/kan man inte lägga 3500 på ett par Carmina kanske man ska titta på Berwick och Sanders som jag vet säljs på Lester. Jag har fått ett par Berwick i blå mocka som jag ännu inte hunnit testa men har stort förtroende för bröderna på Lester

Kan man hitta Allen Edmonds på rea från USA tycker jag om deras mocka.
#9 Jakob säger
2015-04-29 17:52 - Anmäl

Någon som har erfarenhet av Loake Lincoln eller Meermins loafers i mocka? Något annat i samma prisklass som rekommenderas?
#10 JARB säger
2015-04-29 19:58 - Anmäl

En nackdel med Herring Reading och troligen en anledning till det låga priset är att lädersulan är av mycket låg kvalitet och slits snabbt. Har du tänkt lägga på en gummislitsula är det dock inget problem, har jag gjort på mina.
#11 stavfel i ingressen säger
2015-04-29 20:23 - Anmäl

och gör är ett material
#12 Bergsvägen säger
2015-04-29 20:28 - Anmäl

Har själv ett par Snuff Rapello Suede från Meermin och är jättenöjd med dom för det pris jag betalade förra året. Cirka 170 euro ! Tyvärr tog leveransen väldigt lång tid men när dom väl kom så blev det ett mycket bra komplement i min skogarderob.
#13 #10 säger
2015-04-30 07:59 - Anmäl

Jaså tycker du den är så dålig? har haft mina några år och visst använder dem inte mycket men att de skulle slitas så fort har jag inte märkt, är ju dessutom gummi på hälen där jag annars upplever att slitaget är störst.

Men självklart är det ju så att någonstans måste ju priset kompenseras så att det är i sulan är ju inte otänkbart alls.
#14 MartinO säger
2015-04-30 08:17 - Anmäl

Jag har precis gått in mina Sanders modell Harry i "Dirty Buck"-mocka. 184 pund fick jag betala på pediwear.co.uk. Dom har en röd gummisula som inte slits ut i första taget.
#15 ABC säger
2015-04-30 15:18 - Anmäl

Sanders Olly
Någon som vet om dessa säljs med röd sula av något annat märke?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.