Manolo logotype

Skoaktiebolaget utökar utbudet med Saint Crispins

Det händer mycket spännande från Svenska Skoaktiebolaget. Förra veckan lanserade vi vår samarbetssko med Enzo Bonafé och igår blev det officiellt med butikens senaste tillskott. Det rör sig om en av världens i särklass främsta skotillverkare nämligen Saint Crispins. En tillverkare som bemästrar inte bara en handrandsydd konstruktion men även en finish av högsta nivå.

Vad som gör Saint Crispin så exklusiva och unika är just kombination av den handrandsydda konstruktionen, en handfärgad (och tidskrävande) finish och inte minst deras fenomenala passformsmöjligheter. 

Eftersom varje par skor tillverkas på beställning tar företaget inget premium för så kallade Made to Order-beställningar. Det innebär att man som kund kan välja mellan olika nyanser, sulor, läster och modeller utan något premium. För några hundralappar får man möjligheten till exempelvis infällda tåjärn och sina initialer i sulan.

Vad som dessutom gör Saint Crispin ännu mer intressant är att man med hjälp av en väldigt pedagogisk tjänst kan korrigera lästen efter sina egna fötter. Detta genom att ange vilket område på lästen som behöver lite mer utrymme vilket sedan anpassas med hjälp av läderbitar som appliceras från fabrik. Detta kostar 1 000 kronor extra och vill man ha en så kallad Personal Customer last där alla dessa ändringar är sparade hos fabriken rör det sig om en engångskostnad på 3 500 kronor.

Trots dessa möjligheter som gör skorna till vad många brukar benämna som semi-bespoke så har man fortfarande bara en leveranstid på ca 2 månader vilket i jämförelse med en del konkurrenter i samma prisklass är så lite som en tredjedel.

Priset på skorna är absolut inte lågt och startar på ca 12 000 kronor inklusive de imponerande ihåliga och lästade skoblocken. Baserat på det väldigt starka pundet och att premiumtillverkare som exempelvis Gaziano & Girling och Edward Green höjt sina priser markant de senaste åren tror vi att Saint Crispin kommer ha goda möjligheter att etablera sig som en av premiumtillverkarna på den svenska marknaden. 

Den handrandsydda konstruktionen är byggd för att hålla närmare en livstid och därför är det roligt att eventuella omsulningar av skorna inte behöver vara dyrare än hos en svensk skomakare. En handrandsydd halvsulning startar på ca 1 250 kronor och för en helbottning tillkommer ungefär 1 000 kronor till. Det är i sammanhanget väldigt överkomligt och möjligör för den livslängd och användning som skor i den här kvalitetsnivån förtjänar.

Skoaktiebolaget har valt att ta in flera modeller i lager för att dels inspirera men också för möjligheten att prova ut rätt storlek för en MTO-beställning.

Butiken kommer hålla en så kallad trunk show tillsammans med Saint Crispins grundare Phillip Carr 29-30 maj där man har möjlighet att titta närmare på de olika passformsmöjligheterna. Vill man ha en privat inbokad sittning är det fredagen 29:e som gäller och på lördagen är det fritt att för alla som vill att komma in.

Den perfekta svarta skon. Modell 522FC är en quarter brogue med svart sula på den eleganta Classic-lästen.

Tillverkarens ikoniska full brogue 105 i en mellanbrun handmålad finish.

Den eleganta Austerity broguen 104 i olivgrönt skinn med träpeggad midja och infällda tåjärn.

Pennyloafern 539 i mellanbrunt crustskinn och nubb istället för infällda tåjärn.

Wholecuten 546FC i grått på företagets lätt fyrkantiga Chiseled-läst.

Adelaiden 645 i en underbar vinröd Crust.

Split toes av modellen 575 i en replica av det mytiska "russian rain deer".

Chukkas i en galen, handfinisherad röd ton i modellen 524FC. Här på företagets Riva-läst med tunn Vibramsula i gummi.

En elegant cap toe derby av modellen 635 i ljusbrun Crust. Här med den praktiska och diskreta stadssulan i gummi.

 

För att förstå hur mycket arbete som går in i ett par skor från Saint Crispins tänkte vi visa hur processen ser ut från start till färdig sko. 

 

 

Samt produktionen av Saint Crispins fantastiska lästade och ihåliga skoblock. 

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

#1 HL säger
2015-04-23 11:06 - Anmäl

Sjukt att Saint Crispins är billigare än GG och EG om man gör MTO, med tanke på pundet. Kul att Skoab vågar satsa på premiumistället för att gå på typ Meermin eller så.
#2 Andreas Weinås säger
2015-04-23 11:10 - Anmäl

#1 - håller helt med! Det är ju självklart mycket pengar men sett till det absoluta toppskiktet av konfektion och MTO så tycker jag de erbjuder väldigt mycket sko för pengarna.

Även om det finns en stor marknad för instegstillverkare som Meermin så tror jag att butiken har en väldigt bra bas att stå på med Carmina och jag tycker också det är roligt att de vågar gå mer åt premium.
#3 Soccercalle säger
2015-04-23 12:49 - Anmäl

Mkt kul. Bra att Skoaktiebolaget ser det som sin uppgift att sälja världens finaste skor i Sverige med tillverkare som EG, G&G och nu detta. Visst finns det märken som skulle ge mera försäljningsvolymer med å andra sidan kan det finnas många försäljare av skor i 2000-5000 kronorsklassen i Sverige. Men bara Skoaktiebolaget och några till (Gabucci, Hans Allde) som ligger på den här nivån.
#4 Daniel säger
2015-04-23 14:48 - Anmäl

Riktigt kul, nu har de skor från många skoländer, egentligen bara en från Frankrike och Japan som saknas. Nu har man ytterligare ett skäl att besöka vår vackra huvudstad. Önskar skoab all lycka
#5 HL säger
2015-04-23 16:43 - Anmäl

#4 Hade varit grymt med Alden också, men med rådande dollarkurs kanske inte det är kommersiellt gångbart.
#6 DrDre säger
2015-04-23 18:38 - Anmäl

Snyggt! Särskilt den översta svarta och den nedersta Derbyn. Vad är det för sorts sula den där derbyn (635) har? Tror aldrig jag ens har hört namnet "stadssula" tidigare.
#7 tobbe säger
2015-04-23 19:56 - Anmäl

Adelaiden 645 var ju en riktigt underbar pjäs!
#8 Henrik säger
2015-04-24 08:57 - Anmäl

Kul tillskott, men hallonröda och gröna skor för 12 000? Det känns som att man vänder sig till ett något annat klientel än med sitt i övrigt mycket eleganta sortiment.
#9 Blåskärm säger
2015-04-24 11:20 - Anmäl

#8 med St Crispins är man knappast låst till de befintliga modellerna. Kan ju räkna med att Skoaktiebolaget har ett gediget utbud av swatches från StC att välja mellan. MTO-tillägget är ju 0.
#10 Henrik säger
2015-04-24 13:40 - Anmäl

#9 Förstås! Men valfriheten är inte alltid av godo... Det finns en risk att man blir så angelägen att visa upp alla galna alternativ som finns tillgängliga att man glömmer bort den goda smaken. Det riskerar bli som hiphop-stjärnornas lyxbilar: Gedigen kvalitet som pimpas tills den ser billig och osmaklig ut. Men smaken är ju som baken.
#11 PS säger
2015-04-25 10:30 - Anmäl

Gents, behöver tips: Är hyfsat skointresserad och har ett ganska bra uppsättning. Men min skogarderob är mkt inriktad på "jobbsko" typ svarta/bruna Oxfords. Men saknar en typ av "mellansko" som funkar på fritiden till chinos el shorts. Nu syftar jag inte på skor i typ tyg/gummi..sneakers utan riktiga skor , gärna mocka. Är lite inne på monks i mocka eller finns det några justa loafers som passar??
#12 Soccercalle säger
2015-04-25 13:53 - Anmäl

#11 Till shorts skulle jag välja loafers, till chinos monks eller än hellre brogues i mellanbrun kulör.
#13 riesenschnauser säger
2015-04-25 21:24 - Anmäl

#11: Till shorts skulle jag också välja loafers, eller sandaler. Till chinos skulle jag välja full brogues alternativt en split-toe, den senare gärna på slimmad läst (tänk EG 888) för att kunna bära till både kavaj och jeans-outfits.
#14 Andreas Weinås säger
2015-04-25 22:31 - Anmäl

#11 - Tycker både #12 och #13 har givit goda råd. Jag själv stämmer in i kören angående loafers och särskilt i mocka. Är den skomodell jag bär överlägset mest under sommarhalvåret och något som enligt mig fungerar till såväl shorts, chinos och t om en ledigare bomullskostym. Vill man ha något lite roligt är tassels eller stringloafers trevligt och för ett mer diskret uttryck finns alltid Pennyloafers eller wholecutloafers.

I övrigt är det i min mening materialet och nyansen som styr användningen mer än själva modellen. Oavsett om man väljer en oxford, derby, munksko eller full brogue så kommer den kännas ledig i en ljus mocka och mer dressad i svart skinn. Ju ljusare nyans och grövre struktur i skinnet ju ledigare brukar skon kännas. Mitt råd är därför att köpa den typ av modell man gillar bäst och sen anpassa sula, material och nyans efter vad man skall använda den till.
#15 Andreas Weinås säger
2015-04-25 22:39 - Anmäl

#8 - Anledningen till att Skoaktiebolaget valde att ta in två par i hallonrött och grönt är nog inte för att man söker ett nytt klientel utan snarare för att visa exempel på vad företaget erbjuder.

Alla dessa RTW-modeller är till stor del beställda för att ge kunderna möjligheten att se hur olika val som läster, tåjärn, sulor och skinn ser ut i verkligheten samt för att prova ut sin storlek.
Då priset är det samma för en helt unik beställning kommer nog merparten göra just det men man behöver ju exempel på hur olika saker ser ut.

Sen tycker jag att jämförelsen mellan skorna i detta inlägg och hiphoparnas vräkiga stil inte är direkt rättvis. Det är två par av alla skorna de tagit in som kan klassas som en smula "svåra" men merparten är i min mening väldigt bärbara och sobra i sin design.
#16 Anders säger
2015-04-26 16:51 - Anmäl

De är så vackra så man dör. Särskilt de svarta och de bruna med split toe. Tyvärr över min skobudget, titta är ju gratis.
#17 Jante säger
2015-04-27 08:33 - Anmäl

#8 Jag håller helt med, två av nio modeller innehåller en färgklick, det är hemskt. Crazy! Det här kan jag absolut inte ha till min Tiger-kostym, vad skall folk på jobet säga om jag sticker ut!?
#18 Raderad säger
2015-04-27 10:57 - Anmäl

En ännu snyggare variant av St. Crispin's split toe finns här: http://tinyurl.com/mm8bgvw
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.