Manolo logotype

Skräddarsytt med AW Bauer - Del II - Resultatet

Idag är det dags för del II i artikelserien om skräddarsytt från A.W Bauer. Förra veckan redogjorde vi för måttagningsprocessen samt de mängder av val som kunden ställs inför och nu skall vi ta en titt på det färdiga resultatet samt ge våra intryck av tjänsten.

Ca sex veckor efter vårt besök hos AW Bauer på Brunnsgatan i Stockholm var skjortan levererad från Italien och färdig för att provas.

När man producerar skräddarsydda skjortor så finns det lite olika sätt att gå till väga. Den mest traditionella formen innefattar en provskjorta i ett billigare tyg där man sedan gör korrigeringar på innan den färdiga produkten levereras. Det ger en väldigt god förutsättning till perfekt passform men har nackdelen att det i regel är väldigt dyrt på grund av den dubbla arbetstiden. 

Det finns andra saker som skiljer sig mellan skräddarsydda skjortor och t ex kavajer. En kavaj görs alltid med avprovningar men har samtidigt inte någon krympmån då de inte tvättas. Därför kan man genom fittings få till ett perfekt resultat men med skjortor behöver man ta hänsyn till att alla tyger kommer reagera olika vid tvätt. 

Första intrycket av skjortan var att tillskärningen var bra och fallet som jag ville ha det men att skjortan var aningen stor och framför allt lång i ärmen. Frederik förklarade att det är enligt planerna och bad mig att använda skjortan, tvätta den 2-3 gånger för att sedan komma tillbaka och titta över om det finns några önskemål om korrigering. 

Sagt och gjort. Skjortärmen krympte till en perfekt längd och även om det skulle kunna göras någon mindre korrigering så satt nu skjortan utmärkt. Detta är ett problem jag tidigare upplevt med t ex måttsydda skjortor då skjortan levererat med perfekt ärmlängd för att sedan efter ett par tvättar vara någon centimeter för kort vilket kan låta löjligt men innebär att den döljs under kavajärmen. 

Om vi tittar närmare på själva skjortan då. Jag valde en bengal-randig bomullskvalitet ur kollektionen "Roma". Den ligger något över instegspriset men fortfarande väldigt rimligt i pris. Vad som fick mig att fastna för den var att den har inslag av vitt i den blå randen vilket gör den mindre skarp och förvånansvärt lättburen. 

 

 

Jag valde kvaliteten 0531/030 med en lite bredare blå/vit-randig skjorta.

Det var dock en detalj vi var tvungna att ändra på skjortan efter avprovningen. Jag hade i del I valt en knapp som i färdigt utförande såg en aning plastig och platt ut och bad därför att få byta den om det fanns möjlighet. Det är normalt sett inget man brukar göra men var inga problem. Jens beställde hem en ny uppsättning knappar som syddes fast. 

När man pratar om skräddarsytt eller kvalitetsskjortor överlag kommer snabbt diskussionen in på handsydda detaljer. Ibland med rätta då det finns ett otroligt hantverk från en tid när man sydde skjortorna med nål och tråd. Samtidigt finns även en klar övertro på många av dessa handsydda detaljers funktion. 

Vi fråga Frederik och Jens hur många handsydda detaljer det rör sig om eller moment på skjortan som sys för hand och fick till svar. - "Hur många vill du ha"? 

De utvecklade såklart och sa att leverantören i Italien kan erbjuda skjortan 100% handsydd vilket självklart kommer kosta mer då det är ett mer tidskrävande arbete men inget som A.W Bauer rekommenderar. 

Själva passformen och kvaliteten på skjortan kommer inte bli bättre och det viktigaste är fortfarande tillskärningen och hur den sitter på bäraren. Sen kan man självklart gilla estetiken i t ex handsydda detaljer. Jag valde att följa rekommendationen och valde endast handsydda knapphål.

 

 

En skjortaxel utan plisséringar och handsydda detaljer.

Handsydda knapphål ger en lite mindre industriell känsla där varje knapphål är unikt.

 

Så till området som i mångt och mycket sätter tonen för helhetskänslan, nämligen priset. En skräddarsydd skjorta från A.W Bauer startar på strax över 2 000 kronor i ett enklare instegstyg. Självklart är det som alltid så att priset påverkas av tygvalet men min skjorta med ett exklusivare tyg och handsydda knappar landade på ca 2 300 kr så det behöver inte bli några enorma skillnader. För detta får man alltså ett individuellt framtaget mönster som sedan kan korrigeras till framtida beställningar. 

Exakt hur mycket premium respektive detaljer sydda för hand skulle innebära är bäst att fråga vid beställning för att få ett så exakt svar som möjligt. 

 

Resultatet.

Grunda ärmhål som ger ökad rörlighet.

Skjortan är välskuren vilket gör att den kan ha mer volym utan att förlora den smala känslan.

Tillsammans med kavaj och slips. Kragmodellen 571 är enligt mig en perfekt cutaway som fungerar både till slips och uppknäppt.

Perfekt ärmlängd efter tvätt.

Summering - Mitt helhetsintryck av A.W Bauers skräddarsydda skjortor är mycket bra. Sett till vad man betalar får man en riktigt bra produkt och ett enormt stort kunnande i form av Frederik och Jens men även producenten i Italien. Vill man ha så många handsydda detaljer som möjligt finns det många andra tillverkare som fokuserar mer på det även om det är fullt möjligt. Räkna dock med ett högre pris för detta. 

Sett till att leveranstiden för produkten var endast sex veckor och att eventuella ändringar korrigeras snabbt och lätt får man se alternativet som ett väldigt intressant för framför allt kunder i Stockholm. Kommunikationen med Frederik och Jens har varit utmärkt vilket inte alltid är fallet när man kommunicerar med skrädderier i t ex Italien. 

För mer information om priser, tyger och tjänsten rekommenderar vi ett besök på A.W Bauer på Brunnsgatan 4 i Stockholm. 

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

Andra artiklar om varumärkena: A.W. Bauer
#1 jj säger
2015-04-07 12:30 - Anmäl

Bra artikel och mycket fint resultat (en aning för smalt för min personliga smak). Vad är det för kavaj? Mycket stilig!
#2 Andreas Weinås säger
2015-04-07 13:48 - Anmäl

#1 - Tack så mycket och väldigt kul att du uppskattar artikeln. Kavajen (del av en kostym) kommer från Morris Heritage förra vårkollektion och är i linne från Angelico.
#3 Thomas säger
2015-04-07 14:04 - Anmäl

Mycket bra artikel. Tycker passformen var riktigt fin och gillar när skjortorna är figurnära. Kommer definitivt testa sy upp en skjorta hos dem. Hur tycker du personligen att AW Bauer skjortan står sig gentemot den du har från Mazzarelli?
#4 Andreas Weinås säger
2015-04-07 14:30 - Anmäl

#3 - Det är helt olika produkter och framför allt tillvägagångssätt även om bägge är prisvärda. Det finns en stor charm med alla möjligheter som finns med Bespoke där man kan korrigera kragar och egentligen inte utgår från något som helst grundmönster.

Samtidigt om man gillar mycket handsydda detaljer så får man mer av dessa för samma pris från Mazzarelli och passformsmässigt är jag supernöjd med det resultatet också även om jag ärmlängden riskerar att krympa från perfekt till aningen kort efter kontinuerlig tvätt. Det har inte med Mazzarelli i allmänhet att göra utan snarare med att jag valde en ärmlängd som var perfekt innan tvätt.
#5 Edvard säger
2015-04-07 15:10 - Anmäl

Hade inte du redan en blåvitrandig skjorta från Barba?
#6 Andreas Weinås säger
2015-04-07 15:18 - Anmäl

#5 - Det stämmer men är det någon typ av skjorta jag anser man kan ha fler än en av så är det dessa mönster. Mer eller mindre hela min garderob består av versioner av vitt, ljusblått och randigt.
#7 Niclas Andersson säger
2015-04-07 15:22 - Anmäl

5# Ja för man kan ju inte ha 2 blåvitrandiga skjortor :)
Tror inte ens jag kommer under 5 st likande, men faktum är att det är stor skillnad från rand till rand.

Andreas, mycket snyggt resultat!
#8 Andreas Weinås säger
2015-04-07 16:02 - Anmäl

#7 - Tack så mycket!

Just skjortor är ju också en av de produkter som belastas hårdast i garderoben och därför är det omöjligt att inte ha visst kvantitetstänk. Därför har vi också full förståelse för om skjortgarderoben varierar i såväl pris som kvalitet.

Jag själv vet med mig att det är den här typen av skjortor jag faktiskt använder och väljer hellre dem framför att ha mer variation av färg.
#9 Micael säger
2015-04-07 16:35 - Anmäl

Snyggt, bra med många bilder och snyggt beskrivet. Personligen gillar jag passformen från Mazzarelli bättre eftersom den lämnar mer utrymme vid bröstet och känns mer klassisk. Men non the less en jävligt snygg skjorta!
#10 John säger
2015-04-07 17:23 - Anmäl

Interesting report about the process, thank you. It's a good result, too tight around the waist for my eyes though. But then again this is an Italian shirt.
#11 R. säger
2015-04-07 19:26 - Anmäl

Som Andreas skriver, skjortor slits på ett helt annat sätt än tex kavajer och därmed är det absolut inte fel att ha flera skjortor i liknande mönster/färg. Jag själv köper nästan uteslutande vita samt ljusblå skjortor av den enkla anledningen att jag vet att det är det jag trivs i samt har lättast att matcha till min övriga garderob. Må vara tråkigt men finns andra sätt än färg att skapa variation med så som val av krage osv vilket kan skapa en helt annan look på samma typ av tyg.

Trevligt resultat på skjortan och måste säga att det från min sida verkligen uppskattas att ni testar er fram bland skjorttillverkare då skjortan sannolikt är det plagg som jag själv använder mest.
#12 Mattias säger
2015-04-07 20:24 - Anmäl

Otroligt snyggt.
#13 Peter säger
2015-04-07 20:57 - Anmäl

Trodde faktiskt att AW Bauer låg högre i pris, över 3 tkr trodde jag. Det priset som din skjorta landade på får man ju en rtw finamore för som jag måste korta ärmarna på och eventuellt ta in något i midjan, och då springer det iväg några hundralappar till. Man får mer detaljer på en finamore kan jag tänka mig, men detta lät mkt intressant.
#14 Andreas Weinås säger
2015-04-07 22:21 - Anmäl

#13 - En stor skillnad mellan RTW Finamore och Skräddarsydd Bauer är valmöjligheten. Många passar i standardstorlekar men behöver som du nämner lägga upp ärmar eller sy in ryggparti vilket kostar på. Men valfriheten begränsas framför allt av att skjortan är färdigsydd. Jag vet inte hur många gånger jag velat slå till på en bättre konfektionsskjorta men avstått för att det var fel krage, mönster, färg eller manschett.

Som jag skrev så kan man få alla tänkbara detaljer även från Bauer men till lite högre pris. Dock kan jag inte uttala mig om utförandet på dessa då jag inte valde att sy upp någon sådan skjorta.

Har man däremot en svår kropp för marknadens standardstorlekar blir mått eller skräddarsytt ännu mer prisvärt då det kanske är enda sättet att få bukt med problemen.
#15 Jonas säger
2015-04-07 23:06 - Anmäl

Perfektion, riktigt snygg passform.
#16 Raderad säger
2015-04-08 00:06 - Anmäl

Mycket trevlig artikel måste jag säga. Jag är själv i överkant intresserad av just skjortor.

Axeln var fint matchad med ärmen och jag tycker absolut inte att plisserade axlar är ett måste. Passformen ser också väldigt bra på bilderna, fint att dem tagit hänsyn till tygets krympmån.

Att de inte använder en provskjorta ser jag inte enbart som något positivt. Ofta tycker jag det kan fungera väldigt bra som utgångspunkt för diskussionen runt just passform. Lägg till att det var en italienare du skulle förklara för. Eller kanske ännu värre, för thai-skräddaren.....

Jag saknar kanske lite bilder på skjortans inre, sidosömmar, gussets, antall stygn per cm, mm. De tekniska små detaljerna som visar skickligheten hos skräddaren.

Det enda jag förvånas lite över är de för hand sydda knapphålen. Jag undrar om du är nöjd med dem? Utifrån bilderna kan jag tycka att det ser ut som om de har en lite slarvig finish. Kanske det är önskvärt för någon att ha det på det viset så att det tydligt framgår att det är gjort för hand. Personligen har jag flera skjortor med finare handarbete till ungefär samma pris (baserat på bilderna).

Hade varit trevligt om du hade någon kommentar runt detta.
#17 tobbe säger
2015-04-08 08:49 - Anmäl

Ser riktigt fint ut! Man blir bra sugen på att testa måste jag säga.
#18 Andreas Weinås säger
2015-04-08 09:53 - Anmäl

#16 - Personligen tycker jag att "imperfektionen" hör till handsydda knapphål. Som jag nämner i artikeln så har det inget med funktion att göra och maskinsydda håller minst lika hög kvalitet och slitstyrka. Däremot gillar jag det oregelbundna i ett handsytt knapphål som påminner om att det faktiskt är en människa som suttit och arbetat med sina händer. Det är ingenting jag har stört mig på iallafall.
#19 Lucas säger
2015-04-16 10:51 - Anmäl

Om nu kragmodell 571 är den perfekta kragen, vilken höjd har den i nacken? Jagar själv den perfekta kragen och jag söker det gyllene snittet för kraghöjd och kraglängd. Tips?
#20 Daniel säger
2017-01-16 00:48 - Anmäl

Hej,

Kan man verkligen kalla detta för skräddarsytt? Är detta inte MTM?

/Daniel
#21 Andreas Weinås säger
2017-01-16 07:55 - Anmäl

#20 - Det är en bra fråga och det finns inte ett självklart svar. Det som eventuellt saknas från traditionellt skräddarsydda skjortor är en avprovning med provskjorta. Samtidigt görs varje kunds skjorta efter ett unikt mönster vilket är det som tydligast skiljer MTM från Bespoke.

Angående t ex hantverk och handsömnad går det att få till önskvärd nivå (helt handsytt eller helt maskinsytt) och kostar därefter.
#22 Danne säger
2017-05-04 21:57 - Anmäl

Ja, idag kallas allt för skräddarsytt. Det konstiga är det finns flertal företag som erbjuder MTM kavajer,kostymer,skjortor etc etc. Där de gör individuella mallar för kunderna som sedan skärs ut för hand. Och flertal utav dessa företag kallas inte denna tjänst för skräddarsytt/bespoke utom MTM.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.