Manolo logotype

Luxire – Måttsydda byxor på nätet

Det har blivit en hel del recensioner på Manolo det senaste. Jag och Andreas har provat och utvärderat en hel del skräddarsytt och måttbeställt. Ofta har det rört sig om produkter av mycket hög kvalitet och i det högre prisintervallet. För inte så länge sedan skrev vi dock om Shirtonomy som är ett prisvärt alternativ om man söker skjortor med bra passform och ett attraktivt pris. Dagens text kommer att handla om Luxire, en annan onlinebaserad aktör som sysslar med måttsytt och då främst byxor.

Många företag erbjuder måttbeställda skjortor över nätet men väldigt få erbjuder byxor enligt samma princip. Detta tycker vi är värt att redogöra för. Efter att de senaste månaderna träffat flera personer med god uppfattning om passform och kvalitets som alla varit enhälligt varit mycket positiva till Luxire bestämde vi oss för att prova tjänsten och sen recensera den här.

Till att börja med skall sägas att Luxire är ett företag baserat i Indien. Deras hemsida lämnar lite att önska utseendemässigt men det finns omfattande information och instruktioner för hur en måttagning skall gå till. De stoltserar själva med att vara en modern fabrik med arbetsförhållanden som möter internationella krav. De har även ett visst ekologiskt tänk vilket är positivt. 

Jag valde att göra ett par klassiska chinos i armémodell. Det finns otroligt många olika tyger att välja på och valet föll på ett khakityg i lite grövre kvalitet. Faktiskt samma tyg som brittiska armén använder. När man väl valt tyg så gäller det att fylla i sina mått. Det finns en utförlig instruktion för hur detta skall gå till. Det är lättast att välja ut ett par byxor som man har hemma och trivs bra med och sedan ta mått på dem. Detta gjorde jag men valde att laborera lite för att få önskat resultat. Alla mått kan anges i såväl tum som centimeter beroende på vart man bor i världen. 

När måtten är ifyllda kan man göra en rad val. Då jag valt att göra en väldigt klassisk modell med hög midja och raka ben med lite avsmalnande fot så valde jag kraftiga slag på 5 cm. Jag valde inga plisséringar. Det går dock att få både enkla och dubbla vecka samt omvända så kallade inverterade plisséringar om så önskas. Jag valde vidare hur knäppningen skulle se ut samt side-adjusters istället för byxhällor. Jag bad under övriga kommentarer att de skulle sätta i knappar för hängslen vilket skedde utan extra kostnad.

Priset för allt detta landade med frakt och tull på under 1000 kr vilket får ses som väldigt konkurrenskraftigt. Leveranstiden var ca 6 veckor från Indien.

 

Knappar istället för zipper.

Side Adjusters för mindre korrigeringar i midjan.

Knäppning vid byxans slag som underlättar om man vill rengöra där det lätt annars kan hamna smuts.

Resultatet då? Hur blev det?

Till att börja med skall sägas att jag låtit fotografera byxorna exakt som de kom. Till 95% så sitter de riktigt bra, precis så som jag önskade. Som ni kan se så bildas det små veck av överskottstyg på sidan och strax under baken på lårens baksida. Detta kommer så en konsekvens av två saker. För det första att ett mått blev aningen fel. För det andra och främsta för att jag laborerade vid måttagningen. Jag höjde midjan och grenens totala längd med 2 cm utifrån mina referensbyxor. Detta skapar ett problem och gör att det blir för mycket tyg. Detta kommer en ändringsskräddare hemma i Göteborg åtgärda galant för 300 kr. Hade jag låtit sy upp ett par byxor hos en riktig skräddare så hade detta justeras efter andra avprovningen. Jag vill med detta visa att det är svårt att får till ett resultat helt perfekt när man fyller i egna mått och oavsett vilken mått- eller skräddarsömnad det rör sig om får man i regel räkna med att det kommer behöva göras någon korrigering vid leverans/fitting. 

Jag är faktiskt positivt överraskad och tycker att tjänsten är riktigt bra. Kvaliteten på mitt khakityg är hög och detaljarbetet på byxorna är långt över förväntan. En kul detalj är att de satt en knapp i slaget så att jag själv kan vika upp och ner det. 

De har även ett stort utbud av ulltyger samt tyger från kända väverier som Dugdale & Bros och Holland & Sherry för att nämna några. Då går priset dock upp rätt mycket och kan gå på 2000-2500 kr. Detta tycker jag börjar bli lite mycket för en produkt efter egentagna mått sydd i Indien. I alla fall för en första byxa innan man fått till sina mått perfekt. Ställ det då i relation till att göra en helt skräddarsydd byxa med två avprovningar i Stockholm eller Götborg med skräddaren Zaremba för 3200 kr och levererar en produkt med klart högre hantverksnivå. Jag föredrar Luxire snarare som ett alternativ för bomulls- och linnebyxor där man får en riktigt bra produkt, (om måtten tas rätt) till ett rimligt pris.

 

Resultatet

I sidled.

Byxorna bakifrån.

Byxornas avslut.

Vill ni ha mer inspiration så kan ni söka på #luxire då många stil- och instagramprofiler lagt upp bilder på sina produkter. Mikolaj från London som driver bloggen www.blueloafers.com är nog den som lyft fram Luxire mest. Han specialiserar sig på prisvärt mode med bra snitt och utseende.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 riesenschnauser säger
2015-03-26 11:33 - Anmäl

Jag har också sytt upp byxor hos Luxire och liksom du experimenterat med att höja midjan. Kommer också att behöva justera smärre problem med passformen hos skräddare, men det är ju mitt eget fel. Upplever hantverket mycket bra, extremt mycket byxa för pengarna jämfört med vad man köper i butik i Sverige.
#2 Johan säger
2015-03-26 13:16 - Anmäl

De smala benen på byxan gör att proportionerna i helfigur ser lite knepig ut. På bilden framifrån ser personen ut att ha väldigt breda höfter. Men jag antar att detta har med modellen att göra. Ser ut att vara bra kvalitet iallafall.
#3 ba säger
2015-03-26 14:04 - Anmäl

Intressant. La faktiskt en beställning på ett par chinos igår.
#4 jj säger
2015-03-26 14:39 - Anmäl

Någon moms eller tullavgift när varan kom till Sverige?
#5 riesenschnauser säger
2015-03-26 15:21 - Anmäl

#4: Nej, Luxire är såpass moraliskt förkastliga att de märker ned varans värde.
#6 jj säger
2015-03-26 15:28 - Anmäl

#5 Behöver man be om det särskilt?
#7 Andreas Weinås säger
2015-03-26 15:54 - Anmäl

#6 - Hur företaget väljer att skicka/märka paketen är upp till dem men att be dem att märka ner varans värde är ett uppsåtligt försök att undgå tull/Moms och inget vi står bakom på Manolo.
#8 Nils säger
2015-03-26 16:39 - Anmäl

Har i princip enbart Luxire i garderoben sedan ett par år tillbaka eftersom jag trivs i högre midja och lite andra detaljer som är helt hopplösa att hitta RTW. Konstruktionen är som nämnts utmärkt och håller man sig till billigare tyger initialt så kostar det inte så mycket att trimma in passform och design.

Numera finns också en tjänst där man får en provbyxa uppsydd i ett enkelt tyg, som man sedan gör justeringar mot innan man beställer den färdiga byxan.
#9 riesenschnauser säger
2015-03-26 16:46 - Anmäl

#6: Nej, jag hade bett om motsatsen om jag vetat hur de beter sig. Tycker att tull är ett otyg, men tycker att lagbrott är värre.

#8: Åhå, provbyxa hade jag missat, det var synd.
#10 jj säger
2015-03-26 17:34 - Anmäl

#9 Du är en god medborgare. Tack för svaren!
#11 Den riktige Alexander säger
2015-03-26 18:48 - Anmäl

Jag tycker i det här fallet att det inte var jättesnyggt med hög midja, då det ser lite gubbigt ut. Om midjan ska vara hög bör grenen(?) också vara högre, vilket kanske kan bli problematiskt om man är välhängd.
#12 Errol säger
2015-03-26 19:28 - Anmäl

Tycker att det var ett märkligt val av modell på byxan. Mycket tyg upptill men desto mindre nertill. Har svårt att köpa att detta skulle vara en klassisk byxmodell.
#13 Lars säger
2015-03-26 20:09 - Anmäl

Olof, mycket fina byxor. Har själv 5 par från Luxire (flanell, mollskinn och tunna chinos) - och har äntligen hittat mina rätta mått!

Undrar om du kan avslöja exakt vilket tyg detta är. Har nämligen svårt att avgöra vilka av Luxires tyger som verkligen är klassiska chinos. Två av mina byxor överraskade genom att vara tunnare och glansigare än förväntat (tittade ändå noga på vikten). Vill ha ett par vanliga chinos likt dina, i khaki eller marinblå.
#14 Raderad säger
2015-03-26 21:27 - Anmäl

Det är väldigt mycket "bang for the buck" när man väl fått till måtten. De har även en lite rolig tjänst där man kan få bröstnäsdukar printade med valfritt motiv.
#15 lano säger
2015-03-26 22:24 - Anmäl

Kul! Jag har precis beställt ett par skräddarsydda byxor men kan tänka mig beställa ett par chinos från Luxire, kul att testa.
#16 Olof Bernhardsson säger
2015-03-27 07:42 - Anmäl

Lars.
Mitt tyg heter British khaki twill chino 9 oz
#17 rolf säger
2015-03-27 19:49 - Anmäl

Var det någon som tyckte byxorna var snygga? Ser ut som man lämnat plats för åldringsblöja. Gubbigt så det förslår!
#18 Anderifal säger
2015-03-28 14:59 - Anmäl

Gubbigt är ett positivt värdeomdöme.
#19 Halmstad säger
2015-03-28 17:34 - Anmäl

Olle är ju en reslig person så den höga midjan stör inte proportionerna kavajlöst och med kavaj kommer det bli perfekt.
#20 Ocgb säger
2015-03-28 19:22 - Anmäl

Får man fråga om vad det är för skor också? Förtjusande.
#21 Olof Bernhardsson säger
2015-03-30 11:43 - Anmäl

#20 Ocgb
Tack!
Det är ett par Elmsley från Edward Green i cognac cordovan på lästen som heter 82
#22 Mads Bording säger
2015-06-13 13:02 - Anmäl

I ordered a pair also, which came out completely wrong!! I cannot recommend anyone to order from them....
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.