Manolo logotype

Manolo besöker Baselworld 2015 - Del I

Klockor blir ett allt större område här på Manolo. Dels för att vi skribenter har ett personligt intresse i området men framför allt för att klockan är så mycket mer än en tidvisare. Det är mannens mest accepterade accessoar, en investering ofta för livet och en produkt som ofta kan säga lika mycket om bäraren som skorna. Vi har besökt årets största klockmässa i Basel för att se nyheterna från världens främsta tillverkare.

Att komma in på mässområdet vid Messeplatz i centrala Basel är närmast surealistiskt. Inte som Pitti Uomo där det är besökarna som sticker ut utan snarare de enorma mässhallarna på 141 000 kvm till bredden fyllda med trevåningsbyggnader från varumärkena. Varför dessa enorma presentationsmontrar då kan man undra? 

Dels för att dem kan men framför allt för att de behöver. Företagen träffar inte bara press och entusiaster från världens alla hörn utan även mer eller mindre alla återförsäljare som lägger beställningar inför kommande året. Företag med hundratals återförsäljare som alla skall få ett personligt möte under en veckas tid kräver helt enkelt enorma ytor och personalstyrkor. 

Då det är helt omöjligt att hinna träffa ens en bråkdel av alla varumärken får man prioritera och vi har besökt några av våra favoriter för en titt på företagets nyheter för 2015.

Omega

Omega är en av mässans största aktörer och lanserade en rad nyheter för året. 

Black och White side of the Moon

Man fortsätter utveckla sin serie månklockor med Black och White side of the Moon i svart respektive vit keramisk boett på ca 44mm och Omegas egenutvecklade kronografverk 9300. Black side of the moon består av 4 versioner. 

Globemaster 

Den kanske största nyheten från företaget var annars den nya modellen Globemaster på 39mm som försetts med företagets nya chronometer certifiering. Utöver COSC certifiering har man även låtit METAS (federal institute of Metrology) kontrollera verket vilket gör att varje klocka går igenom en testperiod på nästan en månad. Resultatet? Man kan nu garantera en gångavvikelse på 0 till +5 sek/dygn vilket är hälften av vad COSC accepterar och i klass med exempelvis the Patek Philippe Seal. 

 

Omega White side of the Moon. En helvit klocka som känns klart svårare att bära upp en den svarta versionen.

Nya modellen Globemaster i Sedna gold. En fantastiskt välgjord modell som finns i stål, tvåton, guld och platina.

Baksidan av samma modell i den limiterade platinaversionen. Här ser man tydligt urverket.

En personlig favorit var den nya versionen av "First Omega in Space" på 39.7mm i Sedna Gold och en urtavla i krämvitt med mörkbruna register. Inuti tickar samma 1861-kaliber som i månklockan.

Rolex

Rolex är tveklöst det största namnet på mässan och deras nyheter mest omdiskuterade under mässan. 

För 2015 lanserade man flera nyheter och våra favoriter var dessa:

Yachtmaster

Man lanserar för första gången modellen Yachtmaster i det egna roséguldet Everose. Klockan får en mattsvart tavla, keramisk boett i samma utförande och den nya Oysterflexlänken som är ett gummiband förstärkt med titan för ökad slitstyrka och stadga. Modellen kommer finnas i två storlekar på 40mm respektive 37mm. 

Day Date 40

Rolex flaggskeppsmodell Day Date får en ny storlek på 40mm vilket troligtvis också innebär att man skrotar Day Date II i 41mm. Man har kvar originalet på 36mm men den nya storleken får även det uppgraderade urverket 3255 som likt Omega har halverat gångavvikelsen för COSC.

 

Nya Rolex Yachtmaster i Everose och med Oysterflex-länken.

Nya Day Date 40 i platina med en isblå tapesserie-tavla.

Samma modell i vitguld med nya urverket och ett något humanare pris.

Tudor

Tudor har genom historien varit Rolex "lillebror" där man testat mer vågade designer och ofta delat boetter och delar men med ETA-verk istället för egenutvecklade diton. 2015 är en historisk milstolpe då man för första gången lanserar ett egenutvecklat verk som man hittar i nya modellen North Flag.

Även modellen Pelagos fick ett ansiktslyft för året. Man introducerar nu modellen i en blå version som en fortsatt hyllning till Tudors klassisk Snowflake från 60 och 70-talet. Vad som är mest imponerande är att man har låtit installera det egenutvecklade MT5621-verket även i Pelagos och prishöjningen blir inte större än ca 300 CHF från den nuvarande versionen.

 

North Flag är en klocka med integrerad länk, gångreservsindikator på tavlan och det nya egenutvecklade Tudorverket MT5621.

Tudor Pelagos i titan med blå tavla. Pelagos är verkligen en av marknadens mest tekniska dykarklockor och hyllar på ett utmärkt sätt den tool watch-känsla företaget är kända för.

Några nya versioner av Tudors kronograf Fastrider med färgglada urtavlor.

Hublot

Hublot är ett varumärke som är svårt att sätta fingret på i klockvärlden. Antingen älskar man eller hatar man dess framtoning men framgångssagan går inte att ignorera. Med modellen Big Bang som för året fyller 10 år har man positionerat sig i segmentet av större lyxsportklockor där främsta konkurrenten oftast ses som Royal Oak Offshore. Fokus i Big Bang-serien (och även majoriteten av företagets andra modeller) är inovativa materialval som keramiska boetter, guldlegeringar och gummiband. Genomgående för företagets nyheter för säsongen var en storlek på 45mm vilket helt klart kräver sin handled. 

För 2015 har man tillsammans med Lapo Elkanns Italia Independent tagit fram modellen Big Bang UNICO Italia Independent. Modellen är unik i det avseende att man utvecklat materialet Texalium som är en karbon fiber med aluminium coating. Det ger inte bara en väldigt lätt utan även extremt hård klocka på 45mm med Hublots egna UNICO-verk.

 

Big Bang UNICO Italia Independent i grått begränsad till 500 exemplar.

Big Bang Chrono Perpetual Calendar i företagets King Gold som är en blandning av guld, koppar och platina.

Big Bang Alarm Repeater. En alarmklocka i titan/keramik för närmare en halv miljon kronor begränsad till 250 exemplar.

Detaljbild på samma klocka.

 

Dagens artikel har fokuserat mest på sportklockor och i nästa del tittar vi på fler av de mer dressade tillverkarna på mässan. 

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

Andra artiklar om varumärkena: omega rolex Hublot
#1 Kopparstaden säger
2015-03-24 15:22 - Anmäl

Gillar nya Yachtmastern skarpt, påminner en hel del om IWC portuguese yacht club tycker jag. Gillar kontrasten mellan en dressad klocka med guld och svart gummiarmband, trots att jag inte är så förtjust i guld annars.

http://www.watchtime.com/?attachment_id=17867
#2 Knutte säger
2015-03-24 15:58 - Anmäl

Vad menas egentligen med "keramisk"?
#3 Språkpolisen säger
2015-03-24 17:23 - Anmäl

"Den kanske största nyheten från företaget var annars den nya modellen Globemaster på 39mm som försetts med företagets nya chronometer certifiering"
Sista delen bör ej vara särskriven.
#4 Christian säger
2015-03-24 17:53 - Anmäl

Knutte - keramik helt enkelt. Frågan är bara hur hållbart det är.

Ha't fint
#5 Andreas Weinås säger
2015-03-24 19:14 - Anmäl

#2 och #4 - Keramisk syftar inte på samma utförande som i t ex krukor utan keramik som har härdats vilket gör materialet mer eller mindre omöjligt att repa. Däremot är det inte helt okänsligt för sprickor. Materialet har ökat enormt i användande av klockföretagen de senaste åren, främst i form av vridringar som ofta befinner sig i utsatt läge för repor men även hela boetter i materialet.

Problemet med materialet är att det är väldigt svårt att framställa i vissa färger och lätt kan "blöda" över vilket Rolex verkar löst i sin senaste GMT Master.
#6 Knutte säger
2015-03-24 22:29 - Anmäl

#5
Där ser man, tack för svar!

För övrigt är favoriterna Globemastern och Yachtmastern, även om jag ställer mig lite tveksam till gummibandet. Det passar till klockan absolut, men jag skulle ha svårt att bära det själv.
#7 Peter T säger
2015-03-25 08:54 - Anmäl

Jag är svag för kronografer med vit urtavla så rymdklockan får det att rinna rejält i mungiporna här.
#8 Johan säger
2015-03-25 13:29 - Anmäl

Gångreservsindikatorn var ju en rätt rolig detalj, tror aldrig jag sett en sån tidigare. Finns det andra klockmodeller som har det?

Angående Hublot förstår jag mig verkligen inte på märket. Känns oerhört vulgära. Rysk maffia är nog första associationen.
#9 Stefan säger
2015-03-25 14:48 - Anmäl

När släpps dessa klockor till försäljning, eller rättare sagt när kommer de ut i butik?
#10 Andreas Weinås säger
2015-03-25 15:55 - Anmäl

#8 - Gångreservsindikator är en ganska vanlig detalj i klockindustrin och en komplikation som inte behöver kosta multum. Samtidigt är den kanske mer praktisk på en manuell klocka då en automatisk vrids upp under tiden den används.

#9 - Lanseringen varierar lite beroende på märke och modell. Räkna med att merparten kommer finnas i butik redan till sommaren/hösten men t ex Globemastern planeras landa i början av nästa år om jag förstod det rätt.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen