Manolo logotype

Manolo tipsar - Sommarens seglarskor

Nu känns det som att våren verkligen är här. Det är därmed också dags att fundera över vår/sommarinköp så som solglasögon eller ledigare skor. Vi försöker att undvika kortsiktiga trender här på Manolo och fokuserar istället på långsiktig och god stil som kan följa med bäraren i flera säsonger. Dagens text kommer att handla om seglarskon: En tidlös modell som dock från tid till annan även betraktats som moderiktig. I år syns den på ganska bred front och även i mer trendiga sammanhang.

Tanken idag är att presentera några modeller vi tycker är inspirerande och som alla är av god kvalitet och bra material. Det finns dock en uppsjö av tillverkare där ute att välja på i olika prisklasser. Vi tycker egentligen att utseendet spelar mindre roll utan i vår blir det snarare hur man bär dem som gör skon och helheten intressant. Vi tycker att man skall tona ner det hela lite grann och kanske inte bära dem som äldre myndiga direktörer gärna gör med röda byxor och klubbkavaj eller som internatskolekids i en preppykavalkad av pastellfärger.

När seglerskon skall matchas tycker vi istället att man skall tänka lite enklare kombinationer som diskreta chinos i smalare passform, jeans eller korta shorts. Upptill kan man gärna bära en enfärgad eller randig t-shirt, linneskjorta eller pikétröja befriad från logotyper. Färgerna får gärna vara neutrala och diskreta. Lite mer rivierakänsla från 60-70-talet snarare än seglarvecka på Marstrand eller Sandhamn.

När det kommer till märken så är klassiska tillverkare som Sperry och Sebago alltid säkra kort. Lyxtillverkare så som Brioni och John Lobb har i vår satsat på exklusivare varianter av seglarskor men vi tycker annars att de mest intressanta är en rad mindre amerikanska tillverkare så som Quoddy, Rancourt & Co, New England outerwear samt Oak Street bootmakers. De är alla små nischade skospecialister, inte sällan med en del handsydda moment i produktionen samt läder av riktigt hög kvalitet. När det kommer till seglarskor så använder flera av dem Horweens Chromexcel läder. Ett mycket tåligt läder som tar 28 dagar att förfina i Horweens garveri utanför Chicago och som utvecklar en otroligt fin patina över tiden.

 

Klassikern Sperry Topsider.

Lyxigt från Brioni.

Seglarskor från lilla tillverkaren New Endland Outerwear.

Oak Street Boatmakers alternativ.

Premiumaktören John Lobb erbjuder seglarskor för våren.

Seglarskor från franska A.P.C.

Rancourt & Co.

Sebago är för många den mest klassiska seglarskon.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor Snörskor

Andra artiklar om varumärkena: Brioni John-Lobb Sebago Sperry
#1 Anders säger
2015-03-19 17:57 - Anmäl

Alla utan New Endland Outerwear, med sin rundade crepesula, är visserligen båtskor. Dock sätter jag ett stort frågetecken för i alla fall de från John Lobb och Brioni. De är för mig något att endast glida omkring i de finare salongerna i.

Gillar att du nämner att flera har potential att utveckla en fin patina med tiden. Det är för mig så de skall vara. Välvårdade för bruk i stán och gamla och medfarna med många dopp i havet bakom sig för bryggan/båten.
#2 lano säger
2015-03-19 19:22 - Anmäl

Rancourt & Co och Oakstreet Bootmakers gör fina skor men jag gillar modellerna från New England Outerwear och Quoddy bättre. De går att sulas om och känns mer välgjorda.
#3 Daniel säger
2015-03-20 17:27 - Anmäl

Jag blev så glad när jag köpte Red Wings båtskor på Lester. Roligt att köpa ett par som är tillverkade i Maine. Köpte den klassiska mörkbruna färgen. Seglar inte så mycket sen de 3 underverken kom till världen men använder dem oftast i båtsamnanhang då jag föredrar andra modeller i stan. Tycker att ett par är givet i varje mans skosamling.
#4 cg säger
2015-03-22 12:03 - Anmäl

Sebago är det enda som gäller. Haft mina i snart 9 år, gått från 39 i storlek till 42, otroligt kvalité!
#5 Rs säger
2015-03-24 07:41 - Anmäl

Känns inte helt komplett utan ett par från Quoddy.......
#6 Henrik säger
2015-03-26 08:27 - Anmäl

Jar har varit sugen på seglarskor länge, men aldrig hittat några som passar mina fötter. Alla modeller jag testat är fr breda. Så min fråga är om någon har tips på en tillverkare som gör lite smalare seglarskor?
#7 cg säger
2015-03-29 11:48 - Anmäl

Henrik - det brukar gå att göra seglarskor smalare i passformen (iaf baktill) genom att dra åt snörningen mer. Snörena går ju ner i skon och följer sidan runt foten. Själv har jag ett par från Henri Lloyd som jag får dra åt lite för att de ska sitta bra.
#8 Marius säger
2015-04-16 12:53 - Anmäl

Citat:
Jag blev så glad när jag köpte Red Wings båtskor på Lester. Roligt att köpa ett par som är tillverkade i Maine. Köpte den klassiska mörkbruna färgen. Seglar inte så mycket sen de 3 underverken kom till världen men använder dem oftast i båtsamnanhang då jag föredrar andra modeller i stan. Tycker att ett par är givet i varje mans skosamling.


Rancourt har i hvertfall i andre sammenhenger gjort håndsydde sko for red wing, ikke umulig dine også er der i fra..

Citat:
Rancourt & Co och Oakstreet Bootmakers gör fina skor men jag gillar modellerna från New England Outerwear och Quoddy bättre. De går att sulas om och känns mer välgjorda.
hva får deg til å tro at rancourts utgave ikke kan såles om?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.