Manolo logotype

Garderobens hörnstenar - Manschettknapparna

Smycken och accessoarer för män har de senaste 10 åren närmast exploderat i såväl utbud som efterfrågan och idag är klockan som enda smycke ett minne blott. Inget ont om dessa alternativ men idag vill vi fokusera på ett par riktiga klassiker: Manchettknapparna.

Försäljningen av manschettknappar är inte vad den en gång var. I en tid när mörka kostym, svarta skor och fransk manschett hörde till vardagen var manschettknappar en självklarhet i alla mäns garderob. Ett diskret och elegant avslut på den dubbla manschetten som beroende på inkomst eller tillgång kunde variera från ödmjuka manschettknopar i tyg till svindyra alternativ i platina. Tillsammans med t ex bröstnäsduken var de en av få detaljer där mannen kunde komma undan med lite lekfulla eller flamboyanta inslag även till mörk kostym.

Både klädkoden Mörk kostym och Smoking består ursprungligen av skjortor med just dubbel eller fransk manschett som det även kallas även om de idag anses finnas större utrymme för egen tolkning. Då de allra flesta idag bär skjorta till uddakavaj eller kanske bara ett par chinos eller jeans gör att skjortor med enkel manschett är klart överrepresenterade i dagens utbud. Vi vill dock påstå att precis som alla män bör äga en mörk kostym, ett par svarta skor och en vit skjorta bör man även ha ett par snygga manschettknappar för formella tillställningar. 

Manschettknappar har varit ett mycket effektivt sätt för företag att skylta med sitt varumärke då det ofta fortfarande uppfattas som relativt subtilt. Mer eller mindre varenda klockföretag erbjuder alternativ i samma material som sina klockor med antingen logotyp eller text. Vi tycker allra bäst om manschettknappar med ett så rent och avskalad utförande som möjligt. Att ha ett personligt uttryck med en symbol eller initialer i all ära men skippa de klyschiga klassikerna med spelkort, urverk och spexiga detaljer.

Vad finns det då för alternativ av manschettknappar att titta efter? Precis som stilregeln att man bör matcha nyansen av skinn i t ex skor och bälte finns det en uppfattning att metaller bör kombineras på samma sätt. Här tycker vi i bägge fall att det kan vara väldigt snyggt men långt ifrån ett stilbrott att avstå från. 

Att ta det så långt som att insistera på att munkskornas spännen går i samma ton som bälte, klocka och manschettknapp kan snarare ge ett övermatchat och utstuderat intryck. Däremot är klockan och manschettknapparna placerade så nära varandra att en skillnad i nyans blir mer påtaglig. 

Enklast är såklart klockor och manschettknappar i vitmetall. Här kan te x stål, silver, vitguld och platina utan problem kombineras med varandra. Även maschettknappar med inslag av både stål och guld kan vara intressant då de fungerar utmärkt även till nästan alla sorters klockor. 

En matchning som däremot blir svårare är gul och roséguld. Här kan det i vissa fall skilja så mycket i ton och intensitet att det nästan skär sig mellan accessoarerna. 

Vill man inte oroa sig för materialmatchning alls finns det såklart manschettknappar i andra material som t ex knopar i tyg eller färgad metall. 

 

En av de mest klassiska manschettknapparna i form av en knut i metall. Diskret och snygg i såväl guld som silver.

Klockmärken har sedan länge använt manschettknappar som merförsäljning. Här ifrån Patek Philippe som har sitt Calatravakors i samma nyans som klockorna.

Manschettknapp i silver från Hermès med inslag av trä.

Manschettknappar i guld med grön och blå stingrocka som ger bäraren två modeller i ett beroende på vilken sida man väljer att bära utåt.

Brittiska Dunhill med en motorinspirerad manschettknapp som påminner om en bilratt.

Guldpläterade manschettknappar från Monsieur Fox med företagets karaktäristiska räv.

Paloma Picasso för Tiffany&Co. Avskalat och elegant till exempelvis Smoking.

Så kallade Manschettknopar i tyg är ett billigt och lekfullt alternativ om man vill bära skjorta med dubbel manschett.

Daniel Craig som Agent 007 i senaste filmen Skyfall. Här med manschettknappar från Tom Ford.

Eller varför inte Sean Connerys subtila val av manschettknappar i guld från 1960-talets Bondfilmer.

Svenska Skultunas samarbete med Lino Ieluzzi som resulterade i en serie manschettknappar i silver med Linos legendariska "7:a".

Som sagt så är klockföretagen ofta flitiga när det kommer till detta område. Audemars Piguet säljer bland annat manschettknappar med samma form och tavelstruktur som deras mest kända klocka: Royal Oak. Inget fel på varken klocka eller knapp men tillsammans blir det hela väl övermatchat om man frågar oss.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer

Andra artiklar om varumärkena: Alfred Dunhill Hermes Patek Phillipe Skultuna Audemars Piguet
#1 DrDre säger
2015-03-18 11:58 - Anmäl

Vill man komma ned på lite lägre priser (dvs från femsiffriga till tresiffriga) så tycker jag de vanliga Skultuna (dvs icke-Linos) och även Duchamp har en hel del trevligt. Då kan man ju köpa ett helt gäng i olika färger och former till olika skjortor etc.
#2 Johan säger
2015-03-18 12:27 - Anmäl

Brittiska Benson and Clegg tycker jag är värda att nämna. Mycket klassiska varianter till överkomliga priser.
#3 Markus säger
2015-03-18 13:02 - Anmäl

Fast bäst av allt är att knalla in på vilken Myrorna eller Röda korset-affär som helst och rota i lådan med manschettknappar de alltid (ja, ALLTID) har. Jag har köpt ett antal mycket stilrena varianter i allt från sterling silver till emaljerat stål, ofta för runt 150:-. Extra kul är när man hittar monogramförsedda knappar med ens egna initialer.
#4 riesenschnauser säger
2015-03-18 13:10 - Anmäl

Instämmer med #3, dessutom är gamla manschettknappar ofta bättre konstruerade med dubbla sidor (inte bara en "vikflärp" på sidan som bärs närmast kroppen). Priset är såklart generellt mycket lägre än att köpa nya.
#5 He säger
2015-03-18 16:11 - Anmäl

Återigen bra artikel, Andreas!

Men är det verkligen helt "fel" att ha dubbel manschett till udda kavaj? Med fel menar jag att det är för formellt, och kontrasten blir alltför stor. Mer specifikt tänkte jag till blazer och gråa flannelbyxor och captoes, alltså en formell utstyrsel (för att vara uddakavaj). Vad säger ni?
#6 Jonas E säger
2015-03-18 17:21 - Anmäl

#5 Inget är fel, men kontrasten att bära ett sådant formellt plagg till en vardaglig utstyrsel är något många undviker. Det är nog bara personer som är intresserad av dressad stil som skulle notera "stilbrottet".

Kavaj och udda byxor är en informell klädsel, per definition. Men ha på dig vilka kombinationer du vill så länge du känner dig bekväm i det.
#7 Cat säger
2015-03-18 19:30 - Anmäl

Helt off topic men personligen finner jag svart kavaj med jeans småtöntigt. Ja, närmast fult. Detta kanske är främst för att denna kombination så oftast används av fullständigt smakbefriade individer som är fullständigt ointresserade av mode eller som tror att man funnit en fit for all stil som kombinerar "serious business" med avslappnad stil med utekväll.
#8 DrDre säger
2015-03-18 21:13 - Anmäl

@No 5. Nej, man kan bära manschettknappar till annat än mörk kostym. Och det är inget stilbrott som No 6 hävdar. Det funkar alldeles utmärkt till kavaj och byxor. Kolla tex promotionbilder för Mad Men Season 7 part 2 (funkar inte med länkar här).
#9 riesenschnauser säger
2015-03-18 21:30 - Anmäl

#7 Tänk det omvända, jeansjacka med svarta kostymbyxor. Där har du en outfit för ALLA tillfällen!
#10 fred säger
2015-03-19 00:00 - Anmäl

Bra artikel och intressanta kommentarer ovan!

Är det någon mer än jag som blir nyfiken på den första bilden. Visst är det en kvinna, med kostym och AP? Den kvinnliga handen ger, hur som helst, bilden en intressant dimension.
#11 Johan säger
2015-03-19 13:29 - Anmäl

#10 Tycker inte det ser det minsta ut som en kvinna. Bara en kille med långsmala händer.
#12 oscar säger
2015-03-20 22:57 - Anmäl

Hej, Andreas. Mycket bra artikel med kul läsning och bra bilder.
Jag äger en skjorta med dubbelmanschett som är kul att använda just pga att jag kan använda manschettknappar till den. Jag har även en del skjortor som är dressade men som har en enkel manschett, däremot så finns det hål vid knappen som gör det möjligt att använda manachettknappar till dom. Jag ser väldigt sällan folk som använder manschettknappar till dessa skjortor men är lite nyfiken på om det är accepterat? I så fall kanske med en avslappnad monkey fist i tyg?
Trevlig helg och hoppas att Baselworld gar varit roligt och givande.
Oscar
#13 ES säger
2015-03-21 12:33 - Anmäl

Rekommendera inte produkter med ursprung i vilda djur ("stingrocka"). Även i de fall det sägs att materialet garanterat inte kommer från hotade arter är det omöjligt att avgöra när ursprunget är länder med låg levnadsstandard, och i fallet med rockor och hajar fungerar inga skydd öht i dag. Poängen med stingrocka verkar mest vara att ersätta krokodilskinn för att det är lätt att framställa syntetiskt och inte exklusivt nog - och en anledning.
#14 Mattias säger
2015-03-21 13:57 - Anmäl

#12, jag använder det rätt ofta till udda kavaj. Accepterat eller inte, jag gillar de!
#15 Anders säger
2015-03-21 19:18 - Anmäl

#12 Ha inte sådan byxångest! Det är klart att man kan använda manschettknappar även till enkla manschetter. De dubbla knapphålen är ju till för det. I det fall det inte skulle vara accepterat där du bor, så kanske det blir det om du föregår med gott exempel. Strunta i konvenansen.
#16 Niklas säger
2016-05-31 15:09 - Anmäl

Måste man ha kavaj till en skjorta med maschettknappar eller kan man bara ha skjortan och ett par silkesmanschetter.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Reportage – TLB Mallorca Artista

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Patek Philippe...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen