Manolo logotype

Manolo måttsyr - Sartoria Partenopea - Del II

Idag är det dags för del två i vår artikelserie om måttsytt från Sartoria Partenopea. Vi beskrev i första artikeln hur måttagning och tygval gick till men nu är det dags att titta över hur hantverket bakom kostymen ser ut och vår uppfattning om slutresultatet.

Om vi tar vid där del I slutar så har vi lämnat alla uppgifter till företaget för att sätta igång med produktionen.

Produktion

All Sartoria Partenopeas produktion ligger i deras fabik i Neapel och regionens hantverkskultur genomsyrar arbetet. Det finns många kavaj och kostymproducenter från Neapel i både lägre och högre prisklass men vad som särskiljer Partenopea från t ex de lite billigare tillverkarna Gaiola och G.abo Napoli är att man uteslutande arbetar med en full kanvas-konstruktion med flytande mellanlägg.

För er som inte är bekanta med begreppen så innebär det att kavajens mellanlägg sträcker sig längs med hela framstycket på kavajen och inte bara bröstet och slagen. Konstruktionen är mer tidskrävande, ger ett renare fall och är av naturliga skäl därför dyrare. 

Just full kanvas kan vara ett luddigt begrepp då det egentligen bara beskriver att mellanlägget just täcker hela framstycket. Det beskriver däremot inte hur kanvasen är producerad vilket ofta är det som verkligen är avgörande för resultatet. Ofta när man diskuterar full kanvas nämns uttryck som floating canvas eller flytande mellanlägg. Det syftar till att mellanlägget inte är fixerat med lim utan fastpikérad i yttyget med ett antal fästpunkter. Vad ger detta då för skillnad för slutresultatet? Det gör helt enkelt att tyget får en möjlighet att röra sig lätt över kanvasen som i sin tur formar sig efter bärarens kropp. Konstruktionen, tillsammans med en riktigt bra tillskärning ger en överlägsen rörlighet och minskar den stela känslan som kan infinna sig i limmade kavajkonstruktioner. 

I Sartoria Partenopeas fall är det en serieproduktion men med hög hantverksnivå. Kavajerna har flytande mellanlägg men precis som Kiton, Caruso och andra premiumtillverkare på konfektion så är kanvasen sydd med en maskin som fäster den i ovantyget. Vill man ha handpikérad kanvas är det nästan uteslutande skräddarsytt som gäller. Man kan jämföra det med diskussionen "maskinrandsytt vs handrandsytt" i skovärlden. Skillnaden i känsla är inte jättestor på kort sikt, de övriga aspekterna i kostymen så som material och tillskärning är minst lika viktiga och bägge alternativen är överlägsna en limmad konstruktion.

Det är fortfarande mängder med detaljer på kostymerna som sys helt för hand hos Partenopea. Ärmisättningen, axlarna, knapphål och prickstickningen runt slag är några av dem. 

 

En detalj som ofta glöms av när det kommer till kvalitetskavajer är hur viktig avpressen är. Handsytt i all ära men sista pressen av kavajens slag, framstycke och ärmar är ofta minst lika viktig för ett perfekt fall. Detta skiljer ofta markant mellan bättre och billigare tillverkare där avpressen ofta blir platt och stel. Med en perfekt press kan man forma framstycket så det ger ett smalt och elegant intryck men fortfarande behålla mer volym för rörligheten. 

 

Bilder från Sartoria Partenopeas produktion i Neapel.

 

Slutresultatet

Ca en månad efter eventet hos Spiga 3 fick vi ett samtal om att kostymen var klar och skickades till mig då jag är bosatt i Stockholm. Normalt sett så hade kunden självklart besökt butiken för en avprovning av det färdiga resultatet. Detaljer som byxornas längd anpassas till bäraren samt eventuella mindre korrigeringar om det skulle behövas. Dessa kostnader står i regel butiken för då de ingår i måttsömnadsservicen. 

Efter en uppläggning av byxorna var kavajen mer eller mindre klar.

 

Slutresultatet.

 

Summering

Slutresultatet blev enligt mig till stor belåtenhet. Kavajen är figurnära men med stor rörlighet. Kombinationen av breda slag, lite mer tilltagen längd och naturliga axlarna är alla detaljer jag verkligen föredrar. Kavajen är något längre fram än bak vilket hör till vanligheten i Neapel överlag. Samtidigt finns det så gott om sömsmån i fållen baktill att man utan problem kan länga den ytterligare 1-2cm om man känner för det. 

Jag gillar verkligen hur tyget föll ut i det färdiga plagget. Det är en matt grå/brun relativt tunn ull som saknar den borstade formella känslan. Det var något jag var ute efter och även om jag kanske inte kommer bära kavajen som uddakavaj så är byxan perfekt till exempelvis mörkblå kavaj.

Om man skall jämföra Sartoria Partenopea med andra konfektionstillverkare i samma prisklass tycker jag företaget står sig mycket bra. Som jag var inne på i första artikeln så har Partenopea en mer modernt skuren husstil än t ex Attolini eller Belvest vilket kommer påverka även slutresultatet på Made to Measure. Med modernt menar jag att t ex ärmvidden är något smalare och provstorlekarna något kortare. Klassisk neapolitanskt skrädderi har ofta en väldigt generös volym i överärmen kombinerat med ett litet ärmhål. Här har man tveklöst fått till det grunda ärmhålet men valt att inte göra en lika tydlig vattenfallsaxel. 

Priset på kostymen i detta tyget landar på ca 20 000 kr och bara kavaj runt 16 000-17 000 kr. Det är nästan halva priset av vad t ex Cesare Attolini eller Kiton tar för motsvarande kostym men samtidigt i samma prisklass som en del skräddarsytt. Här är det viktigt att komma ihåg två saker. Skräddarsytt har absolut den största potentialen att bli bäst men det finns samtidigt ingen garanti att man automatiskt blir nöjd. Att få ett helt individuellt mönster samt inte minst ett antal fittings är såklart väldigt bra men nackdelen är att det kan vara väldigt svårt att föreställa sig resultatet i förhand då man inte har någon provkavaj att inspireras av. 

Den fördel måttsytt av hög kvalitet har mot skräddarsytt är att ledtiderna är extremt mycket kortare. Många skräddare som besöker Sverige kommer några gånger per år och slutresultatet kan ta upp till ett år. Här tog det en månad. Samtidigt ställer det väldigt stora krav på Partenopea i det här fallet då man måste få till det på första försöket. Skräddare som bara tråcklar ihop kavajen mellan avprovningarna kan alltid korrigera mått fram och tillbaka vilket gör första måttagningen mindre avgörande. 

Servicen från Spiga 3 och Sartoria Partenopea var utmärkt rakt igenom och jag har inga problem att rekommendera tjänsten om man är intresserad av måttsytt i prisklassen. 

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Wusgs10 säger
2015-03-17 12:41 - Anmäl

Ser bra ut men hade varit intressant med fler bilder på den färdiga kostymen. Gärna från sidorna och på detaljer såsom knapphål och prickstickning!
#2 T säger
2015-03-17 14:43 - Anmäl

Byxans bak känns sådär :S Lite väl mycket veck för att vara måttsytt?
#3 Andreas Weinås säger
2015-03-17 15:59 - Anmäl

#2 - Värt att nämnas är att kostymen burits i ca 2 månader när bilderna togs och att byxorna inte är nystrukna. De veck du talar om är inget jag själv noterat eller tänkt på och är nog snarare en tillfällighet. Min erfarenhet av både måttsytt och skräddarsytt är att om man tror att dessa kommer vara helt släta i framstycke eller ben blir man förmodligen besviken. Kroppen rör sig och så gör plagget. Sen kommer rörligheten och fallet vara bättre men helt slät är svårt att få till.
#4 Errol säger
2015-03-17 17:56 - Anmäl

Härligt informativ artikelserie och snyggt slutresultat!

Konstruktiv feedback: Lite fler bilder och gärna i naturliga situationer/poser hade varit uppskattat.
#5 GuGGe säger
2015-03-17 18:11 - Anmäl

Tycker att det blev väldigt stiligt!

Ps. Kul att ses på SkoAB. Det var jag som bar JLC Deep Sea Alarm och G&G Thorpe.
#6 Fredrik säger
2015-03-17 18:54 - Anmäl

Ser väldigt bra ut, kavajen sitter helt perfekt i mina ögon!
#7 Raderad säger
2015-03-17 18:58 - Anmäl

Fanns inte mycket att klaga på kavajens passformen.
Gillar dessutom färgvalet skarpt!

Som #2 (T) redan nämnt, så blev även jag lite fundersam till vecken på byxan i rumpans nederkant. Ser inte ut att falla helt naturligt där.
Men då Andreas Weinås redan har lämnat en förklaring att kostymen är ca 2mån och inte nypressad och inget som han har märkt så är de nog en tillfällighet.

En helt annan fråga (blev inspirerad då du nämnde att kavajen går att länga 1-2cm till om så önskas, vilket jag inte tycker behövs i detta fall)
-Går det att länga enkelknäppta kavajer?

Rådande mode med något kortare kavajer är inte alltid önskvärt för oss som är över medellängd (186cm). Lösningen kan då vara 100 storlek men dessa är ofta för långa i ärmarna och är det dessutom fungerande knapphål så blir skrädderinotan kännbar.
Största problemet är dock att 100 storlekar inte är så vanligt förekommande.

Misstänker att de kan vara svårt att länga en enkelknäppt vs en dubbelknäppt pga deras olika skärningar.
Men går det ens att göra?
#8 Andreas Weinås säger
2015-03-17 20:37 - Anmäl

#4 - Tack för de vänliga orden! Tar absolut till mig kritiken angående fler bilder. Den här gången var det en fråga om tidsbrist och bildfokus låg på första artikeln.

Skall absolut försöka ta mer detaljbilder i framtida artiklar.

#5 - Det var väldigt trevligt att träffas. Riktigt fin klocka och skor.

#6 - Stort tack!

#7 - Angeånde vecken tror jag helt enkelt att byxan hasat ner något bak när bilden togs.
Angående att länga kavajer så varierar det från fall till fall. Baktill brukar det gå att lösa men fram kan det vara ett problem om det inte finns någon fåll att lägga ner. Ett annat potentiellt problem är att balansen i knäppningen på kavajen blir fel. Någon cm brukar inte göra så mycket men att försöka göra en kavaj 3-4 cm längre är inte något jag rekommenderar.

Ett alternativ om man köper 100-storlek med fungerande knapphål är att korta kavajen i axeln. Det kan bli något dyrare och kräver lite mer kompetens men behåller proportionerna.
Kanske inte något jag hade gjort på en handsydd kavajaxel från Neapel men absolut på lite enklare kavajer från t ex Morris Heritage, Oscar Jacobson, Suitsupply etc.
#9 D säger
2015-03-18 00:57 - Anmäl

Hur lång är du och vilken kavajlängd valde du?
#10 Harvey säger
2015-03-18 09:05 - Anmäl

#9 Av första artikel serien framgår att Andreas är 186 cm lång och att kavajen gjordes till 76 cm.
#11 Andreas Weinås säger
2015-03-18 10:59 - Anmäl

#9 - Jag är 186cm och kavajen gjordes 76cm. Det är dock längden bak och kavajen lutar aningen framåt så den är någon cm längre framtill. Därför ville jag inte göra den längre då framstycket skulle kännas väldigt långt. Sen kan man självklart om man vill korrigera balansen mellan fram och bak så de är lika långa men jag ville inte ändra företagets husstil för mycket.

Beroende på vilken typ av kavaj det rör sig om (ledigare, enkelknäppt etc) så brukar jag föredra 76-78cm. Har kavajen en större öppning fram som t ex Florentinska skrädderi blir längden inte lika påtaglig då den inte skär av kroppen på samma sätt.
#12 Yksnal säger
2015-03-18 14:48 - Anmäl

Väl många veck både i byxbak och mellan kavajärmar och resten av kavajen. Svårt att inte hitta vanlig konfektion som sitter bättre. Lite kejsarens nya kläder över det hela.
#13 Chris säger
2015-03-18 22:16 - Anmäl

Intressant artikel. går just i tankar över vilkem MTM jag ska välja. Valet står mellan Gabucci´s Caruso eller Corneliani. Någon som har erfarenhet och förslag. Caruso känns mer gedigen men med två MTM skjortor till känns Corneliani vänligare för plånboken.
#14 Andreas Weinås säger
2015-03-18 22:56 - Anmäl

#12 - Om du har "svårt att inte hitta vanlig konfektion som sitter bättre" avundas jag dig och tycker definitivt du skall satsa på det istället. Vad du menar med Kejsarens nya kläder är lite oklart då jag bara förmedlar processen och min uppfattning av resultatet.

Sen tror jag även du förstår att veck bildas på en kostym som används (här i över en månad innan bilderna togs) och att bilder aldrig till fullo kan återge passformen på en produkt. Man kan ju tveklöst få konfektion att sitta bra på bild med diverse hjälpmedel men det är ointressant då känslan när man använder kostymen är det viktiga. Därför har jag försökt förklara min uppfattning av passformen i text och inte bara bilderna.
#15 Andreas Weinås säger
2015-03-18 23:03 - Anmäl

#13 - Både Caruso och Corneliani producerar väldigt bra kostymer för priset man betalar. Prisnivån mellan tillverkarna är enligt mig inte stor nog för att vara avgörande direkt avgörande. Särskilt inte om du ändå kan tänka dig att lägga resten på ett par skjortor. Visst, du kanske kan få en skjorta eller två för samma pris om du väljer det billigare alternativet MEN jag tycker att om du ändå skall lägga så pass mycket så skall du välja den tillverkaren du trivs bäst med. Då är chansen störst att det blir en trotjänare i år framöver och prisskillnaden kommer då vara sen länge glömd. Sen skall jag säga att det absolut kan vara det billigaste alternativet men låt det vara produkten som avgör i första hand.
#16 Chris säger
2015-03-19 07:04 - Anmäl

Tack! Det lutar nog åt Caruso trots allt.
#17 D säger
2015-03-19 15:23 - Anmäl

#10 & #11, tack för svaret! Tycker verkligen kostymen sitter som den ska. Längden är i min mening helt perfekt till bäraren.
#18 Raderad säger
2015-03-22 09:15 - Anmäl

En fråga om vecken vid armhålorna; är det vanligt med veck där? Jag har alltid tänkt att min kropp inte passar de flesta RTW-kavajerna så bra och att det därför veckas. Är det vanligt att det förekommer även vid MTM och skräddarsytt? För i så fall behöver jag, som ibland är väldigt kräsen, tänka om helt och hållet och inse att det är normalt.


Tack på förhand :)
#19 Andreas Weinås säger
2015-03-23 13:47 - Anmäl

#18 - Angående vecken så får man nog fråga sig själv vad man tycker är viktigt. Alla värderar olika saker olika högt och jag har absolut inga problem med den mängden veck ens på måttsytt. För mig är fallet i ryggen, passformen över bröst/axel, grunda ärmhål och kavajens snitt klart viktigare.

Om man stör sig på detaljer som veck vid ärmhålen går de sannolikt att åtgärda men ett helt slätt resultat kommer man aldrig kunna uppnå då valet av tyg och konstruktion kommer spela in. Jag tror det är bättre att försöka se det som naturligt och att kostymen inte är en rustning utan kommer röra sig när man använder den.

Enkelt uttryckt så ger ett tyngre tyg i en generösare passform ofta ett renare fall MEN i t ex en sommarkostym kanske man inte är helt bekväm i 500gr Tweed :)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.