Manolo logotype

Garderobens hörnstenar - De benvita byxorna

Det finns få plagg som bättre representerar vår och sommarhalvåret än ett par vita byxor. Ett plagg som kan ge en otrolig elegans men också en hel del problem. Vi har tittat närmare på hur vi tycker ett par vita byxor skall vara, vad man kan tänka på när man köper ett par samt några exempel på hur snyggt det faktiskt kan vara.

Det finns två stora utmaningar enligt oss med vita byxor. Dels känsligheten mot smuts, fläckar och liknande men även den ganska stora konstrasten som bildas mot övriga plagg i klädseln. 

Bägge dessa utmaningar blir klart mindre om man väljer ett par byxor i en benvit, gräddfärgad eller off white-nyans. Vart gränsen går mellan ljust beige och benvit är såklart svår att säga men bara genom att undvika den kritvita tonen brukar bärandet underlättas markant. 

Även om vi tycker att stilregler som "Man bär aldrig vita byxor mellan Labor Day och Påsk" är extremt förlegade så går det inte att ifrågasätta att den vita byxans främsta tid är sommaren. Den ljusa nyansen hjälper till att reflektera solstrålar och ge bäraren svalka och ljusa tider förknippas av naturliga skäl med ljusare klädsel.

Angående material på ett par vita byxor så finns det två alternativ som vi tycker är bäst för just sommaren. Bomull som har en lite styvare karaktär ger ofta ett ganska rent fall och minskar fladder. Det är också ett ledigt material som passar en ledigare byxa utmärkt. Dock är bomullsväven ganska kompakt vilket gör att den kan kännas ganska varm under högsommaren även i vitt utförande. 

Alternativ två är linne. Här får man en underbar svalka och tack vare strukturen i linnet blir inte byxan lika "platt" som en slätare väv. Nackdelen med linne är att det har en stark tendens att skrynkla och kräver ganska kontinuelig strykning för att hålla pressveck och form. Samtidigt är linne i sin natur ett ledigt tyg och dess skrynklighet något många snarare uppskattar med materialet. 

Vita byxor är en av de verkliga klassikerna i den manliga garderoben och kan egentligen matchas med nästan alla färger i den övriga klädseln. En av de vanligaste kombinationerna är t ex vita byxor med en marinblå kavaj och vit eller ljusblå skjorta. Vi föredrar dock när kontrasterna i klädseln blir något mindre och tycker att de vita byxorna gör sig allra bäst men en ljust färgad kavaj i t ex beige, brunt eller grönt. Detta ger en sober helhetskänsla och byxorna sticker inte ut lika mycket i klädseln. 

Angående modell och passform är det såklart högst individuellt och vi förstår såklart att låta måttsy eller skräddarsy ett par vita byxor för många är orimligt då användningsperioden är relativt kort. Samtidigt kan man se det som ett par byxor man köper för många år framåt och skillnaden i pris mellan måttsydda byxor (ibland även skräddarsytt) och konfektionsbyxor är klart mindre än i kavajer. Ett par hyfsat vettiga konfektionsbyxor kostar inte sällan runt 1 500-2 500 kr medan ett par måttsyda brukar gå på ca 2 000-3 000 kr. Den stora fördelen med detta är att man inte behöver kompromissa med detaljerna och då vitt är en färg där tonen eller nyansen är helt avgörande kan det vara värt premiumet för att välja just rätt material och nyans. 

 

Huntsman

Gräddvita byxor från brittiska Huntsmans konfektionslinje.

 

Suitsupply

Prisvärda Suitsupply har ett par i Bomull/linne-blandning som beskrivs som "ljusbruna" men ser väldigt benvita ut på bilderna.

 

Richard James

En byxa i 100% linne med lite högre midja från brittiska Richard James.

 

Oscar Jacobson

Modellen Brent från Oscar Jacobson i benvitt.

Entre Amis

Neapolitanska Entre Amis i cremevitt hos Spiga 3 i Göteborg.

 

Samt några exempel du hur man kan bära upp ett par vita byxor. 

Eidos Creative Director Antonio Ciongoli i ett par vita byxor under Pitti Uomo 86.

Klassisk illustration från 1920-talets herrmode med cremevita byxor till uddakavajen. (gentlemensgazette.com)

Ljusa gräddvita byxor till en färgstark kavaj.

Vårmode från brittiska Huntsmen.

Vita bomullsbyxor från Salvatore Ambrosi på Fabio Attanasio från bloggen The Bespoke Dudes.

Vita linnebyxor till ljusare kavaj på Luca Rubinacci.

Vita byxor alá B&Tailor. Perfekt kombinerad med en ljusare kavaj med svag överruta.

David Niven i vita garbadinebyxor.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Byxor

Andra artiklar om varumärkena: Huntsman Oscar-Jacobson Richard-James
#1 A säger
2015-03-11 13:33 - Anmäl

Jag har lite svårt för den här trenden med högre midja, då det passar mig väldigt dåligt och ser oproportionerligt ut. Har ni något tips på bomullsbyxor med låg midja? (:

Tack
#2 M. säger
2015-03-11 13:43 - Anmäl

Kul med lite ljusare toner!

Du har vänt på uttrycket: "Man bär bara vita byxor mellan Labor Day och Påsk".
#3 Jonas E säger
2015-03-11 14:35 - Anmäl

#1 Det är väl bara gå och titta på valfritt svenskt modemärke? Alternativt Incotex och PT01/05.
#4 Andreas Weinås säger
2015-03-11 14:39 - Anmäl

#1 - Jag tror att om du föredrar lägre midjan kommer majoriteten av alla byxor på marknaden passa dig relativt bra då fortfarande byxmodet är historiskt lågt. #3 har flera exempel som jag tycker passar bra in.

Jag tycker det är viktigt att komma ihåg att bara för att vi förespråkar att man vågar höja byxmidjan något handlar det i första hand precis som du säger om vad man själv är bekväm med och hur ens kropps proportioner ser ut. Vissa kommer undan med högre midja än andra så det handlar inte om rätt och fel.

#2 - Helt riktigt. Nu korrigerat i texten.
#5 Anders säger
2015-03-11 15:23 - Anmäl

Det är trevligt med benvita eller off white byxor, trots den begränsade tiden man faktiskt kan bära dem. Dock tycker jag att du helt har hoppat över att kommentera de benvita yllebyxorna. Medeltungt, men löst vävt, ylle är mycket underskattat som material för varmt klimat. Det faller vackert och är svalt. Mycket svalare än tätvävd bomull, som du nämnde. Och kombinerat med ljusbruna skor och kavaj är de outstanding.
#6 Andreas Weinås säger
2015-03-11 16:14 - Anmäl

#5 - De är precis som du säger ett utmärkt val. Dock är vita ullbyxor ganska svåra att hitta och bortsett från eventuellt Fresco kan de kännas väldigt blanka i tunn ull. Ibland kan jag föredra t ex linne eller åtminstone en blandning som ger lite extra struktur.

Men visst har du helt rätt i att Ull är ett svalare material överlag än t ex bomull. Även en tunn benvit flanell är riktigt trevligt för soliga höst och vår-dagar.
#7 herrn säger
2015-03-11 16:25 - Anmäl

Är ju kanske en petitess i sammanhanget men illustrationen med de två herrarna i krämflaneller är från 30-talet (syns på slag, axlar och benvidd).

Krämvita flanellbyxor är ju ytterst trevligt men fullständigt omöjligt att hitta förutom hos Fox Flanell mig veterligen. Ska nog ta och skaffa mig ett par sådana, ett par ljusgrå fresco och möjligtvis ett par vita i linne.

Alla dessa passar ju fint vid mer välklädda tillfällen, men vad ska man egentligen ha när det är lite slappare situationer? Är tyvärr ej särskilt förtjust i bomullsbyxor så chinos går fetbort.
#8 Andreas Weinås säger
2015-03-11 19:23 - Anmäl

#7 - Håller med om att det är en petitess men bilden kommer från en tysk tidning 1928...

Krämvit flanell går även att hitta hos t ex Vitale Barberis Canonico och Loro Piana som har en riktigt fin i 90/10 Ull och kashmir.

För ledigare byxor är grövre byxtyger genomgående ett bra val. Ett par vita jeans kan enligt mig i vissa stunder vara utmärkt för en ledigare sommarstil.
#9 Jörgen säger
2015-03-11 20:47 - Anmäl

#1 Det är "tyvärr" en inkorrekt observation och mitt påstående är inte subjektivt. Dina ögon samt preferenser har vant sig vid det rådande byxmodet, ett mode som inte passar till kavaj. Tids nog.
#10 H.E. säger
2015-03-11 21:22 - Anmäl

Bra artikel! Kan starkt rekommendera en blandning mellan linne och bomull
#11 herrn säger
2015-03-11 21:25 - Anmäl

Aj då.. där fick jag.
Blev lurad av bilden, men sent 20-tal kan ju faktiskt liknat 30-talet väldigt mycket. Även om jag inte tycker bilden representerar det som man tänker sig när man talar 20-tal.
#12 Alexander säger
2015-03-11 21:26 - Anmäl

Tack för alla välskrivna artiklar. Läser Manolo varje dag som trevligt avbrott i vardagsstressen. Jag är själv intresserad av att köpa en vanlig blå blazer. Några tips på märken som tillverkar kavajer i mer klassisk längd? Bor i Sthlm.
#13 A säger
2015-03-11 22:51 - Anmäl

#9

Så du menar alltså att du har objektivt rätt? Oj... Vilken trevlig ton det är här på Manolo!

Jag möter gärna upp dig och diskuterar kläder irl för övrigt. Är du lika säker då?
#14 lano säger
2015-03-11 23:32 - Anmäl

Var kan man beställa byxor made to measure på nätet av hög kvalitet? Jag hittar inte riktigt det jag söker på TailorStore, trots deras fina designer. Jag vill ha mer klassiska byxor och större möjlighet att påverka måtten.

Tips mottages tacksamt!
#15 jks säger
2015-03-12 07:34 - Anmäl

#14 Luxire kanske? Har inte testat det själv men sett flera resultat på SF
#16 Mackan säger
2015-03-12 08:04 - Anmäl

Citat:
#9

Så du menar alltså att du har objektivt rätt? Oj... Vilken trevlig ton det är här på Manolo!

Jag möter gärna upp dig och diskuterar kläder irl för övrigt. Är du lika säker då?


Haha! Klassisk "du är inte lika tuff IRL" fast i men's wear-svängen. Kul!
#17 Soccercalle säger
2015-03-12 09:50 - Anmäl

#14. Jag vet inte var du bor men själv ska jag sy upp ett par chinos hos Saman Amel (har hemsida). Det skulle kosta ca 3000 kr vilket inte är så mycket mer än vad PT01 och Incotex kostar. De sys upp av bra skräddare och de har en massa fina bomullstyger (och andra mtrl) från bla Loro Piana och Ariston. Jag har aldrig sytt upp bomullsbyxor tidigare men jag har insett att för mkt styrketräning med knäböj gör att de flesta RTW-byxor blir för trånga över låren. Till #12 skulle jag rekommendera Gabucci på Nybrogatan. Deras eget märke är riktigt fina grejor av mkt hög kvalitet till bra pris.
#18 Andreas Weinås säger
2015-03-12 10:11 - Anmäl

#9 - Med all respekt tycker jag det är trams att det skulle handla om rätt och fel snarare än personlig smak. Visst finns det vissa "gyllene snitt" eller regler som uppkommit på goda grunder men i slutändan är det väl ändå bäraren som skall vara bekväm i sin klädsel.

Håller helt med om att dagens mode är extremt ur ett historiskt perspektiv vilket med all säkerhet kommer förändras precis som det gjort förr. Men hur hög midja eller hur lång kavaj som är klädsamt varierar fortfarande från person till person.

#12 - Lite längre kavajer tror jag Hans Allde i Stockholm kan hjälpa dig med. Annars är verkligen mitt bästa tips att besöka Herr Judit på Sibyllegatan. De får in mängder med premiumtillverkare som Kiton, Attolini och Caruso som ofta säljs för mindre än 5 000kr.

Det kanske inte finns något just när man besöker första gången men svänger man förbi butiken med jämna mellanrum och har relativt normal storlek tror jag du kan hitta kavajer i 20 000 krs klassen för nästan ingenting alls.

#14 - Jag har inte testat Luxire själv men hört gott om dem. Har däremot testat Sartoria Vanni som är på besök i Stockholm med jämna mellanrum och har bara positivt att säga om deras byxor. Ligger runt 2 000kr och kan variera något beroende på tygval. Fördelen med Sartoria Vanni är att om man är baserad i huvudstaden så får man chansen att titta på deras produkter, bli måttad av företaget som alltid har bäst insikt i systemet. Sen skickas byxorna eller provas vid nästa besök någon månad eller senare. Är resultatet till belåtenhet lägger företaget in måtten på sin databas och du som kund kan logga in och sedan beställa byxor direkt från sidan genom att välja bland mängder av tyger från t ex Barberis, Loro Piana etc.

Här är mitt par från Sartoria Vanni från senaste Pitti Uomo.

http://image-cache.s3-website-eu-west-1.amazonaws.com/YTo2OntzOjI6ImlkIjtpOjEwMzMzMDQ7czoxOiJ3IjtpOjYxMTtzOjE6ImgiO2k6MTYwMDtzOjE6ImMiO2k6MDtzOjE6InMiO2k6MDtzOjE6ImsiO3M6NDA6IjI5MDJkYTA0OTFlY2RlY2QyYTYwNzc0ZGNkM2M5YTIxZGYwMTA4ZGYiO30=
#19 Den riktige Alexander säger
2015-03-12 14:11 - Anmäl

Ojoj vad knasigt det blev med din formatering där Andreas!
#20 Andreas Weinås säger
2015-03-12 18:35 - Anmäl

#19 - Haha! Har ingen aning varför kommentarsfältet valde den formateringen?
#21 Ralph säger
2015-03-13 10:46 - Anmäl

Vilken färg rekommenderas på strumpor till vita/ljusa byxor? Mörka strumpor till mörka skor och ljusa strumpor till ljusa skor känns visserligen logiskt, men hur många äger egentligen ljusa strumpor?
Och vilken färg på strumpor till "vanlig mockabrun" fotbeklädnad? Både mörka och ljusa känns lite malplacerade.
#22 Andreas Weinås säger
2015-03-13 11:35 - Anmäl

#21 - Jag föredrar att snarare matcha strumpan med byxan än skorna men det handlar inte om rätt och fel. En annan snygg detalj är att t ex välja ett par sandfärgade strumpor till vita byxor och bruna mockaskor. Väldigt mörka strumpor till vita byxor är sällan optimalt men ljusa toner överlag brukar fungerar.

Till mellan eller mörkbruna mockaskor brukar jag föredra bruteljgröna eller vinröda strumpor men då kanske till en lite mörkare byxfärg.
#23 Ralph säger
2015-03-13 15:06 - Anmäl

#22, tack Andreas, bra tumregler, eller snarare tum-kom-ihåg.
#24 Halmstad säger
2015-03-14 09:22 - Anmäl

Se Brideshead Revisited (1981-serien) och övervinn rädslan för uppklätt vitt.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.