Manolo logotype

Manolo måttsyr - Sartoria Partenopea - Del I

Idag är det dags för första artikeln av två om neapolitanska Sartoria Partenopea. Vi fick möjligheten att testa deras måttsömnads tjänst i samband med ett event på butiken Spiga 3 i Göteborg under slutet av förra året. Första artikeln kommer fokusera på måttagning och tygval och i nästa del tittar vi närmare på det produktionen och det färdiga resultatet.

Först och främst är det intressant att titta närmare på vad Sartoria Partenopea är för typ av företag. Konkurrensen är minst sagt stenhård när det kommer till toppkonfektion från Neapel med starka aktörer som Kiton, Attolini och Isaia vilket gör det lätt att hamna i skuggan.

Sartoria Partenopea i sin nuvarande form grundades så sent som 1996 av Angelo Blasi. Samtidigt hade familjen sysslat med neapolitanskt skrädderi i närmare 100 år och Angelo själv har arbetat i familjeföretaget i 22 år för att lära sig nyckeln till hantverket. Flera av arbetarna från familjföretaget valde att följa med till Partenopea och företaget har idag ca 70 anställda i den egna fabriken på 5 000 kvm. 

Företaget växte snabbt i populäritet framför allt på den amerikanska och japanska marknaden och drivs sen 2011 av entreprenörerna Vittorio Genna och Fulvio Scannapieco tillsammans med Angelo Blasi och hans son Mauro. Man arbetar än idag med samma handsömnad och kvalitetstänk som definierat det neapolitanska skrädderiet i över ett sekel men har till skillnad från en del av konkurrenter arbetar man med ett ganska modernt snitt. 

På plats hos Spiga 3 var just Angelos son Mauro som ansvarade för måttagningen under eventet. Butiken hade tagit in en serie av provkavajer för att få en känsla för utgångsstorleken och snittet. 

Partenopea arbetar med en blandning av fria mått och befintliga storlekar. Detta för att dels se hur produkten ter sig i en befintlig storlek där företaget känner till måtten men samtidigt för att kunna dubbelkolla korrigeringar med måttbandet. 

Jag började med att prova ut kavaj vilket visade sig vara mer eller mindre en klockren storlek 48 i modellen Oslo. Det kan låta trist när man har alla möjligheter att ändra mer eller mindre varenda mått men faktum är ofta att ju mindre man behöver ändra ju bättre kommer slutresultatet bli. Vad som dock fick korrigeras var kavajens längd som i standardutförande är ca 74cm. Detta beror dels på ett rådande ideal men även att genomsnittskunden internationellt är något kortare än genomsnittet i Sverige. 

Vi valde att länga kavajen till 76cm. Då jag var ute efter en dubbelknäppt modell valde jag att inte göra den 77-78cm vilket jag föredrar vid enkelknäppt. Då en dubbelknäppt kavaj skär av kroppen med en horisontal linje nertill är det minst sagt en balansgång med längden för att inte få benen att framstå som oproportionellt korta. 

Jag beställde en kostym och när det kom till byxan utgick vi från samma procedur. Här var storlek 50 ett bättre val för mig och jag valde en plisséring fram samt en i sammanhanget lite vidare fotvidd på ca 19.5cm.

Värt att nämna är att byxlängd och vidd är detaljer som extremt enkelt kan korrigeras av valfri ändringsskräddare och det är i min mening inte det som är nyckeln i måttsömnad utan snarare att få till höftpartiet, midjehöjden och fallet på byxan.

 

Provkavajer från Partenopea.

Mauro tar mina mått.

Ryggen som sitter oförskämt bra redan på provkavajen.

Vi lägger till ytterligare 2cm i kavajens längd.

Alla mått och eventuella korrigeringar noteras i företagets dokumentblad.

Väl klar med måttagning var det dags för det kanske svåraste när man skall måttsy en en produkt: Tygvalet. Dels finns det en ekonomisk aspekt där vissa tyger som kashmir och/eller silkesblandningar tenderar att  springa iväg rejält i pris. Det finns såklart även aspekten att det kan vara enormt svårt att föreställa sig hur en 10x15cm tygbit kommer översättas till ett färdigt plagg. En grundregel jag brukar tänka på är att tyget alltid blir ljusare i färdigt plagg vilket kan vara viktigt att tänka på när man väljer mer formella tyger. En annan sak är att alltid försöka ta med tyget ut i dagsljuset för att få en bild av hur det verkligen ser ut. Lysrör och artificiell belysning kan ge ett missvisande intryck vilket är trist. 

Partenopea hade med sig ett imponerande utbud av tyger till eventet från bl a Loro Piana, Ariston och Delfino. Sen hade man även ett utbud av egna tyger man höll i lager för säsongen som var väldigt intressanta. 

Vad som jag verkligen uppskattade var att utöver de vanliga "buncharna" med tygprover hade man även hela rullar av några tyger som gav en utmärkt uppfattning om hur tyget kommer te sig i färdigt plagg. 

 

Fantastiska tyger från Sartoria Partenopea.

Eleganta kostymtyger från Delfino.

Säsongstyger från Loro Piana.

Mitt val föll på ett grå/brunt ulltyg på 270gr/m med en lätt textur som påminner om flanell och ett härlig djup. Tanken var att det är en ton och nyans som fungerar utmärkt till det mesta i garderoben utan att falla under epitetet formell svid.

När tyget väl var bestämt tittade vi på detaljer för kostymen så som knappar, foder, prickstickningar osv. 

Partenopea har ett riktigt snyggt system där man har en form av bok där alla tänkbara nyanser av foder och knappar finns representerade. De kan tas ur boken på ett smidigt sätt och hållas mot tyget för att få en uppfattning om hur det kommer te sig. 

När det kommer till Neapel är jag svag för regionens karaktäristiska prickstickning längs kavajens slag. Jag valde en dubbel stickning men i en relativt diskret tråd för att inte ta över helt. 

I form av foder gick jag på ett vintageinspirerat vinrött val men ett halvfodrat utförande av kavajen. Hornknapparna lät jag gå ton i ton med tyget. 

 

Kostymfoder.

Knappar.

Intrycket jag fick under eventet var att det gick oroväckande smidigt. Med oroväckande syftar jag till att nästan inga ändringar behövde göras. Det gjorde att jag åtminstone dagarna efteråt funderade på om jag missade någonting. Vad som är viktigt när man gör en måttsydd produkt är att man dels har en tydlig kommunikation vilket gick utmärkt med Mauro som är duktig på engelska. Sen är det viktigt att man litar på företagets omdömme och inte försöker mikrostyra för mycket. Researcharbetet angående ett skrädderi eller en konfektionstillverkare bör man i första hand göra innan man träffar företaget. Om tillverkarens snitt och silhuett är mer åt det klassiska eller kontemporära hållet, ifall företaget fokuserar främst på en mer uppbyggd eller lättare konstruktion är saker som må gå att påverka men försöker man göra en Huntsmankostym trendig eller en Cucinelli klassisk riskerar det hela att bli en dålig kompromiss. 

Sartoria Partenopeas hantverk är av toppklass, inget snack om det men silhuetten går mer åt modern konfektion än klassiskt skrädderi. Jag tycker inte det ena behöver vara bättre än det andra och olika stilar passar olika personer och inte minst plagg. Så länge de anpassas till bäraren vid måttsömnad såklart.

I del II i nästa vecka skall vi titta lite närmare på produktionen och såklart det färdiga resultatet samt en liten reflektion av resultatet.

 

Jag provar en av företagets kavajer.
Foto: Milad Abedi

Geir Hustad, agent för Sartoria Partenopea i Norden.

Jag tillsammans med Geir Hustad, butiksägare Jonas Ericsson från Spiga 3 och Mauro Blasi från Partenopea.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 Bruno säger
2015-03-10 14:45 - Anmäl

Skejt-kedja...grunchigt.
#2 Janne säger
2015-03-10 15:56 - Anmäl

Trevlig artikel! Ser fram emot del 2 med spänning.
#3 Jonas E säger
2015-03-10 17:58 - Anmäl

Andreas, jag antar att du menar horisontell linje och inte diagonal (se citat nedan), om inte för du gärna förklara för jag hänger inte med.

"Då en dubbelknäppt kavaj skär av kroppen genom en diagonal linje nertill är det minst sagt en balansgång med längden för att inte få benen att framstå som oproportionellt korta. "

Jag ser fram emot resultatet!
#4 Peter säger
2015-03-10 19:09 - Anmäl

Vill passa på att fråga er kunniga här. Om man vill satsa på att måtta en kavaj som ska passa fint 10 månader om året, passa till raw denim, mörkblå chinos och även svarta jeans vad han ni satsat på för färg, material och mönster?
#5 Johan säger
2015-03-10 19:33 - Anmäl

#4 Jag går i liknande funderingar. Just nu lutar det nog mest åt grå herringbone-tweed.
#6 Errol säger
2015-03-10 19:41 - Anmäl

Bra artikel, blir spännande att se resultatet! Låter snyggt med vinrött halvfoder till grått.

#4,5: Håller med om att mellangrå tweed låter bra. Kanske även flanell.
#7 Hedåsgatan säger
2015-03-10 20:11 - Anmäl

Bra artikel, tack! hur stor skillnad eller vad skiljer G.abo och Sartoria Partenopea?
#8 Andreas Weinås säger
2015-03-10 23:55 - Anmäl

#3 - Haha! Totalt tankevurpa från min sida. Självklart horisontal jag syftade till.

#4 - Jag hade satsat på en mörkblå kavaj i ett tyg med ganska mycket struktur. Tänk en Donegal tweed, flanell eller typ hopsack. Nyckeln om du vill bära den till relativt lediga plagg är att inte satsa på de vanliga 4 season-tygerna som lätt bli väl släta och formella. Mörkblått ger en schyst ton-i-ton känsla med alla plagg du nämner men fungerar även till mer klassiska beige chinos eller grå flanellbyxor om det skulle bli aktuellt.

Japanerna brukar vara väldigt duktiga på den typen av tyger med lite struktur så för inspiration skulle jag kolla bilder från t ex Ring Jacket eller United Arrows by Camoshita.

#7 - G.abo är precis som Gaiola två väldigt prisvärda neapolitanska tillverkare där man får en fin silhuett och en "hand finished half canvas" för en bit under 10 000kr. Samtidigt är det en klar nivå upp till Partenopea som kör uteslutande full canvas och syr nästan hela kostymen för hand. Kanske inte riktigt är på Attolinis och Kitons nivå men i klass med Belvest och Isaia enligt mig.
#9 Simon säger
2015-03-11 10:16 - Anmäl

#4

Jag hade nog valt mörkgrått eller brunt och tweed eller flanell. Detta för att jag nästan uteslutande äger kavajer i olika nyanser av blått och dessa passar ju till allt :) Vill även slå ett slag för bomull då jag har några bomullskavajer som efter in-nötande är precis så lagdom casual och välklätt utan att vara uppklätt som jag är ute efter.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Auction Report: Two Rolex Kew A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen