Manolo logotype

Shirtonomy – En prisvärd ny aktör på den svenska skjortmarknaden

Dagens text kommer att handla om en nykomling på den svenska skjortmarknaden. Strax före jul fick jag ett presentkort för att sy upp en måttsydd skjorta via onlinebaserade Shirtonomy.

Min första reaktion var i ärlighetens namn: Åhh nej, inte ännu ett företag till som gör måttsytt på nätet. Är det verkligen något vi saknar idag? Jag använde dock mitt presentkort och väntade i ca 5 veckor. När väl skjortan dök upp måste jag säga att jag blev mycket positivt överraskad. Jag hade inte tänkt att skriva om företaget här på Manolo då vi är väldigt selektiva med vad vi skriver om plus att vi har en så pass stor redaktionell frihet att vi kan skriva om precis de saker som faktiskt tilltalar oss själva.

Min skjorta från Shirtonomy var så bra att jag tycker att de förtjänar ett omnämnande även här på Manolo och en introducering för er läsare som ställer höga krav på era produkter.

Den första skjorta som kom hem var välgjord och fin men satt inte så bra. Detta eftersom jag slarvat lite med min måttagning hemma. Detta är ett problem med måttsydda skjortor vare sig man låter någon ta måtten i butik eller man gör det själv hemma och fyller i dem på en hemsida. Man måste vara noggrann och veta vad man gör. Shirtonomy erbjuder dock något som kallas "passformsgaranti" vilket går ut på att om den första skjorta man låter sy upp inte blir bra så erbjuder de kostnadsfritt en ny. Om detta sker så bör man konsultera företaget och noggrant gå igenom vad som inte blev bra så att detta kan korrigeras till nästa skjorta. För garantin gäller bara en gång. Detta utnyttjade jag och fick bra hjälp av Martin som är med och driver företaget. Den skjorta som sen levererades efter detta satt mycket bättre.

Jag valde ett ljusblått bengalrandigt tyg med enkla manschetter samt en krage i fullspread som gör sig bra både med och utan slips. Känslan i tyget är riktigt bra och jag känner igen kvaliteten från samma tygbunch som en av mina bättre italienska mtm-leverantörer använder och tar ca 1900 kr per skjorta för. 

 

Tyvärr är det en otacksam uppgift att ta bilder i syfte att recensera hur en skjorta sitter för det kommer alltid se sämre ut än vad det faktiskt är. En skjorta bylsar sig och veck syns tydligt. Om den är för slät betyder det att den är för smal och svår att faktiskt röra sig i. Jag är väldigt nöjd med resultatet. Det enda som inte är hundra är att det bildas små veck vid armhålan mot bröstet men detta beror på mina sluttande och ojämna axlar vilket är svårt att korrigera utan att skräddarsy skjortan helt.

Själva företaget grundades av fyra killar ifrån Stockholm utan bakgrund ifrån modebranschen. De hade alla skrivbordsjobb och bar alla skjorta till vardags. Bakgrunden till hur företaget kom till är att de förenades i att de tyckte att det var svårt att hitta färdiga skjortor som satt tillräckligt bra. De tyckte också att det fanns ett stort glapp på marknaden för måttsydda skjortor. De som fanns på nätet och hade en lägre prislapp var inte av tillräckligt hög kvalitet och de som måttsyddes hos butiker var i regel väldigt dyra. Ville man fylla garderoben med välsittande skjortor av hög kvalitet blev det helt enkelt för dyrt. Affärsidén är att kunna erbjuda måttsydda välsittande skjortor av premiumkvalitet till ett pris om 700-900 kr.

För lite mer än två år sedan började de genom att med hjälp av Exportrådet åka runt i Europa och besöka potentiella fabriker. De började i Estland hos en välkänd fabrik som tillverkar skjortor åt några av de mer kända märkena idag. Precisionen var inte var de sökte. Istället provade de en tillverkare i Portugal. Denna levererade en fantastik skjorta med några handgjorda moment men det var en relativt lite firma och resultatet lite för inkonsekvent vilket det inte får vara när det gäller måttsytt. Valet föll till slut på en annan fabrik i Portugal. Strax norr om Porto ligger navet för landets textilindustri som funnits i området sedan 1500-talet. Den tillverkare som Shirtonomy valt att jobba med gör uteslutande skjortor och har gjort så sedan 1980-talet. De är idag leverantörer åt ett flertal kända europeiska märken och har en rigorös kvalitetsinspektion vilket borgar för ett gott resultat. Skjortorna är maskinsydda för hand och jämförbara med de främsta svenska skjorttillverkarna idag. De jobbar med två av Europas främsta tygleverantörer från Italien samt England men får av konkurrensskäl inte skylta med dessas namn.

 

Martin från Shirtonomy.

Det har tagit relativt lång tid för Shirtonomy att komma igång i och med att de varit så pass noggranna med produkten. De har provtvättat alla testskjortor flera gånger för att få med rätt krympmån. Alla tyger de säljer har de låtit sy upp och tvätta minst 10 ggr för att se hur de ter sig.

Konceptet bygger primärt på e-handel men Shirtonomy har även ett showroom på Norrlandsgatan i Stockholm som kunder kan besöka för att kika på tyger och få hjälp med måttagning.

När jag fick min första skjorta så stod det bespoke på kartongen. Detta påtalade jag och hade synpunkter på. Det är viktigt för trovärdigheten att begrepp inte missbrukas. De kände väl till detta och har korrigerat namnet till Shirtonomy made-to-measure vilket är det korrekta.

Hoppas att tjänsten utvecklas med fler tyger och kragar för de fyller faktiskt en lucka genom sin tjänst. Sen vill jag poängtera att vill man ha mycket lull-lull så som handgjorda knapphål, handsydda axlar och mycket detaljarbete så är detta fel tjänst. Söker man en skjorta av god kvalitet och med bra passform att jobba i varje dag så är Shirtonomy ett bra alternativ.

 

Smokingskjorta med accessoarer från Shirtonomy.

Smårutig skjorta från företaget.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 jj säger
2015-03-05 12:41 - Anmäl

Kul med bevakning av nya tjänster!
#2 Johan säger
2015-03-05 13:32 - Anmäl

#1... +1 på det.

Ja det här såg lovande ut. Jag har genom åren hittat en bra måttprofil på Tailorstore som blir bra givet att man väljer deras finare tyger. Jag tillhör den skara som inte vill lägga mer än 1000 pix på en skjorta men vill trots det få en produkt. Det blir absolut ett testköp på och ett besök till butiken.
#3 Johannes Larsson säger
2015-03-05 13:39 - Anmäl

Har ni testat thetailoredsociety? Har köpt mina senaste fem skjortor där och de håller mycket hög kvalitet enligt min uppfattning. Utklassning jämfört med Tailorstore.
#4 Noam säger
2015-03-05 13:57 - Anmäl

Jag tycker ofta att måttsömnadsföretag på nätet har dåligt med intressanta kragar. Den där ser dock lovande ut!
#5 Daniel säger
2015-03-05 15:24 - Anmäl

Kul. Ska boka en tid när jag får en lucka.
#6 Golge säger
2015-03-05 16:48 - Anmäl

Köpt några skjortor på Shirtonomy och blir lika imponerad varje gång! Rekommenderar verkligen alla att testa!!
#7 RolleFC säger
2015-03-05 17:32 - Anmäl

Låter lovande.
Kollade precis deras sajt och de använder genomgående begreppet "skräddarsydd skjorta", mao inte bara på förpackningen de slarvar med begreppen.
#8 jh säger
2015-03-05 18:59 - Anmäl

Håller med ovan. Det känns inte genomtänkt när man inte vet vad begreppen står för. Jag kan inte svara för produkten, den är kanske underbar. Dock, att skylta med ett specifikt hantverk när det inte är det man använder sig av är fel och även dålig stil mot de som faktiskt gör skräddarsytt.
#9 Bespoke? säger
2015-03-05 21:41 - Anmäl

Ja, att det står "Bespoke" på etiketten i skjortan är trist. Men skjortorna verkar ju fina så jag kan nog stå ut ned detta snedsteg.
#10 Henrik säger
2015-03-06 07:11 - Anmäl

Jag har beställt några skjortor och de är numera mina favoriter i garderoben.
#11 Andreas Weinås säger
2015-03-06 10:31 - Anmäl

Jag fick samma möjlighet i form av ett presentkort för att testa och kan bara hålla med Olof om att den upplevda kvaliteten är väldigt bra för strax under 1 000kr.

Mina mått blev ganska bra så inget behov av att göra en ny skjorta. Har inte hunnit tvätta skjortan vilket gör att jag inte kan svara på hur krympbeständig den är osv.

Som jag ser det är det absolut inget fel på produkten. Ett bra utbud av fina tyger, förvånansvärt snygga kragar och ett fullgott resultat på måtten gör att de för mig är fullgoda alternativ till de övriga svenska skjortmakarna.

Vad som dock inte kändes riktigt lika kul är som flera varit inne på den genomgående användningen av ordet "Skräddarsytt" och "bespoke". För mig har dessa ord inget med en måttsömnadstjänst på nätet att göra. Shirtonomy är knappast först eller värst med användandet men jag tycker det är synd då den typen av profilering bara riskerar att vattna ut begreppet.

Måttbeställda/Måttsydda skjortor hade fungerat fullt lika bra men också känts ärligare. Inte bara mot kunderna utan även mot de företag som faktiskt sysslar med skrädderi på riktigt.

Och är man intresserad av handsydda detaljer med mer estetisk och hantverksmässig anknytning än rent funktionell tror jag inte någon av de internetbaserade skrädderierna är att rekommendera i nuläget.

Som alltid skall man jämföra äpplen och äpplen och för priset måste jag säga att Suitonomy är ett utmärkt val som vardagsskjorta och särskilt om man arbetar i ett yrke där kvaliteten av skjortor är oundvikligt.
#12 tobbe säger
2015-03-06 13:02 - Anmäl

Ser faktiskt intressant ut. Har problem med att hitta bra passform hos de vanliga tillverkarna och har till min förvåning upptäckt att "mode" märken på MQ och dyl har bättre passform på sina grejer till mig. Detta är således en intressant lösning där jag kan ta de måtten men få en skjorta jag faktiskt vill ha med vettig kvalité.

Kommer att prova!
#13 Robban säger
2015-03-06 14:48 - Anmäl

Hur upplever ni shirtonomy i jämförelse med mtm hos Stenströms som iofs ligger några hundra över men ändå i samma priskategori, iallafalll för mig.
#14 Andrew M säger
2015-03-06 15:59 - Anmäl

"... särskilt om man arbetar i ett yrke där kvaliteten av skjortor är oundvikligt".

Jag förstår inte riktigt vad du menar men jag gissar att du menar att vissa yrken tarvar skjortor av utsökt kvalitet. Vilka yrken gäller detta för?
#15 Anton säger
2015-03-06 16:39 - Anmäl

Jag gissar på att han menar "kvantiteten"?
#16 Louis säger
2015-03-06 20:32 - Anmäl

@Robban Ligger inte Stenströms högre än så om man ska ha den måttanpassad?
#17 Robban säger
2015-03-06 21:35 - Anmäl

@luis Är beroende på tyg och sedan har jag en lokal affär som bjuder på "måttkostnaden" 1-2 ggr per år så visst, lite missvisande men med lite framförhållning och om man bor i en lite större stad så är det realistiskt.
#18 Andreas Weinås säger
2015-03-06 23:34 - Anmäl

#14 - det är precis som #15 skrev så att det handlar om ett stavfel som jag tyvärr ser kan förvirra.
Jag syftade på yrken där man jobbar dagligen i skjorta och behöver kvantiteter men mitt stavprogram verkar ha ändrat det.
#19 Andreas Weinås säger
2015-03-06 23:38 - Anmäl

#13 - jag tycker procentuellt att det är en viss skillnad mellan under 1000-lappen från Suitonomy och närmare 1500kr för MTM från Eton, Oscar of Sweden eller Stenströms.

Då känns kvalitetsskillnaden från dessa upp till Barba, Finamore och liknande för 1800-2000kr större.
#20 Lucas säger
2015-03-07 23:44 - Anmäl

Andreas, körde du med kraglattor? Vad har du för åsikt om dessa ting?
#21 Andreas Weinås säger
2015-03-08 00:22 - Anmäl

#20 - Jag valde avtagbara kraglattor. Det finns fördelar med dem t ex när man tvättar skjortan men generellt brukar jag antingen ta ur dem eller böja till dem för att ge kragen en lite mjukare känsla.
#22 Lucas säger
2015-03-08 09:15 - Anmäl

#21 tack!
#23 Nöjd kund säger
2015-03-08 20:19 - Anmäl

Jag har jöpt skjortor från Shirtonomy några gånger och är väldigt nöjd. Första gången var jag förbi deras Showroom på Norrlandsgatan med min favoritskjorta och fick den uppmätt samtidigt som jag hade möjlighet att se och känna på deras tyger. Rekommenderas.
#24 pwh säger
2015-03-09 19:39 - Anmäl

Inga extrahöga kragar - går bort direkt.
#25 Louis säger
2015-03-13 19:11 - Anmäl

@pwh Varför då? Jag frågar mest för nyfikenhet, varför måste man ha en skjorta med extrahög krage och vad definierar en sådan?
#26 mc säger
2015-04-29 22:22 - Anmäl

Är mycket nöjd med Shirtonomy och kan verkligen rekommendera dem - hög kvalitet till ett rimligt pris. De hade gärna fått vara lite tydligare med leveranstider men deras snabba onlinesupport väger upp det.
#27 O säger
2015-05-07 01:42 - Anmäl

Är även jag väldigt nöjd med mina beställningar från Shirtonomy! Skjortorna är väldigt fina och oerhört prisvärda. Deras kundservice är också oklanderlig. Tummen upp!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.