Manolo logotype

Guide - Så håller du stilen på resan

Att se ut som en påse skridskor för att man skall sätta sig på ett flygplan är ingen ursäkt. Svenskar semesterstil har flera gånger kommit på tal här i kommentarsfältet och idag tänkte vi ge förslag på hur man kan tänka för att hålla stilen under resan. Vår ambition är självklart att inte bara fokusera på den stilmässiga aspekten utan även kombinera den med en rad funktionella inslag.

Specifika produkter avsedda för män på resande fot är något som nästan alla de stora modehusen och lyxkonglomeraten satsar stenhårt på. Allt ifrån lyxiga resväskor till passfodral, handbagade eller varför inte klockor med GMT-funktion? 

Vi vill dock gå djupare än så och även rekommendera vilken typ av plagg som kan vara extra lämpliga för en längre flygresa.

Kavaj / Kostym

Det finns framför allt två material vi vill lyfta fram som extra lämpliga för att hålla en dressad stil på resan. När det kommer till kavaj är det kashmir som har den god egenskapen att kunna tryckas ner i ett handbagage eller bäras i en flygplansstol utan att bli hopplöst skrynklig. Kashmir har också en utmärkt andningsförmåga vilket kan vara väldigt behagligt i ett flygplan som kan variera rejält i temperatur. 

Skall man på en företagsresa och tänker bära kostym är Fresco materialet vi vill slå ett slag för. Extremt skrynkeltåligt och fortfarande formellt acceptabelt. Till skillnad från kashmir är det även betydligt mer lämpligt som byxmaterial. 

Tänk på att kavajen behöver avlägsnas vid säkerhetskontrollen och lager på lager sällan är den bästa lösningen just för flygresor.

 

Ikoniska Jacket in the Box från italienska Belvest. Ett perfekt kavajval för flygresan.

Kashmir är perfekt för en resekavaj. Här från Loro Piana.

En kostym i Fresco är både sval och sofistikerad på resande fot. Här ifrån Sartoria Formosa via No Man Walks Alone.

Skor

Vad man reste i för skor spelade mindre roll förr men idag då vissa flygplatser kräver att man tar av skorna i säkerhetskontrollen blir det ett ganska viktigt val. Här rekommenderar vi framför allt skor utan snörning vilket är klart enklare att snabbt och enkelt kliva i och ur om så skulle behövas. 

Beroende på vilken årstid samt klimat man reser till skulle vi rekommendera exempelvis Chelseaboots, lazy mans eller loafers för flygresan. Alla är modeller som kan kläs upp och ner och skulle man behöva en mer formell sko kan de vara lämpligt att packa ner i handbagaget. Vi rekommenderar att man så ofta man kan packar en extra uppsättning kläder inklusive skor i sitt handbagage då risken att det incheckade bagaget blir försenat verkar snarare regel än undantag för vissa flygbolag. Under resor till ett 35-gradigt Pitti Uomo har vi den hårda vägen fått erfara hur obekväm bristen på extra kläd- och skoombyte kan vara. 

 

Eleganta chelseaboots från John Lobb.

Superelegant "Lazy man" från Gaziano & Girlings spjutspetslinje Deco.

Loafers för vår och sommarhalvåret.

Handbagage

Hur handbagaget ser ut är tveklöst intressant men dess funktion är än viktigare. Här finns flera alternativ beroende på vilken typ av resa man skall på. 

En weekendbag är ett av de snyggaste väskalternativen som handbagage och passar bäst som förvaring av en extra uppsättning kläder och ev. skor. Här är dock problemet att modellen kan bli väldigt tung och otyplig att på mellan flighterna och har ingen optimal struktur för att skydda t ex dator eller dokument. Detta gör weekend bagen än bättre för t ex en bilsemester.

Ett annat alternativ är att välja en smidig kabinväska. Här får man en hård struktur som skyddar ev. elektronik samt hjul som underlättar släpandet. Tänk bara på att dubbelkolla måtten så att väskan faktiskt är godkänd som handbagage. Finns det möjlighet rekommenderar vi alltid att man har en eventuell dator i ett tillgängligt sidofack då det underlättar enormt vid säkerhetskontrollen.

Alternativ tre är att man reser väldigt lätt och har ett enklare kostymfodral i handen. Perfekt för att hålla ett ombyte snyggt under resan men begränsar vad man kan ta med avsevärt.

 

Klassisk Duffel eller Weekend bag från Frank Clegg.

Klassiska Rimowas kabinväska i aluminium. (Mr Porter)

Kostymfodral är perfekt för en resa över en dag eller två med endast ett ombyte. Här från danska Mismo med ett praktiskt sidofack för dator eller dokument.

Resetillbehör

Resande kan ofta komma att märka hur pass, boarding kort och plånbok kan vara utomordentligt krångligt att hålla koll på. Därför kan en stilfull reseplånbok eller passfodral vara guld värd för någon som flyger ofta. 

 

Resekit från Palmgrens med passfodral, reseplånbok och namnbricka för resväskan. Allt i en vacker cognacbrun ton.

Ett par skoblock gör mycket för hur skorna ser ut under en resa. Samtidigt är vikten i såväl handbagaget som det incheckade bagaget begränsad. Lösningen är ett par lättviktsblock i plast specifikt anpassade för resor. Dessa fyller ut skorna och håller dem fria från fula veck även om de inte är ett fullgott alternativ till vanliga block till vardags.

I en tid av smartphones kan såklart den mekaniska klockans funktionalitet diskuteras. Vi hävdar ändå att en GMT- eller världstidsklocka inte bara är ett stilfullt val utan ganska bekvämt sätt att hålla koll tiden i på flera tidzoner samtidigt. Här i form av Longines Master Worldtimer.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 Oliver säger
2015-03-04 12:12 - Anmäl

Bravo!
#2 DrDre säger
2015-03-04 14:24 - Anmäl

Om man gillar mer strikt stil, så kan jag rekommendera Tumis reseprylar i svart nylon. De är väl mest kända för sina väskor, men de har även mycket annat smypyssel (adapters etc) som är användbart när man reser. Deras väskor har massor av små genomtänkta funktioner och är i stort sett outslitliga. De slits inte lika fint som tex läderväskan ovan (de slits inte alls egentligen) men är det ren funktion man vill ha, så är de fantastiska.

Annars är väl det mest användbara tillbehöret när man reser ene större Swiss Army kniv. Varenda gång jag varit ute och rest, både i tjänsten och privat, har den kommit till användning. Får dock ej förvaras i handbagaget.
#3 halsduk säger
2015-03-04 14:26 - Anmäl

En sak som jag alltid har med mig är en tunn halsduk. Perfekt om det blir lite kallt på flyget, men fungerar dessutom utmärkt som ögonbindel om man vill sova lite! Man vet aldrig när det passar att sova!
#4 Kristoffer säger
2015-03-04 19:30 - Anmäl

Vem har tillverkat den vackra loafern?
#5 MartinO säger
2015-03-04 20:40 - Anmäl

Jag skulle vilja slippa att ta av skärpet i säkerhetskontrollen. Jag vet att Puma gjorde ett bälte med spänne i trä. Det slog inte, men ändå. Bra idé!
#6 Johan säger
2015-03-04 21:33 - Anmäl

#5 Jag brukar bara ta av mig bältet om vakterna säger till om det. Aldrig varit med om att metalldetektorn löst ut av spännet.
#7 Kopparstaden säger
2015-03-04 21:54 - Anmäl

#4 Ser ut som CJ Cavendish

http://www.crockettandjones.com/product/cavendish-polobrown
#8 oscar säger
2015-03-04 23:10 - Anmäl

Tack för ett trevligt inlägg!

Hur gör man med ett sådant kostymfodral på planet? Lägger man det försiktigt i väskfacken och hoppas att ingen medresenär pucklar på det med sina väskor? Någon som provat?
#9 Fabian säger
2015-03-05 06:33 - Anmäl

#18.

Typ så...
#10 andreas säger
2015-03-05 06:56 - Anmäl

Kan varmt rekommendera Loro Pianas reskavajer i kashmirull. Toppkvalitet. Deras traveller jacket är inte heller dum om man vill ha en lätt jacka som skyddar mot väder och vind.
#11 Tant Gredelin säger
2015-03-05 09:06 - Anmäl

Instämmer i Schweizisk armekniv med reservationen att den även innefattar en korkskruvsfunktion. Ett glas vin eller bubbel på balkongen medan man packar upp gör underverk för rese-humöret.

Även en ögonmask (som ses på bilden högst upp) samt öronpluppar (för att stänga ute ljud) är bra om hotellrummet ligger utmed en trafikerad gata etc.
#12 Jens säger
2015-03-05 11:00 - Anmäl

Bra tips. Måste även slå ett slag för ett par noise canceling headphones, ett absolut måste när man flyger.
#13 Emil säger
2015-03-05 18:35 - Anmäl

Vad brukar man få lägga på för Loro Piana-tyger i runda slängar vid mtm och bespoke? För vanlig ull respektive kashmir?
#14 Tjelander säger
2015-03-05 18:46 - Anmäl

#8 Det finns för det mesta en typ av garderob som man kan ställa in den i.
#15 Kalle säger
2015-03-05 20:24 - Anmäl

Om man vill ha reseskoblock men fortfarande i trä så säljer Skoaktiebolaget sådana, som ska vara 50% lättare än de vanliga skoblocken. Kostar dock 800...
#16 P säger
2015-03-05 21:41 - Anmäl

Fresco är det ultimata resetyget i min mening, sjukt skrynkeltåligt. Lazy Man's Oxfords är också ett riktigt bra tips. Chelseas är också praktiskt som bara den, men inte lika formellt om man skall på ett affärsmöte. Men LMOs får oförtjänt mycket skit i vårt avlånga land.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.