Manolo logotype

Våren 2015 från Berg & Berg

Våra norska grannar i väst är inget stort land inom herrmode. Man har jätten Dressmann med fokus på plagg för den breda massan och senare år har nya aktörer som Cavour dykt upp med en ambition att höja både kvalitet och stil på den norska garderoben. Ett företag som gjort detta med bravur sen 2009 är accessoarföretaget Berg & Berg.

Man har sedan starten lyckats med den inte alltid så lätta balansen mellan modernt och traditionellt. Slipsar faller under kategorin klassiskt mode och behöver ofta vara sobra och respektabla i alla situationer som involverar en kostym. Samtidigt ser vi en tid i samhället där slipsens existensberättigande ifrågasätts av exempelvis bankchefer som vill gå så långt som att förbjuda "strypsnaran" på arbetsplatsen. Självklart tycker vi det är helt fel väg att gå då slipsen för oss är raka motsatsen till en strypsnara. Den är precis som bröstnäsduken ett av de mest smakfulla sätt man med små medel kan uttrycka sin personlighet i en annars formell klädsel. Om något positivt kommit ur detta är det att slipsföretagen inte längre uteslutande satsar på formellt och korrekt utan nya ledigare sätt att föryngra och till viss del avdramatisera slipsen. 

De senaste säsongerna har vi sett en enorm utveckling på detta område. Slipsar i lekfulla mönster som tidigare endast Hermès ansågs komma undan med, slipsar i lediga material och strukturer som linne eller shantung och inte minst handrullade, ofodrade avslut. 

Det sistnämnda kan tyckas vara en petitess i sammahanget men för oss gör det otroligt mycket för helhetskänslan. En handsydd rullad kant, det luftigare avslutet i kombination med ett ledigare materialval gör helt plötsligt att slipsen känns fullt bärbar till en stickad kofta, okonstruerad kavaj eller ett par jeans. 

Samtidigt förlorar man inte lika mycket av den formella känslan som hos virkade slipsar, något som kan göra dessa svårburna till exempelvis kostym.

Berg & Berg fortsätter att satsa stenhårt på just handrullade avslut i såväl 6-fold som 3-foldsutförande. Kollektionen växer sig större för varje år och man behåller de klassiska enfärgade sidenslipsarna men adderar även ljusa vårtoner, härliga mönster och handtryckt Maddersilke. Utan att gå in på hur företagets slipsar står sig mot andra aktörer tycker vi att det är minst sagt imponerande att man lyckas hålla en så bra prisbild på under 800kr för en handrullad 6-fold. 

Utöver slipsar och näsdukar lanserar man för första gången underkläder i form av boxershorts och klassisk pyjamas på sajten. 

 

Handtryckta silkeskvaliteter i småmönstrat utförande.

Samma slipskvalitet med en handrullad 6-foldkonstruktion till ett pris på "bara" 750 kr.

Glencheckrutig slips med ljusare toner av beige och brunt. Perfekt till en ljusare sommarkavaj.

Handrullade grenadineslipsar i "Garza Fina" dvs en slätare mer tätvävd kvalitet.

Fina bröstnäsdukar i silke.

Scarfs med stort fokus på luftiga linnekvaliteter.

Boxershorts i bomull och flera nyanser.

Klassisk pyjamasmodell i fin bomull.

Berg & Berg har i flera år erbjudit fina stickade produkter och i vår ser vi lätta härliga rundnackade tröjor i kashmir/bomullsblandning för runt tusenlappen.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar om varumärkena: Berg & Berg
#1 Jonas säger
2015-03-03 12:44 - Anmäl

Invantar leverans av en gerenadine slips i navy och en six folded (den till vanster i bild nr2). Tycker den tidigare slipsen jag kopt av dem var lite for tunn, hoppas denna ar lite mer substantiell. Tycker slips ar en grym accessoar, synd bara att acceptansnivan for att bara slips ar begransad och forknippad med tvang. Mer slipsar at folket.
#2 Tobias M säger
2015-03-03 13:13 - Anmäl

Berg & Berg går från klarhet till klarhet. Riktigt fina slipsar nu och priserna är otroligt bra. Cirka 1000 sek billigare än Drakes nu när pundet står så högt. I princip samma kvalité och konstruktion och i flera fall även 6-fold. Eller har jag fel?
#3 Andreas Weinås säger
2015-03-03 13:27 - Anmäl

#2 - Håller helt med om att Berg&Bergs produkter är ruskigt prisvärda. Dock vill jag inte påstå att det är "samma kvalitet och konstruktion" bara för att man har handrullad kanter och handtryckt silke. Jag tror att beroende på vilken slips man väljer så skiljer det sig mer eller mindre mellan de olika tillverkarna men man betalar ju inte bara för ingående material och konstruktion utan även för varumärke, design, ursprung och image. Jag har svårt att säga någon accessoartillverkare som ger mer "bang for the buck" än Berg&Berg för tillfället men jag skulle inte säga att de är bäst på marknaden.

Ett köp från Drake´s egna webshop landar på 125£ (ca 1 600kr) men jag tror det finns ett flertal svenska butiker som fortfarande tar ca 1 200kr för sina slipsar från Drake´s.

Linnegatan 2 -
http://www.linnegatan2.se/brands/drakes/drakes-tie-4

Paul & Friends -
http://www.paul-friends.com/index.php/online-store?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=20061&category_id=141

Dock är det nog inte orimligt att svenska butikspriset kan gå upp om pundet fortsätter vara så här starkt mot svenska kronan och inköpspriset påverkas för butikerna.
#4 Mike säger
2015-03-03 13:39 - Anmäl

Jag gillar Berg&Berg. Finns deras produkter att köpa i någon butik i Göteborg?
#5 Anton säger
2015-03-03 14:02 - Anmäl

#4

Jag köpte en slips från dem förra året hos just ovannämnda Linnegatan 2! Sen om de finns kvar där eller inte vet jag ej.
#6 Tobias M säger
2015-03-03 14:07 - Anmäl

#3 Tack för svaret, så kan det säkert vara. Skulle dock tro att svenska priserna går upp och när jag tittar på Linnégatans hemsida är dessa slipsar och näsdukar från förra året samt höst/vinter så inga nya har kommit upp än, så kostar de 1200 då så är det ju prisvärt men rimligtvis följer väl de Drakes rekpriser.

4# Linnégatan har plockat bort dessa ur sortimentet tyvärr, jäkla synd med tanke på kvalitén och framförallt priset.
#7 M. säger
2015-03-03 15:37 - Anmäl

De har riktigt sköna sockor också.
#8 Måns säger
2015-03-03 15:59 - Anmäl

Löjligt höga priser.
Gå till H&M.
#9 Kopparstaden säger
2015-03-03 19:58 - Anmäl

#8 HM? Snobberi. Myrorna är det som gäller.
#10 riesenschnauser säger
2015-03-03 22:14 - Anmäl

#9: Myrorna? Är han lite fin i kanten eller? Dumpster diving är det enda rätta.
#11 Peter säger
2015-03-03 23:21 - Anmäl

Andreas Weinås: Tycker om din grenadine slips från viola milano. Du har också skrivit om att du gillar bredden på den och hur knuten blir med den slipsen osv. Grenadineslipsen från berg & berg, är den liknande som den från viola milano? Bredden längst ned ska vara samma men det skulle vara intressesant med en jämförelse mellan slipsarna vilken du föredrar och varför. Du kan glömma priset för en sekund och bara gå efter känsla och utseende.
#12 Daniel säger
2015-03-03 23:52 - Anmäl

Fina färger och mönster men jag tycker att kvaliteten är skiftande på deras slipsar, har köpt en handfull därifrån, några bra och några mindre bra där konstruktionen upplevs som direkt tveksam och tyget drar sig när man knyter slipsen. Framförallt deras ullslipsar där jag haft det problemet. Sen stör jag mig på att man inte har 9 cm bredd på några slipsar. Strumpor därifrån är jag väldigt nöjd med!
#13 aodimp säger
2015-03-04 08:11 - Anmäl

#10: Dumpster diving, vad är det för lyx?! Sewage diving är det som gäller.
#14 Andreas Weinås säger
2015-03-04 08:52 - Anmäl

#12 - Det kan jag absolut göra. Jag har grenadineslipsar från flera företag och materialmässigt har jag inte själ uppfattat någon gigantisk skillnad mellan t ex Viola Milanos och Berg & Bergs. Skillnaden där ligger väl snarare i att Viola Milanos grenadine är en 6-fold och berg & berg en vanlig 3-fold.
6-fold brukar vara dyrare och kan vara en fin detalj. Däremot gör det ingen större skillnad för kvaliteten i min mening. Jag skulle säga att bägge slipsarna är jämförbara i form, knut och material.
#15 Jonas säger
2015-03-04 16:24 - Anmäl

#11, tycker grenadineslipsen kandes riktigt bra och enkel att fa till en snygg knut pa, kan rekommenderas. Den vanliga (6-fold) slipsen kanns lite tunn jamfort med lite mer exklusiva slipsar, prisvard ja, men forvanta er inte E Marinella eller Drakes kvalitet.
#16 Henman säger
2015-03-06 12:00 - Anmäl

Berg & Berg arbetar inte med handtryckt siden...

Äger två st slipsar från B&B. Bra produkter men finns andra alternativ i Stockholm som erbjuder liknande kvalitet och stort utbud men till lägre priser.

/H
#17 Andreas Weinås säger
2015-03-06 13:51 - Anmäl

#16 -

Vore dock intressant att höra vilka de alternativ du syftar på i Stockholm är som erbjuder liknande kvalitet och utbud men till lägre pris?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.