Manolo logotype

Garderobens hörnstenar - De svarta skorna

Oavsett om man bär kostym tre eller trehundra dagar per år bör alla män äga minst ett par svarta skor. Det är det självklara valet till formella sammanhang men kan självklart bäras även till vardags. Normalt sett brukar området handla om släta oxfords men idag tänkte vi fokusera på svarta skor i allmänhet.

När det kommer till svarta skor finns det framför allt två anledningar till köp. Dels att de behövs till några få tillfällen per år då man tillsammans med den mörka kostymen faktiskt förväntas bära svarta skor. Anledning två, och den klart roligaste är att det är fantastiskt snyggt med svarta skor! Lägg därtill att det är en typ av sko som är relativt enkel att underhålla även om de tyvärr saknar en del av de vackra skiftningar som bruna skor får efter år av användning.

Även om de lätt förknippas med formella sammanhang finns det fortfarande goda argument att överväga svart för modeller till en ledigare eller rockigare stil. Vi tänkte därför plocka fram ett par olika exempel på hur de svarta skorna kan se ut i garderoben.

Cap toe Oxford

Till den formella mörka kostymen är det tveklöst ett par svarta oxfordskor i kalvskinn med minimalt med broguemönster. Gärna i form av cap toes i en klassiskt återhållsam form. I sitt sammanhang är dessa modeller perfekta men kan till exempelvis jeans eller chinos skapa väl stor kontrast. 

 

Världens kanske mest kompletta kostymsko från Gaziano & Girling på den runda GG06-lästen. (Leffot)

Motsvarande modell från Church´s heter Consul.

 

Munkskor

Munkskor är en modell som är mindre formell än oxford men som gör sig extra bra i just svart med såväl enkel som dubbel knäppning. Svarta munkskor fungerar utmärkt till vardagskostymen och passar även bra till skinnjacka eller svarta jeans. 

Modellen Monkton från Crockett & Jones. (Upper-shoes.com)

William II från John Lobb är en av marknadens mest ikoniska munkskor.

 

Loafers

Loafers i svart kan låta som en kontrast svår att smälta då modellen åtminstone i Sverige inte förknippas med något formellt bärande. Faktum är dock att svarta loafers är fullt acceptabelt till exempelvis affärskostymen i USA. Vi gillar dock att bära modellen på samma sätt som munkskorna ovan. 

 

Klassiska svarta tasselloafers i Shell Cordovan från Alden. (Upper-shoes.com)

Wholecutloafern Laurelhurst från J.FitsPatrick Footwear i svart kalv.

 

Kängor

Ett par svarta kängor är bra av flera anledningar. Dels så är det en bra nyans för skor som utsätts för mycket stryk då de enkelt kan tvättas och återpigmenteras med svart kräm och polish. Den anledning man lätt glömmer är att en dressad oxfordkänga kan vara ett utmärkt substitut till kostymskor vintertid då byxan döljer skaftet.

 

Meerminkänga i kalv och mocka bärs utmärkt under en grå kostym under vinterhalvåret.

Svart mocka är långt ifrån lätt att hitta på marknaden men ett ruskigt underskattat val. Här i form av jodphurkängan Walton från Alfred Sargent. (Leffot)

Den vansinnigt eleganta Chelseabooten Burnham i svart kalv från Gaziano & Girling. En rockig känga till en smal kostymbyxa. (Leaves&Thung)

 

Brogues

Ett par grövre brogues förknippas vanligtvis med bruna eller ljusare nyanser men fungerar även utmärkt i svart. Antingen i ett grövre grainskinn eller i ett semiformellt, mer elegant utförande till vardagskostymen. 

Ett par "lazyman" från Anthony Cleverley. En intressant semiformell broguemodell som gör sig bra i svart. (Mr Porter)

Grova longwings i svart från Thom Browne. (Mr Porter)

Full Brogue från Laszlo Vass. Perfekt till en grå flanellkostym. (Nomanwalksalone.com)

 

Wholecuts

Ett alternativ till den förstnämnda kategorin men med lite mer attityd är en strömlinjeformade Wholecutmodell. Här kommer svart utmärkt till sin rätt och modellen är ett perfekt substitut till lackskor för smokingen. 

Sömlösa Wholecuts från StCrispin.

Eleganta wholecuts i modellen Newbury på nya 890-lästen från Edward Green. (skoaktiebolaget.se)

Svarta skor till kritstreckrandig flanellkostym hos The Armoury i New York.

Chad Park från B&Tailor i svarta skor, grå flanellbyxor och blå kavaj.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Fredrik säger
2015-03-02 14:33 - Anmäl

Många fina skor, känns verkligen som att svarta skor mer och mer letar sig tillbaka i garderoberna.

Andreas, vet du om prishöjningen på Gaziano & Girling och Edward Green även slår i övriga Europa eller är det framförallt Sverige som drabbas? Fick en chock när jag såg de nya priserna hos Skoaktiebolaget. 11-12000 SEK för GG och 9600 för EG, håller skorna så mycket högre klass än till exempel Vass som nu blir oerhört prisvärda? Känns galet men folk kanske struntar i det när det är uppe på de beloppen ändå.

Tack bra för inspiration.
#2 Hakan T Robinsson säger
2015-03-02 14:56 - Anmäl

På Linnégatan tar de "bara" 8000 kr för sina Edward Green. Har Linnégatan missat att höja sina priser eller har Skoaktiebolaget fått storhetsvansinne som tar 1600 kr mer?
#3 Halmstad säger
2015-03-02 15:02 - Anmäl

Min teori om höjningarna - om de är generella - är att varken G&G eller EG vare sig är eller vill vara storproducenter och prishöjningen är ett sätt att få lite mer marginaler på den mättade produktion de säkert har för tillfället. Bara min tes. Dessutom har ju kronan försvagats mot pundet det senaste året.
#4 A säger
2015-03-02 15:18 - Anmäl

Alfred Sargent-jophursen är ruskigt snygga, men har svårt att hitta dem? Har de gått ur sortiment hos Leffot? Någon som vet var/hur jag får tag i ett par liknande?
#5 hasse säger
2015-03-02 15:21 - Anmäl

Pundet är starkt kontra kronan, generella prishöjningar görs varje år för alla märken (somliga mer än andra) det blir allt svårare att få tag på skinn för producenterna då enorma bolag ofta går in och köper upp garverierna för att kunna säkerställa sin egen produktion.

Inget storhetsvansinne direkt, den krassa verkligheten!
#6 Niclas Andersson säger
2015-03-02 15:26 - Anmäl

#1 Tror att åsikterna går isär över huruvida GG och EG är prisvärda, vad är prisvärda? Frågar du mig och min personliga åsikt så tycker jag att prishöjningen på 20-25% är för stor för att det ska kännas aktuellt med ett köp. Jag kan bara tala för mig själv när det kommer till Vass men nu mer än nånsin blir valet väldigt lätt för mig. Älskar EG's läster och finish men tycker framförallt Vass läster i F och U är fantastiska de också, sen att finishen inte är densamma är ingen dealbreaker för mig, väldigt lätt att få till en burnishing med wax på Vass och så har du helt fantastiska skor, som kostar mindre än hälften. Enligt mig får du absolut mest sko för pengarna genom dem nu när de brittiska tillverkare/valutapåslaget höjer priserna. Loake kommer kosta över 3000 nu i 1880 vilken kanske gör att instegskunderna till finskor är de som drabbas hårdast. Gynnar kanske Meermin mest som erbjuder bra skor till riktigt bra pengar just nu, men fortsatt lite problem med leverans och service tyvärr. Men fortsatt många kommer nog köpa EG och GG just för att de gillar dem bäst, men håller med om att det är riktigt höga priser just nu.

#2 Helt övertygad om att Linnégatan kommer höja också, så länge EG har höjt priset, sen har ju pundet och framförallt dollarn stuckit iväg vilket gör att de svenska priserna måste justeras.

#3 Tror inte de har en mättad produktion eller att de egentligen vill höja, och som #1 frågar så vet vi ju inte hur priserna ser ut i England? Höjs de där också eller är det valutan i Sverige som ställer till det.
#7 Andreas Weinås säger
2015-03-02 16:04 - Anmäl

#1 - Bruna skor är fantastiska men jag håller med om att svarta verkar vara på väg tillbaka efter oförtjänt lite uppmärksamhet, både från oss och i allmänhet de senaste säsongerna.

Angående prishöjningarna på Gaziano & Girling och Edward Green så finns det många bäckar små som bidragit till den minst sagt aggressiva prishöjningen. Av vad jag har förstått så är det framför allt det starka Pundet som ställer till det men sen finns det som alltid argument från branschen om ökade priser/begränsat utbud av premiumskinn för tillfället.

Hur vida EG eller GG är "så mycket bättre" är helt enkelt upp till var och en att avgöra. De är bägge två definitivt en nivå över Vass enligt mig men de har ju såklart inte blivit 20% bättre pga höjningen.

Jag är övertygad att det finns många trogna kunder som kommer fortsätta köpa EG/GG även efter höjningen men andelen som tidigare gått över från Crockett Handgrade till EG/GG blir nog färre då prisskillnaden ökar (även om Handgrade också gått upp i pris).

Jag väljer snarare att se det som att många andra tillverkare blir än mer intressanta. Vass och Meermin som nämnts är två prisvärda alternativ men även Saint Crispin och Riccardo Bestetti i premiumsegmentet som tidigare legat en bit över EG/GG blir nu än mer intressanta.
#8 Andreas Weinås säger
2015-03-02 16:15 - Anmäl

#4 - Det verkar som Alfred Sargent tagit ur Walton ur sortimentet tyvärr. De har dock en liknande modell i Exclusive-linjen som heter Alex.

Annars tror jag att ett liknande resultat går att uppnå genom en MTO-beställning hos flera av de kända tillverkarna.
#9 Errol säger
2015-03-02 16:19 - Anmäl

Bilden på wholecutsen kan vara en av de sämre jag någonsin sett på ett par kvalitetsskor. Är det en rött liggunderlag i bakgrunden? :-)
#10 Pontus säger
2015-03-02 18:45 - Anmäl

#7 Håller med om att GG & EG håller högre klass just gällande finish än Vass men definitivt en nivå bättre sett till helheten håller jag inte med om. Vad baserar du det på?
#11 filip säger
2015-03-02 19:13 - Anmäl

#4..ett par Rm Williams Blaxland är ju inte helt olika
#12 Erik säger
2015-03-02 21:21 - Anmäl

Det som många glömmer är att tillverkare som Meermin och Vass med flera säljer direkt och inte via åf, vilket gör att de kan hålla betydligt bättre priser än till exempel de brittiska som säljer med fler steg till slutkund. Vad hade ett par Meermin eller Vass kostat till exempel genom Skoaktiebolaget? Jag gissar på att ett par Meermin hade hamnat i linje med Carmina som är väldigt prisvärda sett till att det är via åf. Vad hade ett par Vass kostat, kolla Ascot som är största och nästintill enda externa åf så får man en hum om priserna. Inte långt ifrån EG's svenska priser.

Slutsatsen är att Vass till exempel är oerhört prisvärda då man köper direkt från Vass och inte via butik. Därav köper du konstruktionsmässigt bättre skor till långt mycket bättre pris. Sen håller jag med om att GG & EG håller högre nivå kring finish men jag köper hellre 3 par Vass än 1 par GG :)
#13 Andreas Weinås säger
2015-03-02 21:57 - Anmäl

#10 - Min egen personliga erfarenheter av skorna helt enkelt. Vass är tveklöst en mer prisvärd sko, kanske den mest prisvärda man kan hitta. Att de kan erbjuda handrandsytt till det priset är grymt imponerande men konstruktionen är bara en del av skons kvalitet.
För mig är hantverket bakom handrandsytt helt fantastiskt men gör relativt liten praktisk skillnad som märks först efter att man sulat om skorna ett antal gånger. Då pratar vi 15-20 års användning. Samtidigt är det något man kan och bör förvänta sig från bespoke om man lägger över 20 000kr.

Finish är också mer än bara ovanskinnets patinering utan allt från sulor till klackar och framför allt en hög lägstanivå. Man använder ännu bättre material till alla delar av skon, hart högre kvalitetssäkring och är betydligt jämnare i sina storlekar. Har köpt tre Vass i olika material på samma läst/storlek som alla varierat markant i storlek. Det beror mycket på handlästningen men faktum kvarstår. Det är något jag kan leva med sett till priset och det faktum att man kan skicka tillbaka skorna för byte.

Sen väger utformning av lästerna i sig och estetiken i allra högsta grad in för min del om man pratar helhet och där är det klasskillnad mellan EG/GG och Vass.

Så att helheten håller klart högre kvalitet och känsla hos EG och GG tycker jag definitivt. Om jag var tvungen att välja endast en tillverkare för alla skor i garderoben hade det nog varit Edward Green för dess mångsidighet och bredd men även Gaziano hade varit före Vass på önskelistan. .
#14 Rune Rebellion säger
2015-03-03 07:10 - Anmäl

Bra inlägg! Precis som ni skriver, vackra skiftningar osv i lädret jmft bruna skor finns inte, och för egen del är betalningsviljan lägre. Dock känner jag ibland hur användbart svarta skor är. Även om det är mer formellt blir det samtidigt mer diskret, mer elegant helt enkelt.
La faktiskt en beställning på svarta skor i helgen dessutom :)

Vill även slå ett slag för svarta tassels, som jag personligen trivs väldigt bra med och använder både till kostym såväl som till udda byxor och kavaj.
#15 Anders säger
2015-03-03 07:38 - Anmäl

Mockakängor och Chelseaboots till kostym, eller enbart till udda kavaj?
Vad tycker ni om det svenska märket Everyday heroes? De har boots lite i samma stil som de ovan. Kan inte själv bestämma om de är för rockiga för en dressad stil.
#16 Andreas Weinås säger
2015-03-03 11:22 - Anmäl

#15 - Jag tycker absolut man kan bära mockakängor eller Chelseaboots till kostym. Det blir helt klart en mindre formell känsla men t ex snörkängor i mocka tillsammans med en grå flanellkostym är enligt mig en fantastisk kombination med härlig vintagekänsla till vardags.

Chelseaboots är något svårare men ger känslan av klassisk 60-tals rock. Smala kostymer med svarta chelseaboots alá Beatles.
#17 Jimmy säger
2015-03-03 17:05 - Anmäl

Bra gjort Manolo! Gillar det höga antalet bilder och dom olika typerna av skor.
Keep up the good work
#18 Advokaten säger
2015-03-04 19:19 - Anmäl

Många snygga skor. Jag är mycket lång. Någon som vet var man hittar svarta kvalitetsskor med låg klack (om den kombinationen existerar). GG tex har alldeles för hög klack enligt min smak (och längd).
#19 kalleT säger
2017-03-07 14:52 - Anmäl

Montro om man törs släppa in en katt bland alla hermeliner?
Jag personligen har provat ett par av dessa "underverk" till skor från Loake men det är som att gå i träskor och med vidhängande skoskav. Jag satte på mig mina mjuka och härliga ECCO de skorna kan jag gå i hela dagen utan att bli invalid.
#20 Jonas säger
2017-03-07 16:43 - Anmäl

Vad kan man förvänta sig för livslängd på ett par skor i premiumsegmentet givet att man sköter dem på rätt sätt? Jag köpte mig ett par C&J för lite drygt sex år sedan och de har trots att jag skött dem enligt Graffords anvisningar börjat spricka i skinnet och jag räknar med att behöva göra mig av med dem om ett halvår. Är detta rimligt? Jag hade definitivt förväntat mig mer av en sko i den prisklassen. Har jag för höga förväntningar?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.