Manolo logotype

Skräddarsytt från Solito Napoli

Efter att jag i några veckor delat med mig av lite personliga favoriter vad gäller webshopar och en stilikon tänkte jag att det nu var dags att presentera resultatet av en skräddarsydd kavaj jag låtit tillverka hos Solito Napoli. Istället för att göra som vi tidigare ibland ha gjort och delat upp en recension av ett skräddarsytt plagg i flera olika inlägg här på Manolo så har vi idag valt att komprimerat det till ett enda för såväl process som slutresultatet.

För min del började det hela med att jag träffade Luigi Solito, son till den legendariska skräddaren Gennaro Solito (som också är ägare av företaget), i Florens i somras. Detta var i samband med mitt första möte hos skjortmakaren Luca Avitabile. Jag gjorde en intervju med Luca som också tog alla mina mått för den skjorta som har recenserats här på Manolo. Luigi Solito var som sagt med på mötet och vi pratade skräddat i allmänhet och Solito Napoli i synnerhet. Jag blev intresserad av företaget som är ett av de mest välrenommerade i Neapel. Min vän Simon Crompton hade i samband med detta även skrivit om firman på sin välkända sida A Permanent Style och jag blev under sommaren mer och mer intresserad av att låta sy upp något från dem. Dock är jag väldigt sällan i Neapel vilket riskerade att försvåra det hela.

 

Legendariske Gennaro Solito.

Som tur var visade det sig att Luigi och Luca besöker London ca 8-10 gånger om året för möten med kunder där. De har gjort så under en längre period och genom Simon Cromptons artiklar har de fått en relativt stor kundbas där. I september befann jag mig i London för att genomföra några intervjuer och passade då på att träffa Luigi och Luca. De huserade i källaren på anrika Travellers Club mitt i klubbdistriktet på Pall Mall. Jag hade vägarna förbi för att hämta upp min skjorta som Luca sytt klart och passade då på att låta Luigi ta mina mått. Jag hade ännu inte bestämt mig för om eller när jag skulle sy upp något. Även om Solito Napoli har en relativt bra prisbild inom skräddarsytt så kostar en kavaj fortfarande runt 17 000 kr och en kostym närmare 21 000 kr vilket gjorde att jag valde att fundera lite. 

 

Luigi Solito, stilskribenten Fabio Attanasio, byxskräddaren Salvatore Ambrosi och Luca Avitabile. (Thebespokedudes.com)

Efter någon månads betänketid och mailkonversationer med Luigi bestämde jag mig för att slå till och göra en kavaj. Valet föll på ett så kallat guncheckmönster i smårutigt beige och grönt tyg med vikten 320 gr/m från italienska Caccioppoli.

Tre månader senare hade jag ytterligare ett besök i London inbokat och passade på att träffa Luigi igen under hans och Lucas trunk show. Han hade då med sig den ihoptråcklade kavajen med endast en ärm som jag hade min första avprovning på. Det fanns en hel del saker att justera utifrån denna vilket är normalt vid första avprovning. Framförallt ändrades vidden samt att jag i samråd med Luigi valde att korta den ca 1.5 cm. Även ryggen hade lite väl mycket tyg över som skulle tas in. 

 

Första fitting av kavajen.

Under januariupplagan av Pitti Uomo i Florens nu nyligen träffade jag återigen Luigi på hans hotell för en andra avprovning. Nu visade det sig att den satt så pass bra att endast ett fåtal mindre justeringar behövdes för ett perfekt resultat. Vi var överens om att någon mer provning inte var nödvändig och kavajen skickades hem till mig i Sverige två veckor senare.

 

Under andra avprovningen i Florens.

Sammanfattningsvis är mitt intryck av Solito Napoli mycket gott. Jag har successivt börjat att bygga min skräddarsydda garderob och har fått erfarenhet av lite olika skrädderier i sen tid. Solito är hittills den främsta jag testat. Det blir extra påtagligt att tillskärning och pressning är en konst för kavajen är rymlig. Jag får lätt plats med cardigan under. Trots detta upplevs den som väldigt figurnära med en typiskt neapolitansk stil. Kavajen är relativt lång, konstruktionen är mycket mjuk med en typisk spalla camicia. Bröstfickan har en så kallad Barchetta eller båtform och är lätt rundad. Jag bad om fyra knappar på ärmarna vilket Luigi höll med om. I Napoli är det annars vanligt med en knapp på udda kavajer. Hantverket bakom kavajen är enastående och Gennaro Solito är ansedd som en av Italiens främsta skräddare med över 50 års erfarenhet. Liksom i fallet med Liverano & Liverano och legenden Antonio så gäller det att passa på nu om man vill ta del av deras kunskap för dessa herrar lär inte jobba för evigt.

 

Slutresultatet.

Tyget i detalj.

Jag kommer garanterat att göra något mer plagg från Solito i framtiden när ekonomin tillåter då jag blev väldigt positiv till slutresultatet. Sedan tycker jag det är intressant att de väljer att jobba så pass mycket med Trunk Shows. Främst i London men även t ex New York. Luigi och skjortmakaren Luca är även intresserade av den svenska marknaden och ett framtida besök här om intresse och efterfrågan skulle uppstå. Annars fungerar det väldigt smidigt att träffa honom i London under något av hans många besök i staden.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 Jörgen säger
2015-02-26 15:44 - Anmäl

Trevligt tygval och resultat!
#2 Keen säger
2015-02-26 15:57 - Anmäl

Snygg! Särskilt axlarna är fantastiska.
#3 Johan säger
2015-02-26 16:05 - Anmäl

Riktigt snyggt! Bra att du skiver ut pris också.

Jag ser att du har lite ojämnt höga axlar och det är väl just pga sådant det känns lockande att satsa på bespoke. jag har flera MTM från Mabro men där blir inte resultatet inte helt bra (trots fint hantverk) eftersom mina axlar är lite framåtroterade.
#4 Nils säger
2015-02-26 16:59 - Anmäl

Klädsamt snitt och proportioner. Snyggt!
#5 Joel säger
2015-02-26 17:16 - Anmäl

Så ska en kavaj sitta. Perfekt längd och mycket snyggt snitt.
#6 Halmstad säger
2015-02-26 17:28 - Anmäl

Tummen upp!
#7 M säger
2015-02-26 17:41 - Anmäl

Perfekta slag, knäppning och längd! Trevligt med så många artiklar på manolo på sistone också
#8 Anton säger
2015-02-26 18:12 - Anmäl

Snyggt! Jag vill också vara bankchef och äga en modebutik ;)
#9 DrDre säger
2015-02-26 18:25 - Anmäl

Fantastiskt fin passform. Verkligen snyggt.
#10 Anders säger
2015-02-26 18:33 - Anmäl

En verkligt snygg kavaj! Tygkvalitet, mönster och stil på kavaj är på topp. Gratulerar till resultatet.
#11 Errol säger
2015-02-26 19:49 - Anmäl

Instämmer. Riktigt fint! Kul läsning (och bildtittning).
#12 S.B. säger
2015-02-26 19:56 - Anmäl

Dapper as feck!

Sidospår:
Är skorna Edward Green? Skapade i vart fall enormt habegär hos mig.
#13 Mårten säger
2015-02-26 21:06 - Anmäl

Relativt bra prisbild, 17 000 för en kavaj :).

Jag vill också ha Olofs jobb, måste ha kodlås för att ta sig in i hans garderob ;)

Snygg kavaj helt klart!
#14 Andreas Weinås säger
2015-02-26 22:26 - Anmäl

#13 - Allt är relativt ;)
Liverano, Cifonelli, Rubinacci och i princip alla skrädderi på Savile Row tar ca dubbelt så så mycket som Solito för en kavaj. Hur vida det är dubbelt så bra är individuellt.

17 000kr ÄR otroligt mycket pengar för en kavaj. Inget snack om det. Men många lägger betydligt mer än 17 000 kr per år på elektronik, en bättre bil, krogliv eller klockor. Jag säger inte att alla kan köpa skräddarsytt i samma utsträckning men många hade kunnat köpa någonting per år om man väljer att prioritera annorlunda. Samtidigt har jag full respekt för om man finner något annat mer prisvärt än skräddarsydda kläder.

Jag känner flera personer som kring genomsnittslön som köper skräddarsytt. Det är kanske inte i några stora mängder och andra saker får stå tillbaka men det beror på att det är ett stort intresse för dessa herrar.
#15 Marcel säger
2015-02-27 07:55 - Anmäl

Helt perfekt. Lätt det bästa hittills
#16 J säger
2015-02-27 08:32 - Anmäl

Stiligt!

När det gäller skor pratas det ofta om att kvalitetsskor håller i tiotals år om de sköts rätt. Våra fötter är ju relativt opåverkade av ålder och viktförändring, men resten av kroppen tenderar ju att förändras desto mer.

På tal om ojämnt höga axlar, alla har vi mer eller mindre asymmetri i kroppen. Hur permanenta är dessa asymmetrier? Kan de rätas upp genom några månader på gymmet? Kanske något vi borde fundera över innan vi spenderar tiotusentals kronor på skräddarsytt? Ökad eller minskad gymfrekvens, samt diet riskerar ju att snabbt förändra våra mått.

Hur ser Olof och Andreas på dessa frågor? Hur många år räknar ni med att era skräddarsydda plagg håller och passar? Påverkar de hur ni tränar och äter?
#17 Erik säger
2015-02-27 09:46 - Anmäl

Brukar finnas minst 2 storlekar i sömsmån på skräddarsytt så planerar man ingen jättestor kroppsomvandlig så bör det vara lugnt. Personligen ser jag största risken i att man tröttnar på saker och ej använder det. Då blir det verkligt dyra plagg.
#18 Andreas Weinås säger
2015-02-27 09:54 - Anmäl

#16 - Det är en väldigt rimlig frågeställning kan jag tycka. Angående ojämnhet i axlar och eventuell asymmetri i kroppen är detta inte jättelätt att kompensera genom t ex träning utan mer av en genetisk egenskap. Däremot kommer ju självklart dina mått i såväl axlar, bröst, midja och lår att förändras när du tränar (eller inte tränar). Optimalt är väl att inte diffa för mycket i vikt även om det åtminstone i mitt fall kan variera åtminstone 5-6 kg mellan sommar och vinterhalvåret. Antingen skiter man i det och anpassar plaggen efter säsong (vår/sommar blir lite mindre och höstplaggen lite större) eller så försöker man tänka på att äta/träna jämnt över året så man landar på en klassisk svensk "lagom" vikt.

Fördelen med skräddarsytt är att plagget är skuret efter dig. Det betyder att även om du lägger på dig eller tacklar av så brukar fortfarande plagget sitta relativt bra. Olof är inne på det i texten där han nämner att skräddarsydda kavajer kan vara rymliga men fortfarande ge en smal silhuett pga tillskärningen och pressen.

Sen har som tur är skräddarsytt otroligt mycket mer sömsmån än konfektionsplagg. Det finns ofta närmare 5cm att lägga ut på diverse sömmar och om du konsekvent går till en och samma skräddare för nya beställningar kommer det inte vara några större problem för honom att lägga ut dina gamla om man vart på gymmet.
#19 Andreas Weinås säger
2015-02-27 09:58 - Anmäl

....Jag glömde skriva också att skräddarsytt kan vara mer än en investering i stil. Pga det höga inköpspriset kan det även motivera bäraren att just hålla hälsa och vikt i styr ;)

Jag tror som #17 att risken att man tröttnar eller är ute efter något annat är betydligt större. Hur tidlöst man än tänker att saker är finns alltid risken att ens personliga smak kommer svänga. Därför tycker jag det är viktigt att inte vara rädd för att använda sina fina kavajer, kostymer och skor. Hellre att man sliter ut dem än att de hänger oanvända i garderoben tills man tröttnar på dem.
#20 jtk säger
2015-02-27 10:19 - Anmäl

slutresultatet vart riktigt fint den här gången!

Som alltid är det know-how hos måttagaren som räknas.
Har varit med om att skräddarna själva från stora italienska varumärken har kommit och tagit mått men att det har slarvats och att man har fått göra återändringar hos ändringsskräddaren för tusentals kronor, vilket iofs varuhuset stod för men det känns ändå tråkigt när man vill ha italienskt orginal-underarbete och inte södertälje-underarbete :)
#21 Ole säger
2015-02-27 12:30 - Anmäl

Riktigt trevligt på alla sätt!

Dock kan jag inte låta bli att reagera och dra lite på smilbanden åt "relativt lång" och "rymlig".
#22 Raderad säger
2015-02-27 15:58 - Anmäl

#21 hehe precis min tanke. Tycker ändå det ser bra ut.
#23 Emil säger
2015-02-28 19:48 - Anmäl

Bland det snyggaste jag sett. Vad landade priset på? Av tidsspannet att döma ligger väntetiden på omkring 3 månader? Vansinnigt bra proportioner vad gäller längd, vidd och placering av knappar!
#24 Johan säger
2015-02-28 20:04 - Anmäl

Bästa hittills av det du provat. Passformen och längden var väldigt smickrande för dig. Kul att du delar med dig.
#25 RJP säger
2015-03-02 20:14 - Anmäl

Hur gör man om man vill anmäla intresse för ev Sverigebesök?
#26 Bateman säger
2015-03-03 22:09 - Anmäl

#25 - det skulle jag också vara intresserad av.
#27 Olof Bernhardsson säger
2015-03-05 22:28 - Anmäl

Maila mig på nordictrunkshows (at) gmail.com

Om intresse finns så kan jag prata med Luigi.
#28 Thomas säger
2015-04-03 10:27 - Anmäl

Vill också anmäla intresse för både solito och luca avitabile trunk show i Sverige
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Spring/Summer 2019

Läs mer

Shoegazing

Inför London Super Trunk Show 2019

Läs mer

Hodinkee

HODINKEE Radio: Baselworld 2019...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen