Manolo logotype

Manolos guide till kostymtyg - Del II - Mönster

Förra veckan gick vi på djupet och tittade på vilka material som är vanligast i våra kavajer och kostymer. Idag är det dags för del II där vi tittar närmare på några av de mest klassiska mönster som dessa tyger kommer i. Hur de fungerar enligt oss bäst, vad de kan kombineras med och inte minst hur de uppkommit.

Det är alltså fortfarande vävda tyger som vi talar om. Något vi berättade mer om i Del I förra veckan. 

Att skapa klassiska kostymmönster kan framställas på flera sätt i en väv. Det kan till exempel utföras genom en bindning som ger en viss typ av struktur till ett annars enfärgat tyg. 

Ett av dessa exempel är Twill. Tyget får ett diagonalt, randigt utförande tack vare bindningen som kallas Kypert. Effekten uppstår då man flyttar placeringen där varptråden går över väfttråden ett steg i sidled och uppåt. 

 

Klassiskt twilltyg med en randig känsla.

Jeanstyg är ett utmärkt exempel på kypertväv. Där går de indigoblå trådarna går åt ena hållet och de vita åt andra. Detta gör att jeans på insidan oftast är väldigt mycket ljusare.

Illustration över hur de olika trådarna i varpen (vita) och väften (röda) går i en kypertbindning.

 

Fiskben / Herringbone

Fiskben eller Herringbone som det kallas internationellt är en vidareutveckling av samma bindning och en så kallad "bruten kypert. 

Det man gör är att man efter ett visst antal steg ändrar riktningen i bindningen vilket ger ett fiskbensmönstrat utförande. Detta kan göras i såväl liten som stor skala beroende på långt man låter bindningen gå innan den vänder samt hur många väfttrådar varpen går över per gång. 

Fiskben är ett härligt sätt att ge lite struktur och djup till en enfärgad väv och är väldigt vanligt i t ex linne och man har hittat bevis för fiskbensmönstrade tyger i Irland redan 500 år före kristus.

 

Fiskbensmönstrad väv.

Brett fiskbensmönster i en kashmirrock från Brioni.

Illustration av fiskben eller bruten kypert.

 

Hundtand / Pepita

Ett klassiskt mönster i framför allt kavajer är hundtand eller pepita. Det utgörs av samma kypertbindning men med en ändrad färgställning i såväl varp som väft. Detta ger det karaktäristiska mönstret som precis som fiskben går att få i litet som stort utförande. I mindre versioner är det ett utmärkt val till mörk kostym och ju större det görs, ju mindre formell blir känslan. 

 

En klassisk hundtandsmönstrad kavajväv.

Illustration av bindningen för en hundtand eller pepita.

Svart/Vit Pepita från Oscar Jacobsons höstkollektion.

 

Kritstrecksrandigt

Ett av de absolut mest klassiska mönstren för affärskostymen är kritstreckrandigt. Mönstret kan uppnås genom flera olika bindningar och finns i alla sorters tjocklek med smalt respektive brett avstånd mellan strecken. Kritstreck är ett mönster som kan vara relativt svårt att bryta upp i uddabyxa och kavaj vilket gör det bäst lämpat för hel kostym. Dock behöver det inte ses som superformellt och gör sig utmärkt i såväl mörkblå tunn ull som grövre grå flanell. 

 

Pinstripe är den form av kritstreck som har smalare mer markerad linje och är vanligare till formella tyger.

Chalk stripe är det andra alternativet och direkta översättningen av kritstreck med lite luddigare och ofta bredare streck.

Klassiska kritstreck från Ralph Lauren.

 

Birdseye

Ett av våra favoritval i tygväg är Birdseye som har en svagt prickig diamantstruktur vilket på håll ser enfärgat ut men när man kommer närmare ger ett härligt djup. Mönstret har fördelen att vara väldigt mångsidigt och fungera i såväl formella som informella plagg och tillsammans med stora och små mönster. 

 

Härlig väv i birdseyestruktur bestående av ljus- och mörkblå toner.

Den diskreta strukturen i Birdseye lämpar sig perfekt för mörka kostymen.

 

Glencheck / Prince of Wales

Den kanske mest klassiska rutan i kostym och kavajväg kallas Glencheck eller Prince of Wales. Den utgörs av en kombination av pepita och rader av ett rutmönster. Effekten kan genomföras med flera bindningar och handlar precis som pepita om en färgställning i trådarna. Den mest klassiska Glenchecken består av trådar i svart och vitt som ger en grå bas med en kontrasterande färg som t ex ljusblå i en tunn överruta. Idag finns dock mönstret i alla tänkbara nyanser och i mer eller mindre storskaligt utförande. 

Namnet Prince of Wales kommer från att Edvard VIII eller The Duke of Windsor som han även kallades gjorde mönstret populärt under sin tid som just Prins av Wales. Mönstret har dock sitt ursprung från 1800-talets Skottland och närmare bestämt dalen Glenurquhart i närheten av Inverness.

 

En av de mest klassiska tolkningarna av Glencheckmönstret.

I ett mindre utförande blir glencheckrutan fullt bärbar även i formella sammanhang.

The Duke of Windsor golfandes i Glencheck 1923.

 

Windowpane

Windowpane är en lite mer extrem ruta som varit omåttligt populär i de senaste årens kollektioner och framför allt i kavajtyger. Mönstret består av en mörk eller ljus bas och en tydlig stor överruta i konstrasterande nyans. Enkelt uttryckt kan man säga att ju skarpare kontrast mellan ruta och bas, ju svårare blir plagget att bära. I hel kostym är mönstret klart svårare att bära än t ex glencheck då rutan blir betydligt mer framträdande. 

 

Windowpane. Här i form av en grå flanell med klarblå överruta.

Windowpane med diskretare vit ruta.

Ett annat diskret utförande av Windowpane från Cesare Attolini.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 Alexander säger
2015-02-24 12:45 - Anmäl

Utmärkt inlägg!
#2 Anders säger
2015-02-24 15:21 - Anmäl

Tack för en utmärkt lektion i vävtekniker!
#3 Jimmy säger
2015-02-24 15:51 - Anmäl

Bra gjort Manolo!
Hade varit intressant att veta hur 'Birdseye' vävs. Kanske någon som vet?

Tack
#4 T säger
2015-02-24 17:10 - Anmäl

Mycket trevlig artikelserie! Med det sagt måste jag klaga lite; Är det bara jag som har gigantiska problem med att komma in på första artikeln på smartphonen, utan att först råka klicka på annonsen högst upp som ploppar upp senare och lägger sig där man klickat? Jag blir TOKIG!
#5 Halmstad säger
2015-02-24 17:10 - Anmäl

Skulle gärna vilja veta mer om vävningar och slitstyrka.
#6 Jocke_tk säger
2015-02-24 18:09 - Anmäl

Bra inlägg Andreas, nu kanske Sune Svensson vågar nåt annat än enfärgat kamgarnstyg!
Halmstad: Du går väl ändå bara i tweed ;) twill slitstarkt, gåsöga och tuskaft farligt om man "fastnar" i något liksom piké.
#7 Peter säger
2015-02-24 23:31 - Anmäl

Intressant inlägg, favoriterna är för mig birdseye, glencheck och windowpane.
#8 Victor säger
2015-02-25 09:13 - Anmäl

Tack för ett bra inlägg!
#9 Korven säger
2015-02-25 13:26 - Anmäl

Roligt att du tar upp det här med mönster och deras formalitetsgrad. Det får mig att tänka på det här med klädkoder och hur man tolkar dem. Jag tänker mig att några "dos and don'ts" i förhållande till klädkoder och olika "högtider" som bröllop, begravning, examen, dop eller vad man nu kan komma på. Du snuddar ju vid det redan här men som ovan kostymbärare hade något mer handfast kunnat vara trevligt.
Vad är lämpligt i val av grova, tunna, matta, blanka, randiga, rutiga etc. tyger? Dock inget King-språk utan mer nyanserat och öppet som det brukar vara här (råkade läsa en artikel där och måste säga att tonen i språket är mycket mer i min smak här på Manolo).
#10 Douglas säger
2015-02-26 00:10 - Anmäl

Bra, jag gillar artikelserien!! Jag skulle gärna läsa mer om tyger. Vad ska man tänka på med tygvikter? Vilka material utgör en bra mix (t ex ull+kashmir)? Vilka tyger ska man ha vilken säsong? Var köper man bäst tyger? Hur mycket betyder det att det står Zegna/Fox/Loro Piana på tyget? Detta är bara exempel på frågor jag tror många skulle vilja läsa mer om.
#11 jh säger
2017-06-14 14:25 - Anmäl

Oj inte visst jag att detta var en hel vetenskap.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Optimo hats, Chicago

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

In The Shop - Introducing: The Slim...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen