Manolo logotype

Bruce Boyer – En stilikon och legend

De senaste veckorna har jag tipsat om mina personliga favoriter när det kommer till webshopar vilka alla har en stil som tilltalar mig. Idag tänkte jag presentera den person som kanske är min främsta förebild både som stilikon och som modeskribent nämligen Bruce Boyer.

Han är en legendarisk journalist med en förkärlek för en tidlös klassisk stil. I över 35 år har han verkat som skribent åt tidningar som Town & country, Esquire, Harper´s Bazaar, Forbes, New York Times, The Rake för att nämna några. Vid sidan om detta har han gett ut par böcker på temat mode samt undervisat på universitetet. Han har även hjälpt en rad stora märken med deras pr-material och redaktionella texter.

 

Bruce Boyer tillsammans med Luca Rubinacci.

Jag har haft nöjet att få intervjua Bruce vid ett tillfälle och slogs då över hur otroligt sympatisk han är som person. För mig personifierar han verkligen vad som avses med en riktig gentleman. Det blir ingen omfattande text idag utan tanken är att inspirera er genom att visa lite bilder på den stil som Bruce enligt egen utsago anammade i 15-årsåldern och som än idag är den samma, eftersom trender kommer och går men den klassiska stilen består. Han berättade att han i tidig ålder fick sin inspiration från dåtidens filmer och personer som Cary Grant, Gary Cooper, Clark Gable samt favoriten Fred Astaire.

 

Bruce i mörkblå dubbelknäppt kavaj och klassiska glasögonbågar.

Stora delar av den intervju jag gjorde kom att handla om skillnaden mellan mode och stil. Jag vill avslutningsvis återge hur Bruce såg på just detta för ingen jag mött har sagt det bättre:

"Det är stor skillnad mellan stil och mode. Mode är vad andra människor, designers och media säger åt oss att bära. Detta kan ändra fort. Stil däremot ändras inte så mycket över tid. En stilfull person raffinerar sig och känner sig själv väl. Mode kan vara ytligt och kortsiktigt medan stil är personlig, långsiktig och självreflekterande".

För den som så önskar rekommenderar vi att läsa Bruce böcker Elegance, Eminently Suitable, Rebel Style – Cinematic Heroes of the fifties samt Fred Astaire Style.

Just nu slutför han en bok med hans samlade essäer som planeras att ges ut i höst samt en bok som utgör en historisk studie av mäns kläder under 1950-talet vilken kommer att ges ut nästa år.

Vi tackar den Brooklynbaserade fotografen Rose Callahan för att vi fått låna flera av hennes bilder av Bruce. Vi vill också passa på att tipsa om Rose´s inspirerade blogg Dandy portraits.

 

Bruce fotograferad utanför The Armoury i New York.

Ljusa toner i byxor och kavaj med rödbruna mockaskor.

Bruce slappnar av på soffan.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 Johan säger
2015-02-19 11:17 - Anmäl

Kul med ett litet porträtt! Mer sådant skulle förgylla.

Jag måste säga att Bruce verkligen är stilfull och även moderiktig med dagens mått. Det skulle vara intressant att se lite bilder av honom för 10, 20 och 30 år sedan för att se om han såg likadan ut då eller om han faktiskt glider med i tidens mode. Siluette och slipsbredd anpassar han sig säkert efter men jag är nyfiken i övrigt. Hur såg han t.ex. ut när Miami Vice var som hetast med vita kavajer och enorma axelvaddar.
#2 Jonas säger
2015-02-19 12:26 - Anmäl

Kul artikel och snygg, konsekvent stil. Vad tar vi med oss ? Mycket jordnara farger & ton-i-ton, inga utstickande monster ens i slips/nasduk utan istallet grovre tyger (tanker pa grenadineslips och flannelbyxor)
#3 Fabian säger
2015-02-19 13:37 - Anmäl

kan inte hitta en enda detalj att kritisera. fullträff rakt igenom.
#4 riesenschnauser säger
2015-02-19 13:48 - Anmäl

Fina bilder, men... Vart tog intervjun vägen? Bilderna har ju cirkulerat, bland annat har Permanent Style visat dem nyligen, men om Olof suttit ned med Bruce är det väl där substansen ligger? Eller har den publicerats tidigare? Jag förstår inte.

Får ont i ögonen av att se Rubinaccis kläder.
#5 SoWhatElseIsNew säger
2015-02-19 15:49 - Anmäl

Bruce Boyer är en förebild på många områden. Hans stil är ju uppenbart klanderfri. Det är få män som klär sig så konsekvent bra. Han levererar ju också fantastiska citat:

"I know there are people out there who spend countless hours discussing the correct depth of trouser cuffs and length of coats. But the reality is that dressing well is like writing well: you learn the rules that are fashionable at the time, then you develop your own style by breaking them in order to better accommodate your unique life.

Those who slavishly follow the rules of dress are really just followers of fashion: the fashion of a particular time, past or present."

-Från en intervju på Ivy Style
#6 filip säger
2015-02-19 21:40 - Anmäl

Lite intresserad av Manolos definition av ordet gentleman, då nämns titt som tätt.
Absolut inget illa menat men jag är enbart nyfiken. För mig borde det var något som följer som en röd tråd genom hela persons uppträdande, oavsett forum. Således kan jag känna att det vore lite ytligt att benämna någon som gentleman enbart baserad på stil och samtal.
#7 Peter T säger
2015-02-19 22:22 - Anmäl

#6 orka?
#8 riesenschnauser säger
2015-02-19 22:36 - Anmäl

#6: Gentleman är ett sådant där ord som helt förlorat sin betydelse. Ursprungligen betyder det en man som äger den mark varpå han bor. Sedan kom uttrycket att förknippas med det förfinade sätt och leverne som följde på den högre grad av materiellt välstånd och bildning som naturligt kom med markägandet. Därefter föll markägandet bort ur begreppet, och ordet kom över tid att innebära "a nice chap". Eftersom det redan fanns ett uttryck för det är benämningen "gentleman" nu ett redundant men finare sätt att säga att man gillar hur någon beter sig.
#9 Jiffi säger
2015-02-19 22:58 - Anmäl

Kopia på "permanent style" men utan intervju...
#10 Halmstad säger
2015-02-20 00:21 - Anmäl

Stilikon, jag vet inte. Som nämnts skulle man vilja ha lite historiska bilder. Han tar ju inga stora risker, precis. Finns alltid klädmedvetna män i hans ålder lite överallt, ofta med kreativt / kulturellt yrke, som man blir uppmuntrad av att möta på gatan eller stationen, men inte blir det en stilikon av att knäppa dubbelkavaj som Giovanni Agnelli och klä sig i kombinationer av mörkblått och brunt.
#11 Henrik säger
2015-02-20 09:41 - Anmäl

Jag undrar också var man kan läsa Olofs omtalade intervju?
#12 alw säger
2015-02-20 10:59 - Anmäl

Passformsmässigt inget att ta efter för egen del, men material- och färgkombinationerna är väldigt lyckade.
#13 Johan säger
2015-02-20 11:10 - Anmäl

Andreas - har du hittat några gamla bilder på Bruce?

Vad gäller hans ikonstatus kommer den väl minst lika mycket från hans böcker och artiklar? För som Halmstad skriver finns det många äldre herrar med fantastisk smak (och plånboken att finansiera garderoben). När jag var i Rom slågs jag av hur många gamla gubbar som är fantastiskt välskräddade. Efter en sådan resa är det inte kul och komma hem till Sthlm där medelålders män har ryggsäck, Dressman-kostym med ärmar ner till knogarna och smutsiga/kantstötta skor.

Visst kan det låta drygt för den ointresserade men vackra ting av kvalitet kan de flesta uppskatta, tror jag.
#14 FauxPas säger
2015-02-20 17:01 - Anmäl

#8 Tvärtom är det ett ord som har stärkt sin betydelse eftersom det finns så få av dem.
#15 Jimmy säger
2015-02-20 18:57 - Anmäl

Kan inte mer än hålla med att det känns lite som ett plagiat av vad 'Permanent Style' nyss skrivit.
Det är hal is att skriva om ett tema och använda bilder som nyss publicerats på en annan blogg..

Annars en mycket intressant artikel och för övrigt ett bra jobb av Manolo.
Ta hand om er!
#16 LT säger
2015-02-21 08:24 - Anmäl

#9
Instämmer med starkt eftertryck efter att ha läst reportaget på Permanent Style. Inte bra. Komplettera med intervjun som omnämnts...
#17 riesenschnauser säger
2015-02-21 12:24 - Anmäl

#14: Du missade helt min poäng. "Eiffeltornet" är ett meningsfullt ord eftersom det har en specifik innebörd som alla känner till. Om vi gradvis börjar använda ordet om alla torn, blir det plötsligt meningslöst även om det inte finns särskilt många torn. Och eftersom vi redan har ett allmänt ord för torn, nämligen torn, tillför det ingenting att sätta likamedtecken mellan de två orden. Det gör bara att vi har förlorat möjligheten att specifikt prata om Eiffeltornet.

Eftersom det redan finns ord som beskriver personer med hyfs och stil, är "gentleman" ett ord som har förlorat sin (unika) betydelse utan att den processen tillfört något nytt till språket.
#18 Errol säger
2015-02-21 17:14 - Anmäl

#17: Vilket ord (förutom gentleman) är det som beskriver personer med hyfs och stil?
#19 Halmstad säger
2015-02-21 19:30 - Anmäl

#18

Behövs det *ett* ord?
#20 Intresserad av mode och stil säger
2015-02-21 23:16 - Anmäl

Hur kommer det sig att det så ofta pågår diskussioner och små strider mellan ordpoliser på Manolos trådar?
Fokus i ev. Inlägg borde väl vara på det som är av intresse för Manolos läsare, dvs. mode och stil, inte tjafs om grammatik och ordval (läs interna strider mellan ungkarlar med för mycket tid).
Börjar uppriktigt sagt att tröttna på att gå in här och läsa då de negativa inläggen tar udden av det intressanta som bloggens redaktör försöker åstadkomma.
Gillar Manolo och ansatsen. Kepp up the good work!
#21 riesenschnauser säger
2015-02-23 11:30 - Anmäl

#18: Vad sägs om stilfull, belevad, välklädd, vältalig, städad, chevaleresk, presentabel, sedesam, ärbar, proper, kultiverad, sober, hövisk, gentlemannamässig...

#20: Eftersom kommentarsfältet genereras av Manolos läsare kan man ju tolka det som att läsarna i viss utsträckning är intresserade av de diskussioner som förs där. Föreliggande diskussion springer ur en fråga ställd av #6. Var finns den strid du pratar om? Tjafs? Att avfärda diskussioner om den språkliga sfären som "interna strider mellan ungkarlar med för mycket tid" är knappast respektfullt. Eller gentlamannamässigt, för den delen :)
#22 Errol säger
2015-02-23 16:51 - Anmäl

#21: :-)
#23 Intresserad av mode och... säger
2015-02-27 07:36 - Anmäl

#21 - kan hålla med om att det är intressant med språk till viss del men det finns nog säkerligen bloggar med språkvård som huvudinriktning om det är det som intresserar ett par av Manolos läsare.

Avslutar med hänvisning till Peter T # 7
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Optimo hats, Chicago

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Three On Three: Comparing Entry-Level...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen