Manolo logotype

Garderobens hörnstenar - Kashmirtröjan

En av härligaste inslagen i den manliga garderoben är i vår mening kashmirtröjan. Oavsett om man gillar en skräddad eller ledigare stil finns det definitivt något för alla. Alltifrån en supertunn kashmirpolo i samma ton som den mörka kostymen eller kanske en grövre ribbstickad crewneck över en oxfordskjorta och jeans på landet.

Det vanligaste två argumenten mot kashmir är dels känsligheten och inte minst priset. Två fullt rimliga argument men som samtidigt inte behöver överdrivas. 

Känsligheten är självklart större än på t ex Merinoull men kashmir går fortfarande utmärkt att handtvätta. Tappa upp ljummet vatten i ett handfat eller kar och placera tröjan så att hela är vattentäckt. Krama sedan försiktigt tröjan för att lösgöra eventuell smuts. Placera sedan tröjan på en utlagd handduk och rulla handduken runt tröjan för att torka den. 

Obs! Stickade plagg bör aldrig hängtorka (eller hänga över huvudtaget) då de riskerar att tappa formen i axlarna.

Den mest utsatta delen av en kashmirtröja är förmodligen armbågarna. Detta område utsätts för direkt slitage oavsett om man sitter vid skolbänken eller skrivbordet. Är man uppmärksam kan dock detta slitage repareras innan det uppstår ett hål och går det riktigt långt finns alltid alternativet att sy fast armbågslappar.

Prisargumentet är även det fullt rimligt och bra kashmir kostar. I regel är det dock så att man som med mycket annat får vad man betalar för. De allra billigaste alternativen från budgetaktörerna har betydligt kortare fiber och har ofta förtvättats för en mjukare känsla. Risken att tröjan kommer noppra är klart överhängande med kortare fibrer. Ibland kan det således vara en bättre investering att lägga lite mer pengar på ett vettig produkt från en specialist på området då den med största sannolikhet kommer hålla sig snygg och skön längre. 

Sen finns det självklart den absoluta premiumkategorin av t ex babykashmir eller extremt tunnstickade tröjor som har en fantastisk känsla men där priset ofta överstiger prisvärdheten.  

Vi har listat några personliga favoritmodeller i olika prisklasser. 

En pullover kan vara ett perfekt alternativ under kavaj. Här från Fedeli.

Uniqlo är världskända för sina prisvärda kashmirtröjor i mängder av nyanser.

Ribbad cardigan från Suitsupply.

Kabelstickad kashmirtröja från skotska Johnston´s.

Tunnstickad grå kashmirtröja från Malo för Braun-Hamburg.(även översta bilden)

Svindyr munktröja i 100% kashmir från Berluti.

4-ply kashmir i en härligt kofta med sjalslag från Drake´s.

Polotröjan är en av våra absoluta favoriter då den passar utmärkt som ett substitut till skjorta under kavaj eller kostym. Här i superlyxigt utförande från Loro Piana.

Sober lyx från Brunello Cucinelli i en dubbelknäppt ribbstickad kashmircardigan.

Grovstickad kashmirtröja från svenska Soft Goat.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Berluti Drakes Johnstons Loro-Piana Malo uniqlo Fedeli Cashmere
#1 Joel säger
2015-02-18 13:04 - Anmäl

Någon som testat Uniqlos 100 % kashmirtröjor? Hur är kvaliten på dessa?
#2 Anders säger
2015-02-18 13:53 - Anmäl

Den grova tröjan från Soft Goat är underbar. Problemet med de tjocka tröjorna är ju bara att de kostar så mycke. Har sedan ett antal år tillbaka flera tunnare V-ringade cashmeretröjor från Massimo Dutti. Kanske inte i allra högsta kvalitet, men i gengäld var de ca. 40-45% billigare än de från Soft Goat. De har också hållit sig fantastiskt i formen. Tyvärr har de inte haft dem i sortimentet de senaste par åren.
#3 Marx säger
2015-02-18 14:26 - Anmäl

1. Jag har prövat dem i både nyproduktion och som second hand-kläder. Jag fann att materialet var mycket ömtåligt och hål uppstod lätt.
#4 Jon säger
2015-02-18 18:38 - Anmäl

Uniqlos är väldigt billiga, är det någon som har erfarenhet av hur de är?
#5 GustafIII säger
2015-02-18 20:48 - Anmäl

Tyvärr har jag dålig erfarenhet av Soft Goat
#6 christoffer säger
2015-02-18 21:01 - Anmäl

Citat:
Någon som testat Uniqlos 100 % kashmirtröjor? Hur är kvaliten på dessa?


Mer än godkända med tanke på att de kostar under 100$.

Jag har några som handtvättats ett par gånger och de är fortfarande som nya.
#7 Mr Brink säger
2015-02-18 23:09 - Anmäl

någon som vet hur kvalitén är på polo ralph laurens kabelstickade kashmir tröjor är?
#8 Daniel säger
2015-02-18 23:31 - Anmäl

Jag äger några tröjor från Uniqlo vilka är helt ok förhållande till pris. Den äldsta har hängt med i ca 7 år. Fortfarande bra i formen och har inte nopprat sig nämnvärt. Go for it!
#9 Tony Johansson säger
2015-02-19 00:24 - Anmäl

#7 jag har en grå som inhandlades i november på fifth avenue på rea för 220 dollar vilket jag tycker är prisvärt. Den har nopprat lite redan men är annars bra. Däremot om jag skulle betala 4200 som på NK är det inte prisvärt. Men efter att ha haft en kashmirtröja är det svårt att köpa annat. Underbart mot bar överkropp!
#10 Jimmy säger
2015-02-19 08:06 - Anmäl

Uniqlos tröjor har hållt bra för mig. De e sömmarna snarare än tyget som gett upp för mig. Hela ärmen lossnade när jag halvtrött slet på mig den en tidig morgon.

Tröjor som håller förvånansvärt bra är cashmere från club room (något amerikanskt märke..). Fick en av ett ex för 5 år sedan och den e så gott som ny fortfarande.

Ett märke man bör sky som pesten är Zara. Snygg design många gånger men bedrövlig jävla kvalité. ALLT jag köpt där har gått sönder inom 2 månader. Fick bland annat en tunn rundhalsad pullover i bomull i julklapp. De va hål i tyget en vecka efter nyår
#11 Andreas Weinås säger
2015-02-19 09:28 - Anmäl

#7 - Jag har personlig erfarenhet av två stycken kabelstickade kashmirtröjor från RL och har inget negativt att säga om dem mer än att de är på gränsen till för dyra i Sverige. I USA däremot får man dem för under 3 000kr vilket de är värda alla dagar i veckan.

Har levt i mina under helger och ledigheter sen 2009 och först nu börjar armbågarna på ena se lite slitna ut. Detta går dock att laga snabbt och enkelt hos skräddaren.

Angående Uniqlo har jag ingen personlig erfarenhet men för ca 500kr har jag svårt att se att man kan begära stordåd. Känns prisvärt i min mening.
#12 tjuppe säger
2015-02-19 10:24 - Anmäl

svårt att hitta bra stickat som lång och slank. i ett tidigare inlägg nämndes jlindeberg bland kommentarerna vilket jag upplevt också, de större storlekarna har långa/smala proportioner. någon som sitter på fler tips på stickat för en långstånk?
#13 Joel säger
2015-02-19 14:20 - Anmäl

#11 Andreas Weinås

500 kr? 108 € (1027 kr) enligt hemsidan.
#14 Andreas Weinås säger
2015-02-19 15:55 - Anmäl

#13 - här är ett exempel från tyska sidan. Finns säkert fler.

http://www.uniqlo.com/de/CPaGoods/itemcode=126138
#15 Emil säger
2015-02-19 18:35 - Anmäl

Min erfarenhet av instegskashmir är att de blir betydligt varmare inomhus än från renodlade kashmirspecialister. Det är bättre betydligt bättre kvalitéer helt enkelt. Har tidigare haft både Softgoat och Uniqlo och jag är inte imponerad. Numera kör jag rundhalsade pullovers från Brunello Cucinelli mer eller mindre dagligen och har gjort det de senaste 2 åren. Jag har åtskilliga färger men vid ärlighetens namn behöver man bara en mörkgrå och en mörkblå. Så min rekommendation är att satsa på märken från utpräglade specialister. Över tid blir det inte särskilt dyrt. Är det en omöjlighet i din ekonomiska situation skulle jag alla dagar i veckan välja en bättre ull framför en halvtaskig kashmir.
#16 Charlie säger
2015-02-20 23:58 - Anmäl

#7 Mr Brink - Min personliga erfarenhet utav Polo Ralph Laurens kabelstickade kashmir är blandad. Dels på grund av priset som pendlar mellan fem till sex tusen, men framförallt för att jag tycker mig se att passformen fallera efter en tids användning. Främst kring halsen som jag tycker "släpper" relativt lätt och sen tycks dem töja sig vilket gör att jag behöver springa till skräddaren och sy in dem .. Tröjorna är förvisso fantastiska, men har börjat ge mitt hjärta åt Aspesis kashmir som enligt mig är kalas!
#17 David säger
2015-02-22 11:45 - Anmäl

Fin kvalité på flera av tröjorna som ni har valt ut, men hjälp så trist gubbiga. Kolla in Zadig & Voltaires cashmeretröjor, som har fin kvalité och som har snygg passform och visar kroppen, inte som fler av dessa varianter döljer kroppen. Z&V kommer varje säsong med nya modeller i deras rockiga stil och man kan själv beställa att få invävd text på tröjorna.
#18 Roland D säger
2015-03-03 21:38 - Anmäl

Efter Lehman har det blivit lite mindre av Loro Piana för mig, men har man haft dem är det svårt att tänka sig annat. Man får också tänka kretslopp här; ett par LP-tröjor bortom räddning har fått lacken på min SLS en ny och liksom djupare lyster :)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Reportage – TLB Mallorca Artista

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Patek Philippe...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen