Manolo logotype

10 x Pilotklockor

Idag tittar vi närmare på ett av klockindustrins viktigaste segment nämligen Pilotklockor. En genre som kan se ut på många olika sätt men som alla haft en avsikt att underlätta vid såväl militära som reguljära flygningar. Vi listar våra 10 favoriter som alla skiljer sig i såväl pris, form som historik.

Inom klockindustrin har det alltid funnits ett stark samband med flygning. Dels ur ett rent funktionellt perspektiv där klockan blev ett livsviktigt instrument för piloterna men även senare i företagens marknadsföring där piloter var precis den form av hjältar många kunder ville associeras med. 

Estetiken kan variera men består framför allt av stora, tydliga urtavlor med lysmassa för att maximera läsbarheten i mörker alternativt kronografer och GMT-komplikationer för att navigera samt planera flygningen.

Idag finns självklart detta i form av digitala lösningar men pilotklockorna påminner oss om en inte allt för avlägsen tid när piloterna fick till stor del förlita sig till den mekaniska precision som ett kvalitetsur besitter.

IWC - Big Pilot

En av de mest klassiska pilotklockorna som gick under namnet Flieger och var ett av tyska luftvapnets klockval. Idag är modellen ikonisk och en naturlig del av IWC:s utbud.

 

Breitling - Navitimer

En av marknadens mest kända pilotklockor kommer från Breitling och vi talar såklart om ikonen Navitimer.

 

Rolex - GMT Master II

GMT Master från Rolex togs ursprungligen fram för flygbolaget Pan Am i mitten av 1950-talet. Företaget efterfrågade en klocka som kunna visa tiden i flera tidzoner samtidigt för att underlätta vid flighter över Atlanten.

 

Stowa - Flieger

Stowa var ett av de övriga företagen tillsammans med IWC att leverera till tyska flygvapnet och har behållt sin Flieger väldigt trogen originalet. Utan logotyp och med tilltagen storlek.

 

Sjöö Sandström - UTC Skydiver

På tal om klockor för stridspiloter. Svenska Sjöö Sandström skapade för ett par år sedan modellen UTC Skydiver för svenska flygvapnet. En modell med både analog och digital visning som erbjuder tidtagning, kalender, alarm och visning av flera tidszoner.

 

Alpina - Startimer Pilot

Alpina erbjuder prisvärda pilotklockor med såväl mekaniska som quartzbaserade urverk.

 

Bell & Ross - Heritage

Bell & Ross har alltid haft ett tydligt fokus på pilotklockor i sitt utbud. Här i ett exempel från den PVD-behandlade Heritage linjen. (även översta bilden)

 

Glycine - Airman

Glycine är ett litet men ofta välrespekterat företag bland klockentusiaster. Här i deras klassiska Airman.

 

Zenith - Pilot

En av Zeniths trevligaste pilotklockor är i vår mening Pilot Big Date Special. En klocka på 42 mm med meshlänk och företagets ikoniska El Primero-verk.

 

Oris - Big Crown ProPilot Altimeter

Oris lanserade under förra året en av marknadens mest spännande pilotklockor. Big Crown ProPilot Altimeter har en patenterad altitudsmätare som anger vilken höjd planet befinner sig. En komplikation som även är väldigt tacksam för t ex bergsbestigare och äventyrare.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Accessoarer Klockor

#1 AxsonJ säger
2015-02-11 12:14 - Anmäl

Andreas, lite besviken att du inte tar med den första av alla pilotklockorna. En av de första armbandsklockrona också för den delen. Cartier Santos, som gjordes av Louis Cartier till sin vän Alberto Santos-Dumont.
#2 Noam säger
2015-02-11 12:43 - Anmäl

Hos mig är Stowa dagens vinnare.
#3 Michael säger
2015-02-11 13:44 - Anmäl

Vad hände med Omega Speedmaster?
#4 Andreas Weinås säger
2015-02-11 14:00 - Anmäl

#1 - Den var absolut med i tankarna pga just dess intressanta historia men föll bort då dagens versioner har väldigt lite med flygning att göra.

Lite som att Reverson var en av de allra första sportklockorna när den introducerades 1931 men idag skulle klassas mer som kostymklocka.

#3 - Omega Speedmaster var faktiskt en klocka utvecklad för racing och motorsport som senare fick en ny vinkel i och med valet som officiell klocka för NASAs rymdfärder. Modellen har aldrig varit profilerad som pilot- eller flygklocka.
#5 Alex säger
2015-02-11 14:37 - Anmäl

IWC big pilot vinner här.
#6 Larra säger
2015-02-11 15:01 - Anmäl

IWC helt klart, men helst då en 3717-01, big pilot är BIG.
#7 Obeskrivlig säger
2015-02-11 21:18 - Anmäl

Stowan är banne mig stenhård, älskar designen. Skaplig kvalitet också såvitt jag förstår.
#8 Johan säger
2015-02-12 00:43 - Anmäl

Stowan är en favorit hos mig också. Gärna med Baumuster B-tavlan. Baumuster B
#9 DrDre säger
2015-02-12 09:07 - Anmäl

En mer modern pilotklocka skulle ju kunna vara Tutimas Nato chronograph. Togs fram för stridsflygare inom Nato i början på 80-talet. Uppdaterades för något år sedan. Härlig tysk design och ett klassiskt urverk (Lemania 5100).
#10 auster säger
2015-02-15 14:16 - Anmäl

Har lite svårt för klockor som är alltför knutna till den militära estetiken och historien. De finns inget glamoröst skimmer över flygbombningarna över Dresden, Blitzen, Hanoi, Hiroshima, Fallujah osv. Bara eländigt grymt mänskligt lidande. GMT Master är med sin charmiga sextiotalshistoria ett snyggt undantag och ett bra alternativ till den sönderburna subben.
#11 Mjölkshake säger
2015-02-15 20:00 - Anmäl

Trevliga pilotklockor som få eller inga piloter använder sig av.
Klocktillverkare slår knut på sig själva för att tinga olika områden och sälja klockor till hiskliga överpriser.
Om jag skulle välja någon av ¨pilotklockorna¨ovan skulle jag nog titta närmare på IWC Big Pilot (vilket naturligtvis är en av de dyrare i sälskapet... oh well)
#12 Richard säger
2015-02-17 16:51 - Anmäl

Skulle vilja säga att Bell&Rossen är riktigt jävla snygg. Kul att de här frångått den, för Bell&Ross, karaktäristiska fyrkantiga formen.
#13 Timbo säger
2017-05-09 12:06 - Anmäl

Citat:
Trevliga pilotklockor som få eller inga piloter använder sig av.
Klocktillverkare slår knut på sig själva för att tinga olika områden och sälja klockor till hiskliga överpriser.
Om jag skulle välja någon av ¨pilotklockorna¨ovan skulle jag nog titta närmare på IWC Big Pilot (vilket naturligtvis är en av de dyrare i sälskapet... oh well)
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.