Manolo logotype

Webshoptipset – No Man Walks Alone

Vi får på Manolo av naturliga skäl ofta frågor om vad vi gillar när det kommer till mode och om vi har några personliga favoritmärken, butiker, skrädderier etc. Fördelen med Manolo är att vi inte är styrda i det redaktionella och kan därför skriva om saker som faktiskt ligger i vårt intresse. Självklart måste även vi ta ut svängarna något ibland för en ökad bredd men generellt sett är det ni läser om saker som faktiskt speglar vår smak och stil. Dagens text är inget undantag, tvärtom. Idag vill jag tipsa om min absoluta favorit när det kommer till webshopar, nämligen No Man Walks Alone.

Denna eminenta webbutik drivs ifrån New York av Greg Lellouche och hans team. De har ingen vanlig fysisk butik utan har valt att endast satsa på e-handel. Själva namnet kan tyckas vara lite udda och kommer från filmen Sabrina och ett citat i en dialog mellan Humphrey Bogart och Audrey Hepburn.
Deras tanke är att lämna den likriktning och konformitet som modeindustrin har och istället satsa på det klassiska, välgjorda och genuina. Lite samma sak som vi eftersträvar i vårt urval på Manolo. De lägger mycket tid på att resa runt och träffa och leta efter intressanta märken och tillverkare. Deras fokus är specialister som är riktigt bra på just det som de sysslar med. De vill förstå hantverket och vad som verkligen utgör en bra produkt och handplockar de märken och tillverkare som är riktigt bra.

Detta har resulterat i att de har ett riktigt intressant utbud och en rad unika märken. Bland annat säljer de ett mindre utbud av skor från ungerska Lazlo Vass. De har konfektion från Eidos Napoli samt japanska Camoshita: Två varumärken som är väldigt ovanliga att finna på nätet idag. De har skjortor från italienska Mazzarelli (som nyligen recenserades här på Manolo), handgjorda paraplyer från Talarico och Francesco Maglia, slipsar och accessoarer från japansk/italienska Tie your tie samt Drakes London. Stickade plagg finns från bland annat Inis Meain. Två intressanta tillverkare av ytterplagg värda att nämna är Monitaly samt Mackintosh. 

 

No Man Walks Alone är också en av få butiker som saluför ungerska Laszlo Vass. Handrandsydda kvalitetsskor till mycket hög standard.

Bröstnäsdukar från brittiska Drakes London.

Amerikansk-italienska Eidos Napoli såldes mer eller mindre exklusivt på nätet via No Man Walks Alone under hösten 2014. (även översta bilden)

Att utbudet är bra må vara en sak, det finns många andra som har ett bra sortiment också. Det som gör att denna butik sticker ut är flera saker. De har oerhört bra bilder som faktiskt gör att man får en bra känsla för produkten. En annan sak som gör att de särskiljer sig är att de vävt in visst redaktionellt material på sidan. De berättar historien kring ett märke och deras tillverkare. De fokuserar på den kunskap och tradition som ligger bakom själva varan. De publicerar inte sällan bilder och intervjuer då de besöker märkena på plats. Detta gör att man får en ytterligare bättre känsla för varan och lite mervärde som kund.

Sedan är de duktiga på att göra sidan levande och intressant genom att aktivera besökaren. De har en kategori där deras kunder kan ladda upp bilder på sig själva bärandes plagg från butiken. Detta för att ha chans att vinna presentkort att användas på sidan.

 

En annan superintressant aktör är japanska Camoshita. Produktion i Japan och med en design som precis som dess grundare balanserar mellan klassiskt och unikt till rimliga priser.

Scarfs från Begg&Co.

Lilla slipsmakeriet Tie your Tie från Florens.

De har även något de kallar Collective Action vilket är olika projekt där kundernas åsikter värderas. Detta går ut på att de exempelvis skall tillverka en sko. Då presenterar då tre olika alternativ där besökarna på sidan får rösta fram vilket alternativ som de gillar bäst. Den variant som får flest röster sätts sedan i produktion och säljs på sidan. Just i skrivande stund är det till exempel ett samarbete på gång med spanska läderspecialisten La Portegna där en portfölj skall tillverkas och tre olika färgval presenteras.

Och för att svara på frågan, Nej, vi får inget för att lyfta fram denna sida. Den är bara väldigt bra och de delar våra värderingar; Undvik att flyta med modeströmmen och satsa på god kvalitet och investera i substans.

 

Kvalitetsskjortor från italienska Mazzarelli.

Anrika ytterrocksspecialisten Mackintosh.

Paraply från Talarico.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

Andra artiklar om varumärkena: Drakes Mackintosh Vass
#1 Erik säger
2015-02-05 11:45 - Anmäl

Bra tips! Det stora problemet med webbutiken är att den i dagsläget inte skickar produkter till EU.
#2 Olof Bernhardsson säger
2015-02-05 11:57 - Anmäl

#1
Förstår problemet. Kan man inte be vänner i USA att handla åt en så finns det sidor som erbjuder möjlighet att de gör ordern åt er. Det finns gott om varianter. Alltifrån att man får en postlåda i USA till att de sköter hela affären. Jag vet dock inte hur reglerna kring detta ser ut och om det är ok att ha en fiktiv postlåda i USA så detta rekomenderar jag att man undersöker innan.
No man walks alone kommer nog inom kort erbjuda frakt till EU dock...
#3 P säger
2015-02-05 12:06 - Anmäl

#2 Gråimport är kanske inte något företrädare för Manolo bör förespråka? :) Det kan tilläggas att varor som importeras från USA beskattas med 25% moms samt tull på 10-20%, lite beroende på vilken typ av vara det är. Det finns såklart oseriösa handlare i USA som skriver ned värdet på ordern, vilket är ett federalt brott i USA, men jag har svårt att tro att en etablerad handlare som NMWA skulle göra det. Köpte en gång några snygga handdukar från USA, det blev de dyraste handdukarna jag någonsin ägt, fick lära mig den hårda vägen. :)
#4 Olof Bernhardsson säger
2015-02-05 13:33 - Anmäl

#3
Förtydligande. Någon gråimport syftade jag inte på och vi på Manolo uppmuntrar verkligen inte det eller något som inte är tillåtet.
Tull och moms skall man alltid betala vid köp från USA.
Det jag syftade på är att man får en adress i USA så att man kan lägga själva ordern på deras hemsida. Fulla värdet deklareras och man får som köpare betala tull och moms på varan i Sverige.
Är det någon som vet om detta är otillåtet? Det verkar finnas flera förmedlingstjänster på nätet. Dessa syftar inte till att man skall komma runt någon tull och moms vad jag kunde läsa om utan endast gör att man faktiskt kan lägga en order på sidor som inte erbjuder frakt utanför USA. Vissa märken har dessutom samarbete med ett företag som skickar varan och som även hanterar tull och momsredovisningen så att man som kund betalar allt detta direkt. Det var snarare denna typ av tjänst jag syftade på.
Har någon erfarenhet av detta? Jag trodde att otillåten gråimport var när man som näringsidkare importerade för att sälja vidare. Inte att detta gällde om en privatperson köper en skjorta som man betalar fullt pris för liksom tull och moms.
#5 Toadvine säger
2015-02-05 13:47 - Anmäl

Jag fortsätter fråga mig när någon i Sverige ska förstå Camoshitas storhet och ta hit märket. Kollade in det i Tokyo, och blev mycket imponerad. Tyvärr var jag en storlek för stor, annars hade jag köpt halva United Arrows i Harajuku.
#6 S.B. säger
2015-02-05 14:44 - Anmäl

Allmänt kring webshoppar och märken man inte äger sen tidigare,
Hur gör ni med storlekar? Känns som att det mest blir en dyr gissningslek...
#7 Andreas Weinås säger
2015-02-05 15:39 - Anmäl

#6 - Förutsatt att webshoppen skickar till Sverige så finns det i de allra flesta fall en väldigt imponerande retur/öppet köp-policy. Det gör att man som konsument inte tar någon direkt risk utan ofta kan returnera eller byta varan med gratis frakt. I vissa fall erbjuds t om gratis upphämtning av plaggen.
#8 Keen säger
2015-02-05 15:45 - Anmäl

De skickar visst till Europa. Jag har köpt ett par Butteros och en PS från Drake. Du får dock maila med vad du vill köpa. Och ja, betalade tull och moms. Nu förbannar jag mest den bisarrt dyra dollarn som gör att jag inte vågar utnyttja deras rea och köpa den där kostymen från Eidos jag vill ha :(
#9 P säger
2015-02-05 15:50 - Anmäl

#4 Gråimport är per definition inte olaglig men det är en distribution av tillverkarens varor som inte är sanktionerad eller godkänd av dem. Man kan därför få problem med reklamationer, garantiärenden etc. Så det är inte straffbart men ligger i den kommersiella gråzonen, därav namnet. Skälet till att NMWA inte levererar till EU beror antagligen på att de har tillverkare som har som krav att de inte får sälja deras varor till EU. Svartimport är att undvika tullar och skatter etc. och detta är däremot olagligt.
#10 Edwin säger
2015-02-05 16:13 - Anmäl

Olof: Det du beskriver är ju gråimport. Om grejerna skickas via en "förmedling" eller privatperson är det ju fulimporterat.
#11 Andreas Weinås säger
2015-02-05 18:09 - Anmäl

#3, 9 & 10 - Jag vill börja med att säga att jag är alldeles för dåligt insatt i frågan om gråimport men det finns ett par tankar som jag uppriktigt vore intresserad av att få svar på.

Om produkterna man skickar inte säljs i Sverige/EU, är det fortfarande att betrakta som gråhandel. Att man medvetet försöker undvika moms/tull är jag fullt medveten om är olagligt och inget jag eller Olof uppmuntrar till men förutsatt att fulla värdet deklareras på paketet borde väl importen vara fullt rimlig även om det sker via förmedling eller privatperson.

Varför jag undrar är ju för att annars vore det väl ur ett moraliskt perspektiv lika fel att t ex köpa ett par Alden på semestern i USA (Aldens får inte skickas till länder utanför USA) och ta med sig hem? Jag tror ytterst få kommer deklarera detta köp i tullen på flygplatsen även om det kanske är den rätta vägen att gå?

Notera här att jag inte ifrågasätter era kommentarer utan endast uppriktigt vill veta vad ni tycker är ett rimligt förhållningssätt. Om man är emot att köpa något från en amerikansk webshop och själv importera det borde man väl i teorin även vara emot att man köper samma vara på plats i landet och tar med det hem?
#12 Jerry säger
2015-02-05 19:21 - Anmäl

Kan tillägga att både Bloomingdale's samt Carson Street Clothiers har erbjudit Eidos Napoli över nätet under hösten 2014, båda skickar till Sverige. CST saluför även Camoshita och riktigt sköna popover-skjortor i egen regi som är sydda i USA. För övrigt en väldigt trevlig butik och personal om man har vägarna förbi NYC.
#13 P säger
2015-02-05 20:09 - Anmäl

#11 För att svara på din första fråga så är svaret ja, det räknas fortfarande som gråimport, oavsett om varan finns i Sverige eller ej. Apple Iphone är ett bra exempel på produkt som gråimporterades i stora volymer innan den lanserades officiellt.

Att köpa varor som turist är självklart inte gråimport. Att köpa 10 iPhones i USA för att sedan sälja nio av dem i Sverige, eller 10 Louis Vuitton i Paris för att sedan sälja dem vidare i Japan, det är gråimport och de flesta tillverkare av varor jobbar aktivt emot detta, speciellt inom lyxindustrin.

Att handla varor från ett företag som uttryckligen inte säljer utanför ex USA via ombud är gråimport eftersom företaget kommunicerat att försäljning endast ska ske inom en viss handelszon. Är det moraliskt fel? Beror på vem du frågar. Är det olagligt? I de flesta fall inte.
#14 Andreas Weinås säger
2015-02-05 20:37 - Anmäl

#13 - Jag får tacka så mycket för det svaret. Om man har planer på att sälja vidare produkterna så förstår jag att det klassas som gråimport men visste inte att det även gäller för eget bruk.

Vad jag menar är bara att om man köper från en hemsida som skickar till en privatperson/postbox i USA så har man ju handlat inom den handelszonen på precis samma sätt som om man själv är den som fysiskt bär produkten mellan länderna?

Jag respekterar fullt de som tycker detta vore moraliskt fel även om jag själv inte tillhör denna skara. Att aktivt försöka bryta mot lagen är något helt annat.
#15 axa säger
2015-02-05 21:15 - Anmäl

Gråhandel eller -import är väl handel/import av varor som inte sker via officiella försäljningskanaler. Hur det skulle kunna vara ett problem för en privatperson som handlar en produkt kan inte jag se, inte ens ut ett moraliskt perspektiv? Under förutsättning att moms och tull betalas.
Det bör ju vara tillverkarens sak att tillse att säljarna säljer varan enligt upprättat kontrakt dem emellan. Att lägga över sådant ansvar på en privatkonsument och bli stämplad som gråimportör är inte moraliskt försvarbart.

Med andra ord, de e ba å handle på.
#16 Fredrik säger
2015-02-05 22:01 - Anmäl

Jag har aldrig förstått poängen med att köpa europeiska märken dyrare från USA än vad priset är för samma produkt inom EU. Med tull och moms blir det en dyr affär. Värt att nämna är att dessa kostnader inte återbetals vid en eventuell retur. Jag har handlat en hel del från USA, men uteslutande sådant som inte finns att hitta i Europa.
#17 Halmstad säger
2015-02-06 00:16 - Anmäl

Jag har lite svårt att se usp'en med denna webbutik annat än att själva presentationen av produkterna är fantastiskt bra. Man vill ju ha så bra och närgångna bilder att man nästan kan känna hur tyget är.
#18 Keen säger
2015-02-06 10:30 - Anmäl

Återigen, No Man Walks Alone skickar till hela världen, inklusive Sverige. Vad har ni fått att det inte går att handla därifrån? De skriver uttryckligen på hemsidan under FAQ att de skickar utomlands, men att köparen står för tull och moms.

De kör en hel del unika makeups från roliga märken, kanske det som är uspen. Samt att sortimentet är riktigt bra och till synes valda med stor omsorg. Samt att de är väldigt sympatiska, se deras affiliate-tråd på Styleforum. Samt att de, som tyvärr är väldigt ovanligt, tillhandahåller Long-storlekar.

Med det sagt skulle jag gärna se europeiska handlare köra Eidos då det jag sett från märket är väldigt bra.
#19 Raderad säger
2015-02-08 17:03 - Anmäl

NMWA skickar till hela världen men måste givetvis betala tull och moms på varorna.

#18 Eidos kommer att bli tillgängligt i en tysk webbshop inom kort. De kommer givetvis skicka till Sverige om man så vill.
#20 Jakob säger
2015-02-08 17:34 - Anmäl

Köpte lite prylar från Flint & Tinder och dom skrev ner värdet på kläderna med typ 90% vilket gjorde att tullens inte ens brydde sig.. Tycker jag är bra service faktiskt.
#21 Halmstad säger
2015-02-08 18:16 - Anmäl

Eidos har ju ett samarbete med Eton som gör att de på något sätt är tillgängliga på hemmaplan?
#22 Solna säger
2015-02-08 21:15 - Anmäl

#20 Bra för vem? Du smiter ju från skatt.
#23 Jakob säger
2015-02-09 12:43 - Anmäl

#22

Buhu. Betalade drygt 27000 i inkomstskatt förra lönen, jag ligger inte sömnlös över detta.
#24 Keen säger
2015-02-09 14:05 - Anmäl

#21

Dock bara i pygméstorlekar :P Största som Eton köpt in i Stockholm var 52. Behöver minst 54L.
#25 Andreas Weinås säger
2015-02-09 16:27 - Anmäl

#21 - Eton x Eidos är inte samma produkter som i den egna linjen och de flesta av dessa produkter är slutsålda i nuläget tyvärr. Men det var ett väldigt trevligt initiativ av bägge parterna.

Sen har Eidos utvecklat en helt ny kavajsilhuett sen Eton-samarbetet. Den heter Lorenzo och är inspirerad av Florentinskt skrädderi. Det är den som finns representerad på No Man Walks Alone och vad de kommer köra på 2015.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Auction Report: Two Rolex Kew A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen