Manolo logotype

Garderobens hörnstenar - Den perfekta paletån

Nästa del i artikelserien om Garderobens Hörnstenar är vinterns kanske viktigaste plagg: Paletån. En ytterrock lika snygg i enkelt- som dubbelknäppt utförande. Vare sig man går i kostym eller collagetröja kan en Paletå i rätt utförande bli den perfekta investeringen för många vintrar framöver.

Vilka egenskaper har en riktigt snygg Paletå då? Enligt oss är det en längd som någonstans mellan mitten på låret till strax under knät på bäraren. Som vi skriver i ingressen är både enkel och dubbelknäppt ett utmärkt val beroende på vilken känsla eller stil man är ute efter. 

Val som fickor kan faktiskt göra ganska stor skillnad för den upplevda känslan och vill man ha en så ledig rock som möjligt är ofta påsfickor eller Patch Pockets att föredra. 

Ett mörkare tyg är i regel lite mer förlåtande mot såväl smuts som en vinterblek hy men ljusa toner av t ex beige, brunt eller grått är fortfarande otroligt stilfullt på en paletå. 

Materialval är alltid en utmaning. En grövre basull kommer alltid vara mer slitstark än en kashmirväv men beroende på användningsområde och klimat kan valet av tyg variera enormt.

Är det en rock för svenska vintern bör man i vårt tycke satsa på en ganska tung vikt åtminstone uppemot 500gr/m då vi alla säkert kan hålla med om att temperaturen sjunker rejält i januari/februari. 

Fördelen med en tyngre rock är att man kan hålla värmen utan att ha massor av lager under och då vi i regel har relativt väl uppvärmda kontorslokaler behöver man mer eller mindre bara ta av sig rocken när man kommer innanför dörren. 

Bor man i ett klimat med mild vinter men kraftig nederbörd är kanske en tunnare ytterrock med vattenavstötande egenskaper att föredra samt fokusera på fler lager under. 

Vi har valt några personliga favoriter på marknaden samt inspiration till hur den perfekta paletån kan se ut. 

Eidos Napoli

Enkelknäppt paletå i Donegaltweed från våra favoriter Eidos Napoli. Nu på rea dessutom.

 

J.Crew

Ljus och snygg paletå från amerikanska J.Crew i ull och kashmirblandning.

 

Suitsupply

Klassisk paletå i grått från Suitsupply i 100% kashmir för under 6 000 kr vilket får ses som väldigt prisvärt.

 

Ring Jacket

Japanska Ring Jacket är ett av de mest spännande varumärkena på marknaden i vår mening och säljs bl a via The Armoury på nätet. Här i form av en grå paletå i ull, angora och silkes-blandning. (även översta bilden)

 

Kingsman x Mr Porter

Dubbelknäppt och brittiskt i Mr Porters egna kollektion för filmen Kingsman som nyligen hade premiär.

 

Saman Amel

Att måttsy en rock kan vara ett utmärkt sätt att få till precis den version man är ute efter.
Här i ett kamelfärgat utförande från Saman Amel.

 

Lite inspiration från välklädda bärare runt om i världen.

 

Grön paletå från bröderna Riccis briljanta skrädderi Sciamat.

Luca Rubinacci i en längre Kamelrock.

Alan See från The Armoury i en ruggigt välskräddad bespokerock från Liverano.

Mörkblå rock till en ledigare klädsel på stilikonen Patrick Grant.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Ytterplagg

Andra artiklar om varumärkena: J.Crew
#1 Marcus säger
2015-02-04 14:28 - Anmäl

Finns det någon tillverkare på marknaden som säljer rockar i korta storlekar eller är det måttsytt/bespoke som gäller då?
#2 Andreas Weinås säger
2015-02-04 14:32 - Anmäl

#1 - Jag har nog inte sett något varumärke i Sverige som säljer extra lång eller kort modell av just Rockar. Här tror jag man når störst framgång genom att leta efter en specifik modell som är kortare i snittet eller som du nämner att leta måttsytt/skräddarsytt.
#3 Marcus säger
2015-02-04 15:04 - Anmäl

Andreas: Tackar för ditt snabba svar samt ett bra inlägg, det uppskattas verkligen.
#4 Korven säger
2015-02-04 15:16 - Anmäl

Ett billigt måttsytt alternativ är Anysuit.se men tygvalet är något begränsat och jag har ingen aning om kvalitet då jag inte har provat tjänsten själv.
#5 Obeskrivlig säger
2015-02-04 15:34 - Anmäl

Har varit sugen på Suiysupplys rockar ett tag men känner mig skeptisk till kashmir som material i ytterplagg, känns som att det är väldigt omtåligt?
#6 Emil säger
2015-02-04 15:35 - Anmäl

Hur är storlekarna hos Suitsupply? True to size? Jag är onekligen sugen på en Jort...
#7 Erik säger
2015-02-04 17:17 - Anmäl

#6 Jag har bara provat deras Havana-kavaj men upplevde att den följde standardproportioner.
#8 Jerry säger
2015-02-04 17:18 - Anmäl

#6 Kan inte uttala mig om deras ytterkläder, men kavajer och kostymer är i alla fall true to size (om något, lite korta i armarna). Det ingår gratis upphämtning av varan vid beställning om du inte är nöjd, så kör på bara.
#9 Blaskarm säger
2015-02-04 17:23 - Anmäl

#6
Jag skulle sagt att Jort-kollektionen är väldigt klassisk i sitt snitt generellt. Vad gäller true to size så är min erfarenhet ett ja.
#10 Halmstad säger
2015-02-04 18:59 - Anmäl

#5

Kashmir har ju inte så bra "mekaniska" egenskaper. Tappar formen lättare än vanlig ull osv. Men å andra sidan är det väl ingen som utsätter en paletå för större påfrestningar. Den bärs nog rätt ofta som snyggrock och inte vardagsrock, normalt sett. I alla fall i kashmirutförande.
#11 Andreas Weinås säger
2015-02-04 19:20 - Anmäl

#5 - Att kashmirullen är ömtåligare än vanlig ull råder det ingen tvekan om. Däremot är skall man inte överdriva känsligheten heller. Som #10 nämner är t ex Kashmir inte så lämpligt i byxor då det tappar pressveck och form samt är framför allt känsligt för slitage.

Allt beror på i vilka förhållanden du tänker använda rocken. Rör det sig om torra men kalla dagar är kashmir ett utmärkt material och jag skulle säga att det klarar ett lättare snöfall utmärkt också. Däremot i regn är det såklart mindre optimalt men det gäller egentligen för ull överlag då en regnrock eller paraply är att föredra.

Jag skulle säga att man kan jämföra kashmirrocken lite med lädersulan. Används den i rätt miljö är det ett underbart alternativ med fantastisk känsla som andas utmärkt. I regn och kraftig nederbörd blir det däremot känsligare.

Sen är ju normalt sett prisnivån på en kashmirrock det kanske största problemet men från Suitsupply i det här fallet ligger den på en nivå man normalt sätt får basull för.
#12 christoffer säger
2015-02-04 20:29 - Anmäl

Är paletå bara ett finare ord för rock?
#13 AB säger
2015-02-04 20:43 - Anmäl

#12 Jag vet inte exakt vad definitionen av paletå är men det verkar exkludera till exempel trenchcoats och andra rockar där den översta knappen som ska knäppas sitter nära halsen.
#14 Jakob säger
2015-02-04 21:37 - Anmäl

#11
Tycker att det du säger stämmer väl när det gäller kashmir, men har själv blivit väldigt positivt överraskad av Loro Pianas storm system behandlade kashmirtyger. Fick tag i en Roadster Villa d'Este i sådant tyg förra hösten, och har sedan dess burit den i allt från ösregn till grovt snöfall utan minsta problem. Enda problemet är att den är så bra att alla mina andra ytterplagg blir hängande.
#15 Raderad säger
2015-02-04 22:44 - Anmäl

Frågan jag vill veta är var i Stockholm jag hittar en dubbelknäppt som Kingsman? Det är snålt om fina dubbelknäppta rockar i stan.
#16 Schiff säger
2015-02-05 22:11 - Anmäl

Kan ett klädesplagg någonsin ses som en "investering"?
#17 J säger
2015-02-05 22:46 - Anmäl

#16 hehe, tja, kan det leda till minskad framtida kostnad så borde det väl kunna ses som en investering?
#18 Jonas säger
2015-02-06 14:10 - Anmäl

#14 Storm system rockar är riktigt grymma! Har själv en och kan rekommendera dem. Oscar jacobson hör ju sådana rockar bland annat, såg deras kamelfärgade variant på bloggen urbanmaterialmen och får säga att den var riktigt snygg! Antagligen något billigare än en från Loro Piana (även oscar jacobson har Loro Piana tyg)
#19 Andreas Weinås säger
2015-02-06 18:35 - Anmäl

#18 - Storm System är schyst som du säger och OJ levererar en prisvärd rock i det men det är viktigt att nämna att Storm System bara är en efterbehandling och görs på mängder av Loro Pianas tyger i olika material.

Sen må det vara Piana-tyger i OJs rockar men det är inte samma tyger som Loro Piana använder i sin egen konfektion. Där rör det sig över lag om företagets värstingtyger i en helt annan prisklass. Varför jag nämner det är bara för att man får jämföra äpplen och äpplen och hade Oscar Jacobson gjort en rock i samma kashmirväv Loro Piana använder hade priset varit betydligt högre än 6000kr.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Amended Friday Polos in stock – and...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Bring a Loupe: Two Omega Chronographs...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen