Manolo logotype

Manolos guide till Florens

En av våra absoluta favoritstäder alla kategorier är Florens i hjärtat av Italien och Toscana. Med en arkitektur, konstnärskultur och inte minst en modemässa i världsklass är det ett resmål för såväl weekend under sommar som vinterhalvåret. Med herrmodets viktigaste inköpsmässa; Pitti Uomo två gånger om året har Florens cementerat sin plats på modekartan på allvar men staden är så mycket mer än så.

Vi har dokumenterat från mässans flamboyanta besökare i flera år här på Manolo men idag tänkte vi fokusera på Florens som stad. Ett resmål perfekt för såväl matälskaren, studenten, konsthistoriken eller pensionären. 

Vi har listat några av våra favoriter från Italiens kanske vackraste stad och listan täcker allt från restauranger till barer och butiker. 

Att resa till Florens går att göra på många sätt. Ett direktflyg tar ca 3 timmar men man kan även flyga till Pisa eller Bologna som ligger under en timme från Florens med buss och tåg. Ett tredje alternativ är att flyga till Milano; världens kanske främsta shoppingstad, stanna över dagen för att sedan ta en cirka 2 timmars tågresa ner till Florens. 

I Florens är stadskärnan relativt liten så alternativet hyrbil är inget vi skulle rekommendera. Trafik- och parkeringsreglerna för Florens innerstad är dessutom minst sagt speciella och det är många turister som fått lämna bilsemestern i staden med dryga böter. 

Butiker

Butiksutbudet är självklart inte i paritet med storstäder som Milano, Paris eller New York men för den skräddat klädde mannen finns det fortfarande flera spännande butiker i olika prisnivåer. 

Frasi, Via dei Federighi 7r

Frasi som tidigare gick under namnet Tie your Tie drivs av den omåttligt karismatiske stilikonen Simone Righi, känd från bl a The Sartorialist. Butiken är liten och personlig men till bredden fylld med toppkonfektion från t ex Kiton. På väggarna hänger tavlor Simone själv målat och i dörren möts man av en subtil klassisk herrdoft. 

 

Butiken Frasi ett stenkast från floden Arno.

Den lilla butiksytan är fylld med handplockad toppkonfektion.

Simone Righi

 

Milord, Piazza degli Strozzi, 12

Milord är i vår mening förmodligen Florens bästa herrbutik. I två våningar på Piazza degli Strozzi hittar man allt från prisvärda Bogliolikavajer till Kitonrockar för 10 gånger så mycket. Estetiken är typisk italiensk i allt från styling till produkter men tack vare en föredömligt prissatt egen linje kan man fynda utan att spräcka resebudgeten. 

 

Milord är en av florens bästa herrbutiker.

Milord var en av de absolut första butikerna i världen att ta in G.abo Napoli.

 

Liverano & LiveranoVia dei Fossi, 43

Liverano & Liverano är i första hand ett av världens främsta skrädderier och ligger bara någon minut från Simone Righis butik Frasi. Liverano har dock mer än bara skrädderitjänsten och erbjuder även en högkvalitativ konfektionslinje samt accessoarer som slipsar och bröstnäsdukar. Butiken ligger i anslutning till skrädderiet och under senaste Pitti Uomo-mässan invigde man ytterligare en utbyggnad av lokalen. 

 

Utsidan av Liverano & Liveranos butik.

Näsdukar från Liverano.

Antonio Liverano som driver skrädderiet på insidan av butiken.

 

Gutteridge, Via Della Vigna, 36r/38r 

Gutteridge är en av italiens främsta budgetaktörer och ett självklart butiksmål om man vill fynda prisvärd konfektion. Framför allt skjortor för 300-400kr och okonstruerade kavajer för 2 000-3 000kr finns det gott om. Kvaliteten är som ni säkert misstänka inte något att stoltsera med men under reaperiod kan man hitta trevliga kavajer under 1 000-lappen.

 

Gutteridge skyltfönster.

Gutteridge som erbjuder väldigt mycket plagg för pengarna. Speciellt under reaperioden.

 

Restauranger 

Utbudet av små, prisvärda trattorior i Florens är närmast skrämmande bra. Om ni frågar oss är det just den här typen av matupplevelse som Florens är bäst på. Skippa fine dining och satsa på en klassisk florentisk 4-rätters bestående av antipasti, en mindre pasta, en klassisk Bistecca och en lättare dessert. 

La Giostra, Borgo Pinti, 12

La Giostra är definitionen av den klassiska florentinska trattorian och specialiserar sig på framför allt kött och italienska delikatesser. Vi kan varm rekommendera Bisteccan men även den spännande Schnitzeln. Restaurangen har ett bra vinutbud i varierande prisnivå och en fantastisk service.

 

La Giostra

Bistecca Fiorentina, en signaturrätt för regionen.

 

Buca Mario, Piazza Ottaviani 16/R

Buca Mario är en annan av de typiskt florentinska restaurangerna i staden. Matsalen ligger nere i en källare och restaurangen har serverat gäster i över 100 år. Tveka inte att testa tryffelpastan om ni är på plats under hösten när det är säsong. 

 

Buca Mario

Pasta med färsk tryffel hos Buca Mario.

 

Barer

Vad passar bättre efter en trevlig middag än en promenad till någon av Florens trevliga barer för en drink innan det är dags att knyta sig. Vi har valt ut två barer som sticker ut lite extra i staden. 

Caffè Gillis, Piazza della Repubblica 39R

Gillis är florens äldsta café med anor som sträcker sig till 1733. Det räknas som närmast en institution i staden och är öppet hela dagarna med servering av såväl mat som dryck. Gillis är även den självklara mötesplatsen för merparten av både svenska som internationella inköpare under kvällarna på Pitti Uomo-mässan. Serveringspersonal i smokingjackor och stundtals ganska trevliga drinkar men framför allt en plats med liv och rörelse under kvällarna. 

 

Caffè Gillis.

 

Harry´s Bar, L.no A. Vespucci 22/R

Harry´s Bar grundades 1952 av Enrico Mariotti. Från början var namnet tänkt att vara Boston Bar men hans gode vän Giuseppi Cipriani som själv grundade Harry´s Bar i Venedig övertygade honom om att introducera Harrys Bar även i Florens. Baren och inte minst restaurangen har sedan dess besökts av mängder med ikoner som Paul Newman, Elisabeth Tailor och Robin Williams. Känslan är lite sobrare, tempot lite lugnare och drinkarna lite godare. 

 

Harry´s Bar i Florens.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 Marcus säger
2015-02-02 12:11 - Anmäl

Kul initiativ med en guide om Florens. Tycker det är ett bra sätt att utveckla Manolo på - att införa andra inslag som intresserar läsargruppen.

Några små förbättringsförslag utifrån texten i inlägget:
1) Boende i staden borde vara med i en "stadsguide"
2) Undvik för många utryck som "främsta", "absolut" och superlativ i allmänhet. Används de för mycket i en text förtas dess betydelse och artikelns uppfattas lite väl subjektiv och onyanserad.

I övrigt vill jag passa på att tacka för det fantastiska arbete ni gör på Manolo - inspirerande läsning!

Mvh
#2 Ex säger
2015-02-02 12:18 - Anmäl

Väldigt trevlig läsning!

Jag håller med #1 och vill även tillägga en tredje punkt: Undvik att använda semikolon om ni är osäkra på var och hur det används (författaren verkar tro att det är ett substitut till kolon).
#3 Halmstad säger
2015-02-02 12:41 - Anmäl

#1 & #2

Hur orkar ni?

Rättar ni folks språk även när ni pratar med människor? Räcker upp handen på seminariet eller sammanträdet och kommenterar folks användning av de och dem eller i och på?

Det ni gör är lika störande och socialt missanpassat.

Ta upp språkliga regel- och stilfrågor direkt med skribenten.
#4 Chukka säger
2015-02-02 13:02 - Anmäl

Håller med Halmstad......jösses vad vissa lägger tid på att hitta fel..
Snälla redaktionen, även om ni tålmodigt brukar svara de flesta inlägg, så gör er själva en tjänst och strunta i dessa kommentarer. Vi andra tycker det var jättekul med reportaget. Skall för övrigt till Florens i mitten av maj och jag skall använda mig av tipsen! Vill gärna tipsa om en trevlig skjort/slips-affär också, Piero Puliti, en liten affär med en trevlig ägare, som dock bara pratar italienska. Fina slipsar, kan rekommenderas.
Bra jobbat redaktionen!
#5 Peter T säger
2015-02-02 13:05 - Anmäl

#3 word
#6 Obeskrivlig säger
2015-02-02 13:08 - Anmäl

# Kan bara hålla med, bedrövligt beteende.
#7 LKA säger
2015-02-02 13:17 - Anmäl

För en gångs skull håller jag med Halmstad. Om ni stör er på språket så mejla Andreas eller Olof. Om man tycker man är så jävla märkvärdigt duktig på svenska så sätt er och rätta Wikipedia-artiklar. Där uppskattas det säkert bättre.
#8 Raderad säger
2015-02-02 13:33 - Anmäl

Kul initiativ med en kommentar om det språkliga innehållet i artikeln. Tycker det är ett bra sätt att utveckla Manolo på - att ge konstruktiv feedback till författarna, vilket i längden gagnar läsargruppen.

Några små förbättringsförslag utifrån texten i inlägget:
1) Dylika kommentarer är olämpliga i ett kommentarsfält och bör istället framföras personligen, om alls.
2) Undvik att ge specifika exempel om de är irrelevanta, till exempel en uppräkning av ord som förekommer två eller tre gånger i texten. Artikeln är ju trots allt en genomgång av vad författaren anser vara det absolut främsta i Florens, således är orden "absolut" och "främsta" högeligen relevanta.

I övrigt vill jag passa på att tacka för det fantastiska arbete ni gör på Manolo - inspirerande läsning!

Mvh
#9 Daniel säger
2015-02-02 13:36 - Anmäl

1# "och artikelns uppfattas lite väl subjektiv och onyanserad."
Avdelningen: "Kasta bergskedjor i glashus"
#10 Brunello säger
2015-02-02 13:58 - Anmäl

#3 Spot on! Buca Mario är ett riktigt trevligt ställe! Skulle även rekommendera i shoppingväg Luigi Borelli (via della Vigna Nuova, 79R – 50123 Firenze).. Kan speciellt rekommendera jeans och chinos i uteslutande fantastiska kulörer och tvättar..!
#11 Andreas Weinås säger
2015-02-02 14:06 - Anmäl

#1 & 2 - Vi tar gärna till oss av konstruktiv kritik likt den ni kommer med. Däremot är det nog mer givande för bägge parter att ta det som många varit inne på med oss personligen.

Angående boende kan jag hålla med om att det bör finnas med i artikeln men då den redan blev ganska omfattande valde vi att fokusera på fler butiker och restaurangerl. Särskilt då vi inte har någon egen erfarenhet av mer än ett fåtal boenden i staden. Tanken med reseguiden är således mer att fokusera på vad man bör se om man ändå reser till staden.

Att artikeln är subjektiv råder det ingen tvekan om då det rör sig om våra personliga favoritval från staden vilket jag tyckte framkom i texten. Hur vida det är positivt eller negativt lämnar jag till er läsare att avgöra.
#12 Anders säger
2015-02-02 14:44 - Anmäl

Trevligt initiativ med reseguide. Om man reser, kan man inte få för mycket av tips om bra shopping, restauranger, caféer eller hotell. Det är också så att sådan information är färskvara. Man behöver uppdatera den med jämna, och ibland, täta mellanrum. Men nu kom jag bestämt från huvudämnet...
#13 Toadvine säger
2015-02-02 16:08 - Anmäl

Kul guide! Uppskattas.
#14 Marcus säger
2015-02-02 16:35 - Anmäl

Kommentaren var skriven i all välmening och tänkt som konstruktiv. Olyckligt om den uppfattas som negativ.

Angående att framföra något personligt, antar att ni syftar på ett mail, ser jag inte varför detta skulle vara så mycket bättre. Genom att skriva åsikten som en kommentar kan andra läsare opponera sig och ge författaren en bättre bild av hur läsargruppen i stort tycker i frågan. Exempelvis boende som ett inslag i guiden. Om många opponerar sig mot detta förslag i fältet kan författaren dra slutsatsen att de flesta inte vill ha det inslaget och därmed ignorera förbättringsförslaget. Detsamma gäller språkförslaget - om de flesta är nöjda med nivån som den är, behöver inte författaren ta till sig av förslaget.

Hade förslaget skickats per mail hade debatten aldrig kunnat uppstå och därmed författaren riskerat att dra felaktiga slutsatser. Tolkar allas påhopp (hade föredragit enskilda åsikter för/emot förslaget istället för näthat) som att boende inte behöver införas samt att språket är på en tillräckligt hög nivå för läsargruppen.

Än en gång, det finns ingen negativ bakgrund till mina kommentar. Varför ingen behöver brusa upp igen och spy galla.

Tack för mig, återvänder inte med fler kommentarer utan nöjer mig med att vara en observatör framöver.

Mvh
#15 Per säger
2015-02-02 18:52 - Anmäl

Tokigt att fokus ligger på det språkliga. Florens är en fantastisk stad, jag bodde där för länge sen. tidigare fanns det en del trevliga barer i oltrarno, som är en del av staden värd de att promenera i.
#16 Errol säger
2015-02-02 19:47 - Anmäl

#14: Vi som läser Manolo dagligen har väl helt enkelt läst en språkgranskning för mycket i kommentarsfältet. Därav den hätska reaktionen just denna gång. Tror, precis som du själv konkluderar, att den språkliga nivån i Manolos texter är precis lagom för de flesta av oss läsare. Sen kan ju allt alltid bli bättre.
#17 Erik säger
2015-02-02 20:06 - Anmäl

Härlig artikel om en härlig stad! Vill passa på att tipsa om restaurangerna Il Santo Bevitore, för en tokgenuin italienarkrog men med spännande meny, och Brac, ett mysigt lunchställe som också verkar vara nått slags minibibliotek.
#18 PatrikL säger
2015-02-02 21:02 - Anmäl

Kul, tack för tipsen, trots att jag besöker Florens 4-5 gånger per år så finns det alltid små restauranger man missar, utbudet är enormt. En pärla man inte bör missa om man vill insupa den vackra staden är Excelsiors bar på hotellets takterrass. Något jag kan tycka är mindre positivt med Florens är just boendet. Utbudet är enormt. Standarden på hotellen gräsliga. I förhållande till prisnivåerna det vill säga. Trots det kan jag varmt rekommendera ett besök till Florens med omnejd. Passa på att göra en avstickare till Bologna (30 min med snabbtåget).
#19 Andreas Weinås säger
2015-02-02 23:08 - Anmäl

#14 - Jag tog inte din kommentar som speciellt negativ och uppskattar som sagt den konstruktiva feedback du kom med. Angående att maila oss skribenter om man har några synpunkter handlar mest om att det är lättare för oss att diskutera språk och innehåll där då resten av läsarna kanske inte är lika intresserade av en diskussion om språket.

Som du själv nämnde kan åsikterna gå isär i kommentarsfältet (även om jag tycker det är väl drastiskt att kalla det näthat) och känner man sig obekväm med det så kan feedback direkt till oss undvika detta. Jag kan garantera att vi tar det på lika stort allvar om inte mer då någon bryr sig om utvecklingen på Manolo till den grad att de vill maila och föreslå förbättringar. Även om vi kanske inte delar allas åsikter om innehåll eller språkliga ändringar så får vi möjligheten att svara på frågan och risken för missförstånd blir relativt liten.

Är man ute efter att skapa debatt vilket kan vara viktigt i vissa fall så förstår jag fullt om man väljer att yttra sig i kommentarsfältet. Vi uppmanar alla till en städad diskussion men kan inte garantera att ingen känner sig träffad.

Jag vill påtala att kommentarsfältet är till för att användas och så länge det rör sig om konstruktiv feedback (negativ som positiv) så ser jag inget fel i att det framförs. Vi strävar ständigt efter att bli bättre och för att bli det behövs självklart er feedback.
#20 Robin Pettersson säger
2015-02-03 12:23 - Anmäl

Måste passa på att rekommendera gusta pizza, ligger på via maggio. Riktigt god pizza som serveras på kartong med plastbestick så kanske inget för fin middagen.
#21 Filip Larsson säger
2015-02-16 22:40 - Anmäl

Kan ni inte göra något liknande kring Paris? Ska dit i vår men känner mig lite vilsen angående shoppingen.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.