Manolo logotype

Fredagsinspiration - Blått och Svart

En av de märkligaste vanföreställningar vi mött när vi pratat med läsare och stilintresserade män är att färgkombinationen blått och svart skulle vara inkorrekt. Att blått gifter sig oerhört väl med toner av brunt eller burgundy råder det ingen tvekan om men svart är fortfarande ett fullt korrekt och klassiskt val till marinblå kostym. Idag har vi därför valt att hålla oss uteslutande till dessa färger för en säsongsenlig ton-i-ton styling.

Tredelad kostym - Suitsupply, Polotröja - Von Braun, Väska - Frank Clegg, Skor - George Cleverley, Armband -  Viola Milano, Glasögon - Garreth Leight, KlockaPatek Philippe ref. 5396G "Tiffany"

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar om varumärkena: Patek Phillipe Garrett Leight
#1 Peter säger
2015-01-30 14:30 - Anmäl

Kombon polotröja och väst känns lite sådär tycker jag...
#2 E säger
2015-01-30 14:33 - Anmäl

Var är mössan? ;-)
Trevlig helg och tack för fantastiska inlägg senaste tiden!
#3 Herr Grön säger
2015-01-30 15:00 - Anmäl

Spännande med polotröja och väst! Kan tänka mig att det är fint i sin helhet, men hur ser det ut när man tar av sig kavajen?
#4 jurist -lelle säger
2015-01-30 15:33 - Anmäl

Sorry Andreas - väst och polotröja kan ej kombineras!
#5 Mr.man säger
2015-01-30 15:37 - Anmäl

Jag har aldrig förstått vitsen med inbyggda resorer i "klassiska" herrskor, medveten att det dock förekommer relativt frekvent bland välansedda tillverkare. Förutom att jag personligen tycker det är estetiskt förkastligt, blir väl resorerna sladdriga efter en i sammanhanget kort tids användning?
#6 Joel säger
2015-01-30 16:00 - Anmäl

Kan inte tänka mig annat än att västen stannar i garderoben när man använder polotröja med kostym.
#7 M. säger
2015-01-30 16:21 - Anmäl

#2.
#8 Andreas Weinås säger
2015-01-30 17:29 - Anmäl

#1, 3 & 4 - Joel med kommentar #7 vinner veckans mentala high five med slutledningsförmågan att man helt enkelt kan avstå västen om kostymen bärs med Polo.

Eftersom inte kostymen finns frilagd utan väst+kavaj valde jag att lägga ut den ändå då min förhoppning var att man kunde se förbi exakt den här tolkningen.

Det är just den stora fördelen med tredelade kostymer. Man måste inte bära alla delar samtidigt.

Trevlig helg på er.
#9 Andreas Weinås säger
2015-01-30 17:38 - Anmäl

#5 - dessa modeller med resår och falsk snörning kallas vanligtvis för "lazymans" och är precis som du säger ett inslag hos ganska många premiumaktörers utbud.

Just resåren fyller ingen större funktion för passformen utan där är snarare modellen att jämföra med en Loafer. Resåren är mer jämförbar med motsvarande på en Chelseaboot och är framför allt till för att underlätta av- och påtagningen av skorna.
#10 Peter säger
2015-01-30 19:37 - Anmäl

Man tar väl lite här och där vad man gillar vad gäller inspirationsbilder. Även om jag inte gillar tre delad kostym och även om jag inte skulle köpa krita eller om jag skulle vilja ha resår på mina skor spelar väl detta ingen roll i sammanhanget? Efter att jag tittat på bilden fick jag klart för återigen att fasen vad snyggt en blå kostym är till stilrena snygga svarta oxfords och att jag kanske borde köpa en polo ton i ton med kostymen.
Jag kan bli inspirerad av Lino Ieluzzi även om jag aldrig skulle klä mig som honom vad gäller alla detaljer. Men man tar ju åt sig inspiration från många personer och förhoppningsvis gör till något eget som man själv verkligen tycker om.
#11 Andreas Weinås säger
2015-01-30 19:43 - Anmäl

#10 - Precis det du skriver är ambitionen med Fredagsinspirationen. Man behöver inte köpa konceptet rakt av men vi sätter ett tema som sedan kan appliceras på såväl den befintliga garderoben eller inspirera till eventuella nyköp.

Hur vida man köper produkterna vi lyfter fram eller något helt annat är oväsentligt för oss då vi inte har något ekonomiskt intresse i vad vi lyfter fram. Vi försöker bara ta bilder som är snyggt fotograferade och känns inspirerande för oss.

Kul att du fick inspiration av dagens artikel.
#12 Kopparstaden säger
2015-01-30 21:23 - Anmäl

1, 3 & 4: Helt rätt! Vad är det för för jäkla klädsel, inga strumpor, inga kalsonger och en klocka som är lika stor som kavajen. Pinsamt att Andreas inte fattar att det är äckligt att inte ha kalsonger. Sen borde ju han som sköter klockbloggen på King fatta att man inte använder en reklamklocka som är 40 cm bred.

Nej, nu lämnar jag Manolo för alltid. Detta var droppen...
#13 jurist-lelle säger
2015-01-30 22:16 - Anmäl

Bravo tolvan du är observant! Det där med klockan och kalsongerana var något som inte ens jag märkte!
#14 M. säger
2015-01-30 22:58 - Anmäl

Trist att alla kommentarer som inte faller Andreas eller hans vänner i smaken skall idiotförklaras och raljeras över, både här och på andra sociala medier. Nu tycker jag att det Andreas skriver och visar är överlag mycket bra men jag tycker samtidigt det är beklämmande att avvikande åsikter hängs ut. Om man inte på denna sida kan diskutera olika syn på mode utan att behöva känna sig ängslig att någon skall rätta dina åsikter tycker jag att du skall stänga kommentatorsfältet. För inte vill du väl bara få ryggdunkar av vänner. Jag vill på intet sätt förminska arbetet ni gör på Manolo. Jag läser bloggen dagligen med stort intresse och jag förstår att ni lägger ner mycket tid och arbete för att vi läsare skall få så mycket nytta som möjligt. Nu önskar jag dig Andreas och Manolos läsare en god helg, så hoppas jag att nästa vecka andas mer tolerans och öppenhet.
#15 riesenschnauser säger
2015-01-30 23:13 - Anmäl

Det sjukaste är ju ändå placeringen av produkterna. Är tanken att man ska bära den ena skon på högkant sådär? Ska armbandet ligga under skorna? Ska solglasögonen vara fästa vid klockarmbandet?

#14: Tolerans och öppenhet är bra ord när de inte missbrukas. Ska vi vara toleranta och öppna mot dumheter, så att de som skriver ogenomtänkta kommentarer får stå oemotsagda? För övrigt kan åsikter inte hängas ut. Personer kan hängas ut, men eftersom de minst genomtänkta kommentarerna sällan är behäftade med namn är det ingen risk för det...

On a more serious note, Anthony Cleverley för ett liv i skymundan jämfört med exempelvis G&G Deco och EG TD men är i mitt tycke ett av de mest spännande märkena på marknaden. Otroligt snygg läst kombinerat med ett fantastiskt hantverk och väldigt trevliga modeller. Kul att se dem i en fredagsinspiration!
#16 M. säger
2015-01-30 23:21 - Anmäl

#15, nu var vi där igen. Trist.
#17 Brunello säger
2015-01-31 00:23 - Anmäl

Vilket riktigt härligt fredagsfynd på Polotröjan-Tack!!
#18 Andreas Weinås säger
2015-01-31 00:55 - Anmäl

#14 - Intressant att du ser det så. Min bild är att de som fått svar även satt nivån ganska tydligt i form av sina frågor eller klagomål. Om man inte delar mina eller mina "vänners" åsikter (vilka dessa nu är) så är det självklart helt okej. Däremot anser jag mig ha samma rätt att ifrågasätta varför min min mössa är en relevant diskussion i en skjortrecension eller varför man inte kan se förbi en kostymväst i dagens inspiration.

Jag är absolut för olika syn på mode och stil vilket jag tror framkommer om man läser mina kommentarer. Jag försöker ofta belysa att såväl trender som klassiska inslag kan vara inspirerande och att försöka ha ett öppet sinne. Konstruktiv kritik uppmuntras alltid men väldigt sällan har de kommentarer jag ifrågasatt varit varken konstruktiva eller speciellt vänligt ställda. Yttrandefrihet går åt bägge håll och jag skriver allt i eget namn och står för de svar jag ger.

Sen anser jag mig ha rätt att uttrycka viss irritation vid frågor på egna sociala medier om jag känner att t ex diskussionen om en mössa tagit fokus från en artikel det ligger ganska mycket tid och energi bakom.
Du får mer än gärna säga om jag gått över gränsen vid något tillfälle men jag tycker att merparten av kommentarerna har delat min åsikt om mössans irrelevans eller Fredagsinspirationens ibland fundamentalistiska tolkning.

Tycker man att svaren framstår som alltför dryga kanske man även skall fundera över hur ens egen kommentar formulerades från första början. Eller slänga iväg ett mail till andreas@manolo.se så kan jag mer än gärna förklara hur jag såg på saken.

Sist men inte minst vill jag säga att jag verkligen uppskattar att du gillar det vi gör på Manolo och hoppas du inte tar illa upp för dessa svar.

Trevlig helg!
#19 oscar säger
2015-01-31 00:58 - Anmäl

#14 Jag förstår vad du menar. Jag tycker dock manolo-företrädarna alltid bemöter seriösa kommentarer på ett trevligt och proffsigt sätt. Kommentarer som dock enbart kritiserar, och det på ett omoget och trist sätt, kan de gärna få bemöta mer syrligt om de önskar det. Vad gäller denna fredagsinspiration var de första negativt inställda kommentarerna rent av löjliga varpå de har full rätt att bemöta det med annat än en virtuell kram.

Det är, som Andreas tidigare påpekat, förunderligt att vuxna människor inte förmår ha större urskillningsförmåga än att en inspirationsbild har som uppgift att just inspirera. Det har aldrig handlat om att pådyvla stackars läsare med idel kreationer de måste gilla i sin helhet, att döma av vissa kommentarer tycks dock vissa vara rädda för det.

Själv tycker jag polotröja kan se snyggt ut till kostym men har svårt att själv bära polotröja av någon anledning. Även jag har svårt rent estetiskt för resår på skor även om jag kan förstå att det säkerligen är komfortabelt.
#20 Peter T säger
2015-01-31 09:34 - Anmäl

Har alltid avskytt polotröjor men finner att jag, sedan jag började läsa Manolo, blir mer och mer sugen på en. Tack för det AW :)
#21 Errol säger
2015-02-01 09:08 - Anmäl

Brukar ni verkligen möta stilintresserade män som inte tycker att svarta skor och accessoarer bör kombineras med blå kostym? Det är väl snarare svart slips eller skjorta man brukar vända sig emot?

Ruggigt snygg kostym, btw.
#22 Andreas Weinås säger
2015-02-01 10:03 - Anmäl

#21 - jag kan förstå din tveksamhet men faktum är att det vid fler gånger hänt att vi fått den frågan och ibland t om fått höra av butikspersonal hur man fått lära sig att svarta skor bär man Banne mig inte till blått utan till grå eller svart kostym. Jag blev ganska förvånad första gången jag hörde det då den här kombinationen är bland de mest klassiska som finns. Mörkblå kostym har varit ett av de mest traditionella valen vid formella stunder och svarta skor det "Enda" seriösa alternativet på fötterna. Därför går stilbrottet inte ihop för mig men då jag hört det från många håll tyckte jag det var dags att slå hål på myten en gång för alla.

Kul att du gillar kostymen. Tycker den är riktigt fin!
#23 Jörgen säger
2015-02-01 11:21 - Anmäl

Har ni övervägt att nåla en kommentar angående hur fredagsinspirationen ska fungera som en inspiration och inte som en manual för köp? Då det varje gång måste tas upp.
#24 Soccercalle säger
2015-02-01 14:44 - Anmäl

Jag är så trött på alla som gnäller på Manolo. Andreas har alltid gett seriösa svar på seriösa frågor och synpunkter. Ni fjortisar som ska gnälla på bildval, mössor och annat kan väl gå in på Bolibompa eller annan sajt där målgruppen är personer med er mognadsgrad.
#25 Mocka säger
2015-02-01 14:51 - Anmäl

Jag tror missförståndet att svarta skor till blå kostym inte skulle passa ihop kommer sig av det vedertagna stilbrottet bruna skor till svart kostym. Eftersom att kombinationen blått och brunt varit så populär ett längre tag har det nog blivit ett antingen eller i huvudet på många. Men som Andreas säger är det ju en av de mest klassiska färgkombinationerna som finns.
#26 PatrikL säger
2015-02-02 08:48 - Anmäl

Lazy Man's Oxford är sjukt praktiska, och en fullgod och mer formell ersättare för loafers. Som ungkarl förstod jag aldrig vitsen, som småbarnsförälder är det en gudagåva. Kan hålla med om att de inte är lika snygga som en vanlig Oxford, men avkallet är helt klart värt det.

Fantastiskt att det blir rivig debatt på Manolo, det är kul läsning! :)
#27 Anders säger
2015-02-02 14:21 - Anmäl

Mina tankar om resårskor (lazy man's oxfords) och svarta skor till blå kostym.
1) LMO-skorna är som typ gräsliga. Speciellt de som inte har en falsk snörning och som favoriseras av britter. I Storbritannien saluförs de tyvärr i alla prisklasser. Men som sagt, låt oss hoppas att de flesta stannar i Storbitannien.
2) Det var inte så länge sedan bruna skor inte bars till blå kostym och alldeles speciellt var tabu efter klockan 18:00. På 80-talet blev vinröda skor mycket populära och om jag inte tar helt fel, var det vändpunkten. Då även bruna skor började användas allmänt till den blå kostymen. För övrigt tycker jag att det rent allmänt skulle slås ett slag för de vinröda skornas återkomst på modearenan. Tittar man igenom skoutbudet idag lyser dessa juveler med sin frånvaro.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.