Manolo logotype

Manolo måttsyr Mazzarelli - Del II

Idag är det dags för andra och sista delen i vår recension av italienska skjorttillverkaren Mazzarellis måttsömnadstjänst. Artikel två tar vid cirka sex veckor efter vårt besök på Gabucci för måttagning och val av tyg.

Efter ungefär en och en halv månad var det åter igen dags att besöka Gabucci för avprovning av den färdiga skjortan. 

Som jag var inne på i första artikeln så skiljer sig måttsömnad mot skräddarsytt i det avseende att man inte har avprovningar i samma utsträckning. Självklart är det så att om produkten behöver korrigeras något i rygg, ärm eller liknande så löser man det med mindre skräddarändringar men produkten är i övrigt färdigsydd vilket möjliggör för den betydligt kortare leveranstid.

Första intrycket när man fick på sig skjortan var hur imponerande grunda företaget lyckats sy skjortans ärmhål. Detta är en detalj som inte har med måtten att göra utan snarare hantverkskompetensen och något som i princip inte existerar i den lägre prisklassen. 

Visst kan man teoretiskt göra ett grunt ärmhål där med men att få till rörligheten och balansen och inte minst behålla en rimlig vidd på överarmen är nästan omöjligt utan perfekt tillskärning och handsömnad. 

Passformen är smal vilket är vad jag föredrar men den är samtidigt följsam och anpassad efter mig vilket gör att jag inte behövde kompensera med ett lite för stort kragmått för att få rätt bröstvidd eller ett ryggintag för att ta in midjevidden. Faktum är att det har inte behövt göras några ändringar på resultatet. Varför jag nämner det är för att det är långt ifrån en självklarhet när det kommer till måttsydda produkter. Ibland agerar olika tyger på olika sätt även i samma mått vilket blir extra tydligt i kostymer. Då bör man räkna med att behöva göra någon liten korrigering vilket också alla seriösa företag och butiker brukar stå för som en del i tjänsten.

Här ser man tydligt hur grunda ärmhålen är vilket gör att rörligheten maximeras och resten av skjortan stannar kvar innanför byxlinningen när man sträcker på armen.

De små rynkor som uppstår när man passar in en större överärm i ett mindre ärmhål. Denna effekt minskar ofta något efter användning.

Valet föll på en ganska tilltagen cutawaymodell som fungerar väl tillsammans med slips. På bilderna sitter kraglattorna kvar vilket jag själv föredrar att ta ut för en lite mjukare form. Fördelen jag såg med den här typen av krage är att den är väldigt mångsidig och även om den är allra bäst till slips så gör den sig mycket bra även uppknäppt. 

 

Med slips...

...och utan.

Här är kraglattorna uttagna vilket ger en mjukare form.

Ärmlängden blev i min mening perfekt. Här skall dock sägas att det är svårt med skjortor oavsett om det rör sig om måttsytt eller konfektion. Eftersom skjortor är plagg som tvättas regelbundet kommer ha viss krympmån. Den varierar i regel beroende på tyg och sömnad och bör enligt mig vara någon centimeter längre än optimalt för att på sikt bli perfekt. 

En i min mening optimal ärmlängd.

Helhetsbild med kavaj från Lardini, slips från Saman Amel och byxor från Sartoria Vanni.

Måttsydda skjortor öppnar för mer än bara god passform utan även personliga detaljer. Allt i från personligt monogram till handsydda delar man kan uppskatta av rent estetiska anledningar. 

Valet av tyg blev än bättre än jag hade hoppats på och öppnar för en väldigt bred matchning till övriga plagg i garderoben. Pga texturen i väven får man inte heller den för enfärgade känslan utan ett liv i tyget. 

 

Handsydda detaljer.

Monogram diskret placerat under företagets logga som bara syns när skjortan hänger på galgen i garderoben.

 

Summering

Mitt intryck av Mazzarellis måttsömnad är väldigt bra. Hantverksnivån ligger tveklöst i nivå med många av de övriga erkända aktörerna som Barba Napoli, Finamore, Truzzi osv. Utbudet av tyger och skjortkragar var imponerande och gillar man estetiken i italienska skjortor tror jag att Mazzarelli kommer falla en väl i smaken. Samtidigt bör man säga att jämförelser mellan aktörer är svårt då Mazzarellis MTM startar på ca 1 700 kronor men kan snabbt gå upp lite om man vill ha mer handsydda detaljer och/eller ett exklusivare tyg. Därför är det viktigt att man förstår att inte alla skjortor kommer landa på instegspris. Om man jämför en instegsmodell i bastyg med en skjorta från ett märke med 9 handmoment i ett dyrare tyg är det för mig inte längre samma kategori. Är priset detsamma så absolut men att säga att man får mer skjorta generellt från den ena eller andra är nästan omöjligt. Det finns så många aspekter som design, återförsäljare, varumärke och historik som också spelar in i en bedömning.

En skjorta i stil med vad jag lät sy upp ligger på cirka 2 000kr vilket jag tycker är väldigt rimligt för vad man får. Visst är det ett par hundralappar över vad måttsytt ligger på från t ex Eton, Stenströms eller Oscar of Sweden men det är för mig fullt rimligt då det ligger fler tidskrävande arbetsmoment bakom. Sen skall sägas att det inte behöver ge en överlägsen slitstyrka. En exklusiv bomullsväv har många fördelar men är samtidigt ofta känsligare för slitage på t ex manschett och krage. 

I förhållande till företagets konfektionsskjortor är premiumet för MTM i min mening lågt nog för att det skall vara värt då man inte bara får till den allmänna passformen bättre men även slipper att eventuellt kompromissa med tygval, krage och manschett. 

Jag tycker servicen och kommunikationen från såväl Mazzarelli som Gabuccis personal har varit utmärkt och det är absolut en tjänst och produkt jag kan rekommendera fler att testa. Det är otroligt viktigt att komma ihåg att kvaliteten på en måttsömnadstjänst kan variera enormt beroende på vem som utför den. Därför är det ibland viktigare att hitta en butik eller ett företag man känner förtroende för än att hitta den högsta kvaliteten eller flest handsydda moment per spenderad krona. 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 motsols säger
2015-01-28 11:23 - Anmäl

Väldigt trevlig artikel.
Har en fundering angående mtm och skräddarsydda skjortor. Nämligen om de erbjuder byte av krage och manschett till rimlig peng?
#2 Anders säger
2015-01-28 12:19 - Anmäl

Jag håller med #1. Trevlig skjorta också.
Ett par frågor dock. Varför drar du isär slipsen, så att avigan på "tarmen" syns? Är det för att alla andra har börjat göra det? Och varför har alla andra börjat göra det?
#3 Holland säger
2015-01-28 12:42 - Anmäl

#2 Det ligger väl i tiden att slipsen inte ser så stram ut, vilket jag tycker att den gör i förhållande till att man ser avigsidan på tarmen. Det ger en ledigare framtoning enligt mig. Dessutom tycker jag att det är snyggt till en ledigare klädsel som i Weinås fall :)
#4 M. säger
2015-01-28 13:04 - Anmäl

Varför i hela friden har du en mössa på dig inomhus? Visserligen en snygg mössa, men ändå.
#5 Jonas E säger
2015-01-28 13:06 - Anmäl

Bra artikel! Som jag skrev i en tidigare kommentar, detta är vad Manolo är bäst i klassen på.

#2 Jag tycker att det ger, precis som 3# skriver, ett ledigare intryck. Sedan ger det en intresseväckande effekt också.
#6 Andreas Weinås säger
2015-01-28 13:49 - Anmäl

#2 - Ja du...Det är väl av samma anledning som jag gillar en nonchalant nertryckt näsduk i bröstfickan framför en "perfekt" vikning. Jag tycker helt enkelt att små imperfektioner (inom rimliga gränser) ger liv till en klädsel som annars lätt kan kännas stel och opersonlig. Det finns dem som knyter slipsen betydligt skevare och de som föredrar en perfekt symmetri. Each to his own säger jag. Jag har också knutit den såhär sen jag började bära slips och lär fortsätta med det i framtiden också.

Så det enklaste svaret på din fråga är nog: För att jag gillar det.

#4 - På vilket sätt tycker du att det är relevant för artikeln hur vida jag hade mössa på mig inomhus?
#7 Mocka säger
2015-01-28 13:56 - Anmäl

Fint resultat, och snygg slips.
#8 M. säger
2015-01-28 14:48 - Anmäl

Andreas, först och främst vill jag berömma både blogg och artikel. Naturligtvis påverkas inte texten och innehåll av din huvudbonad. Men nu väljer du att förstärka texten med bilder. Eftersom ämnet handlar om en skjorta och en avprövning inomhus av en sådan förstår jag inte vad mössan gör där.
#9 Jörgen säger
2015-01-28 14:56 - Anmäl

Han hade väl en dålig "hårdag" och lämnade den på, jag antar att det inte var några damer närvarande.
#10 Korven säger
2015-01-28 14:58 - Anmäl

Till M: Jag reagerade också på mössan men å andra sidan tycker jag att den ger lite liv och lekfullhet till bilden, så för min del gör det inget att den är där. (Lite som en imperfektion inom rimliga gränser så att säga.)
#11 Raderad säger
2015-01-28 15:03 - Anmäl

Snygg skjorta, men nu var det faktiskt mössan det handlade om. Snygg mössa. Jag gillar mössan.
#12 Mike säger
2015-01-28 15:19 - Anmäl

Bra mössa, ser varm ut. Skjortan var också schysst.

Tack för att du gör ett bra jobb och all trevlig läsning.
#13 Andreas Weinås säger
2015-01-28 15:32 - Anmäl

#8 - Jag uppskattar att du gillade artikeln men tyckte bara att min huvudbonad, kavaj eller byxor inte är relevant för artikeln. Det händer att jag har mössa på mig inomhus och det kan bero på allt från en dålig hårdag till att man gör ett snabbare besök i en butik. Mössan i detta fall är i kashmir och känns ganska sval inomhus och värmande i kylan.

Det är ingen stor grej för mig om folk har åsikter om att jag har mössa inomhus men trist när det känns viktigare än själva innehållet som jag lagt ner mycket tid och energi på.

Alternativet hade varit att beskära bilden vilket kändes lite synd.
#14 JohanC säger
2015-01-28 15:50 - Anmäl

Tummen upp för Andreas som tacklar alla syrliga nonsenskommentarer på ett fördömligt sätt - nästan alltid sakligt och utan känslomässigt påslag. Proffsigt.
#15 Micael säger
2015-01-28 17:09 - Anmäl

Fantastisk skjorta. Det är sällan bilder gör produkter rättvisa men i detta fallet vågar jag nog säga att den sitter perfekt. Att kunna få denna tjänst för 2000 pix tycker jag är otroligt prisvärt med tanke på att tex Eton (som också gör fina skjortor) har hostat upp sina RTW skjortor till 1300kr. 700 spänn för denna slutprodukt känns vettigt för mig iaf.
#16 Anton A säger
2015-01-28 17:14 - Anmäl

Tack för ett intressant reportage! Skjortan ser fantastisk ut. Om du skulle beställa fler skjortor från dem skulle priset bli annorlunda med befintliga mått?
#17 Peter säger
2015-01-28 17:38 - Anmäl

Fin skjorta, framförallt fin krage, gillar cutawayen och vågformade kragarna.
Får nog bli ett besök hos gabucci framöver.
#18 Andreas Weinås säger
2015-01-28 17:49 - Anmäl

#15 & 16 - jätteroligt att ni gillade artikeln ich slutresultatet. Även om Eton har sina fördelar är detta för mig två helt olika sorters skjortor. Jag värderar dessa små framför allt estetiska detaljer väldigt högt och tycker absolut att det är värt några hundra extra. Sen förstår jag om många känner tvärtom också.

Det finns ingen rabatt för vid skjorta nr 2 även om man använder befintliga mått och det beror framför allt på att själva måttagningen är en ganska liten del av själva arbetskostnaden och utförs vanligtvis av återförsäljaren vilket gör att tillverkarens arbete blir samma som vid första skjortan. Vid full Bespoke där det rör sig om en och samma skräddare som måttar, skär och syr kan det hända att man får avdrag när mönstret är satt då det är en mycket större del av helheten. Det är extra vanligt vid bespokeskor om lästen väl är framtagen.
#19 Johnny F säger
2015-01-28 18:30 - Anmäl

Mycket tjusigt!
Verkligen kul med alla bilder också!

Jag har ett problem med att hitta skjortor då jag är ganska lång. Jag tycker skjortors längd (kring bålen) i de flesta fall är på tok för korta, detta leder till att de hasar upp ur byxorna efter bara någon timmes användning. Fanns det möjlighet att förlänga skjortans längd i detta fall? Eller har någon tips på tillverkare där modellerna är lite längre?
#20 Bateman säger
2015-01-28 18:45 - Anmäl

Riktigt snyggt resultat!

Hur frekvent brukar Mazzarelli besöka Gabucci? Kan man lägga framtida beställningar online (efter att passformen har kalibrerats på första eller andra skjortan)?
#21 Alexander säger
2015-01-28 18:59 - Anmäl

Jävligt snyggt. Jag lyckas aldrig knyta min slips så att den blir sådär... Har fel slipsar antar jag, för visst är det en vanligt 4-in-hand som är lite skev bara?
#22 Bergsvägen säger
2015-01-28 19:10 - Anmäl

Tack Andreas för ännu en bra och intressant artikel! Skjortan blev mycket snygg och till OK pris för måttsytt! Kan du tipsa om någon affär i Göteborg som har samma typ av MTM-tjänst och tunnare oxfordtyg som du valde.
#23 Andreas Weinås säger
2015-01-28 19:33 - Anmäl

#19 - Att öka längden på skjortan är en av de enklaste åtgärderna vid måttsytt och är precis som du är inne på en viktig del för att skjortan skall sitta bra innanför byxorna.

Om man pratar om konfektion så är mer klassiska kostymskjortor ofta längre än lediga alternativ. Även brittiska tillverkare brukar ha långa standardstorlekar.

#20 - Jag är lite osäker på hur ofta Mazzarelli dyker upp men jag kan med stor säkerhet säga att Gabuccis personal kan hantera den här tjänsten själva då de har stor vana vid måttsömnad från t ex Finamore sen tidigare. Det kan alltid vara bra att ha företaget på plats första gången så att man går igenom arbetsprocessen och visar tydligt hur måtten fylls i. Eftersom man utgår från provstorlekar snarare än kroppsmått är det en ganska lätt process att översätta.

#21 - Ja det är en four in hand men sen kan samma knut se olika ut beroende på hur man utför den. Du får helt enkelt testa sig fram tills du hittar en teknik som passar just dig. Jag själv anser att man sällan behöver känna till fler knutar än four in hand och att det snarare handlar om att lära sig en knut bra än massa knutar mediokert.

#22 - I Göteborg är standardtipsen Spiga 3 som har G.Inglese eller Linnégatan no.2 som säljer Barba Napoli. Bägge är tillverkare som kan erbjuda måttsytt av liknande hantverksnivå till ungefär samma pris.
#24 Halmstad säger
2015-01-28 21:41 - Anmäl

Slips och näsduk skall behandlas lite "vanvördigt" till vardags, tycker jag. Helt rätt stuk på bilderna ovan. Man snyggknyter och snyggviker inte dessa såvida det inte är ett formelllt sammanhang, dvs. man vill eller skall vara uppklädd.
#25 Magnus säger
2015-01-28 21:46 - Anmäl

Mössa inomhus... Jag var på Mallorca i höstas med mor och syster. Vid ett tillfälle hade jag "en dålig hårdag" i samband med frukosten i hotellets matsal varvid jag bar min blå bomulls/ canvasmössa, en diskret sommardito med en viss patina. Mina anhöriga fann detta alldeles fösrkräckligt och när jämförde med en del gästers shorts samt linnen - no, jag var sämst.
Slipsen är snyggt buren, likaså mössan.
#26 Raderad säger
2015-01-28 22:19 - Anmäl

När jag var liten fick jag lära mig av min farfar att maten hamnar i mössan om man inte tar av den innan måltiden. Han var rolig på det sättet. Han sa också - på tal om Mallorca - de bevingade orden "Vin, kvinnor och sång i all ära, men värmen!!".
#27 Knutte säger
2015-01-28 22:46 - Anmäl

Vilken fantastisk artikel. Älskar verkligen mössan. Den randsydda kashmirkanten som går runt den runda delen av mössen är ju oslagbar.

Delen om skjortan var väl OK. Men mössan. WOW
#28 Osito säger
2015-01-28 23:31 - Anmäl

Riktigt fin skjorta!

Vad går Mazzarellis konfektionsskjortor på? Någon som har erfarenhet ifrån MTM-skjortor ifrån Antichi Telai? Ber om ursäkt för OT.
#29 Raderad säger
2015-01-29 10:53 - Anmäl

Nej men vad i... Vid detaljgranskning av bild nr 3 framkommer en sko, en väska och någon slags ytterplagg i bakgrunden. Jag som trodde att artikeln skulle handla om skjortan?! Är detta någon slags alltiallo-reportage eller?
#30 KS säger
2015-01-29 14:21 - Anmäl

Läckert!!
#31 Johan säger
2015-01-29 20:52 - Anmäl

Bra artikel, sugen på att testa helt klart. Vet någon här om det finns någon i Stockholm som erbjuder Barba MTM?
#32 Patrik säger
2015-01-31 13:47 - Anmäl

Mycket trevlig och inspirerande artikel, jag är ett hopplöst fall när det gäller RTW skjortor då jag är bredaxlad, har långa armar och en smal midja. Så det är precis det här jag behöver.

Den enda RTW som jag kan använda är Eton slim, men då med kompromissen att den är väldigt stor i midjan. Hittar jag en model som sitter bra i midjan så är ärmarna för korta och skjortan stramar över axlarna, och skulle jag få för mig att röra på armarna så skär skjortan in i armhålorna och på framsida av axlarna.

Nu till min fråga, har du (eller ni läsare) erfarenhet av liknande tjänster i Malmö?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Ny kollektion från Skolyx

Läs mer

Hodinkee

Auction Report: Two Rolex Kew A...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen