Manolo logotype

10 x Grainskinn

Idag tittar vi på skor i ett av vinterhalvårets populäraste skomaterial. Vi talar om Grainskinn; en prägling som ger skorna både mer struktur, ledigare känsla och enligt många en mer lättvårdad sko. Grain är som bekant snarare en ytfinish än ett material även om det ofta framställs så.

Den formella känslan i grainskinn varierar såklart till viss del beroende på nyans men även själva präglingen. Det finns grövre strukturer, perfekta för rustika kängor men även diskretare tolkningar i t ex hatch grain. 

Jämförelsen kan göras till mocka och materialet används främst till ledigare modeller för höst- och vinterhalvåret samt brogues och boots. Huruvida präglingen som gör att det kallas grain faktiskt gör skorna tåligare kan diskuteras men det man kan säga är att det tenderar att ge en lite hårdare yta vilket kan göra skinnet lite mer motståndskraftigt mot smuts. 

Något man kan se är hur präglingen kan påverkas beroende på hur hårt lästade skorna är. T ex tåpartiet som ofta dras klart hårdare blir skinnet slätare. 

Vi har valt ut 10 favoriter i olika prisklasser. 

Meermin

En perfekt budgetsko för höst och vinter från Meermin i grain och med gummisula.

 

Loake

Storbritanniens kanske mest prisvärda aktör; Loake i form av modellen Badminton ur 1880-serien.

 

Grenson

Grenson bjuder på ett lite udda val av loafer i grainskinn vilket inte är en skomodell man brukar se i det utförandet.

 

Crockett & Jones

Crockett&Jones klassiska känga Coniston i ljust grainskinn med stormrand och Dainitesula. Perfekt för vår svenska vinter.

 

George Cleverley

Cleverley är en underskattad aktör som till stor del produceras av Crockett&Jones men till mycket hög standard. Här i form av en adelaide i grain.

 

John Lobb

William från John Lobb Paris anses av många vara den första dubbla munkskon på marknaden. Perfekt till lediga byxval som jeans.

 

Thom Browne

Inflytesrika amerikanska designern Thom Browne har haft grainskinn som en viktig del i sina skor sedan starten. Alltid i svart med kraftig sula och grov estetik.

 

Gaziano & Girling

Gaziano & Girling är främst kända för eleganta tolkningar av oxfords men i år har butiken Leffot i New York gjort full broguen Rothschild i hatch grain med stormrand och grov gummisula.

 

Edward Green

Edward Greens grova fullbrogue Ullswater i mörkbrunt grainskinn man valt att kalla Walnut Country Calf.

 

Enzo Bonafé

Grainkänga i burgundy från italienska Bonafé hos Skoaktiebolaget. (Även översta bilden)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor

#1 Språkpolisen säger
2015-01-27 13:52 - Anmäl

Snyggt! Men snart läge att köra sök-ersätt på hela Manolo (och King-bloggen) och byta ut hittepåutrycket "hur vida" till det korrekta "huruvida".
#2 Anders säger
2015-01-27 14:00 - Anmäl

Jag gillar verkligen skor i grainskinn. Här var flera riktigt snygga. Speciellt G+G och John Lobb, även om bägge väl knappt platsar in som typiska grain-skor.
Däremot finns Joseph Cheany med sin ursnygga brogue Hythe och även loafern Howard. Bägge med Dainitesulor.
#3 Janne säger
2015-01-27 16:29 - Anmäl

Upptäckte själv grainskinn för inte så länge sedan och tyckte det såg häftigt ut. Köpte därmed ett par boots från Carmina i grain/kalvskinns-kombo som såg riktigt bra ut och har hittills fungerat väldigt bra här ute i Stockholm.
#4 Daniel säger
2015-01-27 17:57 - Anmäl

Många fina modeller men nu är mina tankar på våren och funderar på string eller tassel?
#5 T säger
2015-01-27 18:09 - Anmäl

Apropå C&Js Conistons förträfflighet för svensk vinter så blev en säljare för C&J i London MYCKET förvånad när jag sa att jag använt mina i snö. Men han delade nog helt enkelt inte vår bild av hur man kan behandla ett par kängor med dainite-sula.
#6 Obeskrivlig säger
2015-01-27 18:39 - Anmäl

#5 Vad var hans invändning? För min del kan jag hålla med om att dainite-sula inte är så lägligt på vintern eftersom den inte ger så bra grepp på isiga trottarer, men ur hållbarhetssynvikel borde det väl inte vara några större problem?
#7 jag säger
2015-01-27 18:42 - Anmäl

#5 Vad menar du med "hur man kan behandla ett par kängor med dainite-sula"? Hur vi använder dem eller behandlar du gummit, vilket låter icke troligt :)
#8 Daniel säger
2015-01-27 19:49 - Anmäl

Då får väl han köra snowdon istället
#9 R säger
2015-01-27 19:51 - Anmäl

Äger inga grain-skor än så länge men har tänkt införskaffa just Coniston på fredag. Något speciellt man bör tänka på när det gäller skötsel och skovårdsprodukter?
#10 sebbe säger
2015-01-27 21:04 - Anmäl

#9

Ja du behöver tänka på att ytan inte är jämn så skokrämen kommer fastna i "grainvecken" vilket kan vara jobbigt att få ut jämnt.
Jag skulle rekommendera neutral skokräm.

Det jag inte gillar med carmina och C&J och de andra lågprisarna är att de inte har läderförstärkningar i häl och tå utan kör med plast eller något annat syntetiskt som inte alls släpper ut någon fukt.
Detta är något jag märker väldigt tydligt då jag tar av mig skorna och hälpartiet är helt fuktigt och mörkt efter en lång dag vilket inte alls händer mina andra "bättre" skor.

Lite tråkigt att det inte var några skor med commandosula vilket jag tycker är mycket läckrare att se i vinterslasket.
#11 T säger
2015-01-27 21:57 - Anmäl

#6 Jadu, det verkade som att han tyckte att det helt enkelt var för hård användning. Regn var OK, men inte snö. Risken för fuktfläckar är ju lite större i snö.

#7 Vet inte om du medvetet missuppfattade mig, men jag avsåg givetvis i vilket väderlag man kan använda ett par Coniston.
#12 Halmstad säger
2015-01-27 22:07 - Anmäl

Största hotet mot skinnskor är tveklöst salt. Det finns skinn som är otroligt känsliga för salt och där saltet omedelbart skapar ärr om man inte tvättar ur lädret ordentligt, upprepade gånger.

Grainskinn verkar normalt inte vara så känsligt för detta.
#13 riesenschnauser säger
2015-01-27 23:46 - Anmäl

#10: Jag vet inte var du drar gränsen för "lågpris" men Edward Green, John Lobb, Gaziano & Girling och andra tillverkare i den prisklassen använder också plast i tåhättan. Hälkappan brukar göras i läder eller läderboard, dvs. läderslipdamm blandat och sammanpressat med lim. Det är mig veterligen mest budgettillverkare typ Meermin som gör hälkappan i plast.

Bästa vintersulan är i mitt tycke Ridgeway, bättre grepp än Commando och dessutom fastnar det inte småsten på samma sätt. Sulan ser även nättare ut från sidan jämfört med Commando.
#14 Johan säger
2015-01-28 10:34 - Anmäl

Har ni tips (annat än att använda neutral skokräm) på eventuella alternativa putstekniker för grainskinn? Inväntar nu mina första skor i denna kvalitet så vill vara rustad med bra skötselråd från början. Spontan känns det som att det inte borde vara några problem med färgad skokräm givet att man är sparsam med kräm vid applicering.
#15 Peter säger
2015-01-28 10:46 - Anmäl

Tycker inte att man behöver hålla sig till neutral skokräm på grain. Släng inte på för mycket bara och se till att jämna till krämen med borste direkt efter applicering så är det inga problem.
#16 Andreas Weinås säger
2015-01-28 10:58 - Anmäl

#14 & 15 - Precis som ni säger är inte pigmenterad kräm några problem så länge man applicerar lite i taget och borstar bort överflödet. Risken är annars att det samlar sig kräm i skinnets struktur.
#17 Peter säger
2015-01-28 11:06 - Anmäl

Jag letar efter en fin putslåda men de jag har hittat är väldigt dyra bortsett från de minsta varianter som är mindre än en skokartong. Känner ni till några prisvärda alternativ?
#18 Korven säger
2015-01-28 11:12 - Anmäl

Det är roligt att ni varierar innehållet men personligen har jag inte mycket till övers för grain. Det tar bort all elegans tycker jag. Dock verkar flera vara av en annan åsikt.
#19 Jonas E säger
2015-01-28 11:16 - Anmäl

#13 Tyvärr måste även J.Fitzpatrick inkluderas till de tillverkare som använder sig av plast i hälkappan.
#20 JohanC säger
2015-01-28 11:50 - Anmäl

#18
Grain är i mitt tycke perfekt till tweed, chinos, råjeans etc. Dvs. lite mer lediga outfits - ungefär samma nivå som mocka.
#21 Korven säger
2015-01-28 12:08 - Anmäl

Visst. Det är ju knappast tänkt att ersätta lackskor (eller för den delen bara svarta Oxfords) men som ledigare material föredrar jag absolut mocka.
#22 jag säger
2015-01-30 18:47 - Anmäl

#11 T: Ja, det låter ju logiskt att jag medvetet missförstår dig? Men jag förstå ju att du undrar.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Reportage – TLB Mallorca Artista

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Patek Philippe...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen