Manolo logotype

Manolo måttsyr Mazzarelli - Del I

Idag drar vi igång med första recensionen under 2015. Intresset för välsytt herrmode sytt efter ens personliga preferenser blir allt större här på Manolo och idag tittar vi på en av de mest spännande skjortaktörerna från södra Italien. Vi lät måttsy en skjorta från neapolitanska Mazzarelli och kommer i två delar redogöra för såväl processen som resultatet.

Fördelarna med att måttsy en skjorta är många. Inte bara det uppenbara faktum att man får en produkt som är anpassad efter just sin egen kropp och eventuella ojämnheter utan även rent estetiska detaljer som kragval och tyg. 

För många sitter RTW-skjortor ofta relativt bra men just möjligheten att kunna ge skjortan en personlig prägel och inte behöver kompromissa med formen på kragen eller nyansen på tyget. 

Genom att välja Made to Measure kan man även hos Mazzarelli välja hur stor del av skjortan som man vill skall sys för hand. Det finns som vi tidigare skrivit vissa delar av en skjorta som med fördel kan sys för hand. Exempel på detta kan vara ärmisättningen vid axeln där man kan precis som på kavajer passa in överärmen i ett mindre ärmhål. Sedan finns det såklart mängder med handsydda detaljer som är rent estetiska så som knapphål etc men kan ge en mindre steril känsla än maskinsydda diton. 

I den italienska klädindustrni är arbetstiden den stora kostnaden vilket såklart gör att mer tidskrävande moment genomförda för hand drar upp priset på skjortan. Därför är det också väldigt svårt att jämföra olika tillverkare mot varandra då den tekniska kvaliteten eller slitstyrkan inte behöver vara högre i en Kiton än en Eton. 

Däremot bör en skjorta sydd helt för hand kosta mer och är man intresserad och värderar den typen av sömnad så får man vara beredd på premiumet i pris. 

Det var lite kort om skjortor och måttsömnad. Nu till processen bakom skjortan från Mazzarelli.

Stockholmsbutiken Gabucci har sen ca ett år tillbaka erbjudit skjortor från Mazzarelli. Vad som lockade med varumärket var att de kunde erbjuda ett prisvärt instegsalternativ till italienska skjortor i en prisklass lägre än t ex Finamore men fortfarande med en tydligt italiensk prägel i såväl kragar som hantverk. Butiken bjöd i höstas in representanter från företaget för att låta kunderna testa måttsömnadstjänsten och vi passade på att beställa en skjorta.

Steg I - Mått

Första steget i processen är att fastställa vilka mått skjortan skall ha. Den här processen varierar rätt kraftigt mellan olika tillverkare men det finns i regel två sätt man arbetar. Antingen med kroppsmått tagna med måttband eller genom provskjortor där man lägger till alternativt drar av centimetrar från de olika måtten. 

Fördelarna med kroppsmått finns absolut då det blir mer exakt efter dig som bärare. Nackdelen är att det ställer väldigt höga krav på att den som tar måtten måste översätta dem exakt på samma sätt som för konfektionsskjortorna. Alla som testat att skicka in sina egna mått vet att hur man mäter en ärm, ett bröst eller liknande kan variera mellan företag och personer. 

Den stora fördelen med provstorlekar är att måttabellen är fast i dessa fall vilket gör att företagets storlek 39 alltid är så och så många cm i t ex bröst vilket gör att det är klart lättare att lägga till eller dra av för att ändra från närmsta befintliga storlek.

Mazzarelli arbetar efter det andra sättet och vad man gör är att prova minst två olika provskjortor. Undertecknad som ligger mellan 39 och 40 i konfektionsstorlek provade bägge storlekarna och sedan noterade Mazzarellis representanter vilka av måtten från skjortorna som var bäst. T ex valde vi kragen och midjan från storlek 39 och bröstet, axelvidden och ärmlängden från storlek 40. 

 

En av företagets provskjortor.

Steg II - Tyg

Nästa steg är att välja tyg. Här vill jag börja med att säga att ni läsare inte kommer kunna förvänta er någon färgexplosion. Min skjortgarderob består i runda slängar av 95% vita eller ljusblå tyger i olika toner och micromönster. Det är helt enkelt vad jag känner mig mest bekväm i och istället för att köpa skjortor i färger jag inte trivs i tenderar jag att fokusera på olika kragar, manschetter och inte minst tygkvaliteter för att skapa variation i garderoben. 

I min mening är en tunn Royal Oxford bland det mest användbara skjorttyget man kan hitta. Den är tunnare än de klassiska rustika oxfordvävar som tenderar att bli för lediga till kostym men har mer struktur och liv än t ex tunna poplintyger. 

Föga förvånande hittade jag just ett sådant tyg från Thomas Mason i en svagt ljusblå ton, perfekt för framför allt sommarhalvåret och lika bra till linnekavaj som tredelad kostym.

Royal Oxford från Thomas Mason.

 

Steg III - Krage och detaljer

Sista steget i processen var att välja detaljer som skjortkrage, kragslå och manschett. Här finns det som hos de flesta tillverkarna ett stort utbud av alternativ men i min mening är det inga som gör bättre skjortkragar än italienarna. Mjukt rullade kragsnibbar med ansenlig längd som gör att de faller över en slipsknut och under kavajens slag utan problem oavsett om det rör sig om Buttondown eller Cutaway. 

Även höjden på kragen kan korrigeras och det är något som jag verkligen rekommenderar att man någon gång testar att höja. Framför allt på skjortkragar som skall bäras med slips då det bidrar till en väldigt vacker "rull" på kragen.

När det kommer till skjortans manschett så brukar jag göra det relativt enkelt. Alla skjortor som inte är rena kostymskjortor väljer jag med enkel manschett vilket är det mest mångsidiga alternativet i min mening. Gillar man ett runt avslut eller mer rakt är högst personligt.

När det kommer till valet av knappar finns det mängder med alternativ i pärlemor och vårt råd är att gå på en mellantjock knapp. De smalaste ger lätt en billig känsla och de allra bredaste kan försvåra knäppningen.

Ett brett utbud av skjortkragar att välja mellan.

Två av skjortkragarna jag valde mellan var av cutawaymodell med mjukt rullade kragar.

Enkel manschett med runt avslut.

Dubbel manschett för manschettknappar och businesskjortor.

Flera alternativ av skjortknappar.

 

I nästa vecka publicerar vi del II och det slutgiltiga resultatet samt våra tankar om såväl produkten som processen. 

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 Emil säger
2015-01-21 13:07 - Anmäl

Ser lovande ut! Går det att få olika hårdhet på kragarna?
#2 Jonas E säger
2015-01-21 14:18 - Anmäl

Jag uppskattar verkligen era artiklar som bygger på en MTM eller bespoke. Det ger en god hjälp när man själv står inför samma val och avvägningar vad gäller detaljer och tyger. Exempelvis tycker jag följande sätt att resonera över ett val är upplysande (kanske med en jämförelse med ett annat tyg du funderade på?):

"I min mening är en tunn Royal Oxford bland det mest användbara skjorttyget man kan hitta. Den är tunnare än de klassiska rustika oxfordvävar som tenderar att bli för lediga till kostym men har mer struktur och liv än t ex tunna poplintyger. "

Min förhoppning är att ni 2015 lägger ännu mer fokus på den här typen av projekt. Det är här jag tycker att Manolo excellerar.
#3 Krister Miyagi säger
2015-01-21 14:58 - Anmäl

Instämmer med föregående talare. Väl rutet!
#4 Andreas Weinås säger
2015-01-21 15:08 - Anmäl

#1 - Jag får återkomma om det. Mazzarellis kragar är normalt sett ganska mjuka av italiensk karaktär med sydda mellanlägg snarare än fixerade i både krage och manschett.
#5 Andreas Weinås säger
2015-01-21 15:13 - Anmäl

#2 & 3 - Stort tack för de vänliga orden och det är absolut vår ambition att lägga större fokus på den typen av artiklar. Vi valde att börja på allvar redan i höstas med Olof två recensioner av skräddarsytt från Thom Sweeney och Zaremba men vi kommer ha flera liknande artiklar under 2015 för såväl skjortor som kavajer/kostymer.

Jag uppskattar även den tydliga feedbacken på vad man som läsare uppskattar eller vill läsa mer om. Sen är det viktigt att nämna att det i grund och botten är våra personliga åsikter och på inget sätt någon sanning.
#6 Toadvine säger
2015-01-21 16:20 - Anmäl

Även jag köpte en skjorta från Mazzarelli när herrn var på besök. Extremt trevlig herre. Tyckte också skjortan blev mycket bra. Gabbucci visade även att de är en butik med förstklassig service.
#7 It säger
2015-01-21 19:02 - Anmäl

När ni ändå är inne på det, har väntat flera år på guiden likt den om engelska skjortor del I, Ii, III
#8 M säger
2015-01-21 20:12 - Anmäl

Var kan man köpa måttsydda skjortor i ordets rätta bemärkelse, dvs. att man tar måtten och syr upp skjortan efter dessa istället för att prova någon befintlig storlek och justera efter denna?

Jag har provat både NKs made-to-measure (Stenströms) och Etons på Sturegatan och ingen av dessa var ens i närheten av att hålla någon internationell klass om man säger så.
#9 T säger
2015-01-21 20:45 - Anmäl

#8 Gå till AW Bauer så ska du se att du blir nöjd!
#10 Andreas Weinås säger
2015-01-21 23:48 - Anmäl

#8 - Det är viktigt att skilja på måttsytt och skräddarsytt.

Måttsytt bygger på att man använder en produktmönster från tillverkaren som sedan korrigeras en aning beroende på bäraren.

Det är i allra högsta grad så att det fortfarande rör sig om måttsömnad om man utgår från en befintlig storlek och sedan anpassar de olika delarna efter dig som bärare. Det du pratar om i "internationell klass" har väldigt lite med måtten att göra utan snarare hur man tillverkar skjortorna. Det blir än tydligare på kostym där du kan mata in exakt samma mått i en måttsydd kavaj från Cavaliere och en från Caruso och känslan kommer vara enorm pga hur produkten är sydd även om måtten är samma.

Vill man dra det ännu längre kan man jämföra med onlineskräddare dit man skickar sina mått. Kommer sällan i närheten av konfektionsskjortor från bra tillverkare då produkten helt enkelt inte är lika bra.

När det kommer till skräddarsytt skiljer det sig i den mening att man inte utgår från ett befintligt mönster utan ritar upp ett unikt för dig som bärare. Sen är det fortfarande i min mening de avprovningar som man i regel har på skräddarsytt som verkligen gör den största skillnaden mot Måttsytt.

Några tillverkare som sysslar med måttsydda skjortor av hög kvalitet är exempelvis Mazzarelli, Finamore, Barba Napoli och Saman Amel i Stockholm. Räkna dock med att dessa brukar kosta från 1800-2000kr och sen beroende på tyg.

Skräddarsydda skjortor kostar av tidsmässiga skäl mer och på svensk mark finns som #9 nämnde AW Bauer som producerar sina skjortor i Italien efter ditt mönster. Men mer om deras skjortor senare i vår här på Manolo....
#11 M säger
2015-01-22 10:28 - Anmäl

Artikeln säger: "...det finns i regel två sätt man arbetar. Antingen med kroppsmått tagna med måttband eller genom provskjortor där man lägger till alternativt drar av centimetrar från de olika måtten."

Jag undrar vilka butiker som erbjuder den första varianten. Eller menar du att det tillvägagångssättet är att betrakta som att skräddarsy snarare än att måttsy?

Resultatet lär väl beror på antalet mått som tas antar jag.
#12 Andreas Weinås säger
2015-01-22 10:53 - Anmäl

#11 - Jag förstår att det kan verka förvirrande då min formulering inte är optimal.

Att ta kroppsmått med måttband gör tyvärr inte produkten skräddarsydd. Det är bara två olika sätt att tillgodogöra sig måtten. Det är vad man gör med dessa mått som definierar om det är skräddarsytt eller måttsytt då det senare begränsas av att man alltid utgår från tillverkarens grundmönster.
Jag har testat produkter måttade med bägge teknikerna och som sagt finns det för och nackdelar med bägge.

Det är mindre risk för stora missar när man lägger till/drar av centimetrar från provstorlekens mått men är personen som tar måtten väl insatt i hur produktmåtten skall tas så kan det bli väldigt bra med måttband. Svårigheten med måttband är att du får exakta måttet på kroppen och då behöver du som måttar veta hur mycket som är lämpligt att lägga på.

Använder man sig av provskjorta ser man hur måtten ter sig i det färdiga resultatet och då är det för många lättare att föreställa sig 1-2 cm extra.

AW Bauer som erbjuder skräddarsydda skjorta tar uteslutande kroppsmått och även Saman Amel arbetar på det sättet med såväl sina kostymer som skjortor.
#13 Andreas Weinås säger
2015-01-22 10:58 - Anmäl

...Antalet mått man tar är egentligen inte nyckeln till framgång. Som jag skrev tidigare i tråden är att Skräddarsytt har en stor fördel i form av att ingenting är färdigsytt vid första avprovningen. Det gör att man kan ändra ALLT och beroende på hur det faller på bärare kan man kompensera för diverse kroppsliga egenheter.

Måttsytt kan också göra detta men där krävs fler mått för man måste mer eller mindre få till allt på första försöket. Även om man har möjlighet till mindre skräddarändringar när produkten kommer så är den färdigsydd så de viktigaste delarna som bröst och axelpartiet är svåra att "rädda" om det blir fel. Vanligtvis är det bara ärm- och benlängd på t ex kostym samt något litet nyp i ryggen man gör i efterhand på MTM.
#14 Halmstad säger
2015-01-22 14:03 - Anmäl

Det viktigaste om man är missnöjd med resultatet är väl ändå att byta leverantör och inte metod? Strängt taget hjälper ju inte all yrkeserfarenhet i världen heller eftersom skräddaren/måttagaren måste ju tolka kundens önskningar rätt också, och kunden måste förstå hur skräddaren/måttagaren tänker. Man väljer ambitionsnivå, vilket ger en prisnivå, och sedan letar man fram den bäste personen för jobbet.
Strängt personligen kan jag tycka att ett single piece-koncept där man utgår från en rtw-fixerad storlek och sedan får den på gängse sätt uppsydd i den standardiserade och förutsägbara RTW-processen i det tyg man vill ha, är det mest effektiva i (research) tid och pengar, jämfört att med skjuta blint mot alla de MTM-servicear - av ytterst varierande kvalitet - som finns.
#15 Andreas Weinås säger
2015-01-22 14:35 - Anmäl

#14 - Jag tycker du har många bra poänger i den kommentaren. Precis som du säger handlar mått- och skräddarsytt lika mycket om kommunikationen och förtroendet mellan kund och skräddare som den faktiska kvaliteten. I vissa fall är kunden oerhört medveten om vad han vill ha och då behöver skräddaren kunna översätta detta. Sen finns det många fall där det är precis tvärtom och kunden lägger allt i skräddarens händer.

Av egen erfarenhet kan jag bara säga att bäst resultat uppnås oftast om man låter skräddaren arbeta efter sin naturliga stil. Har man gjort sin research och valt en skräddare vars snitt och estetik tilltalar dig som kund är det bäst att inte vara inne och pilla för mycket själv.
När man väl hittat en skräddare/MTM-leverantör man är nöjd med blir ofta resultatet bara bättre efter ju fler plagg man gör.

Single Piece eller MTO som det även kallas är precis som du säger en väldigt smidig lösning om det bara rör sig om t ex längden på ärm, kavaj eller ben och man istället vill åt möjligheten med eget val av tyg.

Eftersom det innebär betydligt mindre extra jobb blir det ofta en ganska liten merkostnad.
#16 R säger
2015-01-22 16:46 - Anmäl

En synnerligen viktig skillnad på måttsytt och skräddarsytt är ju avprovningarna. Utan dessa är det inte skräddarsytt utan måttsytt på grund av att kroppens naturliga asymmetri spelar in som ytterligare en faktor utöver mått.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.