Manolo logotype

Garderobens hörnstenar - Jeansen

Idag fortsätter Garderobens Hörnstenar med en lite ledigare men ack så naturlig del i den manliga garderoben. Oavsett om man bär dem i trädgården eller till fest så är jeansen en naturlig del av dagens samhälle och vi hävdar att i rätt utförande går de utmärkt även till kavaj.

Inom det som vanligtvis benämns som klassiskt herrmode finns det många motståndare till jeansen. Det är samma individer som skanderade emot bruna skor i stan och att bära sneakers till något annat än tennis. Enligt oss ser världen annorlunda ut idag. Det finns på inget sätt någon anledning att utesluta svarta skor och formella plagg ur vår garderob men det är samtidigt lika naturligt att integrera ledigare plagg som jeans och sneakers för vissa stunder i vardagen. 

Vi säger inte att man behöver kombinera sin svarta kostymkavaj i tunn ull med ett par stentvättade jeans men t ex ett par mörka selvedgejeans i rådenim tillsammans med en grövre tweed eller flanellkavaj ger ett både ledigt och välklätt intryck. 

Vår ambition på Manolo är inte att skriva uteslutande om skräddat så som kavaj, skjorta eller slips. Vi vill snarare fokusera på att kvalitet går att prioritera oavsett om man väljer denim eller flanellbyxor. Ett par välsydda jeans i rådenim får inte helt olikt ett par kvalitetsskor sin patina efter bärarens användning och bara snyggare med åren. 

Modellmässigt finns det nästan lika många passformer som tillverkare och vill man kombinera jeansen med en kavaj rekommenderar vi att man satsar på en modell med något högre midja och skippar de allra smalaste snittet. 

Vi inser att vi är långt ifrån några denimdemoner här på Manolo och lämnar därför det tekniska åt de mer insatta. En sak är iallafall säker...Ingen garderob är komplett utan åtminstone ett par jeans. 

Vi har valt ut ett par olika modeller som vi gillar lite extra mycket. 

 

Nudie

Svenska Nudie erbjuder bl a Selvedge och lägger stort fokus på hållbar utveckling och goda arbetsförhållanden i sin produktion. Här i form av modellen Hank Rey.

 

The Armoury

Herrarna på butikskedjan The Armoury från Hong Kong har tagit fram en egen Jeansmodell med mer klassisk passform i japansk denim. (även översta bilden)

 

Jacob Cohen

En av de stora jeanstillverkarna på senare år är lyxmärket Jacob Cohen. Här i en limiterad svindyr version hos Oger.nl.

 

APC

Franska APC är en av de tillverkarna som verkligen kombinerar design, kvalitet och pris på ett föredömligt sätt. Här i modellen New Standard med mellanhög midja och rak passform.

 

Levi´s Vintage

Klassikern i Jeanssammanhang är ju såklart Levi´s och här i form av premiumlinjen Levi´s Vintage i modell 505 från 1967.

 

Vi tycker det finns gott om exempel på män som bär jeans till kavaj på ett utomordentligt sätt vilket gör att vi valt att lyfta fram lite inspiration.

 

Simon Crompton från Permanent Style i ett par bespokejeans från Levi´s kombinerat med tweedkavaj. Foto: Luke Carby.

Antonio Ciongoli; designer för Eidos Napoli i jeans och kavaj.

Klassisk rådenim med kavaj i Donegaltweed och färgglad scarf i Drake´s höstkollektion.

Klassisk bild från The Sartorialist. Slitna jeans kombinerat med "Klubba" och Albert Slippers.

Jeans med sydda slag på Valentino Ricci från Sciamat. En lite udda detalj men ack så intressant.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Byxor

#1 Halmstad säger
2015-01-20 14:35 - Anmäl

Ett par snygga, otvättade, mörka jeans är kanske den mest användbara byxan till uddakavajen i informella, professionella sammanhang. Bästa sättet att möta en VD om man inte vet om denne möter upp i overall eller kostym.
#2 Jakob säger
2015-01-20 14:50 - Anmäl

Tråkigt att ni känner er tvingade att använda så mycket utrymme i artikel att be om ursäkt för att ni skriver om jeans.
I min branch är kavaj med jeans något av en "kostym". Inte ens koncernchefen med ansvar för 3000 pers går i kostym.
#3 Andreas Weinås säger
2015-01-20 15:08 - Anmäl

#2 - Jag förstår att det kan framstå på det sättet men det är inte vår ambition. Jag bär själv jeans flera gånger i veckan men då vår bevakning normalt sett fokuserar på skräddat tycker jag det är viktigt att diskutera sammanhanget man bär jeans. Som jag skrev så är vi inga bakåtsträvare utan vill absolut att jeans skall vara en naturlig del i varje mans garderob. Samtidigt behöver det inte vara på bekostnad av att man bär kostym med jämna mellanrum. Det är just det där antingen eller tänket som kan vara lite trist där man antingen måste välja mellan att vara "Kostymkillen" eller "Jeanskillen". Självklart skall man kunna vara bägge och beroende på situation passar det ena bättre än det andra.
#4 Toadvine säger
2015-01-20 15:18 - Anmäl

Jag skulle otroligt gärna hitta ett par superminimalistiska jeans (enbart mörkblå tråd), med hög midja, smalt avslut och i högkvalitativ denim. Som det dessutom går att sy slag på. Tar gärna emot tips.
#5 Peter säger
2015-01-20 15:19 - Anmäl

Jag jobbar i akademin och skulle tyvärr känna mig obekväm och uttittad om jag hade kostym till jobbet en vanlig vardag. Jag säger tyvärr för jag trivs väldigt bra i kostym såklart och hade gärna haft på mig det varje dag. Nu blir det mest vid viktiga möten, resor och middagar som kostymen kommer på. För mig är kavaj, skjorta och jeans eller ibland chinos den självklara arbetsuniformen tillsammans med ett par bruna oxfords som den skonörd man är...
#6 Raderad säger
2015-01-20 15:27 - Anmäl

#4: En möjlighet är att måttsy dem efter dina exakta specifikationer, kolla in Luxire.
#7 CityHall säger
2015-01-20 16:15 - Anmäl

Bra artikel.
Personligen tycker jag Nudie är ett prisvärt alternativ som erbjuder bra passformer. Ett tips är att sprätta bort brodyrsömmarna på bakfickorna för en mer diskret framtoning.
#8 Hedåsgatan säger
2015-01-20 16:27 - Anmäl

Hej Andreas

Kul o intressant läsning med snygga inspirationsbilder. På vårt företag med kontor med ca 200 anställda är kavaj o jeans också "kostym". Tycker bilderna ovan med jeans är mycket fina o ser bättre o med mer attityd ut... sen har vi ju även kvinnoaspekten där jeans gärna lite slitna med en vit skjorta o slips o kavaj är bra mycket hetare enligt kvinnor än kostym som ofta ser väldigt stiff ut
#9 Toadvine säger
2015-01-20 16:46 - Anmäl

#8, det beror nog helt på vilka kvinnor man är ute efter ;)
#10 Emil säger
2015-01-20 17:09 - Anmäl

Pt05 är att rekommendera!
#11 Bergsvägen säger
2015-01-20 17:23 - Anmäl

Oscar Jacobsson har också snygga stilrena selvedgejeans utan sömmar på bakfickan! Mycket snygga till en carusokavaj, Barbaskjorta och par chukka!
#12 Daniel säger
2015-01-20 18:08 - Anmäl

Jag tycker det är roligare att bära andra byxor än jeans men det blir ofta ändå. 3 barn på 6,5 och tre år ska ibland lämnas och eller hämtas på skola och dagis. Boende i Göteborg så vet ni med barn hur de kan se ut. Det känns bättre att sätta sig på huk och bli lite smutsig med mörk denim. Min hemstad verkar hävda sig väl ur jeanssynpunkt med Nudie, Gooseberry Lay, Dr Denim etc.

Tack för trevlig läsning.
#13 Vol säger
2015-01-20 19:12 - Anmäl

Tycker absolut jeans funkar. Alla exempel här ser bra ut med undantag för killen med slitna jeans och Albert slippers. Ser ut som en outfit ihopplockad på gate one 05. Låt gå för att kusinerna från landet som är med i dokusåpor klär sig på ett sådant sätt men det ser direkt löjligt ut på en medelålders man.
#14 Charlton Chester säger
2015-01-20 19:48 - Anmäl

Kommer nog aldrig riktigt att förstå jeans/kavaj. Något blir så fel. Tycker också jeans är snyggt och ytterst användbart, men varför måste kavajen på? Detta oavsett om alla världens kollegor har detta på just ditt jobb.
Jeans med skjorta och någon form av Knit wear blir avslappnat och snyggt. Fungerar på oerhört många arbetsplatser dessutom.

Vill inte vara ohövlig, men så fort kavajen skall med i sammanhanget vandrar tankarna till andra miljöer och situationer såsom sportjournalister på småtidningar, män som vill klä sig men inte vet hur, män som eventuellt vet hur de skall klä sig men inte bryr sig, preps mellan -81 till -93 etc etc.

Keep them seperated!!
#15 AB säger
2015-01-20 19:50 - Anmäl

Skillnaden mellan jeans och till exempel sneakers är att sneakers kan vara bekväma. Jeans däremot är det mest obekväma man kan ha på benen och det brukar även de som använder jeans själva hålla med om.
#16 Errol säger
2015-01-20 19:57 - Anmäl

Drake's-bilden är en av mina absoluta favoriter på Manolo senaste tiden. Någon som vet vad det är för jeans han bär?

Jag röstar för mer jeans på Manolo framöver. Finns massor med utrymme för personliga tolkningar. Mycket roligare än grå flanellbyxor enligt min ringa mening.
#17 Brutus Crombie säger
2015-01-20 20:02 - Anmäl

Jag är i samma läger som Charlton Chester. Jag förstår inte riktigt heller varför påpekandet att jeans och kavaj är en jättevanlig "uniform" och bärs av chef med stooort ansvar lyfts fram som något positivt. Skor från Vagabond och svart nylonjacka i friluftsmodell är också oerhört vanligt på svenska arbetsplatser, det innebär inte att det är en eftersträvansvärd klädstil.
#18 Johan säger
2015-01-20 20:50 - Anmäl

Jag lät sy upp ett par jeans i rådenim på Nerdy By Nerds i Malmö. Perfekt passform och helt klart ett av dom bästa köpen jag gjort på senare år. Har haft väldigt svårt tidigare med bra passform. Ett tips.
#19 Raderad säger
2015-01-20 20:59 - Anmäl

Själv gillar jag verkligen PT05. De känns gedigna och har hållt väldigt bra för min del. Lite högre midja än de flesta andra tillverkare också, vilket jag föredrar.
#20 Marcel säger
2015-01-20 21:16 - Anmäl

Nudies egna butiker erbjuda dessutom gratis lagning av sina jeans. För oss med lite grova lår är den tjänsten oumbärlig och förlänger givetvis livslängden ordentligt.

Ett annat tips är Indigofera som dock drar iväg lite och lägger sig närmare 2000kr och över ibland. Dock jävligt snygga och grym passform.
#21 Mr G säger
2015-01-20 21:22 - Anmäl

Kolla in märket Care Label där Lapo Elkann är med som delägare. Supersnygga!
Dessutom har italienska Berwich en chinomodel, superslim, i tunn stretchdenim, lätt sliten. Mycket snygg!
#22 axa säger
2015-01-20 22:43 - Anmäl

# 15, håller inte helt med. Har jeansnördat en massa år och sällan är det jeans som sitter obekvämt, även om det är selvage i 14 oz. Det gillar snarare att hitta modeller som sitter rätt.

Trevligt att Manolo skriver om något jag gillar. :-)
Ett tips är att hitta bra jeans lite billigare på rean och sedan lämna till en skräddare som kan jeans. Har fyndat en hel del genom åren som skräddaren modifierat att passa mina önskemål.
Finns inget skönare en ett par inslitna selvage.

Intresset började bland annat med Nudie men numera föredras amerikanskt eller japanskt, tex LVC eller Edwin.

Apropå kavaj/jeans ser jag inget fel i det, dock bör materialval och passform vara väl utvalt för att det ska fungera. Med mitt jobb kan jag (tyvärr?) sällan ha kavaj men desto oftare jeans.
#23 Erik säger
2015-01-21 06:11 - Anmäl

Nästa gång ni är i Malmö får jag rekommendera nerdy by nerds. Skräddarsydda Jeans som görs på plats i gryn kvalité. Borde varit med i artikeln
#24 Antii Stilonen säger
2015-01-21 08:35 - Anmäl

Att bära farmarkalsonger av märket Jacob Cohen är väl ändå att räkna som ett stilmässigt lågvattenmärke?
#25 ´Jimmy säger
2015-01-21 09:28 - Anmäl

Ett tips för alla er som precis som jag sliter ut era byxor i grenen alldeles för jävla fort (ja jag har testat alla möjliga modeller, dyra som billiga, olika passformar, storlekar etc. de verkar kvitta för min del) är H&Ms jeans. Dom har ett par rådenim med normalhög midja, dvs du visar inte kalsongerna, och smal men ej slimmad passform.

Betalade 300kr har jag för mig och dom är i lika fin form ett år senare som mina Levis jeans för 1300kr.
#26 Jimmy säger
2015-01-21 09:29 - Anmäl

Edit:
Värt att tillägga är att ett par jeans vars gren endast är sliten enkelt lämnas in hos skräddaren för förstärkning. Brukar kosta 100-150kr och jeansen håller iaf lika länge till.

Går givetvis att fixas själv av den som e händig.
#27 Jonas E säger
2015-01-21 10:40 - Anmäl

#23 Det framgår inte på deras hemsida att de sysslar med att skräddarsy jeans (bespoke). Däremot sys jeansen på beställning (MTO).
#28 Bill säger
2015-01-21 13:45 - Anmäl

Jag förstår inte vad selvage är bra till? En stadkant som omöjliggör att tyget repar sig. Denna typ av repning har väl aldrig någonsin hänt på ett par jeans utan stadkant? Min tolkning av selvage är att det är något som gör jeansen dyrare utan att göra dem bättre, något helt onödigt alltså. Eller har jag missat något?
#29 Simon säger
2015-01-21 14:08 - Anmäl

Är inte en förespråkare av jeans och kavaj. Två plagg som är avsedda för helt olika sammanhang och är väldigt svåra att kombinera.

På alla bilder förutom bild 1 och 2 så hade en annan typ av byxa passat bättre.
#30 Raderad säger
2015-01-21 14:14 - Anmäl

#28: Det är en gimmick som folk betalar mer för. Ungefär som logotyper, med andra ord :)
#31 Andreas Weinås säger
2015-01-21 15:17 - Anmäl

#29 - Det är ju din åsikt du har all rätt till men att påstå att alla kavajer hör hemma i ett sammanhang och alla jeans i ett annat skriver jag nog inte under på.

En kavaj i grov tweed eller tvättad bomull är för mig inte en sekund mer uppklädd än ett par mörka råjeans t ex.

Sen håller jag med om att det är viktigt att inte skapa en för stor kontrast mellan kavajen och byxans struktur.
#32 A säger
2015-01-21 15:49 - Anmäl

Väldigt nyfiken Nerdy by Nerds MTM-jeans, vore kul om Manolo kunde göra ett reportage! Ni har ju varit duktiga på att uppmuntra andra svenska entreprenörer som Saman Amel
#33 Johan säger
2015-01-21 16:46 - Anmäl

För mig är denim en av symbolerna för den svenske mannen som är helt ointresserad av stil.
Även om det kan se helt ok ut som en del av bilderna ovan visar så tycker jag att det alltid finns en mer intressant byxa än ett par jeans.
Så för min del går jeansen bort helt.
#34 Andreas Weinås säger
2015-01-21 16:51 - Anmäl

#32 - Det kan absolut vara intressant. Att vi uppmärksammat t ex Saman Amel mer än Nerdy by Nerds beror främst på att slipsar legat närmare vårt fokus än jeans samt att Saman är baserad i Stockholm vilket underlättat besök.

Vi kan absolut titta på om det kan vara intressant med en djupdykning i Nerdy by Nerds men jag hittar ingenstans på hemsidan om måttsydda jeans? Endast MTO där man väljer bland en rad olika denimtyger men behöver hålla sig till de befintliga storlekarna i någon av modellerna.

Jag kan mycket väl ha fel och finns det någon form av MTM-tjänst vore det tveklöst intressant.
#35 A säger
2015-01-21 17:08 - Anmäl

#34 - Visst är det intressant! Om jag förstått rätt erbjuder de MTM på plats i deras fabriksbutik, medans endast MTO (av naturliga skäl) på webben. Du får kontakta dem för mer info.
#36 Erik säger
2015-01-21 19:03 - Anmäl

Det stämmer MTM är i deras fabriksbutik. Passa även på att besöka Engelska herr i Malmö som också har en egen MTM linje(kostymer). Engelska herr är en av Malmös äldsta butiker med anor från 1906. Butiken har ny unga ägare och är väldigt manoloish.
#37 Bill säger
2015-01-21 20:31 - Anmäl

#30 - Tack för svar.

Det gör mig lite förvånad att både läsare och skribenter här på manolo är för just denna gimmick men emot alla andra hos övriga plagg.
#38 Raderad säger
2015-01-21 20:50 - Anmäl

Äsch, det finns väl ett flertal gimmicks som kittlar folks sinnen på olika vis utan att ha någon egentlig funktion. Handpikerade slag, ritsnedlagda avlappssömmar osv. "Limiterade" upplagor av diverse attiraljer, som i själva verket är att man bytt färg på fodret och lagt på en tusenlapp på priset. Folk gillar att tro att de är speciella för att de gjort ett mer "medvetet" val, det är ett sätt att höja sig ovan pöbeln. Sen kan man ju ha en mogen distans till det hela och tycka att jo, en barchetta-ficka är fin, men det gör inget om man inte vet vad den heter... Jag tror att hela spännvidden finns representerad bland Manolos läsare, men vilka som höjer rösten i kommentarsfältet kan variera kraftigt. Ibland räcker det med att den första kommentatorn slår an en ton, så handlar nästföljande 30 kommentarer om samma sak ur samma perspektiv. Ibland inte.
#39 axa säger
2015-01-21 20:50 - Anmäl

#37
Eller betalar för handsydda knapphål, puffaxlar på kavajen, klosterstickade halsdukar, etc.
Klädnörderiet kan uttryckas på en massa olika sätt. ;)
#40 Andreas Weinås säger
2015-01-22 00:03 - Anmäl

#37 -

Vad är det för gimmicks du menar att vi är emot?

Selvedge är väl som jag förstått det stödkanten på denimväven som det blivit en tradition att spara. Även om den inte fyller någon djupare funktion så skulle jag säga att den precis som ritsnedläggningar på skor eller handsydda, rent estetiska detaljer på kavajer kan vittna om att produkten håller en någorlunda hög kvalitet.

Så är självklart inte fallet jämt men ofta kombineras dessa detaljer även med högre kvalitet i material och konstruktion.

Jag skulle definitivt inte likna Selvedgekant med t ex kontrastkragar på skjortor men kanske möjligen uppknäppbara knapphål på kavajärmen. Det är ingen garanti för kvalitet men väl representerat bland kvalitetsprodukter.
#41 Tomas säger
2015-01-22 02:12 - Anmäl

Kan också sälla mig till de som rekommenderar Nerdy By Nerds. Riktigt bra!
#42 Bill säger
2015-01-22 12:24 - Anmäl

40 - Jag tänkte på: "Att vi på Manolo inspireras och känner stor passion för premiumtillverkare textil- och skoindustrin råder det nog ingen tvekan om. Däremot så finns det nästan alltid en tanke om att ett ökat pris på något sätt ändå skall leda till en bättre produkt även om premiumet kan verka hutlöst."

Tack för alla förklaringar. Nu förstår jag bättre varför folk vill ha selvage.
#43 Lee säger
2015-01-22 22:35 - Anmäl

Stadkant, inte stadkant.
#44 Lee säger
2015-01-22 22:36 - Anmäl

Stadkant, inte stödkant.
#45 Lee säger
2015-01-22 22:39 - Anmäl

rawrdenim.com för den som vill fördjupa sig.
#46 Peter säger
2015-01-26 13:27 - Anmäl

#26 Lämnade precis in ett par jeans till en lokal sömmerska för lagning i grenen och frågade henne om förstärkning av nyköpta jeans men hon sa att det inte var någon idé. De går sönder ändå. Hur gör man en förstärkning av grenen egentligen? Jag sliter galet mycket jeans just där
#47 Raderad säger
2015-01-26 14:14 - Anmäl

#46: Lagning av jeans i grenen gör man när de börjar slitas hål i. Man brukar fästa en lapp på insidan och sy massor av gånger fram och tillbaka parallellt med väften, med tråd som matchar väftens färg.
#48 Peter säger
2015-01-28 09:27 - Anmäl

#47: Jo, lagningen har jag koll på men jag har sett lite här och var att man pratar om förstärkning av grenen redan när jeansen är nya och funderar över hur det går till?
#49 Nick säger
2015-01-31 15:12 - Anmäl

Tycker personligen att såna här helt oslitna mörka jeans ser riktigt tråkiga ut. Det värsta som finns är ett ny rådenim.

Därför köper jag personligen inte såna byxor längre, det tar månader att slita in dom, och under tiden ser man inte bra ut.
#50 Peter säger
2015-02-16 07:21 - Anmäl

Man blir nästan tvingad att acceptera jeans i dag. Jag har själv på mig jeans i bland. Men att ha kavaj till jeans funkar inte någonstans! Känns mycket inköpare på ICA eller IT-konsult
#51 Jens säger
2015-02-16 21:22 - Anmäl

Har det blivit inne med att vika jeansen likt chinos vid foten?

Tycker detta påminner om övervikt, skerp och häng brallor som inte passar bäraren. Chinos är av tyg, det är mer acceptabelt.
#52 Fredrik säger
2016-01-18 10:27 - Anmäl

Ett tips är att köpa Nudie och sprätta bort markeringen på bakfickorna. Samtliga deras jeans håller väldigt hög fiberkvalitet och tillverkningen i fabriken i Italien håller perfekt detaljnivå.

Problemet är främst att fickorna generellt är placerade lite lägre än hos exempelvis Pantaloni Torino eller Jacob Cohen. Dessutom är hällorna för skärpet lite bredare. Nudies varumärke är tyvärr lite bohemiskt. Men det försvinner i helheten när du bär dem med en välskräddad skjorta/kavaj och bra skor. Så om du sätter vikt vid materialval och högkvalitativt hantverk är Nudie ett väldigt bra jeansköp!
#53 riesenschnauser säger
2016-01-18 12:47 - Anmäl

Kan också rekommendera Nudie. Har ett par som jag har använt minst en gång i veckan i 3-4 år. Har just hämtat dem från skräddaren efter lagningar i grenen, fjärde gången tror jag...
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.