Manolo logotype

Garderobens hörnstenar - Tweedkavajen

Idag tänkte vi ta upp artikelserien Garderobens hörnstenar igen. En serie med fokus på klassiska plagg i den manliga garderoben baserat på säsongen vi är inne i för tillfället. Tweedkavajen har de senaste åren gått från en gubbig stämpel till ett plagg även för de yngre bärare. Mycket beroende på att kavajsilhuetten avdramatiserats med kortare längder och mjukare konstruktioner.

Missförstå oss inte för vi gillar fortfarande klassiska kavajlängder som på allvar börjar komma tillbaka i modebilden. Det vi syftar till är att den korta och okonstruerade silhuett som har dominerat totalt de senaste 5 åren är ganska tacksam för en ovan kavajbärare. Känslan blir ledigare och mer likt en kofta vilket drar tankarna bort från formalitet och gör den lättare att kombinera med andra lediga plagg.

Tweed är en grov ullväv producerad i kardgarn och finns i mängder med klassiska mönster och vikter. Tyget har sitt ursprung i Skottland och hette från början Tweel (skotska för Twill). Någon gång runt 1830 sägs det att ett väveri från Hawick i Skottland hade skickat tyg till en skräddare i London som inte lyckats läsa texten och trodde det stod "Tweed" (efter floden Tweed som rinner genom det skotska textildistriktet). Namnet tog fäste och har sen dess varit allmänt accepterat på den här formen av klassisk ullväv. 

Det finns framför allt två kategorier av tweed som är extra kända. Det är Harris Tweed som består av handvävd närproducerad ull från öarna i de yttre hebriderna. Den andra kategorin är Donegal Tweed som kommer från Donegal County i Irland. Dess väv känns ofta igen på en lite oregelbunden struktur och färginslag. 

Vad som framför allt gjort tweed så populärt i historien är tygets slitstyrka och tålighet vilket gjorde det perfekt för jakt och friluftsliv. Tweedväven är värmande men även näst intill vattentät vilket fyllde en stor funktion innan dagens tekniska tyger fanns tillgängliga. 

Pga sin historik har tweedkavajen alltid varit ett informellt val. Den bars på landsbygden och aldrig kvällstid eller i stan. I takt med att den allmänna formaliteten i vårt samhälle har avdramatiserats har detta långsamt suddats ut. Idag är det för många ett ganska uppklätt val bara av det faktum att det är en kavaj och att bära plagget i stan är knappast ett stilbrott. 

Med det sagt skall man ändå komma ihåg att tweed alltid kommer vara informellare än tunn borstad ull vilket gör den mer naturlig att kombinera med flanellbyxor eller jeans och grövre brogues. 

Färgmässigt finns tweed i mängder av nyanser men tenderar att dra åt de naturliga tonerna av brunt och grönt pga sin historia som jaktplagg. 

Det finns en historia om en välbärgad man som besökte skrädderiet Huntsman på Savile Row i jakten på en perfekt jaktklädsel. Det slutade med att han köpte 20 meter tweedtyg som han lät skicka upp till skotska höglandet där han brukade jaga. Han lät hänga det över en klipphäll och gick ett par hundra meter bort bara för att se hur väl det smälte in i naturen. Nöjd med resultatet lät han sy upp fem kostymer i tyget han köpt. 

Så klassiskt det kan bli från brittiska Huntsmans konfektionslinje.

Simone Righi i hel tweedkostym.

Ethan Newton som tidigare arbetade på The Armoury i Hong Kong i en stormönstrad tweedkavaj kombinerat med jeans.

Fiskbensmönstrad brun tweed är en av de vanligaste och vackraste tolkningarna enligt oss.

Bröderna Costillo från Man 1924 är starka förespråkare för Tweed.

Fiskbensmönstrad tweed från Eidos Napoli.

Skräddarsydd kavaj i Irish Donegal Tweed från Zaremba Bespoke.

Exempel på Donegal tweed i närbild.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kavaj

#1 Herr Grön säger
2015-01-12 14:12 - Anmäl

Ethan Newton alltså... Galet snyggt!
#2 Raderad säger
2015-01-12 16:15 - Anmäl

Underbar artikel! Har två st från Cordings - det finns säkert dyrare och "bättre"...men jag älskar dom! :)

Håller med - Ethan Newton - så snyggt!
#3 S säger
2015-01-12 20:55 - Anmäl

Cordings är oslagbara vad gäller pris vs kvalitet. I alla fall om man vill ha en klassisk tweedare (att man dessutom kan få matchande plus foures, byxor och kepsar till är ju bara ett plus om man vill gå all the way).

Tyvärr görs de inte i min storlek...Någon som har tips på liknande i stl 44?
#4 Errol säger
2015-01-12 22:00 - Anmäl

Tweed o jeans. Precis lagom formellt i många sammanhang. Nathans variant på det temat är perfekt. Är det Liverano?
#5 Zeb säger
2015-01-12 22:15 - Anmäl

Grymt bra artikel! Måste dock kommentera översta bilden. Midjehöjden på byxorna på killen till vänster; han ser ut som direkt tagen från Cirkus Scott. Missförstå mig rätt, jag är inget fan av låg midjehöjd på byxor men det där ser bara komiskt och inte ett dugg klassiskt ut. Han har dragit upp byxorna så till den grad att till och med genitalierna har ramlat över på ena sidan av gylfen/grenen. Det luktar snarare jag-måste-hitta-på-något-drastiskt-för-att-synas-annars-dör-jag-liksom.
#6 Mocka säger
2015-01-12 23:42 - Anmäl

#5 - Ja verkligen supersprezzigt med en högt skuren midja. Vad ska de komma på härnäst, byxben som når ända ner till skorna?
#7 Halmstad säger
2015-01-13 00:33 - Anmäl

Det ÄR klassiskt med hög midja (dvs. inom ramarna för klassisk stil), men jag tycker inte heller det ser bra ut eftersom det ger märkliga proportioner. Det läggs lämpligen på stilhistoriens sophög tillsammans med fotvidder på 25 cm och Sighsten Herrgårds unisexkläder.
#8 Antii Stilonen säger
2015-01-13 06:54 - Anmäl

Skrattretande.

De där puffärmarna på översta bilden alltså....
#9 Anders säger
2015-01-13 11:21 - Anmäl

Ja, det är roligt att se att meningarna kan vara så olika. Själv får jag ett starkt ha-begär för Huntsmankavajen, medan jag tycker att den från Ethan Newton mest liknar en clownkavaj.
#10 Jonas E säger
2015-01-13 13:18 - Anmäl

Supersnyggt med hög midja på bild 1. Synd att det inte är en helkroppsbild. Roped shoulders är också kul att se. Hoppas det blir ännu mer vanligt. Då har vi ännu fler valmöjligheter att utgå ifrån.
#11 elon säger
2015-01-13 15:58 - Anmäl

Nu är väl poängen med en hög midja ursprungligen att byxlinningen göms av västen som fortfarande var kutym då den höga midjan kom till. Västen gömmer då även de delar av skjortan som eventuellt inte stannat kvar nedstoppade i byxan. När väl västen föll bort under 40- 50-tal åkte väl byxmidjan nedåt rätt snabbt.

Ett av många snedsteg man kan göra är väl att bära väst med låg byxmidja; det tycker i varje fall jag ser väldigt slarvigt ut. Dock ingen anhängare av hög midja utan väst eller tröja att dölja den med.
#12 Kopparstaden säger
2015-01-13 21:01 - Anmäl

Tycker tweed är ett härligt material som också känns lite mer lättburet nu när snittet uppdaterats lite.

Ang. "debatten" var som är snyggt eller inte så lägger jag inga värderingar i någon av bilderna ovan. Tycker rent generellt att det ser bäst ut när det finns en balans i klädseln och att den är anpassad efter kroppsformen på bäraren. Det blir ofta lite fånigt när folk klär sig i "hela kitet" oavsett om det är alla klassiska attribut tillsammans eller om man ser ut att komma direkt från sommar-pitti.
#13 Jonasinlimbo säger
2015-01-15 15:07 - Anmäl

Byxhöjden på översta bilden är fine. Men varför har han stoppat ned slipsen i byxlinningen??? Jag har väl missat något hippt nu, men det ser väldigt lustigt ut.
#14 Tant Grön säger
2015-01-15 21:57 - Anmäl

Mja, tweeden passar nog bäst på landet ändå...möjligvis kan man ha den bruna fiskbensmönstrade i stan...(om man nu inte råkar äga ett litet gods och precis kommer därifrån)
#15 Benke säger
2015-01-16 09:17 - Anmäl

#13 Han är ju sprezz, den råkade väl bara fastna där ;)

I övrigt en mycket trevlig artikel. Tweed är härligt vilket ni gav många bra, och olika, exempel på!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.