Manolo logotype

Stickat från Inis Meáin knitting Co.

Åter i Sverige igen efter julledighet och en resa till varmare breddgrader. Det bistra vädret blir extra påtagligt när man kommer hem från 30 grader och sol. Dagens text passar därför extra bra då vi vill presentera en dold pärla i form av specialisten på stickade plagg; Inis Meáin.

Inis Meáin, vilket betyder mellan ön, är namnet på en av de öar som kallas Aran öarna och som ligger i Galwaybukten väster om Irlands kust. Denna lilla otillgängliga ö med endast ca 200 invånare har, tro det eller ej, en av de främsta tillverkningarna av stickade plagg i Europa.

Traditionen av att sticka plagg är lång på ön. Det hade länge ingenting med mode att göra utan endast funktion. Man levde uteslutande av fiske och det var avgörande att ha varma och praktiska plagg när man var ute till sjöss. Kvinnorna på ön utvecklade en unik förmåga att sticka täta och varma tröjor åt sina män vilka kunde vara ute länge till havs. Att dessa i många fall kabelstickade tröjor skulle vara modemässiga brydde sig troligtvis ingen om.

 

Härlig cardigan i grövre ull med utanpå liggande fickor.

Klassisk rundhalsad tröja.

Randig slipover i orange bas.

Stickad modell i samarbete med Private White.

I början av 1970-talet besökte författaren Tarlach de Blacam ön och såg möjligheten att utveckla textilindustrin och den kunskap som fanns på ön. Han startade därför 1976 Inis Meáin Knitting Co. Ryktet spred sig runt om i världen och efterfrågan på dessa genuina stickade plagg ökade och företaget kom att bli väldigt viktigt för öns ekonomi. Bolaget är också en avgörande orsak till att textiltraditionen på Aranöarna har hållits vid liv.

Numera säljs deras plagg i allt ifrån världens främsta varuhus till små medvetena independentbutiker. Utbudet har breddats något och man har adderat mer garner i baby alpacka, kashmir, siden och linne från några av europas främsta väverier. Designen och tekniken är dock förändrad. Man stickar på samma sätt idag som man alltid gjort och inspirationen kommer från de dova färger som förkommer i området samt de mönster som alltid förekommit på öarna. Företaget har sen en tid tillbaka även ett samarbete med ett annat av våra favoritmärken nämligen brittiska Private White WC. 

För de som vill kika på företagets fina plagg så finns de representerade hos bland annat Hans Allde, Nitty Gritty och Haberdash i Stockholm samt Classico i Oslo samt Höyer Strommen i Norge.

 

 

Klassiska mönster inom stickat.

Från företagets monter under Pitti Uomo tillsammans med Christian Kimber.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Stickat

#1 RJP säger
2015-01-08 14:35 - Anmäl

Riktig bra när det är kallt
#2 Petter säger
2015-01-09 17:50 - Anmäl

Väldigt fint. Väldigt bärbar färgskala ser det ut som, även i de mer mönstrade plaggen.
#3 Anders säger
2015-01-10 14:40 - Anmäl

Den orangea slipovern är fantastisk. Lika mycket retro 40-tal, som modern accessoar idag.
#4 Anton säger
2015-01-19 18:01 - Anmäl

Georg Sörman på Kungsholmen i Stockholm har även tröjor från Inis Meáin.
#5 Fredrik säger
2015-11-21 19:49 - Anmäl

Köpte just en scarf från Inis Meain på Georg Sörman, Kungsholmen. Underbar kvalité!
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.