Manolo logotype

Manolos guide till Smoking

Vad passar bättre så här dagen före nyårsafton än en djupdykning i den manliga garderobens elegantaste plagg; Smokingen. Ett plagg sexigare än fracken och festligare än kostymen som vi uppmanar alla män att bära åtminstone en gång i livet. Men vad är det då som gäller när det kommer till smoking? I dagens inlägg kommer vi gå igenom de olika alternativ som finns samt inspirera i form av diverse ikoniska bärare.

När man pratar om smoking handlar det nästan alltid om ett formellt sammanhang med en tydlig klädkod. Vid dessa tillfällen gör man enligt oss bäst i att lämna eventuella egna tolkningar hemma och låta passformen, tyget och snittet tala. Är det en mer informell smokingklädsel utan klädkod finns det mängder med alternativ och egentligen bara den personliga smaken som behöver styra.

Det finns något väldigt romantiskt med smokingen där man får möjligheten att åtminstone för en kväll känna sig som en filmstjärna från 50-talet. 

Klädkod Smoking

Först och främst skall vi gå till botten med vad klädkoden Smoking faktiskt innebär. 

Plagget har olika namn och tolkningar runt om i världen och de vanligaste är Tuxedo (USA), Dinner Jacket (Storbritannien) och Black Tie (Internationellt). I t ex USA är det vanligt att man istället för fluga bär svart slips vilket inte anses korrekt i t ex Europa. Plagget bärs normalt efter klockan 18 på t ex coctailparty, bal eller nyårsfesten. I Sverige bär man traditionellt sett inte smoking på bröllop även om denna regel långsamt börjar suddas ut. Däremot i t ex USA eller delar av södra Europa är plagget mycket vanligt till just bröllop.

Namnet uttalas Smååking och har sin ursprung i engelskans Smoking Jacket eller Rökrock som det heter på svenska. Det sägs att Edward VII introducerade plagget 1860 i en beställning från Savile Row-skräddarna Henry Poole. Ryktet säger att det var New York-miljonären James Potter som under ett besök hos Edvard VII i Sandringham Palace blev så inspirerad av plagget att han sydde upp en likadan som han sedan introducerade för Manhattans mest förmögna på klubben Tuxedo Park vilket skall ha gett upphov till det amerikanska namnet i början av 1900-talet.

Till klädkoden Smoking bär man svarta lackskor eller blankpolerade oxfords, vit skjorta med dubbel manschett, svart fluga och om man önskar en väst eller gördel. Längre ner kommer vi titta närmare på lite olika alternativ av dessa plagg.

Färg, Snitt och Slag

Det finns tre färger på smoking som anses korrekta. Den svarta vilket är det vanligaste alternativet, den midnattsblå och den benvita. En midnattsblå smoking bör som namnet antyder fortfarande vara väldigt mörk men kan ge en fantastisk lyster och vara smickrande mot hudens ton. Här är silkesslagen på kavajen fortfarande svarta vilket ger en viss kontrast. Den benvita smokingjackan bärs tillsammans med ett par svarta eller midnattsblå byxor och anses mest korrekt på sydligare breddgrader. En fantastisk nyans men ganska svårburen på en svensk smokingfest då man riskerar att sticka ut vilket sällan är ambitionen med klädkoder överlag. Materialet i en smoking är vanligtvis tunn ull och kan med fördel kombineras med t ex Mohair eller silke för att få lite extra lyster. Då plagget ofta bärs mer sparsamt än kostym kan man absolut satsa på en tunnare och något elegantare ullkvalitet utan samma risk att slita ut plagget. 

Många anser att snittet på smokingen skall vara mer "klassiskt" men plagget påverkas självklart av rådande trend precis som kavajer och kostymer. Mycket få hade nog kunnat ta fram en smoking man köpte under t ex 1980-talet och känna sig hundra bekväm i den idag. En rekommendation är dock att försöka hitta någon form av gyllende medelväg då man vill ha möjlighet att kunna bära sin smoking i många år framöver. Den gamla klyschan att plagget skall vara "smalt men inte tight" har aldrig varit mer sann och gäller för såväl kavaj som byxa. Fotvidd och byxlängd bör såklart anpassas efter varandra samt efter bäraren. Hur vida man gillar en mjuk eller markerad axel är individuellt men personligen anser vi att smokingen är ett av de plagg där en markerad cigarraxel verkligen kommer till sin rätt. Kavajlängden kan variera något men att låta den precis täcka stussen baktill samt nå till mitten på tummen är en "tumregel" att gå efter...

Det finns två sorters slag vi rekommenderar på en smoking; Det spetsiga slaget (Peak Lapel) eller sjalslag som härstammar från rökrocken. Spetsiga slag är det vanligaste alterantivet men bägge ses som formellt likvärdiga. Slagen är vanligtvis i svart silke och matchar flugan och byxans revärer. 

Angående knäppningen är det korrekt med både enkel- eller dubbelknäppt smoking men det sistnämda är mindre vanligt i dagens mode.

 

Benvit Smokingjacka med spetsiga slag från Huntsman.

Mörkblå smoking är ett av de mest eleganta alternativ en man kan bära. Här med Sjalslag från brittiska Gieves & Hawkes.

Svart, dubbelknäppt smoking från Cesare Attolini.

Detaljer

Det finns ett par detaljer som skiljer smokingen från den mörka kostymen och det är framför allt följande:

En smoking har allt slag i silke och längs byxans sidor löper revärer i samma material. Man bär inte heller bälte till en smoking utan då med fördel hängslen om byxorna behöver hållas på plats. 

Smokingens knappar är allt som oftast klädda i silkestråd eller i samma ton/material som kavajen. En detalj som gör större skillnad än man först kan tro. 

Smokingbyxan har inte heller heller några slag nertill då detta anses traditionellt sett vara en ledigare detalj. 

Det råder en ofta en missuppfattning att man inte bör bära klocka till smoking vilket inte alls stämmer. Det är snarare till frack och även om tanken att man inte skall bry sig om tiden när det är fest är fin så kan rätt klocka verkligen lyfta en smoking till nya höjder. 

Lämna dykarklockorna på natoband åt James Bond och satsa på ett tunt elegant kostymur på svart band. Valfri nyans av guld, stål eller platina är helt acceptabelt och kan med fördel matchas med manschettknapparna. 

Manschettknappar är vanligtvis en detalj likt bröstnäsduken där vi män kan ta ut svängarna något. När det kommer till smoking rekommenderar vi dock ett diskret, avskalat utförande. En vit näsduk i linne och en mindre manschettknapp med smakfullt mönster är oftast både enklast och snyggast.

Utöver manschettknapparna så öppnar smoking för så kallade "studs" eller smokingknappar för skjortan. Dessa är löstagbara och är vanligtvis i svart onyxsten. Alternativet om man inte föredrar dessa är en skjorta med stängd knappslå eller plissérat bröst. Dessa val är alla fult acceptabla och några av de detaljer som kan möjliggöra för en personlig tolkning av en annars ganska begränsande klädkod. 

Sist men inte minst; Flugan. Till smoking bär man en svart fluga i silke oavsett nyans på kavajen. Man väljer med fördel en fluga man knyter själv snarare än ett färdigknutet alternativ. "Fantasifulla" tolkningar med färgglad fluga, näsduk och gördel tenderar i regel att bli raka motsatsen. 

 

Klädda knappar på en smoking i Jacquardmönstrad ull från Brioni. (Mr Porter)

Diskret manschettknapp med Fluer de lys från 925 Stockholm.

Cartier Tank är en utmärkt elegant smokingklocka.

Egenknuten svart fluga i silke från Eton.

En smokingskjorta med plissérat bröst och stängd knappslå från Brioni. (Mr Porter)

Skoalternativ

Det råder inget snack om att lackskor är det mest korrekta och formella alternativet till smokingen. Samtidigt är dessa något man endast bär till just smoking eller frack och tyvärr ofta av en limmad konstruktion vilket är mindre roligt. Om man har svårt att motivera ett köp av lackskor fungerar idag ett par välpolerade släta cap toes eller wholecuts i svart kalv utmärkt. Dessa kan även bäras till kostym och därmed ses som en något med försvarbar investering. 

Om man bär smoking i ett lite mindre formellt sammanhang så som en privat fest bland vänner kan även ett par sammetstofflor eller så kallade Albert Slippers vara ett trevligt lite ledigare alterntiv. 

 

Operapumps från Gaziano&Girling. Det mest formella valet till smoking eller frack men kanske inte det mest lättburna.

Albert slippers från Edward Green.

Kanske inte det säkraste valet men ett par wholecuts i stingrocka är minst sagt ett kaxigt alternativ. I svart kalv blir modellen mer diskret och silkesband istället för skosnören är en subtil detalj vi rekommenderar.

Ikoniska bärare

Smokingen har som bekant hängt med ett tag i den manliga garderoben så varför inte låta sig inspireras av såväl klassiska som nutida tolkningar av plagget. 

Sean Connery som James Bond i första filmen Dr No från 1962. Karaktären har sen dess varit starkt förknippad med plagget som tolkats i mer eller mindre alla filmer sen dess.

Cary Grant (som faktiskt provspelade för rollen som Bond) i filmen Ta fast tjuven från 1955. (även översta bilden)

George Clooney i klassisk svart smoking med spetsiga slag under Venedigs filmfestival.

Benvit smokingjacka kombierat med svarta byxor och fluga.

En lite udda tolkning av Sprezzaturans främsta fanbärare; Lino Ieluzzi. Självklart fortfarande i dubbelknäppt utförande oavsett om det rör sig om smoking eller munkskor.

Få har burit den vita smokingjackan bättre än Bryan Ferry genom åren.

Leonardo DiCaprio som Jay Gatsby.

Nu tar Manolo några dagar semester över nyår men kommer tillbaka med ny energi och mängder med spännande reportage, artiklar och recensioner i början av 2015. 

Gott nytt år till er alla och tack för detta året. 

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 Charlton Chester säger
2014-12-30 18:45 - Anmäl

Någon som vet var man kan köpa en prisvärd smoking?
Ett plagg jag gärna äger men endast kommer bära någon enstaka gång. Således prisvärd sökes..
#2 Alex säger
2014-12-30 19:15 - Anmäl

#1 vad får kalaset kosta?
O.J har tagit fram flera trevliga modeller.
Ligger väl på runt 5500:- för kavaj & byxa.
Är nog det enda jag kan rekommendera i lägre prisklass.

Annars råder jag dig att hyra hos Hans Allde. Om smoking ändå ska bara bäras "enstaka gånger".
#3 Manuel säger
2014-12-30 19:44 - Anmäl

#1 köpte en Hugo Boss i somras, runt 6000:-, "smal men inte tight" så den kommer jag att kunna ha en del år framöver. Hade den till mitt bröllop, bär inte smoking vanligtvis, men med någorlunda klassisk passform räknar jag med att kunna köra den på diverse tillställningar under kommande åren, då kändes kostnaden ok jämfört med att hyra för 1500-2000:- för ett tillfälle.
#4 Charlton Chester säger
2014-12-30 19:45 - Anmäl

#2
Tack! Hade ju helt glömt OJ. Det blir perfekt!!
#5 Raderad säger
2014-12-30 19:45 - Anmäl

#1 Har annars själv en otroligt fin smoking från second hand som knappt var använd(troligen pga. just det du säger, inte ett plagg man använder jätteofta). Eller vad sägs om Oscar Jacobsson för ynka tusenlappen. Lite skrädderi på det så satt den som en smäck. Myrorna, herr Judit osv. Kolla lite, Ibland har man tur!
#6 Andreas Weinås säger
2014-12-30 20:11 - Anmäl

#1 Jag håller helt med #5 angående vintage/second hand. Jag hittade en Smoking från Tiger (innan Tiger of Sweden) sydd i Sverige i Full kanvas konstruktion med marinblått ull/mohair-tyg för kaffepengar. Efter ett par hundra till i skräddarändringar så sitter den bättre än många nya kostymer jag har. Sen är det såklart så att det går 1/100 som är riktigt bra men det kostar ju inget att se sig omkring. Herr Judit tar mer betalt men har samtidigt ofta redan gjort den utgallringen åt dig vilket gör att du kan hitta smokings av riktigt hög kvalitet för 2000-3000kr.

Lycka till!
#7 pP säger
2014-12-30 21:25 - Anmäl

jag tycker gördel/väst är närmast obligatoriskt. Ingen skjorta under kavajknappen bör synas för en smickrande siluett.
#8 Errol säger
2014-12-30 21:47 - Anmäl

Är det ett par penny loafers vi ser på den sköna bilden av Cary Grant? Får väl anses som en väldigt ledig tolkning!
#9 Andreas Weinås säger
2014-12-30 22:25 - Anmäl

#7 - Jag själv bär inget av dem men kan förstå din poäng. Det kan dock uppnås genom en något högre byxmidja och lägre kavajknäppning vilket ofta blir resultatet i en lite längre kavaj.

#8 - Jag har sett bilden ett tiotal gånger tidigare men det var faktiskt först idag som jag noterade det jag med :)

Långt ifrån kosher om man pratar med de mest konservativa men samtidigt har just svarta pennyloafers en märkligt formell status i Staterna. Anses t ex fullt acceptabelt till mörk kostym.
#10 Oniel säger
2014-12-31 00:09 - Anmäl

Har ett par penny lack loafers som jag älskar att använda till smoking :) är kanske inte det mest korrekta men ändå.
#11 Knutte säger
2014-12-31 00:27 - Anmäl

Själv föredrar jag också gördel.

Jag behöver lite hjälp! Hur tar man hand om ett par lackskor? Mina börjar bli lite slitna, någon repa här och där och ser lite nergångna ut - trots (!) flitig galoschanvänding. Tips? Kan man fylla i en repa? Kan man "putsa upp" skorna på något sätt?
#12 Bruno Lind säger
2014-12-31 10:04 - Anmäl

#11
Kan varken posta länkar, om man inte är registrerad, eller registrera mig på sidan. Testa att googla: skovardsprodukter/ladervard/vernis-rife
Och tryck på första länken från Davidssons skomakeri.
#13 Niklas E säger
2014-12-31 10:28 - Anmäl

Är det någon som har jämfört produkterna på Rose and Born, Hans Allde, Lund och Lund, gabucci osv när det kommer till smoking?
#14 Julius säger
2014-12-31 12:19 - Anmäl

Hans Alde och Lund och Lund är klassiska herr ekiperingar. Rose and Born och Gabucci är betydligt mer trendigt - Kostymhipsterbutik vars plagg kommer kännas omodärna om några år. Tänker främst på kavajlängd, ärmläng benlängd och benvidd. Alde är främst tycker jag men lund och lund är också riktigt bra.
#15 Julius säger
2014-12-31 12:20 - Anmäl

Ursäktar särkrivningar och felstavningar.
Julius
#16 Nils säger
2014-12-31 13:10 - Anmäl

Andreas, bra artikel men jag saknade en utvikning ang. det här med udda byxor till smokingkavaj. Är det "riktig" smoking då eller en nerklädd variant?
#17 AÖ säger
2014-12-31 13:14 - Anmäl

Fantastisk artikel!

Jag ska gifta mig i sommar och undrar lite vad jag skall ha på mig. Då jag bor och ska gifta mig i ett medelhavsland så är frack uteslutet.

Ofta har brudgummen smoking med sjalslag här eller en helt vanlig kostym. Hur anses detta "stilregelmässigt", Är det idag OK att gifta sig i smoking? Övrig klädkod kommer att vara kostym för gästerna varför det känns lite konstigt att ha smoking själv.
#18 Per säger
2014-12-31 13:28 - Anmäl

Är det inte allmänt vedertaget att inte bära klocka till smoking?
#19 Andreas Weinås säger
2014-12-31 14:41 - Anmäl

#17 - man kan se det på två sätt. Antingen föregår man med gott exempel och bär samma klädsel som gästerna eller så anser man att det är för brudparet som bröllopet är till och inte för stilpoliser och bär smoking om man känner för det. En bekant hade smokingbröllop för något år sen i Italien där alla gäster hade svart smoking och brudgummen vit smokingjacka. Det är enligt mi ett snyggt sätt att sticka ut utan att bryta mot ev. Regler.

#18 - Det är Fracken som man ej bör bära armbandsur till. Däremot spelar valet av armbandsur roll vid smoking. Precis som man inte bär grova brogues eller sneakers så bär man inte sportklocka traditionellt. Sen är det ju upp till var och en hur strikt man vill följa dessa regler.
#20 Chukka säger
2014-12-31 14:44 - Anmäl

Har köpt en smoking från Oscar Jacobson och är supernöjd. Rätt stil och bra snitt samt ett bra pris. Liten justering i ryggen som vanligt och snart skall den på! Gott Nytt År alla på Manolo, både på redaktion och läsare!
#21 Alexander säger
2015-01-01 19:24 - Anmäl

Tjenare, bra artikel som vanligt. Tänkte bara meddela om ett litet stavfel jag hittade så att ni kan ändra det.

"Dessa val är alla fult acceptabla.."

Gott nytt år på er alla!
#22 Knutte säger
2015-01-02 00:34 - Anmäl

#12
Tack Bruno!
#23 Erik säger
2015-01-02 11:35 - Anmäl

Vad anser ni om att bära vingkrage till smoking?
#24 Anders säger
2015-01-04 12:53 - Anmäl

Trevlig artikel.

Liksom #23 Erik saknade jag lite synpunkter ving- resp. vanlig krage. Själv har jag sedan många (35+) år enbart burit skjortor med vingkrage. Jag tycker det ger ytterligare lite mer glans och feststämning till smokingen. Jag tycker också att en väst ger tyngd och kvalitet till dressen. Särskilt om man inte är någon ungdom längre.
#25 Micke säger
2015-01-08 21:19 - Anmäl

vart får man tag på Operapumps? Letat runt på nätet men inte hittat något? Skulle helst vilja köpa i butik?
#26 Andre säger
2016-10-16 13:57 - Anmäl

"Spetsiga slag är det vanligaste alterantivet"

Stämmer detta verkligen? För mig känns sjalslag på en smoking nästan ikoniskt
#27 Andreas Weinås säger
2016-10-16 17:19 - Anmäl

#26 - Det har varierat över tid. Under 60-talet var sjalslag klart överrepresenterade precis som de till viss del varit de senaste 5 åren. Över en längre period skulle jag nog säga att spetsiga slag har varit den mest dominerande silhuetten. Vad som är snyggast är dock helt individuellt och bägge är fullt korrekta.
#28 Kim säger
2016-10-21 11:16 - Anmäl

Hej,

Skulle det vara korrekt likväl fullt acceptabelt att bära vit väst till smoking eller är en vit väst endast avsedd för frack?

Med vänlig hälsning,
Kim.
#29 Andreas Weinås säger
2016-10-21 12:28 - Anmäl

#28 - den vita västen hör hemma med fracken. Till söokingen väljer du med fördel väst i samma material och nyans som resten av plagget alternativt en svart gördel.
#30 Anders säger
2016-10-24 18:29 - Anmäl

Andreas,

Jag skall gå på en mer formell middag med högdjur inom näringslivet. Har uppdaterat till en modernare (helssvart) smoking med schalkrage och lite mer välkänt märke. Den känns helsäker till den aktuella tillställningen.

Nu hittade jag en mörkblå sammetskavaj med svarta sidenslag och av samma snitt och tillverkare som är urläcker. Den säljs med samma svarta byxa som den jag redan har bestämt mig för.

Är det rätt att kombinera mörkblå smokingkavaj med svart byxa (med revärer)?

Skall jag isf köra säkert och spara den till ett mer informellt sammanhang, eller kan jag komma undan med den mörkblåa även i det här (mer formella) sammanhanget. Har absolut inget emot att sticka ut lite, men vill naturligtvis inte framstå som en total pajas. Jag är, trots allt, 50+ :-)

MVH /Anders
#31 Andreas Weinås säger
2016-10-24 21:54 - Anmäl

#30 - Att ha en "vanlig" smokingbyxa i ull till smokingjackor i sammet är inget fel utan snarare vad man brukar rekommendera. Däremot är sammetsjackan något mer informellt än svart eller midnattsblå ull.

Är det en middag med personer man känner sedan tidigare eller det rör sig om en mer informell bjudning hade jag inte tvekat. Är det däremot en större middag och du känner dig mer bekväm i den mer traditionella smokingjackan så skulle jag rekommendera det alternativet. Det kommer förhoppningsvis gott om tillfällen att bära bägge två i framtiden så gå på magkänslan och tänk på att om man känner sig bekväm ser man i regel alltid stilfullare ut.
#32 Roberto säger
2016-12-12 12:29 - Anmäl

Och vad gäller om gördeln, egentligen, mer än att den inte ska vara i rosa? Är den obligatorisk??
#33 Andreas Weinås säger
2016-12-12 13:41 - Anmäl

#32 - Mening med en gördel är egentligen viktigare än plagget själv. Syftet bakom är att täcka bärarens midja så att det under inga omständigheter visas någon skjorta mellan kavajens knapp och byxans linning. En gördel är ett alternativ, en lågt skuren väst är ett annat.

Idag har gördel för många en lite förlegad stämpel även om jag faktiskt tycker det kan vara fantatiskt snyggt om det görs rätt. En gördel är svart och inget annat och placeras i överkant på byxans midja för att förlänga intrycket av bärarens ben samt dölja en eventuell rondör.

Vill man inte ha varken gördel eller väst rekommenderar jag åtminstone en hög midja på smokingbyxan kombinerat med en relativt låg knäppning på jackan.
#34 mark säger
2017-04-13 21:23 - Anmäl

Jag har en skräddarsydd svart smoking med spetsslag, smokingbyxor *utan* revärer, svart väst, vit skjorta med dubbelvikt manschett, plissébröst och ståkrage, vita pärlemoknappar till skjortan, diskreta blanka guldmanschetter, vita hängslen samt svart färdigknuten fluga. Skorna är ett par svarta Church's lackskor.

(Jag ångrar inte att jag valde bort revärer till byxorna (får lite militära associationer av dessa...), men däremot ångrar jag att jag valde spetsslag i.s.f. schalslag då det senare särskiljer smokingen mer distinkt från snarlikt skurna kavajer och ger plagget ökad unicitet.)

Min fråga: Kan man till denna utstyrsel kombinera med en vinröd gördel (och ev. ersätta den svarta flugan mot en vinröd fluga), eller kan/bör gördel och väst inte kombineras? Tillställningen är ett "smokingbröllop".
#35 x säger
2017-04-14 01:47 - Anmäl

Som du säkert läst ovan är det inte korrekt (ur ett konservativt perspektiv). Om just du ändå kan bära det i det aktuella fallet kan bara du svara på.

Ibland sägs det att "om man kan reglerna är det ok att bryta mot dom". Jag tycker att detta är totalt fel, ingen på bröllopet kommer att söka upp och ställa kontrollfrågor för att se om du läst "Gentlemannen" eller inte.
Förstår du reglerna kan du däremot bedöma konsekvenserna av att inte följa dom och se till att du hamnar på rätt sida av det acceptabla. Är du känd, betydelsefull eller kunglig finns möjligheten du kan att "komma undan" med mer än om du är en vanlig Svensson. I det ena fallet betraktas du som som en excentrisk och nyskapande person som tänjer lite på reglerna i det andra fallet betraktas du enbart en felaktigt klädd person. I det ena fallet kan du introducera ett nytt klädesplagg, typ smoking, i andra fallet kan du inte ens bära svarta munkskor till smoking.

Är sammanhanget sådant (mindre bröllop, känt sällskap, utomhus, mindre formellt land, du är rockstjärna etc.) att du känner att du kan och vill "sticka ut lite", gör det. Om inte, kör på det säkra spåret och välj svart.
#36 Andreas Weinås säger
2017-04-14 09:42 - Anmäl

#34 - Två glasklara svar om du frågar mig:

1. Flugan är svart till smoking, ingen annan färg.

2. Man väljer antingen väst eller gördel till smokingen. Oavsett val är även dessa svarta.
#37 Archibald säger
2018-05-29 11:50 - Anmäl

Kort tanke om hängslenas vara eller icke till smokingen, allrahelst i kombination med cummerbund: Hör ofta många säga att de tror att det är antingen cummerbund, eller, hängslen. Inte båda delar samtidigt. Väst och hängslen blir ju av naturen en ren praktisk mardröm vid toalettbesök, så det går ju bort..

Min tanke är dock att ett cummerbund inte är "istället" för hängslen. Hur ser du på saken?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our first Hong Kong Symposium – please...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – Gaziano & Girling lanserar ny...

Läs mer

Hodinkee

Found: A Longines Retail Display Case...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen