Manolo logotype

Mitt 2014 – En summering av året

Så här när 2014 börjar gå mot sitt slut vill jag passa på att liksom ifjol tillåta mig att summera intrycken av 2014. Tanken är att till skillnad från våra normala inlägg som är av mer objektiv karaktär vara lite mer personlig och helt enkelt summera modeåret 2014 så som jag ser det.

Den typ av mode som jag och även Manolos läsare inbillar jag mig, tilltalas av skiljer sig egentligen inte så mycket över tiden. Vi bevakar inte kortsiktiga trender inom mode eller dikterar vad som anses som rätt just nu. När jag delar med mig av hur jag uppfattar modeåret 2014 och vad det har betytt för mig samt hur jag har inspirerats så rör det sig snarare om nyansskillnader jämfört med året innan. För mig handlar det i mångt och mycket om en reflektion över personlig stil. Något som min kära kollega Andreas Weinås summerade i enligt mig Manolos främsta inlägg 2014.

En stor förebild för mig både när det gäller stil och som skribent är Bruce Boyer. Jag ställde en gång frågan till honom hur han ser på stil och mode. Hans svar summerar väldigt bra hur även jag ser på saker:

"Mode är kommersiellt, ytligt och kortsiktigt medan stil är personlig, individuell, långsiktig och självreflekterande"

 

: Foto av Bruce Boyer i New York taget av den duktiga fotografen Rose Callahan. Bruce är en legendarisk skribent och författare med inriktning på klassiskt mode. En fantastiskt ödmjuk person med en oklanderlig stil.

Här nedanför skulle jag dock vilja summera och kommentera sakerna som påverkar mitt 2014 vad gäller stil och mode.

Skrädderi

2014 var året då jag på allvar fick upp ögonen för skrädderi. Jag har alltid haft ett intresse för klassiskt mode och med dröm i blick gått upp och ner för Savile Row otaliga gånger. Under 2014 genförde jag min första rena skrädderitjänst någonsin i form av en kavaj och udda byxa från skrädderiet Thom Sweeney i Mayfair London. Det var en fantastisk upplevelse som senare följdes upp av att jag köpte en kavaj av Zaremba bespoke samt påbörjade arbeten hos de italienska skräddarna Solito Napoli och Sartoria Corcos ifrån Florens. Något jag kommer att skriva mer om under 2015 här på Manolo. Det som tilltalar mig är det hantverk och kunskap som ligger bakom något samt att man som kund får något helt unikt. Passformen är oklanderlig och konstruktionen gör att man kommer att kunna använda plagget i många år.

 

Första avprovningen av en skräddarskydd kavaj från Mayfairskräddaren Thom Sweeney i London. Här framgår tydligt det hantverk som det handpikérade mellanläget av kanvas utgör.

Slutresultatet av en skräddarsydd kavaj från det polska skrädderiet Zaremba bespoke. Det var en process som vi beskrev här på Manolo tidigare under hösten. Kavajen är uppsydd i ett ledigare tegelrött donegal tweedtyg från brittiska W.Bill.

Passformen och siluetten blir mer klassisk

Detta är egentligen något som kommit successivt och jag har de senaste två åren lämnat de snäva och korta italienska klassiska modet all mer. Byxorna har blivit något längre och fotvidden är per default numera 20 cm och tillåts att snudda skon jämfört med tidigare när jag föredrog 18.5 cm och en något kortare byxa. Jag har nu också för första gången på många året sytt upp byxor med lite högre midja och sydda gångveck vilka får ett naturligt och rakt fall. Slagen på kavajen har denna säsong blivit lite bredare för mig och ligger nu på runt 9,5-10 cm mot tidigare 8-8,5 cm. Även kavajens längd har blivit något längre. Om detta hänger ihop med att intresset för skräddade kläder har ökat är svårt att säga men det kan vara en konsekvens då dessa oftast är lite mer klassiska i stilen för att kunna används under en längre period oavsett trender.

 

Klassisk benvidd på 21 cm och längd på en skräddarsydd byxa från Thom Sweeney. Tyget är det tidlösa mellangråa flannelltyget från Fox Bros vilka av många anses tillverka den absolut främsta flannellen. Skorna på bilden är ett par handsydda Edward Green Dover på 202-lästen i brun willow calf.

Instagram

Att Instagram nämns här har att göra med att många liksom mig själv exhibitionistiskt lagda och stilintresserade personer mer än gärna delar med sig av bilder på välputsade skor och välsittande kavajer. Instagram är på många sätt väldigt inspirerade och undertecknad delar gärna med mig av bilder som rör saker som inspirerar mig personligen och som till stora delar är stilrelaterat. Det har dessutom kommit att bli en viktig kanal för mindre märken, tillverkare och skrädderier som på ett gratis sätt kan nå ut till en ny marknad och kundkrets.

 

En inte helt ovanlig bild på instagram från min sida. Skobild i detalj tagen ovanifrån. På fötterna syns ett par Alden naval boots i col8 cordovan från Horween på den runda och generösa Barrie-lästen.

Ordentliga väskor

Jag har alltid varit förtjust i väskor av bra kvalitet. Det har genom åren rört sig om allt ifrån gedigna läderportföljer, rejäla resväskor till totebags i kanvas. Under 2014 kom jag för första gången i kontakt med det amerikanska familjeföretaget Frank Clegg leatherworks och köpte min första, men inte sista, väska från dem. Ett otroligt spännande företag som drivs av familjen Clegg i Massachusetts i nordöstra USA och som tillverkar välgjorda väskor och accessoarer av oerhört hög kvalitet i bästa tänkbara läder. Speciellt har jag fastnat för deras totebags i grovt tumlat kalvskinn med lite struktur i samt de klassiska portföljerna i ljust sadelläder som kommer att kunna hänga med en livstid och åldras på ett mycket fint sätt över tiden.

 

Portfölj i ljust sadelläder från Frank Clegg leatherworks i deras klassiska modell The American briefcase. En portfölj som kommer att få vacker patina över tiden.

Nya bekantskaper

En av de absolut bästa sakerna med att få arbeta som frilansande modeskribent är att jag får träffa så otroligt många intressanta människor. Det är alltifrån skomakare och skräddare med en brinnande passion för sitt yrke och som besitter en otrolig hantverkskunskap till andra skribenter och journalister med liksom undertecknad ett osunt stort intresse för det vi skriver om. Det är personer som är ägare till egna märken eller butiker samt en och annan inköpare. Sammantaget en skara människor från hela världen ett gemensamt intresse och i många fall liknande värderingar. Några inspirerande och intressanta personer jag har träffat på är Jamie Ferguson och Juan Riviera Bosch från Drakes London, Christian Kimber, Simon Crompton, Angel Ramos, Thom Sweeney, Bruce Boyer och Maciej Zaremba för att nämna några. Fantastiska personligheter med en stor känsla för stil. 

 

Jamie arbetar för Drakes London samt är frilansande fotograf och har gjort flera jobb för oss här på Manolo. Jamie har under de senaste åren blivit en nära vän och har en oklanderlig personlig stil med en tolkning av klassiskt brittiskt och amerikansk workerwear.

Bild på undertecknad och Chad Park Woo, ägare till det hypade skrädderiet B&Tailor i Sydkorea. Vi träffade Chad i Florens i somras och gjorde en intervju till Manolo och slogs då av hur vänlig och sympatisk han är och dessutom oerhört välklädd.

Christian Kimber är britten som flyttade till Australien och därifrån startat sitt eget märke med samma namn. Han fokuserade från början på skor men har adderat fler accessoarer allt efter som. 2015 kommer hans första kollektion och vi vågar lova att detta är en person att räkna med inom #Menswear fram över.

Made in UK

Jag har under de senaste åren blickat allt mer emot de brittiska öarna för att hämta inspiration från att tidigare hämtat mer inspiration från det klassiska italienska modet. Det är så klart inget som är svart eller vitt och jag är fortfarande väldigt förtjust i italienarnas tolkning av den brittiska stilen, något de själva kallar stile ingelese. Det jag syftar på med Made in UK är att det fortfarande finns mängder av intressanta företag som har en tillverkning lokalt. Det rör sig ofta om en lång historik och ett gediget hantverk. Två av de företag jag vill lyfta fram i detta avseende är skotska haldsdukstillverkaren Begg & Co samt ytterplaggsspecialisten Private White VC från Manchester. Det rör sig i båda dessa fall om en produkt av yttersta klass där man inte tummar på något och som är helt tillverkad enligt gamla metoder i Storbritannien.

 

Tillverkningsprocessen hos skotska Begg & Co och deras skapande av några av världens främsta kashmirhalsdukar. Allt enligt gamla traditioner och metoder.

Den Manchesterbaserade ytterplaggspecialisten Private White VC som tidigare i första hand tillverkat plagg åt andra välkända varumärken men som de senaste åren med James Eden och Nick Ashley vid rodret har fokuserat allt mer på det egna märket med den genuina äktheten och historien intakt.

Skor, skor och skor

Skor kommer alltid att vara aktuella på min lista. Just detta är ett av mina största intressen och ett område som alltid är väldigt populärt när vi skriver om det här på Manolo. Intresset för skor av högre kvalitet har ökat lavinartat i Sverige de senaste åren. Detta har medfört att skomakaryrket åter har fått ett uppsving. Vi män som vill nörda ner oss i något men som fullkomligt saknar intresse för bilar och elektronik, eller något annat område män lätt kan intressera sig för, har fått en anledning att grotta ner oss i något annat. Vi pratar läster, sömmar, måttbeställning, handsömnad samt polish och puts i alla dess former. Personligen har jag under 2014 fastnat mycket för Edward Green som erbjuder en stil som tilltalar mig och som tillverkas i de absolut främsta läderkvaliteterna på ett föredömligt sätt i Northampton. Årets favorit blev ett par så kallade made-to-order boots från detta företag i modellen Galway tillverkade på den runda 202-lästen och i det härliga grainlädret Rosewood country calf.

 

 

En så kallad made-to-order boot från Edward Green i den härliga nyansen rosewood country calf i ett stryktåligt grainläder. Här med en danitesula i gummi för att klara det ostadiga vädret.

Edward Green Cadogan i den mellanbruna mockanfärgen tobacco. Tillverkad på den runda klassiska 202-lästen och med dubbellädersula. Också detta en så kallad made-to-order modell.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 k säger
2014-12-22 15:48 - Anmäl

#2 Adam säger
2014-12-22 17:02 - Anmäl

Härligt. God Jul Olof!
#3 Intressant läsning! säger
2014-12-22 17:21 - Anmäl

Ser fram emot 2015 med dina välskrivna artiklar här på Manolo!
#4 Tjelander säger
2014-12-22 18:48 - Anmäl

Riktigt trevlig läsning!
#5 OlleBoll säger
2014-12-22 21:31 - Anmäl

Fin sammanfattning. Snyggaste tillskottet till Olofs garderob 2014 måste vara kavajen från Zaremba. Känns originell utan att bli sökt, och otroligt härligt tyg och snitt. Samt klockren passform, förstås.
#6 J säger
2014-12-22 21:33 - Anmäl

Fantastiska Dovers! Har du lädersula på dina?
#7 Fredrik säger
2014-12-22 21:34 - Anmäl

Som alltid, trevlig läsning! Kanske kunde ni ha lite fler länkar i texten? Det här inlägget hade tjänat på länkar till t.ex. dina inlägg om Zaremba och Thom Sweeney.
#8 Mocka säger
2014-12-22 23:39 - Anmäl

Private White WCs regnrockar ger stort habegär.
#9 Nils säger
2014-12-23 10:01 - Anmäl

Tack för det gångna året! Har med stort intresse följt dina besök hos skräddare o dylikt.

God jul!
#10 Raderad säger
2014-12-23 11:22 - Anmäl

Uppskattar framför allt dina djupdykningar i det brittiska. De behövs.
#11 Jan säger
2014-12-25 03:29 - Anmäl

Precis som du är jag fascinerad av de flesta läderarbeten. Vare sig det gäller skor, handskar eller väskor. Kanske det beror på att det visade sig vid en mindre släktforskning att jag har flera led av skomakare bakom mig? Vem vet....
#12 Christian säger
2014-12-27 00:21 - Anmäl

B-b-b-bird bird bird, bird is the word. NOT. Nya ordet är oklanderlig.

2015 - nu kör vi.

Kul läsning i alla fall!
#13 Chuck Wow säger
2014-12-27 13:20 - Anmäl

Tack för i år!
#14 Johan säger
2014-12-29 22:38 - Anmäl

Med risk för att bli dissad måste jag säga att den översta bilden ser lite väl gubbig ut. Vet inte om det är det totala färgintrycket eller de vida byxorna som gör det men det påminner mig om en gammal lärare. Sorry...
#15 riesenschnauser säger
2014-12-30 08:19 - Anmäl

#14: "De vida byxorna" - Intressant tolkning, jag undrar om vi tittar på samma bild... :)
#16 Petter säger
2014-12-30 23:50 - Anmäl

Du gör ett utmärkt jobb här på manolo så keep up! En sak som jag tänkt på är att du borde träna lite posering på bild hur sjukt det nu än låter. Det blir lite väl mycket "givakt" ibland och även om det påvisar dina kläders utmärkta passform på ett bra sätt så får det dig att inte alltid se helt avslappnad och bekväm ut vilket sällan är gynnsamt.
#17 Toadvine säger
2015-01-01 19:36 - Anmäl

#16: Det känns ju som en lite småtaskig sak att kritisera någon för. Håller dock med om att de flesta #menswear-bilderna generellt blir rätt trista eftersom personerna alltid står som robotar för att visa upp klädernas millimiterkorrekta passform :-)
#18 Petter säger
2015-01-05 11:56 - Anmäl

#17 Som sagt så kände jag att det lät närmast sjukt och mitt uppsåt var inte att vara dryg om det nu uppfattades så. Det är inte helt lätt att posera på bild när man inte är van vid det och det kräver övning precis som allt annat för att se naturligt ut. Men bilder är å andra sidan något som är en stor del av behållningen här på manolo. Om inte annat så kan man försöka spränga in en å annan bild tagen i ett mer obevakat ögonblick bland de övriga.
Hur som så känns det som att vi har en väldigt hög lägstanivå när man börjar tänka på sådana här saker :)
#19 Anglofil säger
2015-01-12 11:59 - Anmäl

Härligt med lite dragning åt det Anglofila hållet igen, har varit lite väl mycket utsvävning åt det sydeuropeiska ett tag nu.....
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Ciro Zizolfi bespoke tweed jacket...

Läs mer

Shoegazing

Fördjupning – Hur skor veckas

Läs mer

Hodinkee

H10: Livestream: 10 Years Of HODINKEE –...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen