Manolo logotype

Guide - Korrigeringar av skors passform

Många går runt med skor som är lite lösa, lite långa, lite trånga. Helt i onödan. Det finns många sätt att anpassa passformen på ett par skor för att de ska sitta bättre. Manolo guidar till några lösningar.

Det är lite intressant att när det gäller kostymer, kavajer, byxor, skjortor och så vidare så går de flesta stilintresserade regelbundet till skräddaren och gör ändringar av passformen på plaggen för att de ska sitta bättre, vara bekvämare och se bättre ut.  Köper man kläder "off the rack" behöver det ofta ändras någonting, det vet man.

När det gäller skor är det dock betydligt mindre vanligt att man går till skomakaren och gör någonting åt passformsproblem. Detta trots att det i betydligt högre utsträckning kan orsaka obehag eller till och med smärta, och att det de facto är betydligt viktigare. Att få kroppsliga problem för att man bär illasittande kläder är inte direkt vanligt. Att få problem med fötterna på grund av illasittande skor är betydligt vanligare.

Lite generaliserande kanske, men många känner säkert igen sig.

Troligen är förklaringen en kombination av att man inte bryr sig om skorna lika mycket då det oftast inte syns utåt på samma sätt att de sitter dåligt, och för att många inte känner till vad som går att göra.

Manolo guidar här till flera lösningar med vanliga passformsproblem som folk upplever med sina skor. Vi går igenom dem baserat på problem.

 

För långa

Om skorna är för långa blir det lätt glapp i hälen, och de kan vecka sig på fel ställen så att de klämmer tårna. Viktigt att notera är att den viktiga längden tvärtemot vad de flesta tror inte är från häl till tåspets, utan från häl till den så kallade ballen på foten, fotens bredaste del mellan inre- och yttre fotknöl. Det relevanta är att fotens bredaste del hamnar i skons bredaste del, så att den böjer sig på rätt ställe och hålfot och insteg hamnar korrekt. Beroende på skons tåform sedan så kan det vara olika mellanrum mellan stortåspetsen och skons främre del. En rund, kort tå kan det vara nästan mindre än en centimeter, medan en smal spetsig tåform kräver mer utrymme och kan vara tre centimeter eller till och med ännu mer mellanrum utan att vara fel (även om det finns en standard som oftast följs någorlunda av skotillverkare, och det är att det bör vara 1/11 av fotens längd i mellanrum framtill).

Nåväl, om skon är för lång kan en utfyllnad i hälen lösa problemet. Det gäller också om själva hälkappan är lite bredare och ens fot inte fyller ut ordentligt. Dels finns det så kallade hälgrepp som är en själhäftande läderbit, ofta i mocka, som fästs överst i hälkappan. Är man bara noga med att rengöra innan så sitter de fast ordentligt sedan. Dessa finns att köpa hos de flesta skomakare, och även i vanliga skobutiker eller till och med matbutiken i vissa fall. De kan fungera, men fyller ut begränsat, och kan ibland upplevas lite skarpa mot foten.

En bättre och mer permanent lösning är att gå till en duktig skomakare som sätter in ett hälfoder. Beroende på hur mycket som behöver fyllas ut kan man välja olika tjocklek på läder, eller till och med två bitar om det behövs. Det limmas sedan fast och sys överst längs med den söm som redan finns där, och blir mer eller mindre osynligt efteråt.

 

Här har en distans av läder satts i bakkappan, för att fylla ut utrymmet och göra skorna lite kortare på längden.

 

För höga i insteget

Har man lite lägre insteg är det vanligt att snörningen sluter helt tätt på skorna, även om de sitter helt okej i övrigt, något som också kan inträffa för "normalfotade" om skon har ovanligt högt insteg. Det gör att foten inte hålls på plats ordentligt utan skon glappar. Även här finns det en klistervariant i form av en skumgummibit som klistras fast under plösen. De är ärligt talat rätt kassa, och dessutom svåra att få tag i här i Sverige, utan får i så fall beställas på nätet.

En bättre lösning är att låta skomakaren sätta dit en plösdistans i läder, med ungefär samma teknik som häldistansen som nämns ovan. Man sätter helt enkelt dit en läderbit under plösen som gör den tjockare. Den limmas dit och sys längs med befintlig söm ovantill, och skärflas (när kanten tunnas ut för att inte en skarp kant ska bildas) nedtill så den inte känns för bäraren.

 

På detta par var insteget för högt, och en relativt tjock distans i form av två läderbitar har fästs på varje plös.

 

För rymliga

Om skorna är för rymliga generellt, men ändå är okej i längden, kan det ofta fungera att lägga i en sula. Det här är väl den korringering som är vanligast, och som flest använder. Man krymper helt enkelt volymen i skon.

Det finns mängder med olika typer av iläggssulor av olika tjocklek, att rekommendera är dock lädersulor som låter fötterna andas på ett naturligt sätt. Har man ett par finare kvalitetsskor med bindsula i läder är det dumt att lägga i något helt syntetiskt som förtar den fina funktion som läder har.
Ett alternativ är också att låta skomakaren limma i en permanent innersula i läder, det kan de i så fall göra under den ofta halva foderbit med skotillverkarens logotyp som finns i skorna, så att de ser ut precis som vanligt efteråt.

 

Iläggssulor av läder med undersida av kork, lika naturliga innanmätet på riktigt fina skor.

 

För trånga

Är skorna för små, och då framför allt om det gäller området kring fotens bredaste del, går det alldeles utmärkt att ta dem till en skomakare och låta lästa ut dem. Man kan också trycka ut på andra delar av skon, men inte framme vid tåhättan och inte på längden. Det går till så att skomakaren behandlar skorna med ett mjukgörande medel, och sätter de sedan i en utlästningsmaskin, där skon successivt trycks ut på valda ställen.

Man brukar säga att det går att lästa ut ungefär en storlek viddmässigt, oftast görs det då i två omgångar. Både för att inte stressa lädret för mycket, och för att vara säker på att man trycker ut dem på rätt ställen.

 

Ett par Crockett & Jones Connaught som lästats ut ganska ordentligt, ungefär en viddstorlek. Inget som syns direkt.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

Andra artiklar om varumärkena: Crockett-&-Jones Vass
#1 klevenspielberg säger
2014-12-16 19:43 - Anmäl

The ball of the foot översätts med fördel till trampdynan. "Ballen" refererar redan till en annan kroppsdel (ja en, deal with it skåningar!)...
#2 riesenschnauser säger
2014-12-16 20:16 - Anmäl

#1: Det är alltid bra att ha på fötterna när man ska mästra andra. Du verkar ha svårt att skilja på fackspråk och fuckspråk.
#3 Andrea doria säger
2014-12-16 22:26 - Anmäl

Får nog ge #1 rätt. Även om det är kul att kalla trampdynan för b*lle.

Vet att cobblers använder begreppet men i vart fall jag skulle inte rekommendera någon att hämta sitt vokabulär på en sådan institution.
#4 Toadvine säger
2014-12-16 23:49 - Anmäl

Roligt att du skriver om detta. Fixade just ett par skor som blivit för stora efter att jag tappat tolv kilo sedan jag köpt dem (ja, enligt skomakaren ska man tydligen tappa volym även i fötterna). Rekommenderar verkligen att många testar dessa metoder. Det blev jättebra för mig.
#5 Benke säger
2014-12-17 08:04 - Anmäl

Guider av detta slag är alltid av intresse och nytta för mig.
#6 Andreas Weinås säger
2014-12-17 10:11 - Anmäl

#1 & #3 - Som jag har förstått det efter att ha pratat med skomakare har Jesper helt rätt i sitt val av uttryck, hur märkligt det än må låta. Det är väl vad jag förstått omkretsen kring foten och inte bara trampdynan som "ballen syftar till.

Det finns säkert många fler uttryck för begreppet men det gör inte Jespers mindre korrekt.
#7 Rozzy säger
2014-12-17 10:29 - Anmäl

Mycket bra och informativ artikel! Även högst aktuell för mig faktiskt. Jag vet nog i alla fall tre par skor som åker till skomakaren snart :-)
#8 klevenspielberg säger
2014-12-17 11:45 - Anmäl

#3 & #6 - Där ser man! En formulering som "Det som i skomakarkretsar kallas 'ballen' på foten" hade gjort det tydligare att det var ett i branschen vedertaget begrepp och inte bara en anglicism. Intressant att lära sig hur som helst! :)

#2 - Alla läsare kan väl knappast antas känna till att fackspråket i det här fallet avviker från normen? Jag försökte bara att erbjuda en korrekt översättning för att det inte skulle behöva uppstå onödig förvirring (och komik), men använder man hellre kommentarsfunktionen till att komma med dryga kommentarer så får man väl det.
#9 Raderad säger
2014-12-17 12:04 - Anmäl

#8: Nu var ju problemet att du erbjöd en felaktig översättning, oavsett vad du försökte, och uttryckte detta på ett sätt som jag inte upplevde som respektfullt mot artikelförfattaren. Trampdynan är inte samma sak som ballen, precis som att fotvalvet inte är samma sak som insteget. Varifrån kommer den onödiga förvirringen, kan man fråga sig.
#10 Masken49 säger
2014-12-17 12:36 - Anmäl

The ball of the foot översätts visst med trampdyna. The ball of the foot är där tårna sammanfogas med resten av foten (wikipedia), dvs det område som på svenska heter trampdyna.
#11 klevenspielberg säger
2014-12-17 13:28 - Anmäl

#10 - Tack!

#9 - Att the ball of the foot översätts till trampdyna står jag fast vid. När skomakare talar om the ball of the foot kan det, om jag har förstått saken rätt, avse platsen på fotsulan där tårna sitter fast (på svenska fotsuletrampdynan om man ska vara noggrann), eller fotens omkrets därvid. Jag försökte inte att vara respektlös, men jag tyckte att det var lite lustigt att på svenska använda ordet ballen då det finns en fullgod svensk översättning, som man analogt med det engelska språkbruket hade kunnat använda både för delen av foten och dess omkrets. Nu har jag lärt mig att det visst heter så i skomakarsvängen! Lugna ner dig nu och låt oss glädjas åt att vi båda får lära oss nya begrepp :)
#12 Raderad säger
2014-12-17 14:56 - Anmäl

Kul att många uppskattar artikeln!

#11 Jag förstår att du inte försöker vara respektlös, och jag ska försöka förklara så tydligt som möjligt. Det handlar inte om att det är en skomakarterm enbart, det handlar om funktionell anatomi, och att skomakare i dess ursprungliga form som tillverkare av skor också var ortopediskt skolade (i regel) och därifrån kommer uttrycken. "The ball" eller "the ball of the foot", på svenska "ballen"är benämningen på platsen där tårna sitter ihop med övriga foten, alltså där tåbenen sitter fast med metatarsalbenen. Det är platsen där foten böjs när du går, bredaste delen på foten.

Trampdynan är det som ligger under ballen, det som skyddar ballen när du går. Du kan inte översätta "ball of the foot" med trampdyna, helt enkelt för att det är två olika saker. Att det sedan också är ett slanguttryck för mannens könsorgan kan kanske göra att vissa skruvar på sig, det må så vara.
#13 Hög balle säger
2014-12-17 16:24 - Anmäl

Kan inte ni småbarn sluta bråka om ordval i texten. Vi vuxna är mer intresserade av det sakliga innehållet och kommentarer på det. Ert småbråk om ordval gör sig bättre någon annanstans och förstör för oss andra.
#14 Raderad säger
2014-12-17 16:28 - Anmäl

#13: Jo, det är jag som producerat innehållet i artikeln, så tänker att det säger sig självt att jag är intresserad av det. Här kändes det klart relevant att förklara varför jag använde ordet i fråga.
#15 marre säger
2014-12-17 18:16 - Anmäl

Kan någon ge prisexempel på vad de olika ingreppen kostar (jag förstår att det kan variera) , tänker främst på iläggsula som limmas av skomakare, och plösdistans, och infogning av läder i hälen.

Tack på förhand.
#16 Raderad säger
2014-12-17 22:27 - Anmäl

Marre: Ville inte ge prisexempel i inlägget, då det som du är inne på kan skilja sig rätt mycket mellan olika skomakare, och hur mycket jobb det blir kan skilja sig på beroende på sko och hur mycket som ska ändras och så. Men om man grovt ska generalisera, kanske häldistans kan gå på ca 200-300 kronor, plösdistans 250-350 kr, limma i iläggssula (om det görs under befintliga halva foderbit) ca 150-250 kr, och utlästning ca 150-250 kr.
#17 buzz säger
2014-12-18 09:44 - Anmäl

Grym artikel, den kommer rädda ett par av mina skor som jag trodde var dömda att vara för stora.
#18 marre säger
2014-12-19 19:43 - Anmäl

Tack Jesper, låter rimligt.
#19 CarinaSkomakare säger
2015-01-03 01:11 - Anmäl

Ursäkta att detta inlägg kommer sent i diskussionen men med drygt 30 år som skomakare har jag aldrig någonsin mätt ballen på någon kund. Däremot tar vi alltid kundens bäll mått. Den termen vi skomakare använder för framfotens bredaste del, omkretsen runt tålederna, är fotens Ball-eller vanligare, Bäll-vidd. The ball of the foot på engelska och ballenbreite på tyska. Jag kommer att fortsätta mäta kundernas bällmått så länge jag mäter svenska fötter.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Reportage – TLB Mallorca Artista

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Patek Philippe...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen