Manolo logotype

10 x Wholecuts

Skornas motsvarighet till sportbilen är tveklöst den eleganta Wholecuten. Sydd i ett stycke skinn ger den ett strömlinjeformat intryck helt fritt från sömmar. Beroende på färg och material kan det vara en modell för såväl smoking som slitna jeans.

Att producera en wholecut är långt ifrån det lättaste. Då det krävs större delar av perfekt skinn blir ofta produktionen klart dyrare och passformen blir än viktigare för att motverka kraftiga gåveck. 

I ljusbrunt skinn med en broguemedaljong i tån är det ett elegant och lättburet val till ledigare byxval. Väljer man istället en modell i svart kalvskinn utan periforering är det ett fullgott alternativ till lackskorna för smokingfesten. Glöm dock inte att putsa upp en riktig spitshine. 

Saint Crispin "546"

 

Saint Crispins modell 546 är en elegant handrandsydd wholecut, här på Riva-lästen.

 

JM Weston "402"

JM Westons version 402 har en spetsig mandelformad läst och man kan notera de extra många snörhålen på modellen.

 

Crockett&Jones "Alex"

Crockett & Jones har en wholecutmodell ur benchgradeserien som heter Alex. Modellen har den mejslade 348-lästen och här ser vi den i en vinröd ton.

 

Bontoni

Italienska Bontoni är främst kända för sina otroligt vackra handmålade skor men här ser vi även en wholecut i mocka från företaget. Ett härligt alternativ till blåjeans.

 

Herring "Scott"

Herring har i sin spjutspetslinje "Herring 1966" tagit fram en superelegant wholecut med smal midja och broguemedaljong. Modellen finns i oxblood som här eller i Chestnut.

 

Yanko

Skolyx.se har tagit in en mycket prisvärd aktör från Spanien som heter Yanko. I nuläget finns 4 modeller tillgängliga varav den här Wholecuten är en av dem.

 

Berluti "Milano"

Berluti är en av skovärldens mest kända premiumaktörer och har främst fått sitt starka rykte från den handmålade finish man ger alla skor. Dessa wholecuts i en djup vinröd/brun ton med tre snörhål är ett typiskt exempel på företagets kompetens.

 

Gaziano & Girling "Sinatra"

Modellen Sinatra från Gaziano & Girling är enligt oss den optimala smokingskon. Döpt efter plaggets kanske mest kända bärare och elegant mejslad på företagets TG73-läst gör sig modellen i svart kalv perfekt till en tunn svart eller midnattsblå smoking.

 

Meermin "101332"

 

Meermin erbjuder en väldigt ledig tolkning i mockanyansen Snuff på den avsmalnande Ama-lästen.

 

Enzo Bonafé "3725"

Italienska Enzo Bonafé är kanske inte det billigaste men bland det mest prisvärda man kan köpa i skoväg. Handrandsytt i Italien med skinn av hög kvalitet. Här i från Skoaktiebolaget i nyansen Etrusco som är en rödbrun kalv. (även översta bilden)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor Snörskor

Andra artiklar om varumärkena: Berluti Bontoni Crockett-&-Jones Gaziano Girling
#1 greger säger
2014-12-09 17:03 - Anmäl

Bontoniskorna är fina men knappast ett alternativ till blåjeans. Jag tycker däremot att de kan bäras tillsammans med blåjeans.
#2 Markus säger
2014-12-09 17:33 - Anmäl

Är det verkligen som så att det finns andra alternativ än lackskor till smoking?
#3 EB säger
2014-12-09 19:22 - Anmäl

Som en person med höga och breda fötter oroar jag mig alltid för risken att få alltför kraftiga gångveck. Några med bra erfarenheter?
#4 Raderad säger
2014-12-09 19:50 - Anmäl

Kul med JM Weston 402 i listan, mycket fin sko från en tillverkare som får förvånansvärt lite uppmärksamhet i stora delar av Europa och USA.

EB: Det är troligtvis för att du köper skor som är för stora på längden för att få plats med dina breda fötter, hittar du skor med rätt vidd (en kanske två viddstorlekar upp i ditt fall) veckar de sig inte mer än det gör för en person med "normala" fötter i skor av standardvidd.
#5 Jonas E säger
2014-12-10 07:29 - Anmäl

#2 Välputsade whole cuts är ett alternatic imo.

#4 Sant. Ge oss en hype Manolo! Å andra sidan, vad tänker man när ger en lågsko 7 hålpar.
#6 Susanne Strandberg säger
2014-12-10 08:02 - Anmäl

Sååå snygga herrskor man vill ju verkligen känna på dem.
#7 Andreas Weinås säger
2014-12-10 10:56 - Anmäl

#2 - Traditionellt sett är det lackskor som gäller, inget snack om det. Samtidigt är det precis som med bruna skor efter klockan 18 något som luckrats upp och idag skulle jag personligen betydligt hellre gå på smokingmidddag i ett par högblankpolerade svarta Wholecuts eller släta cap toes i svart kalv än ett par plastiga, limmade lackskor.

Sen har det mycket med situationen att göra. Är det en lite mer informell smokingfest bland vänner och bekanta bär jag utan problem Albert slippers också. Är det inbjudan till en större tillställning skulle jag nog däremot avråda från det.
#8 Raderad säger
2014-12-10 13:53 - Anmäl

#7: Om man ska vara petig är väl lackskor en sentida uppfinning tänkt att förenkla livet för den som måste gå på högtidsklädda tillställningar så ofta att paradputs blir jobbigt att upprätthålla. :)
#9 Andreas Weinås säger
2014-12-10 14:08 - Anmäl

#7 - Nja, Polished binder är väl det men "Patent" eller Lackskor har ändå funnits med ganska länge.

För min del handlar det mest om att det är betydligt mer försvarbar investering med oxfords/wholecuts i kalv som ser bra mycket bättre ut till smoking än vad ett par Lackskor gör till mörk kostym. Har man möjligheten eller önskan att äga bägge är det väl helt okej men att köpa ett par lackskor ligger väldigt långt ner på listan för min egen del.
#10 Mr G Djursholm säger
2014-12-10 14:36 - Anmäl

Kul att läsa och så fina skor.
Tack!
#11 EB säger
2014-12-11 21:35 - Anmäl

#4 Visst är det så men följer man den regeln fullt ut blir utbudet väldigt litet. Därför försöker jag ofta hitta kompromisser. Brouges fungerar ofta bra, men wholecuts oroar mig.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.