Manolo logotype

Rockar från Crombie – en tidlös klassiker

Lagom till att temperaturen efter en mild höst nu har krupit ner mot nollstrecket så har behovet av bra ytterplagg ökat. En trend de senaste åren har varit att tillverka eleganta funktionsplagg för att man skall kunna kombinera stil och funktion. Dagens text kommer att handla om något helt annat, tvärt om faktiskt. Vi vill idag lyfta fram det klassiska och urbrittiska ytterplaggsföretaget Crombie. Detta företag har tillverkat i första hand ytterplagg i ca 200 år och har till och med fått en modell uppkallad efter sig i form av Crombie-coaten som är en sorts klassisk paletå.

Företaget som heter J&J Crombie Ltd. verkar under varumärket Crombie och grundades alltså i Skotska Aberdeen för ca 200 år sedan. Till början var de endast ulltillverkare och väveri men började relativt snart att även sy upp plagg. Det är dock försäljningen av ulltyg som genom årens lopp varit företagets stora verksamhet. Företaget fick snabbt ett mycket god renommé och blev välkända för den ytterst goda kvalitet som deras tyger höll. Bland annat erhöll de pris från drottning Victoria och prins Albert 1851. Något de även fick ett par år senare när Napoleon III gav dem ett erkännande i Paris.

Amerikanska inbördeskriget 1861 ledde till nya marknader för Crombie som försåg konfederationen med "rebel grey fabrics" för deras ytterrockar. Detta eftersom södern inte hade några fungerande väverier i de blockerade staterna.

En liknande historia som är intressant ur ett historieperspektiv var att Crombie några år senare runt 1870 i det ockuperade Paris försåg staden med ulltyger som levererades med luftballong! Crombie fick i uppdrag att dra 1000 pund från Parisarnas konto hos Bank of England för besväret. En avsevärd summa på denna tid.

Väldigt tidigt började Crombie även att exportera till länder som Japan, Kanada och Ryssland. Just kopplingen till Ryssland har alltid och är än idag väldigt stark. Crombie tog fram grova rockar för det bistra och kyliga ryska klimatet och döpte även en modell till just "the Russian coat". Snabbt kom rockarna från Crombie att bli Tsarfamiljernas favoritplagg. Långt senare när den ryska ledaren Mikhail Gorbachev i december 1984 för första gången skulle beträda brittiska mark så klev han ur planet på Heathrow i just en ytterrock från Crombie.

 

Brittisk armeinspirerad ytterrock från Crombie.

Vattenavstötande regnrock.

Under hela 1900-talet ökade intresset för Crombie även på den europeiska kontinenten och de utvecklade lite tunnare och lättare tyger samt fler kavajer och kostymer. När första världskriget bröt ut tappade de dock mycket i omsättning och fick under denna period istället fokusera på att tillverka plagg åt armén till relativt låga marginaler. Crombie anpassade sig dock och man uppskattar idag att ca 10% av alla rockar burna av den brittiska armén under kriget kom från Crombie.

Efterkrigstiden var dock återigen bra tider för företaget då efterfrågan ökade enormt i takt med att ekonomin tog fart. År 1928 fanns det dock ingen kvar i ursprungsfamiljen som kunde driva verksamheten och företaget såldes till familjen Salt från West Yorkshire, en betydelsefull textilfamilj under denna period. Tittar man i företagets arkiv så framgår att strax efter försäljning så besöker The Duke of York, senare kung George VI fabriken och de tillverkar en unik ytterrock åt honom. Denna rock kom senare att kallas "King Coat" och re-lanserades av Crombie igen 2009.

När andra världskriget kom var det återigen dags för Crombie att ställa upp för landet och producera militärplagg och tyg ämnade för kriget. Som en intressant kuriosa kan nämnas att de bland annat 1942 vävde ett tyg i mörkgrått som skulle komma att användas av den norska motståndsrörelsen.

Åren går och under 1960-talet var Crombie som varumärke väldigt kända och man kunde se allt ifrån presidenterna Kennedy och Eisenhower till The Beatles bärandes de kultförklarade ytterplaggen. Under slutet av 60-talet och en bit fram till och med 80-talet fick Crombie kultstatus inom subkulturer som mods- och skinheadrörelsen i England.

De hade länge även ett samarbete tillsammans med den legendariska Londonskräddaren Tommy Nutter. När han återkom till Savile Row nr 19 år 1982 med en butik med färdig konfektion så var det Crombie som tillverkat denna och med kunder som Elton John, Eric Clapton och Mick Jagger för att nämna några.

Från och med 90-talet och till idag har man öppnat ett par egna butiker o Edinburgh, London och Manchester samt en välfungerade webshop som förser hela världen med de klassiska plaggen.

 

Dubbelknäppt i kamel.

Grå fiskbensmönstrad rock med tilltagen längd.

Företagets historia och känsla för "made in Britain" har varit viktigt för dem och löper som en röd tråd än idag igenom allting de gör. Många av de modeller som säljs idag har funnits lång tid och de jobbar hela tiden på att damma av gamla klassiker i ett uppdaterat utförande. När det kommer till material och produktion så strävar de i möjligaste mån efter att det skall vara tillverkat i Storbritannien vilket de till största del också klarar av.

Prisnivån är hög på Crombies plagg. Det är å andra sidan kvaliteten och konstruktionen också. Med tanke på hur otroligt klassisk stilen är så känns det som relativt välinvesterade pengar eftersom ett plagg från Crombie lär kunna känna med i stil och kvalitetsmässigt i många år. Ett perfekt alternativ för de som tröttat på konstmaterial och dunfoder. Detta är på riktigt!

 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Ytterplagg

Andra artiklar om varumärkena: Crombie
#1 John säger
2014-12-04 19:00 - Anmäl

Känns som ett för klädkonsumenten optimalt företag. Gedigen tillverkningprocess, fin balans mellan klassiska och moderna inslag, anor och inte överdrivet brandat. Var inte heller så dyrt som jag befarade. Men de verkar inte vara representerade i Stockholm, nån annan som vet bättre?
#2 nyc säger
2014-12-04 19:20 - Anmäl

Fina grejjer. Stort plus att deras regnrockar är vattenavstötande.
#3 k säger
2014-12-04 19:25 - Anmäl

Riktigt snygga!

#1 De finns på NK!
#4 Jörgen säger
2014-12-04 21:36 - Anmäl

Fantastiskt att ni tar upp Crombie!
#5 Oswald säger
2014-12-04 21:39 - Anmäl

Äger ett flertal rockar från Crombie - några med ett antal år på nacken.
Mycket robust kvalitet, och mina två regnrockar verkar efter hård användning i det närmaste oförstörbara, (inte ens knapparna har lossnat) Kostymerna är också bra köp, mycket bra konstruktion och tyg för sin prisklass - om nu någon av läsarna gillar den brittiska formen....

En rekommendation är att vänta på jul och sommar rea - Crombie brukar halvera priset,
för att sedan höja priset igen på samma plagg (rockarna) och som texten ovan antyder, de blir ju inte direkt omoderna!

Jag har handlat både i butik i London och via deras hemsida, båda fungerar utmärkt.
#6 Asi säger
2014-12-05 10:25 - Anmäl

Usch. Detta är inte riktigt min grej. Den mörkgröna armérocken är snarare museisal i sitt utformande och man skulle lätt övergå från välklädd till utklädd i den. Undvik gärna detta på Manolo i framtiden, tack.

Den på översta bilden var dock rätt snygg och jag överväger nog att köpa en sådan snart. Tack!
#7 Daniel säger
2014-12-05 10:59 - Anmäl

Den översta ser ut som något som skulle passa på hisorieätarnas middag. Håller med #6 om att det ger maskeradvibbar. "Jag har klätt ut mig till industripamp från 1800-talets London"
#8 Andreas Weinås säger
2014-12-05 12:44 - Anmäl

#6 - Jag vill bara kolla om jag förstår dig rätt...Du gillar inte inlägget och produkterna samt ser gärna att vi undviker att skriva om det i fortsättningen men du funderar samtidigt på att köpa en av rockarna inom kort? ;)
#9 Asi säger
2014-12-05 13:30 - Anmäl

#8 Precis!
#10 Bill säger
2014-12-05 14:02 - Anmäl

Jag tycker att armérocken är riktigt snygg när den inte är grön (se sista bilden). Dock kanske den fortfarande är svårburen, även om den är gråblå?
#11 Tomas säger
2014-12-06 15:28 - Anmäl

70-talsslag modell större är kanske inte vad man önskar på en kavaj men på en höst/vinterrock är det mumma! Grymt snygga arméinspirerade rockar på bild 1 och sista bilden. Regnrocken skulle jag också gärna bära. Snyggt! Har själv en svart Pea coat från naval clothing factory med dubbel knäppning från 60/70-talet. Svåra att bära? Nej, men slim fit är det och slagen är stora som att ha två vingar på axlarna:)
#12 Nils säger
2014-12-07 14:27 - Anmäl

Var hittar man Crombie i Sverige om man bor kring de södra breddgraderna i Sverige ?
#13 Mikolai säger
2014-12-08 07:07 - Anmäl

Ursäkta att jag kapar tråden lite. Men tror det är av intresse för dom flesta.

Har råkat komma över ett parti Corneliani kläder från Mirror i Stockholm. (lite Boss också)
Har kostymmer, byxor, skjortor och tröjor. Totalt 300 plagg.

Jag slog spontant till eftersom jag fick en bra deal. Och kläderna är ju ögongodis på högsta nivå. Men hur skulle jag kunna få den här sortens kläder sålda? Då! kom jag på att ni goda manolo vänner älskar snygga kläder.

Ni är alltså varmt välkomna till Haninge. För att göra riktiga kap.

Skicka ett email och kom i gång innan jul!
Email: mikolai@live.se
#14 Henrik säger
2014-12-08 23:56 - Anmäl

Hittade en fantastisk Crombie-halsduk 70/30 kashmir/ull på loppis för, håll i er nu, 20 spänn för drygt tio år sedan.
Fortfarande i makalöst bra skick. Suverän kvalitet!
#15 greger säger
2014-12-09 17:09 - Anmäl

Mikolaj, vad trevligt! Jag kommer gärna ut till Haninge. Var har du skåpbilen parkerad?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Autumn/Winter 2018

Läs mer

Shoegazing

Tipset – Undvik att snörningen trycker...

Läs mer

Hodinkee

Photo Report: The Fall 2018 HODINKEE...

Läs mer

The Armoury Lightbox

With the exciting news of Antonio...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen