Manolo logotype

10 x Dubbelknäppta kavajer

Få har nog missat de senaste säsongernas kanske starkaste signaturplagg; den dubbelknäppta kavajen. Från att ha varit ett inslag närmast förknippat med boxig silhuett och 80-talssnitt har den dubbelknäppta kavajen får stort uppsving. Istället för markerade axlar och långa kavajlängder är de flesta av dagens modeller av en lätt, närmast okonstruerad känsla med nätt axel och med en något kortare kavajlängd. Resultatet ger en lättburen produkt oavsett om man kombinerar den med skjorta och slips eller jeans och polotröja.

Vad skall man då tänka på när det kommer till dubbelknäppt kavaj. Först och främst är det viktigt att vara bekväm i modellen. Även om inte dubbelknäppt är ett mer formellt val är det för många ett svårare plagg att komma undan med. Därför kan lite ledigare tolkningar vara att rekommendera i t ex bomull eller linne för sommaren samt Tweed eller flanell på vintern. 

Ju mindre uppbyggd kavajen är i axel och kanvas, ju mer ledigare kommer den kännas. 

Vi har valt ut lite olika alterantiv från marknaden som vi tycker känns lite extra intressanta.

 

Oger

Holländska webshopen Oger erbjuder en hel del prisvärda kavajer under eget varumärke. Här i form av en dubbelknäppt version i ull med lite struktur.

 

Gaiola Napoli

Storrutig kavaj i vinröd ton från italienska Gaiola Napoli.

 

Oscar Jacobson

Oscar Jacobson har i modellen Erik tagit fram en dubbelknäppt kavaj med mjuk axel och breda slag till ett väldigt överkomligt pris.

 

Loro Piana

Dubbelknäppt kavaj från Loro Piana i ett mer vår och sommaranpassat materialval.

 

Eton x Eidos

Dubbelknäppt kavaj från samarbetskollektionen mellan Eton och Eidos Napoli.

 

Suitsupply

Rutig grå/brun kavaj från Suitsupply.

 

Brunello Cucinelli

Brunello Cucinellis har en karaktäristiskt smalt placerad knapprad på de dubbelknäppta kavajerna. Här i en kritstecksrandig flanell med mörkblå bas.

 

Gieves & Hawkes

Chokladbrun ullkavaj (del av kostym) från brittiska Gieves & Hawkes. Klassiskt mer markerad axel och timglasformad silhuett.

 

Rose & Born

Dubbelknäppt kavaj från Rose & Born i tyg från italienska väveriet Loro Piana. (även översta bilden)

 

Gabo Napoli

Breda slag och kraftigt mönstrat från neapolitanska Gabo Napoli.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Kavaj

#1 Joakim säger
2014-12-02 16:40 - Anmäl

Älskar dubbelknäppt! Trevligt inslag :)
#2 Jörgen säger
2014-12-02 16:59 - Anmäl

Att låta en tvåradig kavaj sluta en bit ovanför grenen (Rose&Born) ser ju bara fånigt ut.
#3 sebbe säger
2014-12-02 17:17 - Anmäl

#2 Instämmer!
#4 Paul W H säger
2014-12-02 20:49 - Anmäl

Dubbelknäppt utan slips tycker jag ser helkonstigt ut, men det kanske jag är ensam om.
#5 Daredevil säger
2014-12-02 22:45 - Anmäl

#4 Fast nu var det ju ingen bild på dubbelknäppt utan slips i den här här. Enkelknäpp kommentar..
#6 Errol säger
2014-12-03 06:18 - Anmäl

#4: Kanske ska förtydligas att kavajerna som visas utan skjorta och slips antagligen inte är menade att bäras barbröstad.
#7 Jonas E säger
2014-12-03 08:08 - Anmäl

#6 Barbröstat och slips känns väldigt mycket Kos 2003
#8 Benke säger
2014-12-03 10:03 - Anmäl

Jag har lite svårt för de alltför korta modellerna, som tidigare påpekat med Rose & Born. Vidare föredrar jag också mer textur i tyget. Ogers modell kändes riktigt tacksam att bära/matcha.
#9 oj säger
2014-12-03 21:44 - Anmäl

Det här tyckte jag inte alls var snyggt. Samtliga är alldeles för korta.
#10 Paul W H säger
2014-12-03 22:40 - Anmäl

#5-#6 - Misstolkar ni mig med flit eller tror ni jag är fullständigt dum i huvudet? Om ni inte bara fluktar på bilderna utan läser texten (är det för mycket begärt kanske?) ser ni att det här inlägget behandlar dubbelknäppta kavajer som fenomen. "Vad skall man då tänka på när det kommer till dubbelknäppt kavaj." Alltså faller det sig fullständigt naturligt att poängtera att dubbelknäppt kavaj (i mitt tycke) kräver slips, vilket minskar användningsområdet (drastiskt, för mig) jämfört med enkelknäppt. Diskutera ämnet alltså. Men visst, vi kör vidare på kommentarer av typen "Jag tycker det var snyggt", "Jag tycker det var fult".
#11 mys-lelle säger
2014-12-04 11:01 - Anmäl

#9 - Jag brukar tala mig varm för längre kavajer - men nog verkar väl Cusinelli-kavajen vara tillräckligt lång?

Vad sägs om dubbelknäppt och polotröja?
#12 Andreas Weinås säger
2014-12-04 11:46 - Anmäl

#11 - Jag tror det är svårt att uppskatta längden när den inte sitter på en bärare och av egen erfarenhet är just måttet inte det viktigaste utan snarare balansen. Jag säger inte att man måste bära så här korta men jag föredrar överlag dubbelknäppt något kortare än enkelknäppt då den delar av kroppen mycket tydligare. Men då syftar jag till 1-2cm skillnad bara.

Polotröja till dubbelknäppt får full pott i min bok!
#13 Andreas Weinås säger
2014-12-04 11:49 - Anmäl

#10 - Jag själv känner inte att dubbelknäppt ställer högre krav på slips men det viktigaste är ju hur du trivs med det. Det är dock inte någon sanning att man måste bära slips till dubbelknäppt likt man bör om man pratar klädkod "mörk kostym".

Jag själv gillar att bära slips, både till enkelt och dubbelknäppt men som jag nämnde ovan är även polotröja ett sofistikerat val om man frågar mig. Ramar in ansiktet bra, blir mindre formellt än skjorta/Slips och är väldigt snyggt att matcha ton-i-ton med kavajen.
#14 VPB säger
2014-12-04 16:30 - Anmäl

Mitt problem med Manolo i allmänhet, och dagens mode i synnerhet är det faktum att båda förespråkar en kort kavaj, med knäppning långt över naveln. Detta matchas gärna med en undernärd manskropp utan axelbredd.

Är man likt mig 1,90, bredaxlad och har långa ben och en jobbigt stor bröstkorg går det inte att hitta något vettigt överhuvudtaget såvida man inte går bespoke.

Det finns i min värld två gemensamma nämnare att utgå ifrån på en vacker kavaj på en lång person, oavsett vem jag sett bära den - knäppning i navelhöjd och längd över stussen.
#15 mys-lelle säger
2014-12-05 14:25 - Anmäl

#12 visst är balansen riktig men tillstå gärna att man kan beräkna längden hyfsat genom att via bilden bedöma relationen mellan ärmländen och rygglängd?
#16 Andreas Weinås säger
2014-12-05 15:15 - Anmäl

#14 - Vi förespråkar inte en kort kavaj. Vi förmedlar däremot vad som finns i det rådande utbudet. Vad vi förespråkar är snarare att man skall köpa en kavaj som passar dig som bärare. Därför skriver vi oerhört mycket om just Måttsytt och Bespoke men att man inte skulle kunna hitta något annat än bespoke om man är 190, bredaxlad och har långa ben håller jag inte med om. Däremot har du såklart en poäng i att dagens kavajlängder i regel passar bättre på personer under 185cm.

Samtidigt kan man ju vända på det. Det finns ganska många läsare och personer som är just runt 180cm där en kavaj på 77-80cm skulle se parodiskt lång ut. Därför försöker vi ofta skriva att man kan titta på en 100-storlek om man är över standardlängd. Idag erbjuder nästan alla seriösa konfektionstillverkare en måttsömnadstjänst som kostar ca 20% över ordinarie pris. Genom denna kan du garanterat skapa en välsydd kostym med den längd och balans som just du föredrar till halva priset av bespoke.

Angående knäppningen vid naveln är det mer en fråga om personlig smak. Jag föredrar definitivt att kavajen knäpps där bäraren är som smalast dvs strax ovanför naveln men vill man ha den lägre kan detta nästan alltid åtgärdas via MTM.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.