Manolo logotype

På besök hos Atelier Saman Amel

Idag tar vi ett avbrott från bevakningen av de internationella varumärkena och blickar mot den egna huvudstaden och närmare bestämt Engelbrektsgatan 29. Här har nämligen den unge entreprenören och slipsmakaren Saman Amel tillsammans med sin kollega Dag Granath öppnat ett showroom med mängder av nyheter för hösten. Utöver en ny slipskollektion lanserar företaget en helt ny måttsömnadstjänst med bl a skjortor, kostymer och rockar producerade efter kundernas önskemål.

Saman Amel förknippas främst med de handsydda slipsar som han själv fortfarande syr för hand i Stockholm. För säsongen har företaget lanserat en serie av slipsar med 8-foldkonstruktion i silke. Sedan starten för bara några år sedan har företaget bl a börjat säljas på Gabucci utöver den egna webshopen och efterfrågan har ökat enormt.

Företaget som består av grundarna Saman Amel och Dag Granath har nu valt att lägga till Atelier till namnet. I det lilla showroomet på Engelbrektsgatan 29 har man ett brett utbud av tyger att välja mellan oavsett om det rör sig om skjorta, kavaj eller rock. På dockorna illustreras några exempel på hur den färdiga produkten kan se ut och ett antal skjortkragar att välja mellan. 

Ambitionen är att kunna erbjuda en helhet som kompletterar de handsydda slipsarna. Saman berättar att varken han eller Dag är intresserade av att försöka konkurrera med lägsta möjliga pris utan snarare att kvalitetsnivån på det man levererar skall vara prioritet ett och beroende på hur mycket av produkten man vill skall vara handsytt samt vilket tyg man väljer kommer priset att variera. Istället för att erbjuda en färdig RTW-kollektion ligger fokus istället på kundens personlighet och därför erbjuder man endast måttsytt. 

Det finns ett par olika nivåer man kan välja mellan. Kostymerna och rockarna startar på 9 990 kr (uddakavaj ca 7 000, byxa ca 3 000kr) och då rör det sig om en Full kanvaskonstruktion där ca 70% av produkten är sydd för hand. Raksömmar och t ex kanvas är sydd med maskin precis som hos andra tillverkare likt Caruso, Corneliani etc. 

I företagets värstinglinje är i princip hela kostymen sydd för hand i en liten ateljé i hjärtat av Neapel. Vad som verkligen skiljer sig rent kvalitetsmässigt med den här konstruktionen är att även kanvasen är handpikérad vilket annars mer eller mindre bara görs inom skräddarsytt. Den helt handsydda linjen startar på ca 17 000 kr. 

Viktigt att nämna med bägge dessa linjer är dock att detta bara är instegspriser och beroende på tygval kan priset gå upp något. Vilka detaljer man väljer påverkar dock inte priset utan är inräknat i grundsumman. 

När det kommer till skjortorna finns det endast ett alternativ och det rör sig också om mer eller mindre uteslutande handsydda detaljer och kostar från 2 500 kr. Skjortorna har dels de rent estetiska detaljerna som pick stitching, pleats och handsydda knappar och knapphål men även de mer avgörande delarna som ärmisättning som möjliggör för ett grundare och bättre anpassat ärmhål. 

 

Ett häng med provskjortor i Showroomet.

Handpikerade axelsömmar.

Ett supertunt Jerseytyg från Thomas Mason som passar perfekt till så kallade Pop Over-shirts som företaget nu kan erbjuda. Dessa kännetecknas av att dem bara har fyra knappar ner på bröstet och ett härligt lite ledigare skjortalternativ.

Ytterrock i kamel.

Slipsen är från nya kollektionen av 8-folds i silke och heter Deco Eight.

En snygg så kallad Pick Stitching på slaget.

Snygg detalj med ficklock kombinerat med utanpåliggande ficka.

Företaget erbjuder ett brett utbud av tyger från framför allt Ariston, Loro Piana och Carlo Barbera i flera olika prisklasser.

Glenchecks från Ariston.

En av företagets kavajer i marinblå ull.

Knapphål sydda för hand.

Om man tittar noga kan man se de små stygnen som fäster den flytande helkanvasen i tyget på baksidan av slaget.

Den svagt rundade så kallade "Barchetta-fickan".

Saman Amel kan erbjuda så mycket som 4 sorters kavajaxlar. Här i form av en naturlig axel med diskret veckbildning.

Vi tycker att den här utvecklingen är ett steg i helt rätt inriktning och ett välkommet inslag på den svenska marknaden av måttsydda alternativ. Vi valde att sy upp en produkt i samband med besöket men vad det blir för något kommer ni få se i början av nästa år. 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder

#1 johan u säger
2014-11-26 15:20 - Anmäl

Kul att ungdomen ser till kvalité. Kanske finns det en framtid för svensk modeindustri ändå!
#2 SML säger
2014-11-26 15:46 - Anmäl

Fint!
#3 Oliver säger
2014-11-26 16:24 - Anmäl

Har låtit göra två skjortor och en rock, fina kragar, fina kvaliteer och Samans öga för kroppen och detaljer gjorde att allt blev precis osm jag vill ha det!

Keep up the good work!
#4 Jomenvisst säger
2014-11-26 16:30 - Anmäl

Nog för att där finns många ambassader men det är ändå villastaden det är frågan om, inte diplomatstaden. ;)
#5 Halmstad säger
2014-11-26 16:37 - Anmäl

Måttagning är inte det lättaste. Finns erfarenheten redan?
#6 Oliver säger
2014-11-26 16:59 - Anmäl

#5

Om jag inte misstar mig så är Saman både utbildad inom skrädderi (tillskärning, mönsterkonstruktion?) och har jobbat med måttsydda tjänster för J.Lindeberg under några år, så absolut finns det erfarenhet! :)
#7 Jensen säger
2014-11-26 17:54 - Anmäl

Vågat, men kul, att kliva på MTM! Har deras slipsar sen innan och den är jag mycket nöjd med.
#8 Kamelen säger
2014-11-26 19:28 - Anmäl

Får alltid myspinne av en schysst kamelhårsrock. Likaså här. Nä, men allvarligt, superkul initiativ. Hoppas det går bra för dem.
#9 Fabian säger
2014-11-26 21:19 - Anmäl

Ser magiskt ut. Lycka till Saman och Dag! lovar att titta förbi inom kort.
#10 AJ säger
2014-11-26 21:51 - Anmäl

Trevligt artikel! Jag är av den uppfattning att MTM verkar bli mer och mer intressant för medvetna konsumenter. I ett långsiktigt perspektiv är en tusenlapp eller två mer eller mindre försumbara i sammanhanget. För egen del som ligger mellan storlekar mm brukar ändringar bli relativt kostsamma, då blir MTM än mer intressant.

Sen är det väldigt kul att välja detaljer, bläddra bland tyger mm. Har själv bara sytt upp en kostym MTM ännu, dock ej från Saman.

Ska bli intressant att spana in utbudet, hade gärna sett bild på en dubbelknäppt rock :)
#11 Isaac säger
2014-11-26 22:49 - Anmäl

Jag har tidigare erfarenheter med Samans finlir och expertis när han måttar. Fantastiskt!

Ska sy upp skjorta, kostym, slipps samt rock till mitt bröllop framöver! Nästan lika taggad som på bröllopet!
#12 Andreas Weinås säger
2014-11-26 22:53 - Anmäl

#10 - Jag håller helt med dig och det gäller såklart för fler än Saman Amel. Just som du säger att man med relativt liten extra kostnad slipper att kompromissa med vad man verkligen vill ha vilket nästan alltid är fallet vid RTW. Antingen kan det vara passformen, silhuetten, tyget eller detaljerna. Särskilt om man föredrar något som inte är så vanligt i rådande trend så som högre midja eller längre kavaj.

Samtidigt skall man också komma ihåg att det finns en väldig styrka i inspirationen man får av ett färdigt plagg. Det är inte så lätt man först tror att förutspå hur en 10cm stor tygbit kommer se ut i full kostym. Därför tror jag det är viktigt att även Saman Amel har produkter likt rocken och kavajen i showroomet så att man som kund kan få en tydlig bild av vad man får i snitt och stil samt även inspiration i hur ett tyg kan te sig i färdigt plagg.

Skall bli väldigt roligt att se hur plagget jag påbörjade kommer bli.
#13 Halmstad säger
2014-11-27 00:29 - Anmäl

Jag har aldrig svårt att få standardstorlekar att passa utan är mycket mera intresserad av valfriheten i tyger, så för mig ligger nog Oscar Jacobsons Single Piece (om det fortfarande erbjuds) närmast till.
#14 zlatan säger
2014-11-27 14:08 - Anmäl

#13

Gud va kul att höra!!
#15 Andreas Weinås säger
2014-11-27 15:17 - Anmäl

#13 - Det är inget fel på OJ:s produkt sett till priset och single piece/MTO är en smidig lösning för en lite mer personlig prägel när man passar i standardstorlekar. Sen skall man väl tillägga att Samans instegslinje är ett par pinnhål upp i kvalitet/konstruktion vilket man också kan begära när man betalar från 10 000kr. Viktigt att jämföra äpplen och äpplen och både OJ och Saman Amel känns väldigt rimligt för priset.
#16 Daniel säger
2014-11-27 15:54 - Anmäl

Världsklass på deras spalla.
#17 Halmstad säger
2014-11-27 22:40 - Anmäl

#15

Självklart. Tänkte bara nämna OJ:s single piece i sammanhanget. Bra med flera olika nivåer av uppsytt, oavsett behoven.
#18 Elin säger
2014-11-28 17:00 - Anmäl

Har länge funderat över varför ni inte skriver alla facktermer på svenska i artiklarna? Pick Stitching kan lätt översättas till prickstickning.
Tack för en innehållsrik och inspirerande blogg!
#19 Soccercalle säger
2014-12-01 13:00 - Anmäl

Hur står sig den helt handsydda modellen sig i jämförelse med andra handsydda napolitanare som exvis Kiton och Attolini? Där kostar ju en MTM över 30000. Om det är i princip samma kvalitet (utan det fina varumärket) låter ju detta som ett fynd.
#20 Andreas Weinås säger
2014-12-01 13:21 - Anmäl

#19 - Det är svårt att uttala sig om kläder och tillverkare i den här prisklassen då alla inblandade är av extremt hög nivå och det är så mycket mer än bara handsydda detaljer och konstruktionstekniska detaljer som spelar in. Varumärket är en sak, tygvalen en annan men inte minst snitt och design som kan vara det allra viktigaste.

Det jag vet är att den helt handsydda linjen hos Saman även har handpikerad kanvas vilket är extremt ovanligt inom konfektion. (Attolini gör det men inte Kiton) Med det sagt betyder det inte att Samans linje är bättre än Kiton men det är i min mening imponerande att kunna erbjuda det till ett så pass lågt instegspris. Sen bör man väl nämna att om man lägger över 15 000 kr vill man kanske ha precis den tygnyansen eller strukturen man gillar och då kan nog kostymen landa på närmare 30 000kr ändå. Det är överlag väldigt lätt att stirra sig blind på instegspriser oavsett om det gäller Attolini eller Saman Amel. Mitt råd är att alltid budgetera några tusen över för det är väldigt trist om man väljer ett tyg man inte är helt nöjd med pga att man bara budgetera med instegspriset.
#21 Soccercalle säger
2014-12-08 10:11 - Anmäl

Jag besökte Saman och beställde en uddakavaj i deras mer handgjorda linje med ett flanelltyg från Ariston (som jag inte kan så mycket om). Bemötandet var förstklassigt och måttagningen kändes mkt professionell. Ska bli mycket spännande att se resultatet.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.