Manolo logotype

Inför Kaplans Klockkvalitet 15/11-2014

Inför Kaplans Klockkvalitet 15/11-2014
Klockor blir ett allt vanligare inslag här på Manolo. Dels för att vi har ett närmast osunt intresse för ämnet men självklart även för att vi anser att det är en naturlig del i den manliga klädseln och den kanske mest självklara accessoaren för oss män. Till helgen, närmare bestämt på lördag den 15:e november går Kaplans stora klockauktion "Klockkvalitet" av stapeln. Vi besökte auktionshuset för en privat förhandsvisning.

Kaplans har mycket pga den exklusiva klockkvaliteten vuxit fram som det starkaste auktionshuset på just klockor i Sverige och när "Kvaliteten" går av stapeln två gånger om året (Maj och November) är det intressenter och stora samlare från hela världen på plats i salen på Biblioteksgatan. 

Höstens version är lite extra intressant då det är den 20 upplagan sen starten 2004. Vi fick en pratstund med Mikael Wallhagen; klockexpert på Kaplans Auktioner och fick titta närmare på några av auktionens höjdpunkter.

Vilka är dina 5 favoriter ur höstens Klockkvalité?

Jag har faktiskt ganska många favoriter på auktionen men om jag hoppar över Rolex Daytona "RCO" så tänker jag på 5 favoriter från lite olika priskategorier:
 
Nr.145 Pretto - En fantastisk klocka närmre 80 år gammal med ett tidigt automatisk urverk. Klockan har tomhänglappen kvar och det känns nästan lite som tiden stått stilla när man håller i den.
 
Nr 105 Heuer - En underbar och snygg 60-tals kronograf med klassiskt urverk från Valjoux. Jag tycker dessa 2-registers kronografer blir eleganta eftersom det är så ren design på urtavlan.
 
Nr 82 IWC- Som 70-talist måste man ju bara gilla den ful/snygga "Funky"- designen. Kul att länken finns kvar men jag hade gärna burit den på ett snyggt läderband.
 
Nr 55 Patek - Nautilus är verkligen en ikon inom klockvärlden som Gerald Genta designat, skicket är magiskt och den sitter fantastiskt på armen.
 
Nr 166 Lange - Det är något särskilt med den tyngd en klocka i platina förmedlar! Jag gillar den diskreta designen och den gedigna kvalitén.  
 

Kaplans Klockkvalitet fyller ju som bekant 10 år och hur skulle du säga att utvecklingen har gått sen ni drog igång den 2004?

Det är ganska roligt att se tillbaka på de 20 Klockkvaliteterna vi har haft. Grundtanken har från första början varit att ta in objekt som roar oss som samlarföremål, priset på objekten har aldrig varit den viktigaste faktorn i urvalet. I takt med att Klockkvalitén har blivit ett begrepp både i Sverige och internationellt har både inlämningen och efterfrågan ökat. Idag har vi alltid ett antal internationella samlare och handlare som kommer till Stockholm för Klockkvaliteten och samtidigt har vi full beläggning på flera telefoner under auktionen. I år gör vi för första gången den tryckta katalogen helt på engelska för att möta den internationella publiken.  
 

Hur går ni tillväga för att säkerställa att objekten ni tar in är äkta samt värderade korrekt?

Framförallt handlar det om erfarenhet, kunskap och magkänsla. Eftersom vi inte lämnar några värderingar direkt till kunderna utan tar in dem för värdering har vi alltid möjlighet att undersöka klockorna noggrant.  Alla klockor öppnas, kollas med speciella luppar, lampor, listor, litteratur och ibland även med andra experter. På de finare uren har vi alltid en intern diskussion för att kolla att vi har samma uppfattning.
I slutändan är det viktigt med bra bilder och en komplett katalogisering av objekten så att alla oavsett avstånd har möjliget att bilda sig sin uppfattning innan budgivning.
 

Ni är ju kända för att alltid sälja era klockor i det skick som de befinner sig i när ni får in dem. Hur kommer det sig att ni inte valt att tvätta, rengöra eller försköna klockorna inför auktionerna?

Vi tror att det ärligaste sättet är att presentera objekten på det sättet. Skicket förmedlar en känsla om vad klockan har varit med om sedan tidigare. Sen är det ju upp till den nya ägaren att bedöma hur och i vilken omfattning en klocka skall göras i ordning efter auktionen. Många samlare har uttryckligen sagt att de uppskattar detta.
 

Sist men inte minst, vilken klocka på kvaliteten tror du blir den verkliga raketen att hålla ögonen på som går upp mest procentuellt från utropspriset?

Vi kommer troligtvis se ett stort intresse på Rolex Nr. 56 som redan initialt har det högsta utropet sen finns det andra objekt som tex Heuer nr. 95 och Certina nr 135 som jag tror kommer gå upp en hel del.
 
 

Patek Philippe ref 5100. Ett imponerande 10 dagars verk i Pateks rektangulära Gondoloserie. (#1)

Auktionens paradexemplar är den mycket ovanliga versionen av "Paul Newman"-Daytona med svart så kallad RCO-tavla. Utrop är satt till hissnande 1.5 miljoner kronor men jag misstänker att slutpriset blir närmare det dubbla. (#56)

Ett lite annorlunda men spännande inslag är den här klockan från Halda. Referensen är den samma (inte detta exemplar) som följde med på den första rymdfärd en svensk astronaut genomförde. Som kronan på verket har ingen mindre än just Christer Fuglesang signerat boxen. (#148)

En av våra absoluta favoritmodeller är Pateks Nautilus. Här i ett närmast perfekt skick av originalutförandet ref. 3700 från 1982. (#55)

Vill eller kan man inte spendera hundratusentals kronor erbjuder Kvalitén mängder med billigare ur i extremt bra skick. Den här Heuer Autavia med perfekt åldrad så kallad "Tropical" tavla är en riktigt härligt sjuttiotalsex. (#95)

Att samla eller intressera sig för klockor behöver inte handla om de dyraste möjliga exemplaren. Här är ett utmärkt exempel på ett exemplar i fantastiskt skick med en överkomlig prisnivå. Omegas klassiska "Constellation" designad av Gerald Genta. (#12)

Gammal härlig 1940-tals kronograf i stål från Eterna för kaffepengar i sammanhanget. (#68)

Mer 40-tals romantik från Longines. Här med det ikoniska 13ZN-verket som många anser är tidernas främsta kronografverk. (#131)

Mulligt från IWC i form av en tidig Aquatimer. (#82)

Tudor som har alltid varit Rolex "lillebror" har de senaste åren fått markant uppsving i pris. Här i form av företagets lite egna tolkning av Submarinern som kallas "Snowflake". Detta för att formen på timvisare och index drar tankarna till en snöflinga. Det här exemplaret är välanvänt men fortfarande i mer eller mindre opolerat skick. (#60)

Boettens vassa kanter vittnar om minimalt om ens någon polering.

A Lange&Söhne är den aktör som kanske främst aspirerar på en plats i den heliga treenheten. Med skyhög finish och horologi i världsklass visar de att tyskarna från Glashütte kan de också. Här i modellen Grande Langematik Sax-o-mat i platina. (#166)

Verket som kan ses genom glasbaksidan är finisherat på högsta nivå.

Den sista av Gerald Gentas designinslag är från hans eget märke. Den härligt lekfulla Kalle Anka-klockan med retrogradefunktion där timmen visas längst ner och minuterna avläses efter Kalles Basebollträ. (#98)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Klockor

#1 Johan säger
2014-11-10 19:10 - Anmäl

Varför slutar kommentarsräknaren på förstasidan att fungera efter ett tag? Till exempel senaste fredagsinspirationen står det på förstasidan att det är 13 kommentarer, men klickar man in på artikeln så är det 22.
#2 sebbe säger
2014-11-10 22:08 - Anmäl

#1 Ja verkligen irriterande! Tänkte fråga om ni vet vad en klocka i "premiumsegmentet" kostade på 30-40-talet i dagens valuta och då tänker jag inte på klockor i ädelmetaller utan med en bra mekanism och pålitlighet. Antar att det inte kommit till så mycket på tillverkningsfronten i grunden men frågar ändå om det tillverkas några klockor som är byggda på ungefär likartat sätt idag som på 30-40-talet?
Tänker mig att dessa frågor kan leda mig till den sortens kvaliteten jag söker och inte de som bara kostar skjortan eftersom det är ett visst märke eller att x antal miljoner i publicitet hypat klockan...
#3 Alexander säger
2014-11-10 23:08 - Anmäl

Omega Constellation är bland det snyggaste jag sett! Vill ha! Vad går en sådan på på auktionen månntro?
#4 riesenschnauser säger
2014-11-11 09:01 - Anmäl

Angående de vansinnigt höga priser man ser allt oftare i klockvärlden så var detta intressant läsning. m.wsj.com/articles/SB119178753176051433?mobile=y
#5 Andreas Weinås säger
2014-11-11 09:47 - Anmäl

#2 - Om vi tar Paul Newman-Daytonas som exempel så kostade dessa ca $210 på slutet av 1960-talet...En modern Rolex Daytona kostar dessa ca 90 000kr i butik.

Vad som gör att de extremt dyra klockorna från förr kostar som de gör är snarare pga att de över tid blivit betydelsefulla för klockhistorien och framför allt att det finns ett begränsat utbud kvar i bra skick.

Om vi tar Longines 13ZN eller Omega Speedmaster med 321-kalibern så är de bägge verk som många menar håller högre klass än det mesta som säljs idag.
#6 Jakob säger
2014-11-11 10:52 - Anmäl

Kaplan skriver rätt, "kvalitet", vet inte varför ni ändrar till "kvalité"?
#7 Andreas Weinås säger
2014-11-11 12:58 - Anmäl

#6 - Det finns olika syn på användandet av kvalité vs kvalitet men då Kaplans som du är inne på använder kvalitet har vi valt att ändra till det.
#8 Halmstad säger
2014-11-11 14:04 - Anmäl

#4

Mycket intressant artikel även om den är sju år gammal.

1989. PP bjuder ut klockor på dedikerade PP-klockauktioner, deltar i auktionen själva, ropar in en massa klockor efter att ha trissat upp priserna (under förevändningen att de vill bygga ett PP museum). Med de höga auktionspriserna och den ökade prestigen som grund höjer de också priserna på de nya klockorna i butik. Och sedan följer de andra klocktillverkarna efter med samma strategi. Skall man vara cynisk är ingen skada skedd. Högt pris ger glans åt både köpare och säljare/varumärket.
#9 Andreas Weinås säger
2014-11-11 14:39 - Anmäl

#4 och #8 - Det stämmer mycket väl att så sker och det spekuleras i att det görs i dag också. Särskilt från de stora tillverkarna för att behålla just anseende till varumärket.

Jag själv har inget problem med det då det snarare bidrar till att höja andrahandsvärdet på företagens produkter vilket ligger i köparnas intresse.

Vad som är mindre kul är att det spekuleras även i att större Hedgefonder går in och budar/spekulerar på premiumklockor i vintagesegmentet. Det är väl deras fulla rätt men då riskerar det att öka risken för en bubbla att spricka än när det handlar om samlare och entusiaster.

Som det ser ut nu anses nog Patek Philippes komplicerade klockor från 50, 60 och 70-talet vara bland de bästa investeringarna man kan göra med betydligt högre avkastning än börsindex de senaste åren. Samtidigt kan dessa kosta miljoner kronor styck vilket exkluderar den stora massan och självklart rör det sig fortfarande om en stor risk när det finns så många aspekter som styr framtida prisnivåer.
#10 Jens säger
2014-11-12 09:30 - Anmäl

Gällande Tudor Snowflake #60 som aktionernas ut. Hur ser det ut med möjligheter att slipa ner alternativt byta glaset på denne? prisnivå på att göra det? :)
#11 Andreas Weinås säger
2014-11-12 13:33 - Anmäl

#10 - Då modellen har plexiglas är det inga större problem att varken polera upp eller byta glaset. Priset på ett utbytesglas ligger på ca 1 000 kr.
#12 John säger
2014-11-13 06:46 - Anmäl

Andreas, du skriver att Longines 13ZN eller Omega Speedmaster med 321-kaliber är verk som många menar håller högre klass än det mesta som säljs idag. Är det alltså bättre verk i dessa gamla Speedmasters än de som säljs idag? Kan man generellt förvänta sig att ett verk i en klocka från Omega eller Rolex gjord på 60-talet håller bättre än en motsvarande gjord idag? Tänker man på brödrostar, kylskåp osv känns det ju helt klart som kvaliteten var bättre förr.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Maison Bonnet bespoke glasses: The...

Läs mer

Shoegazing

Nyhet – SM i skoreparation 2019

Läs mer

Hodinkee

Introducing: The Chopard Mille Miglia...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen