Manolo logotype

Guide till Edward Greens MTO-tjänst

Guide till Edward Greens MTO-tjänst
Skor har kommit att bli ett av de mer populära inslagen här på Manolo bland er läsare. Ett märke som mycket välförtjänt fått en hel del utrymme är premiumtillverkaren Edward Green från Northampton. För ett år sedan gjorde vi ett fabriksbesök hos dem i England och de har även figurerat vid flera tillfällen i fredagsinspirationerna. Detta märke har i takt med att intresset för skor av hög kvalitet ökat rejält i Skandinavien de senaste åren fått ett allt starkare fäste och säljs numera hos ett antal återförsäljare.

Dagens text kommer att handla om den möjlighet att designa egna skor som Edward Green erbjuder, populärt kallat MTO eller made-to-order. Lite förenklat kan man säga att Edward Green har ett basutbud av skor bestående av deras vanligaste och mest populära modeller som i stort sett alltid finns att tillgå. Dessa modeller erbjuder de flesta återförsäljare av Edward Green eftersom det helt enkelt är smidigt och effektivt. En av fördelarna med Edward Green är att man sedan kan designa sina egna modeller utifrån firmans modeller, läster, sulor och olika ovanskinn. En butik som är kreativ kan därför skapa helt unika modeller i läder som inte finns representerade hos konkurrenterna. Större återförsäljare som Leffot och Leather Soul vilka är två av de största skobutikerna i världen när det gäller premiumskor är mycket kreativa och tar varje säsong fram en rad så kallade MTO-modeller som de säljer i sina butiker och populära webbutiker.

En annan möjlighet som vi vill trycka på idag är att ni som kunder även kan utnyttja denna tjänst och designa er drömsko från Edward Green. Antingen genom att besöka en återförsäljare som säljer märket idag och låta dem att guida er eller att passa på under de så kallade trunk shows som märket numera gör löpande i Skandinavien. Vid dessa tillfällen kommer representanter från Edward Green och har med sig provskor och läderbuntar och kan på ett professionellt sätt hjälpa kunden att både hitta rätt storlek och bidra med hjälp vad gäller övriga val och alternativ. Numera görs denna typ av besök flera gånger per år hos Skomaker Dagestad i Oslo, Skoaktiebolaget i Stockholm och Linnégatan No.2 i Göteborg. 

Beträffande vilken typ av val man som kund vill göra så finns det lite olika prisalternativ.

Den enklaste formen är det alternativ som innebär att man utgår från en standard modell och väljer valfritt läder och sula. Detta kostar då ca 1 800 kr mer än en sko i standardutförande. Det är alltså ingen annan skillnad mot skorna i basutbudet annat än att man kan få precis det läder och sula man önskar på de flesta modeller.

 

Några av Edward Greens olika sulaternativ som är tillgängliga via Made to Order.

Det finns mängder med val när det kommer till ovanskinn för MTO.

Made to Order öppnar även för att göra skor i två olika nyanser. Här ser vi adelaidemodellen Canterbury i två olika nyanser av grått. (leathersoulhawaii.com)

Nästa alternativ kostar ca 2 800 kr mer än standard men då kan man ändra läst, dvs om man gillar en viss modell men vill ha den tillverkad på en läst den inte normalt produceras på, så går detta bra. Vid detta alternativ kan även ändra saker så som tåmedaljong eller stansningar.

 

Split toe modellen Dover görs normalt på lästerna 202, 606 och 32 men har här producerats på 82-lästen vilket kräver ett extra premium. (leffot.com)

Det tredje och dyraste alternativet kalls Top Drawer vilket är en tjänst som kostar mellan 15 000-17 000 kr. Detaljarbetet är här mera påkostat och varje par skor har max haft 4 personer inblandade vilket betyder att färre personer har gjort fler moment på varje sko vilket normalt sett brukar ge ett bättre resultat än när skon passerar många flera personer på vägen genom fabriken. Finishen är bättre men framförallt den smala och påkostade midjan, så kallad fiddle waist, är annorlunda. Man kan även i denna tjänst göra vissa smärre ändringar på lästen vad gäller insteg, häl osv för bättre passform. Notera dock att det inte rör sig om full bespoke där en läst skapas unikt för kunden. Detta är betydligt dyrare och erbjuds inte längre av Edward Green. 

Eleganta och imponerande midjorna på Top Drawer-linjen.

Finishen i ovanskinnet på Top Drawer är också ännu mer genomarbetad än på de vanliga skorna. (leathersoulhawaii.com)

Summerat kan man säga att möjligheterna är stora och om man vill ha en unik sko i just den där nyansen som man alltid drömt om så är chansen stor att det går att lösa.

Man kan inte göra alla modeller på alla läster enligt det första alternativet då vissa modeller exempelvis bara tillverkas på läst 202 och 82. Önskar man den på 888-lästen så kostar det alltså lite extra men kanske ett litet premium i sammanhanget för en unik modell och en läst som passar dig som bärare sen tidigare.

Fantastiskt exempel på kängan Shannon i mockanyansen Coffee suede. (Leathersoulhawaii.com)

Vi på Manolo lät göra två helt olika modeller för att testa resultatet. En oxford med perforering på tån i modellen Cadogan på 202-lästen. Den tillverkades i den mellanbruna mockan som kallas Tobacco och som är en trevlig nyans med mycket liv i. Den valdes att göras med dubbel lädersula och ett infällt tåjärn vilket går att få på alla MTO-modeller. 

Cadogan i Tobacco suede på 202-lästen.

Nästa val föll på en lite rustikare känga i modellen Galway. Den gjordes också den på 202-lästen och i ett grainläder som kallas Rosewood country calf. Som sula valdes en enkel danite vilken lämpar sig väl för höstrusket. Många hade nog valt att göra en känga i country calf på den lite klumpigare 64-lästen och med en riktigt grov ridgewaysula. Detta är ett snyggt alternativt men som begränsar användningsområdet lite. Det alternativ vi valde gör att den kan både kläs upp och ner och blir på detta sätt en mera mångsidig känga.

 

Galway på enkel Dainitesula och i Rosewood Country Calf.

Detaljbild på kängorna.

För ytterligare inspiration rekommenderas att besöka Leffot, Leather Soul och Skoaktiebolagets hemsidor. Där läggs löpande modeller ut som de antingen låtit tillverka själva i större upplagor eller enstaka par som lyckliga kunder har beställt.

Lycka till i jakten på drömskon! 

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

Andra artiklar om varumärkena: Edward-Green
#1 Oniel säger
2014-10-30 12:24 - Anmäl

Trevlig läsning som vanligt!
#2 Toadvine säger
2014-10-30 13:15 - Anmäl

Mycket snyggt. Jag har alltid gillat EG, och tycker att de representerar den klassiska brittiska skotraditionen väl utan att kännas mossiga. Är ett stort fan Berkeley-modellen.
#3 sebbe säger
2014-10-30 16:37 - Anmäl

"Finishen i ovanskinnet på Top Drawer är också ännu mer genomarbetad än på de vanliga skorna"

Ja liksom den effekten kan man ju fixa till själv och gratis med lite skokräm,vx,vatten mm.
Har bl a märkt att butiker t ex skoAB ska kladda("burnisha") på skorna, är de för fula att sälja i fabriksskick eller? :D

Jädrar vilken fin midja på den där skon signerad JM!
#4 Stockholm säger
2014-10-30 16:42 - Anmäl

synd bara att man bor i Stockholm där det knappt går att använda sina finskor utomhus på vintern
#5 Skoaktiebolaget säger
2014-10-30 20:47 - Anmäl

# Burnishen appliceras i fabriken, inte hos oss. Vi använder alltsomoftast neutral puts eller kräm när vi putsar upp skorna. Eftersom skorna är föremål för en hel del uppmärksamhet från kunderna måste vi självklart pusta dem, annars skulle de snabbt se trista ut. :)
#6 sebbe säger
2014-10-30 21:24 - Anmäl

Ok då säger vi så! Men även neutral kräm eller vax ger en mörkare ton på speciellt ljusare läder
#7 Rxx säger
2014-10-30 22:10 - Anmäl

Köp dina skor någon annanstans då Sebbe om du inte tycker att butiken får putsa på dom. Jag själv är bara glad om de putsar upp dom. Så jävla gnälligt..
#8 Skoaktiebolaget säger
2014-10-30 22:23 - Anmäl

#6 Vi använder oss inte av vax. Vi använder som sagt neutral kräm och puts (från Burgol) i små mängder och vad vi erfar gör inte dessa produkter lädret mörkare. Vi använder också en produkt som heter Bick4 som är ett slags balsam för läder. Inte heller denna produkt gör skorna mörkare.
#9 Raderad säger
2014-10-31 00:08 - Anmäl

#6: Jag skulle vilja se hur dina skor ser ut, om du alltså avstår från att använda kräm på dem :)
#10 Toadvine säger
2014-10-31 08:48 - Anmäl

Har man varit i butiker där personalen inte putsar skorna, utan istället låtit dem stå där i ett par månader orörda, ja då förstår man varför Skoaktiebolaget gör som de gör...
#11 Andreas Weinås säger
2014-10-31 11:25 - Anmäl

#3 - Om du tror att finishen man uppnår själv med vax/kräm/vatten skulle vara i närheten av lika permanent eller tålig som den infärgning som EG gör på sina skor (i alla linjer) så är du tyvärr ute och cyklar. Den görs med läderfärg plus wax vilket gör att den inte försvinner om du smörjer skorna med t ex Renovateur vilket lätt kan hända med en egen patina.

Visst kan man göra mycket själv men att tro att man får resultatet av Dark Oak på en sko utan någon fabriksfinish med kräm/vax och får det att bestå utan att krackelera i gåveck är naivt. Det är för mig att underskatta hur mycket arbete det faktiskt ligger bakom den finishen.

Sen om man tycker det är värt 15 000kr är upp till var och en men att tror att man själv.
#12 Andreas Weinås säger
2014-10-31 11:28 - Anmäl

#10 - Det är precis som du säger. Att smörja skor i butiken handlar inte om att förhöja dem från fabriksfinish utan att behålla denna då de står under ljus i veckor i streck och riskerar att mattas av. Har sett skräckexempel på butiker som sålt fantastiska skor där ena delen av paret stått i skyltfönstret och blekts till den grad att skorna var så olika i nyansen att de var osäljbara.
#13 Toadvine säger
2014-10-31 13:04 - Anmäl

Skräckexemplet är Alden-butiken i New York. Har aldrig sett något så fruktansvärt.
#14 Halmstad säger
2014-10-31 13:06 - Anmäl

Var går gränsen mellan ordinarie utbud som är beställningsbart utan extra kostnad och MTO? I den aktuella katalogen erbjuds t.ex. Ullswater i walnut, skulle det bli MTO-kostnad att få den i tan, allt annat lika?
#15 Andreas Weinås säger
2014-10-31 14:12 - Anmäl

#14 - Som jag förstått det kan butiker göra "egna" modeller. Gör de ett visst antal så blir priset samma som för det så kallade "stock service-utbudet". Så i fallet du nämner kan man om man har tur köpa t ex Ullswater i chestnut/tan till ordinarie pris om någon av återförsäljarna av EG valt att ta in den i det utförandet. Annars är det första MTO alternativet som Olof listar ovan som gäller som ligger på 1 700kr extra.

Samtidigt skall väl sägas att även om det rör sig om mycket pengar så är det procentuella påslaget ganska litet för MTO hos Edward Green i jämförelse med andra i branschen där det kan vara nära på dubbla priset för samma ändring.
#16 sebbe säger
2014-11-01 03:49 - Anmäl

Äh lugn nu grabbar hade en dålig dag bara, tog en snickers och det hjälpte!
#8 bick4 intressant, inte samma flottig känsla som efter renouvator? Även burgol "puts", antar att du menar krämen innehåller vax av olika slag, men det är du nog väl medveten om. Spitshine med kräm har jag hört vissa dårar frambringa. ;-)

#10 Skoaktiebolaget har inte sina skor i skyltfönstret så vet inte varför du tar upp det. Annars är "solblekning" en rätt tidskrävande process fast jag har hört och även sett att det blir en schysst patina av det. Men jag tror ruljansen är rätt så bra på skorna på skoAB så jag tror det enda skorna behöver är att torkas av och torrputsas lite lätt efter någons provtagning ok lite bick4 i trasan skadar väl aldrig :-D

Carmina sysslar de med fabriksburnishing också föresten eller är det madetoorder?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Our Spring/Summer Top 10, 2019

Läs mer

Shoegazing

Bildspecial – Moscow Trunk Show

Läs mer

Hodinkee

Editors' Picks: Forbidden Fruit: Four...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen