Manolo logotype

10 x Tidlösa klockklassiker

10 x Tidlösa klockklassiker
Idag listar vi 10 ikoniska klassiker i klockvärlden som alla kommer hänga med länge i framtiden. Vissa ligger i den högre prisklassen och andra i en lite lägre men gemensamt är att oavsett prisnivån så är de alla modeller som kommer åldras med värdighet tillsammans med dig som bärare.

 

Rolex - Submariner (1954)

Rolex kanske mest ikoniska klocka är deras dykarklocka från 1950-talet. Submarinern har tillsammans med Omega Seamaster och Blancpain Fifty Fathoms legat till grund för mer eller mindre alla dykarklockor sen dess. Då mätte modellen ca 37mm vilket långsamt över tid ökat till nuvarande versionen på 40mm.

Rolex Submariner 6205 från 1954. (hodinkee.com)

Den moderna versionen i referens 114060.

 

Patek Philippe - Calatrava (1932)

Få om ens någon klockmodell har haft större inflytande på hur en klassisk kostymklocka skall se ut än Patek Philippes Calatrava-serie. Med referens 96 som startpunkt 1932 satte man en norm av rund tavla, stick-index och dauphinevisare som sedan har blivit mycket vanliga inslag bland branschens kostymklockor.

Patek Philippes första Calatrava är enligt många referens 96. Här i från 1942 med svart urtavla.

Moderna versionen i gulguld heter 5196J och delar stora delar av arvet från referens 96 men har fått en mer modern storlek på ca 37mm. (även översta bilden)

 

Audemars Piguet - Royal Oak (1972)

Marknadens första riktiga lyxklocka designad av geniet Gerald Genta tog marknaden med storm efter lanseringen på Baselmässan 1972. Med den integrerade stållänken, relativt tilltagna storleken och 8-kantiga glasringen (inspirerad av ventilen på gamla dykardräkter och inte en skeppsventil som många tror) blev det snabbt en succé trots det höga priset och låg som inspiration åt mängder av konkurrenter i branschen.

 

Royal Oak referens 5402st från 1972

Moderna versionen 15202st som 2012 lanserades i en hyllningsmodell där man återigen placerat företagets logotyp kl 6 på tavlan.

 

Cartier - Tank (1917)

Cartier är kanske främst kända för sina smycken men har varit en viktig aktör genom åren även inom klockindustrin. Den kanske mest ikoniska modellen från företaget är Tank, en rektangulär kostymklocka som skapades 1917 av Louis Cartier. Modellen har genom åren funnits med såväl mekaniskt som kvartsverk och i mängder med storlekar. Vår personliga favorit är modellen "Solo" som är ett klockrent kostymalternativ.

Vintage Cartier Tank med den karaktäristiska safiren i kronan, romerska siffrorna på tavlan och rektangulära boettformen.

Moderna versionen av Cartier Tank Solo som skiljer sig minimalt från de äldre modellerna men finns i fler storlekar.

 

Breitling - Navitimer (1952)

Navitimern är flygklockornas urfader. Modellen som revolutionerade genom vridbara algoritmiska skalor i klockans urtavla vilka möjliggjorde för beräkningar direkt på handleden. Klockan har förändrats minimalt genom åren men fick en ny uppdatering nyligen med inhousekalibern B01 och erbjuds i såväl 43mm som 46mm. 

 

Breitling Navitimer från 1950-talet.

Moderna Navitimern med B01-kalibern.

 

Jaeger LeCoultre - Reverso (1931)

Jaeger LeCoultres Reverso var från början tänkt som en renodlad sportklocka och närmare bestämt för hästpolo. Vad som gjorde klockan unik var nämligen det faktum att modellens boett kunde roteras och vändas in mot handleden så att det ömtåliga glaset skyddades mot stötar. Med tiden fick kungligheter och kändisar upp ögonen för modellen som idag ses mer som kostymklocka men gör sig extremt bra även med en ledigare stil. 

Första Reverson från 1931.

Förra året firade Jaeger LeCoultre 180års jubileum med att lansera modellen med en blå tavla.

 

Omega - Speedmaster (1957)

Speedmastern från Omega förknippas av förståeliga skäl främst med rymden och det faktum att den var armbandsuret som efter rigida tester fick följa med på första månfärden 1969. Faktum är att modellen än idag är det officiella valet för NASA. Vad många inte vet är att när modellen lanserades 1957 var den tänkt som en motorsportsklocka. 

Buzz Aldrin i Apollo 11 bärandes en Omega Speedmaster utanpå rymddräkten.

Dagens version av Speedmaster Professional har uppdaterat länk och urverk men är i övrigt närmast identisk modellen som Buzz Aldrin bar på månen.

 

Tag Heuer - Monaco (1969)

Heuer lanserade i slutet av 1960-talet vad som spekuleras kan ha varit världens första automatiska kronografverk i form av kaliber 11. För att verkligen marknadföra detta valde man att lansera en ny  modell med namnet Monaco i samband med racingfilmen Le Mans. Steve Mcqueen bar klockan på högerarmen under hela filmen och sen dess är modellen en given klassiker i klockhistorien. 

De första Monacomodellen referens 1133 från filmen Le Mans. Notera hur dessa hade kronan och kronografknapparna på motsatt sida av boetten.

Dagens version har kaliber 12 inuti och har flyttat kronan till höger sida av boetten. Modellen kom i flera färger på tavlan men det är den blå med vita register som kommit att bli den mest ikoniska.

 

IWC - Flieger (1936)

IWC var en av de fyra klocktillverkare som producerade de ikoniska flyguren för tyska Luftwaffe. Modellen Flieger var utrustad med en antimagnetisk balans för att skydda mot magnetismen i cockpit. Modellen var väl tilltagen i storlek med stora tydliga sifferindex i lysmassa för att lätt kunna läsa av tiden på natten och så att den kunde bäras utanpå piloternas bomberjackor. Idag är IWC:s Big Pilot en naturlig hyllning till modellen och har behållt estetiken och funktionen men med en uppdaterad teknik. 

Original Fliegern utan logotyp på urtavlan.

IWC Big Pilot referens 5009 är dagens version av den klassiska Fliegern.

 

Swatch - Originals (1983)

Bland alla dessa dyrgripar kan det låta märkligt att slänga in en plastklocka för några hundralappar? Faktum är att en stor anledning att många av de varumärken ovan överhuvud taget säljer klockor idag beror på att Swatch i början av 1980-talet mer eller mindre räddade den schweiziska klockindustrin då asiatiska quartztillverkare höll på att ta över hela marknaden och mekaniska klockor var kallare än istiden. 

Första modellen från Swatch 1983. En modell som sedan dess har varit ett självklart inslag i klockindustrin och burits på handleder av såväl investment bankers som studenter.

En av företagets mest populära modeller idag är "Rebel" som är en något förstorad version av originalet från 1983. En perfekt billig klocka som inte utger sig för att vara något annat än vad det är.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Klockor

#1 Rob säger
2014-10-29 13:32 - Anmäl

Mkt trevlig artikel, bra val av ur samt smakfulla bilder!

Någon som nyligen gjort ett köp av begagnat ur (Rolex) som har någon bra kanal at förmedla?
Är på jakt efter en Rolex ref 15000
#2 tobbe säger
2014-10-29 13:54 - Anmäl

Kolla med Gripenbro. Varför just en 15 ref?
#3 Andreas Weinås säger
2014-10-29 15:10 - Anmäl

#1 - Jag skulle kolla Klocksnack.se, Chrono24.se, Gripenbro, Hqmilton.com etc.

Fin modell och lycka till i letandet.
#4 Errol säger
2014-10-29 16:09 - Anmäl

Klockamatör som jag är undrar jag varför inte fler av dessa storfräsarmärken kör utan logga, som den gamla IWC? Gillar inte när kläder och accesoarer blir skryt istället för estetik och funktion.

Med det sagt uppskattar jag verkligen denna artikel. Många fantastiskt vackra klockor. Och den orange från Swatch är inte dum. Men, som sagt, hade uppskattat och varit beredd att hosta upp mer pengar för modeller utan logotyp.
#5 kr säger
2014-10-29 16:23 - Anmäl

Håller helt med #4!

Tycker att den regeln är applicerbar på allt (kläder accessoarer etc.)
#6 Johan säger
2014-10-29 18:58 - Anmäl

Just klockor tycker jag loggor funkar på. Det ser oftare ut som en del av designen där.
#7 bello säger
2014-10-29 21:28 - Anmäl

"(inspirerad av ventilen på gamla dykardräkter och inte en skeppsventil som många tror)"

Om man citerar dig från senaste numret av king så verkar du själv vara en av de "som många tror".

"Med inspiration från skeppsventiler lyckades Gerald Genta rädda AP, som 1972 var ett företag på ruinernas brant..."


Just sayin'
#8 Andreas Weinås säger
2014-10-30 00:18 - Anmäl

#7 - Det finns en väldigt logisk lösning till detta. Sen texten skrevs för King (över en månad sedan) har jag fått uppgifter från AP om att även om Skeppsventilerna är den allmänna och mest kända inspirationen till designen så skall det varit när Genta studerade de gamla dykardräkterna (tänk Cuba Gooding Jr i Men of Honor) som han inspirerades till såväl designen som funktionen på glasringen och sandwichboetten. Han ansåg att om tekniken kunde göra dräkterna vattentäta så skulle det även fungera för klockans vattentäthet. Uppgifterna skall tydligen ha verifierats av Gerald Gentas änka nyligen.

Således stämmer det fortfarande som jag skrev i King att ventilerna har en stor del i inspirationen (namnet kommer ju från fartyget med samma namn). Det har bara framkommit mer detaljerad information.
#9 CR säger
2014-10-30 07:33 - Anmäl

Om jag någonsin tar klivet ner i "klockträsket":) Så är det en Royal Oak jag kommer lägga vantarna på.
#10 tobbe säger
2014-10-30 08:23 - Anmäl

#9 Gör allt för att undvika det träsket! det är djupt, snårigt och jävligt dyrt samt omöjligt att komma ur ;)
#11 F-L-P säger
2014-10-30 15:25 - Anmäl

#4: Just denna klocka är lite speciell då denna tillverkades åt tyska militären. Designen sattes av beställarna och flera leverantörer tillverkade dessa identiska, vet inte om de inte fick sätta namn enligt specen eller bara valde att inte göra det då det inte är deras design..
#12 tjuppe säger
2014-10-30 16:04 - Anmäl

#4, #5

Klockor i de högre prisklassen är extrema lyxvaror. De fungerar som statusmarkörer och det är mycket viktigt för den stora majoriteten av kunder. Det må finnas utrymme för någon modell utan logga, men om dessa tillverkare skulle plocka bort loggan från urtavlan på alla modeller skulle försäljningen störtdyka.

Den genomsnittliga manololäsaren hänvisar gärna till sitt intresse för mekaniskt briljanta urverk eller lyxmärkenas överlägsna design. Även om det vore den genuina förklaringen till deras höga betalningsvilja, så utgör de fortfarande en mycket liten minoritet av köparna. Kina är världens största marknad för lyxklockor, och även i den gamla världen fungerar de som det ultimata sättet att distansera sig från pöbeln.
#13 haha säger
2014-10-30 16:47 - Anmäl

Distansera sig från pöbeln.

Jag skulle hävda att det är tvärtom. Jag distanserar mig från pöbeln genom att INTE köpa pråliga klockor, bilar etc.
#14 Alex säger
2014-10-30 18:56 - Anmäl

Citat:
Distansera sig från pöbeln.

Jag skulle hävda att det är tvärtom. Jag distanserar mig från pöbeln genom att INTE köpa pråliga klockor, bilar etc.


Pråliga skor? Pråliga kavajer?
#15 Günter säger
2014-11-01 13:28 - Anmäl

Citat: Distansera sig från pöbeln.

Jag skulle hävda att det är tvärtom. Jag distanserar mig från pöbeln genom att INTE köpa pråliga klockor, bilar etc.


Jo det är lätt att säga när man inte är stadd vid kassan :)
#16 Masken49 säger
2014-11-03 16:15 - Anmäl

#15 Vid stadd kassa menar du väl ?
#17 pettimäter säger
2014-11-03 19:46 - Anmäl

#16: Du verkar ha gått vilse, avdelningen för extremt anala personligheter är i andra änden av korridoren, första dörren in till höger. Fråga efter hjälp i luckan.
#18 Anders säger
2014-11-04 18:27 - Anmäl

Med en vän bosatt utanför EU gick det utmärkt för mig att köpa min klocka taxfree direkt i butik.
#19 Pelle säger
2014-11-27 23:11 - Anmäl

Snart kommer Apple:s klocka. Skall bli intressant att se hur det påverkar klockbranschen..
#20 Patrik säger
2016-09-26 01:28 - Anmäl

En Rolex klocka är ungefär lika upphettsande som en bit falukorv
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

Hermes silk printing, Lyon: Factory...

Läs mer

Shoegazing

Reportage – TLB Mallorca Artista

Läs mer

Hodinkee

First Photos: The Patek Philippe...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen