Manolo logotype

10 x vita skjortor

10 x vita skjortor
Om man skall göra något så dumt som att definiera det viktigaste individuella plagget i den manliga garderoben så skulle vårt val vara tämligen enkelt. Den vita skjortan är det plagg som följer dig som bärare genom livet oavsett om det är på en smokingfest eller ledigt uppknäppt till stranden. Självklart finns det lika många alternativ som det finns användningstillfällen och här har vi valt att ta fram tio favoriter för olika situationer.

Då vita skjortor inte skiljer sig åt i färgen får man istället välja efter struktur och material. En grundfilosofi är att ju slätare skjortans karaktär är ju formellare känsla ger dig. Således är en superfin Poplinväv ett betydligt bättre val till den mörka kostymen medan den grövre oxfordsväven är utmärkt som ledig skjorta över shorts eller chinos. 

Nästa avgörande del är valet av krage. Det mest traditionella valet är cutawaykragen som fungerar utmärkt till slips och fluga men även med två knappar uppknäppt. Buttondownkragen är en annan populär krage som får sitt namn av de två knappar som gör det möjligt att fästa (eller inte fästa) kragsnibbarna mot skjortan. 

Den här kragtypen anses fullt acceptabel även till kostym i t ex USA men ses i Europa som ett ledigare alternativ som vanligtvis kombineras med ett ledigare tyg. 

Sist men inte minst är skjortans manschett en avgörande del för användningsområde och formalitet. Den klassiska dubbla- eller franska manschetten är bland det mest eleganta man kan bära till en mörk kostym men kräver en manschettknapp och nästan alltid en kavaj över skjortan. 

Den enkla manschetten är den klart mest användbara och bärs utmärkt till såväl kostym som under en tröja. Fördelen är också att man med denna typ av manschett enkelt kan rullas upp ärmen på skjortan under sommartid. 

 

Barba Napoli

En av de mest mångsidiga tolkningarna av en vita skjortan från Barba Napoli. Cutawaykrage, enkel manschett och en elegant pinpointstruktur gör att modellen funkar till i princip alla situationer.

 

Brioni

Den kanske perfekta businesskjortan från Brioni. En slät poplinväv med klassisk cutawaykrage passar utmärkt till en blå eller grå kostym i tunn ull.

 

Brooks Brothers

Den tillverkaren som kanske starkast förknippas med buttondownkragen är nog amerikanska Brooks Brothers. Ofta som här i en Oxfordväv.

 

Finamore x Frans Boone

En härlig hybrid mellan formellt och ledigt signerat Finamore x Frans Boone. En vit skjorta med fullspreadkrage men med okonstruerad, ledig känsla.

 

Eton

Svenska Eton lanserade nyligen en ny passform på sin storsäljande vita skjortkvalitet som de döpt till Super Slim.

 

Charvet

Franska Charvet anses vara en av de första riktiga skjortmakarna och finns än idag representerade på Place Vendome i Paris.

 

Kamakura

Japanska Kamakura är en av branschens mest intressanta instegstillverkare som startar på 79$. Snygga kragar och god passform för ett väldigt överkomligt pris.

 

Rose&Born

Stockholmsbutiken Rose&Born lanserade i somras en egen webshop och här har man ett utmärkt businessalternativ med cutawaykrage och dubbel manschett.

 

Alessandro Gherardi

Alessandro Gherardi är en av de mer diskreta italienarna som erbjuder väldigt fina produkter för pengarna.

 

Spalla

Ett annat relativt okänt alternativ är koreanska Spalla som kombinerar ett överkomligt pris med härligt tilltagna kragar. Företaget skall enligt utsago erbjuda frakt till Europa inom kort och då det finns ett handelsavtal mellan Sverige och Korea skall det inte innebära någon tullkostnad.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Kläder Skjorta

#1 alw säger
2014-10-15 15:32 - Anmäl

Bra artikel som vanligt. Skulle behöva lite allmänna skjorttips. Jag är 188 cm lång och har förtvivlat svårt att hitta bra skjortor. Jag har testat:

- Eton. Ok, men känns lite stela och ärmarna är för långa.
- Stenströms. Bra, men har dåligt utbud av kragtyper i slim fit.
- Gherardi. Mycket trevliga men något för korta i kroppen. Dessutom krymper de rejält.
- Mazzarelli. Tyvärr inte rätt passform för mig och även de för korta i kroppen.

Vad har folk för tips utöver dessa? För mig går det någon sorts smärtgräns vid 1 500 kr då skjortor ändå slits förhållandevis fort.
#2 Eda säger
2014-10-15 15:42 - Anmäl

@ #1 Jag håller med dig, det är förtvivlat svårt. Om Eton kunde göra lite ledigare skjortor hade jag varit nöjd, deras slimline passar mig perfekt. Jag har provat en rad tillverkare utöver de du nämner: zegna (olika linjer), finamore, incotex skjortmärke som jag inte minns vad det heter, Kamakura (rätt bra men krymper ojämnt så det är lite grisen i säcken), med flera. Jag har till slut landat på två märken vars skjortor alltid passar perfekt: brooks brothers slimline (jag tror faktiskt att de har flera, jag har den som är mest slim) samt boomerangs slimline (den som är mest slim även där). BB har ett hyfsat utbud av alla möjliga sorters skjorter, boomerang mer lediga dito. Lycka till.
#3 Adam säger
2014-10-15 16:26 - Anmäl

Efter att ha börjat med Barba MTM så känns det omöjligt att gå tillbaka.
#4 Daniel säger
2014-10-15 20:37 - Anmäl

@ 1# är du långsmal med och någorlunda atletiskt bygd kan du kolla in La chemise. Har några därifrån och förvånansvärt bra kvalité.
#5 Raderad säger
2014-10-16 07:04 - Anmäl

#1 Nu vet jag dessvärre inte dina proportioner men det låter som att du har en lång överkropp. Jag skulle rekommendera dig att Suitsupply 'Suit Up' linje för knappa 950 kr. Finns både i normal längd och även extra lång. Bäst av allt så är det fri returfrakt så det skadar inte att testa en skjorta.
#6 tobbe säger
2014-10-16 10:40 - Anmäl

Synd att Eton ska envisas med att ha så långa armar på sina skjortor.

Annars ganska trevliga även om de är ganska högt prissatta.
#7 Nick säger
2014-10-16 12:10 - Anmäl

Vill bara flika in att för er som tycker Eton har för långa ärmar på sina skjortor så erbjuder Eton ett av marknadens bredaste MTM utbud både när det gäller tyger i olika kvalitéer samt ett stort utbud av olika kragar och manschetter.
#8 tobbe säger
2014-10-16 12:51 - Anmäl

#7 Jaså detta hade jag ingen aning om, är detta något som alla ÅF har eller är det utvalda butiker?
#9 Sven säger
2014-10-16 12:57 - Anmäl

Hur är Mazzarellis kvalité? Lika bra som priset och det estetiska?
#10 Andreas Weinås säger
2014-10-16 13:31 - Anmäl

#9 - Mazzarelli är i min mening i en kvalitetsnivå som motsvarar priset. Estetiken är som sagt väldigt trevlig och det finns olika prisnivåer beroende på vilket tyg och antal handsydda detaljer i skjortorna men överlag tycker jag produkten motsvarar priset väl.
#11 Peder säger
2014-10-16 14:27 - Anmäl

Är det nån som provat Kamakura? Verkar vara fina (åtminstone estetiskt) skjortor till bra pris. Blir nog att beställa ett par för att prova.
#12 Nick säger
2014-10-16 14:48 - Anmäl

#8 Alla ÅF har den möjligheten men kunskapen kan nog variera så jag skulle rekommendera Eton egna butik i Stockholm eller NK MAN (Beror så klart på vart du bor) för att få bästa möjliga resultat. Men att söka sig till någon av Eton större ÅF tror jag är ett bra tips.
#13 tobbe säger
2014-10-16 16:18 - Anmäl

#12 Kan tänka mig det, vet du vad extra kostnaden för detta är jämfört med deras rtw?
#14 laphroaigman säger
2014-10-16 18:09 - Anmäl

#1, Jag har hittills varit mycket nöjd med de skjortor jag köpt från skonare.com, runt 800 kr/st. De finns i normal, fitted och slim och jag upplever dem som ganska lika Eton i storlekarna.
#15 Drone säger
2014-10-17 11:54 - Anmäl

#14 Uppenbar reklam är uppenbar.
#16 Peter säger
2014-10-17 19:24 - Anmäl

Bredaste MTM-utbudet med eton håller jag verkligen inte med om...material och färger kanske...men inte mer. Inte så många kragar heller tyckte jag, men det som framförallt var dåligt med eton var följande:

- du kan inte ändra storleken runt armarna, t.ex. sy in tyg runt överarmarna
- ska du ta in den i midjan kan du bara ta in -3 cm eller 6 cm. man får inte ta in den 4,5 cm om det nu skulle vara perfekt, för eton mtm man bara ta in -3 eller -6 cm.
- man kan inte ha t.ex. 38,5 cm i halsen om det skulle vara bäst för en, utan antingen 38 eller 39.

Jag gillar verkligen eton och har flera skjortor därifrån, har också köpt en mtm i deras egna butik på sturegatan/humlegårdsgatan. Att kalla det för bra mtm service tycker är väldigt fel.
#17 Schäfern säger
2014-10-17 20:42 - Anmäl

Vad säger ni om Stenströms MTM-tjänst? Tänkte prova inom en snar framtid, men tänkte bara fråga om andras synpunkter först.

Etons MTM låter snarare som en MTO-tjänst. Är Stenströms riktigt MTM där man får skjortan sydd till sina riktiga mått?
#18 Gordon säger
2014-10-20 09:21 - Anmäl

Vad tycker ni om Tailorstore? Motsvarar deras produkter priset?
#19 Andreas Weinås säger
2014-10-20 11:47 - Anmäl

#18 - Jag har inget emot Tailorstore produkter. Helt okej skjortor sett till priset och ett utmärkt alternativ för de som annars skulle välja H&M, Dressmann eller annan budgetkedja men vill ha skjortor efter egna mått.

Vad jag dock har svårt för är när man kallar produkterna för "skräddarsydda" vilket helt enkelt inte är sant. Det rör sig om måttsytt utan fittings där man som konsument själv skall ansvara för att ta sina mått.
#20 Elliot säger
2014-10-24 20:23 - Anmäl

Synd att inte Manolo tog upp Xacus skjortor, det är mitt absoluta favoritmärke. Inte alls stela, med möjligheten att ta ut krag-inlägg(på de modeller jag köpt åtminstone) för möjligheten att använda skjortorna mer avslappnat. Lund&Lund säljer dem bland annat(där jag köpt mina) och de är bland de prisvärdaste skjortorna jag har köpt.
#21 Luca säger
2014-10-29 11:47 - Anmäl

Mitt problem med skjortor är att min kropp inte alls passar in i ramen för hur en "man" ser ut. Jag är 170cm lång och ganska lätt i kroppen. För mig helt omöjligt att hitta välsittande skjortor (ser oftast ut som ett 3-mannatält). Jag kan knappast var den enda i världen som inte är 175+ och går klädd i skjorta på daglig basis.
Någon som har några tips på märken som går ned en bit i storlekarna?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.