Manolo logotype

Måttsydd höstrock från Bladen - Del I

Måttsydd höstrock från Bladen - Del I
Vi har haft riktigt tur med vädret och har fått uppleva en riktigt mild start på hösten. Nu känns det dock som att temperaturen börja krypa ner och behovet av en varm ytterrock ökar. Vi på Manolo provade att sy upp en vinterrock modell grövre från den anrika brittiska tillverkaren Bladen via deras måttbeställningstjänst som de kallar Bladen semi-bespoke.

Denna tjänst tillhandahålls i Sverige via den trevliga anglofila butiken Tweed Country Sports på Rörstrandsgatan i Stockholm. Karl Oskar som driver butiken säljer Bladens vanliga konfektion. Han arbetar även med firmans måttbeställningstjänst och har gjort detta ett tag och har på detta sätt fått en bra erfarenhet av tjänsten.

Bladen grundades 1917 av bröderna William och Arthur Bladen och tillverkade ursprungligen exklusiva ridkläder för livet på landet. På sikt adderades tweedkavajer och så kallade cavalry twills byxor och senare även konfektion. Idag ägs företaget av Wensum Tailoring. De tillverkar färdig konfektion och MTM-plagg åt flera av skrädderierna på Savile Row samt åt andra kända märken. Firmans huvudkontor och mönsterkonstruktion ligger i Norwich medan själva fabriken flyttade till Mauritius för ca 10 år sedan. Denna fabrik är helägd och företaget har därför en fullständig kontroll över produktionen där.

Företaget är kända för sin klassiska brittiska stil med markerad midja och axlar. Kvaliteten är hög och deras kavajer är i första hand tillverkade enligt så kallad halv-kanvas konstruktion med pikerade mellanlägg och slag. Den kanvas som används har hästtagel för bästa möjliga formbarhet över tiden. De erbjuder även en full-kanvas konstruktion och som även har flera handsydda detaljer som knapphål etc. Bland annat sker tillskärningen för hand. För att få full-kanvas tillkommer en kostnad på ca 3 000kr.

Bladen erbjuder en rad olika alternativ när det kommer till överrock. Vi valde en klassisk enkelknäppt modell med dold knäppning. Tanken var att rocken rent estetiskt skulle ligga mellan en klassisk crombie och en covert coat. Vi valde därför en figurnära modell, full-kanvaskonstruktion, en hög mittslits och snedställda biljettfickor. En klassisk covert coat är normalt beige till färgen. Den typ av tyg som används är relativt tunt dock och vi ville ha utseendet men något varmare. Bladen jobbar i första hand med brittiska tygleverantörer. Vi hittade ett grön/beige grövre twilltyg i 100% ull från brittiska Fox Brothers i 800 gram/m som passade oss.

 

Tygbunschar från bl a Fox Brothers med stort utbud av ytterrockstyger.

Det grönaktiga twilltyget tillsammans med de mörkbruna hornknapparna vi valde.

Efter detta utgick vi ifrån en färdig rock från Bladen som butiken hade inne. Karl-Oskar tog lite mått på mig och noterade dessa och utifrån rocken som provades gjordes en rad justeringar. En bra sak med måttbeställningen är att jag låg mittemellan två storlekar, 40 och 42, och kunde välja att få den i 41 vilket normalt sett inte tillverkas. Sen kunde den anpassas efter mina sluttande axlar vilket är positivt. Karl-Oskar kunde även få dem att ta in lite mer i midjan än normalt för att få en smäcker siluett. Ärmarna var i vidaste laget och även dem togs in en aning.

Tillsammans med Karl-Oskar som är mycket kunnig när det gäller både måttagning och Bladens produkter resonerade jag fram och tillbaka när det gällde utseendet och måtten och det hela kändes riktigt bra. Slutligen fick man göra val beträffande foder, knappar och dylikt.

När beställningen är klar skickas ordern till fabrik. Sedan tar det ca 8 veckor innan rocken är klar för avprovning. 

 

Först togs kroppsmått.

En av Bladens provmodeller man utgår från för att få ett hum om resultatet.

En markerad brittisk axel.

Rock med täckt knäppning som ger ett avskalat och rent intryck.

Konsultationen mellan den som tar mått och kunden är en av de viktigaste och delarna för ett perfekt resultat och ofta lika avgörande som konstruktionen på produkten.

Karl Oskar markerar vad som behöver tas in i baksidan av axeln till det färdiga resultatet.

En annan av provrockarna där midjan markeras något med hjälp av nålar.

Måttning även på plagget.

Alla ändringar skrivs ner i ett formulär.

 

På tisdag kommer vi att publicera det färdiga resultatet samt ge er en recension av tjänsten.

Dela på Facebook Dela på Twitter

#1 Mads Bording säger
2014-10-09 14:27 - Anmäl

Hvor er bukserne i Prince of Wales tern fra?
#2 tobbe säger
2014-10-09 14:39 - Anmäl

Ser intressant ut, väntar med spänning på resultatet!
#3 Mocka säger
2014-10-09 15:20 - Anmäl

Väldigt kul att läsa senaste artiklarna med lite bespoke och måttskräddade tjänster.
#4 Olof Bernhardsson säger
2014-10-09 18:33 - Anmäl

#1 Mads.
Byxorna är måttbeställda och i ett prince of wales tyg i flannell från Loro Piana
#5 Raderad säger
2014-10-09 19:31 - Anmäl

Så du besöker huvudstaden utan att hälsa på Olof? Vafalls! Ska bli intressant att se resultatet, varit nyfiken på deras mtm länge.
#6 Olof Bernhardsson säger
2014-10-09 20:14 - Anmäl

Ledsen Rob, får ses nästa gång ;-) Eller så bjuder jag på negroni på Gilli om du skall till Pitti i januari?
#7 Emil säger
2014-10-09 22:45 - Anmäl

Ser lovande ut! Är det endast en axeltyp som erbjuds?
#8 DrDre säger
2014-10-10 07:41 - Anmäl

Roligt reportage. Ska bl spännande att se fortsättningen.
#9 Olof Bernhardsson säger
2014-10-10 07:57 - Anmäl

#7 Emil.
Karl Oskar kan detta bättre men jag tror bara att det är en axel. Och den är klassiskt brittiskt uppbygd. Vilket jag i och för sig tycker är rätt bra på en ytterrock.
Kavajer vill jag ha lite mjukare.
#10 Raderad säger
2014-10-10 08:34 - Anmäl

Pitti och en negroni på Gilli låter som en utmärkt ide minst sagt!
#11 Raderad säger
2014-10-10 10:34 - Anmäl

#7 Emil: Måttade överrockar gör vi bara fullt strukturerade, men man kan välja två olika nivåer på ärmisättningens markering, eller roping. Måttade kavajer kan göras i tre olika konstruktioner, fullt strukturerad med markerad axel, mjukt strukturerad med naturlig axel och ostrukturerad utan axelvadd med lätt veckad ärmisättning. Vi erbjuder samtliga dessa konstruktioner i konfektionerade plagg i vår butik så man kan få en känsla för vilken konstruktion man föredrar.
Karl Oskar
#12 Antoine säger
2014-10-13 13:40 - Anmäl

Dear Sir, great idea and nice fabrics. But I wonder if the car coat isn't too short: ticket pocket inaccessible, sleeves not covering the shirt, and buttoning too high. Also smaller arm-hole would be more convenient to lift a luggage overhead or drive. I hope that you will forgive me. Best regards,
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.