Manolo logotype

10 x Portföljer

10 x Portföljer
Det mest klassiska alternativet av väska för den välskräddade mannen är tveklöst Portföljen. I svart kalvskinn, brun alligator eller kanske slitstark kanvas; Portföljer kan se ut på många sätt. Vi har tittat närmare på marknaden och valt ut 10 favoriter i olika prisklasser.

Portföljer kännetecknas främst av att de har ett lock som stängs med ett eller två spännen på väskans framsida. Strukturen kan precis som en kavaj vara mer eller mindre uppbyggd och modellerna finns i mängder av olika storlekar. Generellt kan man säga att ju mer strukturerad och uppbyggd modellen är, ju formellare intryck kommer den ge. Arbetar man i mörk kostym och bär svarta skor största delen av tiden är en svart portfölj ett utmärkt och stilrent alternativ. Föredrar man istället ett något ledigare alternativ öppnar portföljer i bruna nyanser av kalv för fantastisk patina över tid. 

Ofta är de allra främsta alternativen ganska enfärgade i nyskick. Detta beror på att det ofta rör sig om anilinfärgade skinn och inte handfärgad crust som syns hos många skotillverkare. Självklart finns detta också men över tid utvecklar även anilinfärgat skinn en fantastisk patina. 

Framför allt toner av ljusbrunt, tan och chestnut som kan mörkna genom sol, användning och vårdande produkter.

Till skillnad från skor rekommenderar vi inte en pigmenterad kräm utan snarare en vårdande neutral produkt som kan appliceras någon gång om året för att inte skinnet skall torka ut. För vardaglig vård rekommenderar vi att man borstar eller torkar av portföljen med en skoborste eller fuktig trasa med jämna mellanrum för att hålla skinnet fritt från smuts och damm.

 

 

Svart portfölj från lyxiga Valextra i gross grain-skinn. (mrporter.com)

Amerikanska Frank Clegg erbjuder några av marknadens finaste väskor med otroligt djup i skinnet. (frankcleggleatherworks.com)

Brittiska Mulberry i form av sin klassiker Walter med dubbla spännen. (mulberry.com)

En lite annorlunda nyans i form av mörkgrått grainskinn från Alfred Dunhill. (mrporter.com)

Ett priskänsligt alternativ från svenska Sandqvist är portföljen ANE som även kan bäras som ryggsäck. (sandqvist.net)

Italienska Felisi gör mer än funktionella väskor i nylon och kanvas. Här ett exklusivt val i premiumskinn. Även översta bilden. (felisibagsandbelts.it)

Svenska Palmgrens är ett av de mest prisvärda alternativen på marknaden med lång historik av väskproduktion. (palmgrens.se)

Ungerska Laszlo Vass är mest kända för sina handsydda skor men de producerar även väskor i samma höga skinnkvalitet till mycket förmånliga priser. (vass-cipo.hu)

Anrika brittiska Swaine Adeney & Brigg är lite av portföljvärldens Rolls Royce. Fantastisk kvalitet och en investering för livet. (swaineadeneybrigg.com)

Franska skoeleganten Berluti applicerar samma handmålade finish på sina portföljer som skor. (berluti.com)

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Väskor

#1 Janne säger
2014-10-08 16:13 - Anmäl

Jag saknar "Dubbel minister" av Sveriges förnämsta garveri: Böle
#2 Errol säger
2014-10-08 17:59 - Anmäl

Det hade varit roligt att se några portföljer i aktion. Dvs tillsammans med en bärare.
#3 Raderad säger
2014-10-08 18:35 - Anmäl

Om jag var ute efter en läderportfölj, skulle det nog bli en från Amerikanska Filson. Fin men ändå lite mer rustik. Kolla in här: http://www.filson.com/products/leather-field-satchel.70252.html?fromCat=true&fvalsProduct=luggage/briefcases-and-laptop-bags&fmetaProduct=1019/
#4 JoPe säger
2014-10-08 23:02 - Anmäl

saddleback leather och colonel littleton är kanske värda att nämnas i sammanhanget.
#5 Knutte säger
2014-10-09 00:22 - Anmäl

Hej!

Jag har precis fått ta över min morfars portfölj i ganska grovt brunt läder från 1937 och är lite osäker på hur jag ska ta hand om den på bästa sätt? Finns en del mörka/svarta märken på portföljen.
Har krämat in den för att mjuka upp lite, men undrar om det finns något specifikt att göra.

För övrigt, grymt snygga grejer i artikeln!
#6 Ernstp säger
2014-10-09 01:00 - Anmäl

Saddleback Leather (saddlebackleather.com) är bra grejer! Har en Classic briefcase tobacco från dem och älskar den. Dock är den mer avslappnad och passar kanske inte alltför bra till kostym.

Sedan har svenska Kvistvik (kvistvik.se) också fina portföljer med jäkligt bra läder för priset man får betala. (Har inte en portfölj från dem men en klockrulle och plånbok.)

Efter detta inlägg blir man ju sugen på att köpa en ny portfölj men det är synd att man redan har flera stycken redan och egentligen inte har behov av fler :(
#7 Halmstad säger
2014-10-09 09:35 - Anmäl

Jag har en portfölj/väska som användes mycket under tio års tid. Den fick en fin "patina" på många ställen men också mörka partier på undersidan pga fukt. I brist på regelrätta väskmakare, vem kan man ta hjälp av för att snygga / korrigera skinnet på läderväskor?
#8 Raderad säger
2014-10-09 10:15 - Anmäl

#7: På rak arm skulle jag rekommendera ett besök hos en bra skomakare, de brukar vara duktiga på att återställa alla möjliga varianter av lädervaror.
#9 Ernstp säger
2014-10-09 15:23 - Anmäl

#7: se till att inte lägga ner din portfölj var som helst. Läder är inte ett vattenttätt material (även om man kan behandla det på olika sätt så att det blir mer eller mindre vattentåligt), och du bör därför vara försiktig med att inte lägga portföljen den på ett blött golv. För den delen ska du inte lägga ner den på golvet någonstans alls. Håll den i knät när du väntar på bussen, och lägg den på en stol när du är på jobbet.

Angående din fråga så håller jag med föregående talare: hitta en bra skomakare så fixar han/hon portföljen åt dig. Så har jag gjort (i alla fall när det varit frågan om mindre reparationer).
#10 Robert säger
2014-10-09 19:01 - Anmäl

Att ni inte nämner Bridge som gör fantastiska produkter som bara blir vackrare ju mer man använder dom
#11 lano säger
2014-10-10 00:09 - Anmäl

Berluti :)
#12 Raderad säger
2014-10-12 10:53 - Anmäl

Jag är helt överväldigad av portföljerna från amerikanska Glaser.Dessutom otroligt praktiska!

http://www.glaserdesigns.com/Pages/Briefcases/BriefcasesStyles.html

Vill också slå ett slag för en något billigare tillverkare som dock gör allt för hand - Henry Tomkins.

www.htleather.co.uk
#13 Halmstad säger
2015-02-27 21:16 - Anmäl

Simon Crompton uppmärksammar svenska Böle i Piteå.

http://www.permanentstyle.co.uk/2015/02/boles-spruce-bark-bags.html
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.


Har du frågor kring stil och mode? Ställ din fråga så försöker Manolo att besvara den så snabbt som möjligt.

Till Fråga Manolo →

Permanent Style

The best cloths of Autumn/Winter 2018

Läs mer

Shoegazing

Tipset – Undvik att snörningen trycker...

Läs mer

Hodinkee

Photo Report: The Fall 2018 HODINKEE...

Läs mer

The Armoury Lightbox

With the exciting news of Antonio...

Läs mer

Följ manolo.se direkt via våra RSS 2.0 feeds.
Alla artiklar Kläder Skor Accessoarer
Skönhet Guide Butikskollen