Manolo logotype

YRKE: AGENT – Möt Loakes Filip Hallerfelt

YRKE: AGENT – Möt Loakes Filip Hallerfelt
I Sverige finns tre stora aktörer inom kvalitetsskosegmentet: Crockett & Jones, R.M. Williams och Loake. Den sistnämnda var för bara fyra år sedan väldigt liten, men har de senaste åren mångdubblat sin försäljning och Sverige är nu Loakes största exportland i världen. Allt tack vare agenten Filip Hallerfelt.

Idag finns Loake hos ett stort antal skomakare runt om i landet, i många klädbutiker, online hos stora svenska webbshopar, och inte minst hos Sveriges största skokoncern Nilson Group, som bland annat har Nilson och Jerns-butikerna. Det säljs ett femsiffrigt belopp med Loake-skor i Sverige varje år. Det är lätt att tro att det alltid har varit så här, men så är alltså inte fallet.

Filip Hallerfelts pappa Carl jobbade på 70-talet som lastbilschaufför, och fick jobb hos skoimportören Svexico och körde leveranser åt dem. Carl lärde sig en hel del om skobranschen, och fick också kontakt med fabriker i Italien. På en skomässa träffade Carl sin blivande fru Marie-Louise, och tillsammans startade de i slutet av 80-talet Carl Hallerfelt Försäljnings AB som importerade italienska damskor. De gnetade på, och kom på slutet av 90-talet över agenturen för brittiska Loake.

- Det var lite halvrörigt på den tiden med flera olika agenter i Sverige som hade olika delar av Loake. Tillslut fick i alla fall mina föräldrar kontroll över hela distributionen, säger Filip Hallerfelt.

Då såldes en del Goodyear-randsydda skor, men framför allt var det curlingkängor som var storsäljaren för Loake. Det var en separat fabrik som gjorde dessa åt märket, den sålde Loake för något decennium sedan och har sedan dess koncentrerat sig på det randsydda.

Äldsta sonen Filip hade inte några planer på att fortsätta i sina föräldrars fotspår när han växte upp. Han jobbade som programmerare och drev ett eget företag. Då blev mamma Marie-Louise sjuk och tvingades göra en hjärtoperation, vilket innebar att pappa Carl fick väldigt mycket att göra med skoagentfirman. Filip var efter ett antal år av stenhårt jobbande framför datorskärmen i egna firman rätt less på det, och frågade om han fick hjälpa till i föräldrarnas företag. Det han ville i så fall var att ha hand om Loake. Filip såg en underutnyttjad potential, och det var den typen av skor han själv lockades av. Föräldrarna sa ja, och han började sitt arbete med att bygga upp Loake i Sverige.

- Jag åkte över till fabriken i Northampton, lärde känna folket bakom och lärde mig om skorna. Samtidigt gjorde jag en ordentlig omvärldsbevakning, pratade med säljare och läste forum och bloggar för att ta reda på vad svenskar efterfrågade i kvalitetsskoväg, säger Filip.

Han startade en svensk hemsida för Loake där han har en blogg och uppdaterar om vad som händer kring märket, nya modeller, fabriksbesök med mera. Han gjorde också Loake aktivt i sociala medier som Instagram, och har tack vare internet fått en bra kontakt direkt med kunder.

- Det är verkligen ovärderligt. Alla frågor och önskemål jag får via mail, sociala medier och forum där jag är aktiv är väldigt betydelsefullt, och ger mig en möjlighet att skräddarsy Loakes utbud i Sverige utifrån vad svenskarna vill ha. Det är ganska ovanligt att en agent har den här direktkontakten med kunderna, men det är något jag är väldigt glad för.

En bra kontakt med fabriken har varit väldigt viktig för att sedan kunna tillgodose kunderna här hemma. Filip Hallerfelt är ofta över i Northampton, jobbar nära personerna där, och har många gånger fått fabriken att göra det han vill. Det handlar dels om saker som olika MTO-modeller för svenska marknaden eller svenska butiker, där exempelvis klassiska plain cap toe oxforden Aldwych i mellanbrun mocka var en sådan som Filip tjatade in, först som Sverige-MTO och numera är den en storsäljare världen över. Men det handlar även om större frågor:

- Exempelvis Loakes damserie är något som min pappa och sedan jag jobbat fram. De gjorde inte damskor överhuvudtaget för tio år sedan. Idag står den för en tredjedel av vår försäljning i Sverige, och även på andra håll i världen har det börjat säljas mer och mer av damskorna.

Då Loake förutom England exporterar till ett 60-tal länder är det dock svårt för dem att göra alla marknader nöjda. Exempelvis är Loakes topplinje 1880 med uteslutande full grain-läder den som säljer överlägset bäst i Sverige, medan britterna nästan bara vill ha modeller i corrected grain från billigare linjer. Filip har fått ge sig om vissa önskemål helt enkelt för att det inte anses efterfrågat i tillräckligt hög utsträckning från andra marknader.

Även om Loake säljer bra idag så finns det flera utmaningar. Som att lyckas hålla nere prisnivån, både gentemot andra konkurrenter och mot nätbutiker i exempelvis England.

- Läderpriserna har gått upp galet mycket de senaste åren, vilket tvingat oss till prishöjningar, men det där går igen för nästan alla i branschen så man ligger liksom kvar i sitt segment. Sedan har vi konkurrensen med näthandeln från utlandet. Vi jobbar aktivt med att hela tiden reglera slutpriset så att det ska hamna så nära de Engelska priserna som möjligt för att möta den typen av konkurrensen, säger Filip.

Dessutom börjar Loake nu hamna i samma sits som Crockett & Jones för några år sedan, något det märket fortfarande lider i sviterna utav, och det är att efterfrågan är större än produktionen. De säljer helt enkelt mer skor än de har möjlighet att tillverka, vilket gör att leveranstiderna blir längre. Angenäma problem kan tyckas.

- Men det gör att man får vara strategisk i hur man växer. Självklart vill jag att Loake säljs på fler ställen i Sverige, men jag vill också ge bra service till de som är återförsäljare, så att de vet att de får skor de beställt inom rimlig tid. Det gäller att växa rätt.

 

Penny loafers i mellanbrun mocka, som ofta går under benämningen polo suede.

En av Sveriges vanligaste kvalitetsskomodeller, Loake Aldwych från topplinjen 1880.

Loake säljer ett femsiffrigt antal skor i Sverige varje år. En tredje del av dem är faktiskt damskor.

Loake-fabriken i Northampton går idag för max, och ändå har man svårt att hinna med att producera i takt med efterfrågan.

Ett exempel på en modellvariant unik för den svenska marknaden, full broguen Buckingham i burgundy, som gjordes som så kallad Sverige-MTO för något år sedan.

Här på Wood Street i Kettering där Loake-fabriken ligger är Filip Hallerfelt flera gånger om året och träffar företagsledningen, marknadsfolk och fabriksförmän för att styra upp kommande säsongers beställningar.

Filip Hallerfelt har jobbat som agent för Loake i ungefär fyra år. Här från en trunk show i Göteborg, något som han hoppas kunna jobba mer med framöver.

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Skor Snörskor

Andra artiklar om varumärkena: Loake
#1 Halmstad säger
2014-10-07 11:57 - Anmäl

Loake håller en mycket hög lägsta nivå. Mina första randsydda skor var ett på budgetlinjen Loake 1 som dessutom hade nedsatt pris. De är mycket bättre sydda, har bättre detaljarbete än i stort sett alla modeskor i 2-3000 klassen, för att inte tala om de svårt överprissatta Allen Edmonds. Det vore positivt om Loake kunde bli referens för fler "vanliga konsumenter" och inte det skräp som säljs i detaljhandeln idag.
#2 AJ säger
2014-10-07 12:33 - Anmäl

Kul läsning!
#3 Andrew säger
2014-10-07 13:22 - Anmäl

Jag gillar Loake och äger ett par chukka boots, tre par loafers, en snörkänga, två par brouges samt ett par svarta oxfords från tillverkaren. Nästan samtliga är beställda av mig via engelska webbaffärer. De äldsta har hängt med i snart tio år. Kvalitén är överlag god och jag har aldrig varit missnöjd med någon sko.
#4 riesenschnauser säger
2014-10-07 13:50 - Anmäl

Jag gillar egentligen Loake jättemycket av principskäl, de är prisvärda och som Halmstad säger generellt väldigt prydligt sydda (en konsekvens av deras stora volym). Mitt enda önskemål skulle vara snyggare läster, jag gillar Capital-lästens konservativa formspråk men den relativt höga tåsprängningen, onödigt luftiga framfoten och grova klacken på mina Aldwych gör att de aldrig kan bli verkliga favoriter.

Sen undrar jag en annan sak. Med tanke på hur många som går med höga fotvalv och därför har en massa luft i skon längs fotens insida, borde det väl finnas en massa pengar att tjäna på att göra skor för dessa människor? Nästan alla RTW-läster har ju en "rak" insida. Kan man motivera olika vidder borde man väl även kunna tillhandahålla olika insteg, kan man tycka...
#5 Olof Bernhardsson säger
2014-10-07 14:40 - Anmäl

Nu tänkte jag ta hjälp av er läsare här på Manolo. Jag skall köpa mina första Loakeskor. Har länge letat efter en oxford i mellanbrun mocka och Loake har en som heter Outlaw i sin 1880-kollektion. Lästen heter Claridge.
Jag vet ej storlek. Har 10E på Edward Green 82-läst. 10,5E på EG 202-läst. Nästan alltid 10E på Crockett & Jones. Har 10,5 på alla mina Churchs samt 10,5 på Gaziano Girling.

Skall jag välja 10 eller 10,5? Min erfarenhet är att mocka formar sig och töjer sig något mer än vanligt kalvskinn.
#6 DrDre säger
2014-10-07 18:10 - Anmäl

Trevligt inlägg. Har själv tre par Loake 1880 och tycker de är bra. Visst, Crocket and Jones, Church's and Alfred Sargent och några andra är ju ett strå vassare (och dyrare), men tycker ändå att Loake är värda att köpa och prisvärda.
#7 Jonas säger
2014-10-07 19:39 - Anmäl

@Olof,
Jag köpte Outlaw i polo suede när jag var i England i våras. Väldigt nöjd...
#8 Andrew säger
2014-10-07 20:21 - Anmäl

# Olof
Jag har som jag skrev ovan nästan bara skor av märket Loake. Det enda par Church's jag äger är en halv storlek större än de andra skorna. Jag har aldrig ägt C&J men har flera gånger provat och varit nöjd med dessa i samma storlek som Loake. Jag skulle med andra ord satsa på storlek 10.
#9 Lars-Gunnar säger
2014-10-08 09:58 - Anmäl

Min skomakare klagar på Loakes för att de använder någon slags plastytor på lädret, polished binder enligt lite googling. Är detta fortfarande aktuellt för t.ex. Buckingham-skorna? Även om skorna är "billiga" vill jag att skinnet ska åldras snyggt.
#10 Raderad säger
2014-10-08 10:04 - Anmäl

#9: Loake har ett flertal serier varav de billigare innehåller skor med polished binder. 1880-serien har mig veterligen inga sådana skor. Däremot använder Loake fiberplatta i klackbasen, en vanlig kompromiss för att sänka kostnaderna. Detta gör att klacken blir hårdare och subjektivt mindre bekväm att gå med.
#11 Errol säger
2014-10-08 10:08 - Anmäl

Kan man få Loake 1880 med gummisula?
#12 Lars-Gunnar säger
2014-10-08 10:22 - Anmäl

#11: Ja, finns massor med Dainite och grövre. Se t.ex. på careofcarl.com
#13 Johan säger
2014-10-08 10:22 - Anmäl

#11: Ja, det finns många modeller med dainite och commandosula.
#14 R säger
2014-10-08 10:41 - Anmäl

Helnöjd med mina Loake 1880 Cannon. De första skorna av denna typ som inte krävde någon sorts invänjning, t.ex. skavsår på hälen. De satt som en strumpa från dag 1. Fantastiskt.
#15 Markus säger
2014-10-08 13:12 - Anmäl

Jag uppskattar särskilt att Loake 1880 har ett förhållandevis brett sortiment skor i G-vidd redan i butik. Hos andra går det att beställa, men då ska man ju vara rätt säker på att donen passar.
#16 Raderad säger
2014-10-09 00:15 - Anmäl

#5 Olof.

Börjar med att skriva som många ovan mig, att jag är väldigt nöjd med alla mina par från Loake. Bara ägt skor från 1880-kollektionen, men har hört bra om de andra med. Nu till din fråga: Claridge-lästen ligger är lite mer rymlig än Capital, som är en "standardläst". Har aldrig ägt ett par med Claridge men testat den. Jag själv har en genomsnittsbred fot och känner att 10, som jag vanligen har, är på gränsen till att vara för stor i Capital. Alltså skulle jag skulle gå på den mindre storleken, dels för att Claridge är en rymligare läst och som du skrev, att mocka töjer sig. Hoppas allt går bra!
#17 Raderad säger
2014-10-09 00:16 - Anmäl

Felskrivningar bjuder jag på.
#18 Raderad säger
2014-10-09 18:40 - Anmäl

Köpte ett par Aldwych i mörkbrun mocka i våras. Gummiklacken bak föll av andra gången jag använde dem. Min fantastiske kurdiske skomakare såg till att båda skorna utrustades med riktiga gummiklackar, några ordentliga märlor håller dem stadigt på plats. I övrigt är jag mycket nöjd med skorna.
#19 Monsieur säger
2014-10-15 23:19 - Anmäl

Vet inte om jag tycker att Loake känns som ett riktigt gediget hantverk. Har testat några olika modeller, men det är något som saknas. Själv föredrar jag franska Paraboot. Gärna engelsk tweed i kavajen och fair isle tröja, men på fötterna föredrar jag french-quality.
#20 Wicketkeeper säger
2014-10-24 14:16 - Anmäl

#16, intressant, jag upplever det som precis tvärt om på mina Loake 1880, jag upplever att Claridge-lästen är något tightare än Capital-lästen. Båda lästerna passar min fot bra (9F). Referens; mina Outlaw (givetvis Polo Suede) och mina Aldwych.
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.