Manolo logotype

Thom Sweeney Bespoke Del II - Slutresultatet

Thom Sweeney Bespoke Del II - Slutresultatet
I måndags kunde ni här på Manolo läsa om hur vi redogjorde för ett besök hos Londonskräddaren Thom Sweeney där artikelförfattaren under ett års tid gått igenom processen och köpet av en skräddarsydd kavaj samt byxa. Dagens text tar vid efter den första avprovning och där den förra texten slutade.

Månaderna går efter den första avprovningen av de tråcklade plaggen. Efter sommarsemestern är jag i London i ett annat ärende. Jag har annonserat detta till Thom Sweeney som lovar att ha klart mina plagg för den sista provningen. Det är med stor spänning som jag tidigt på morgonen kliver in hos dem för att prova det nästan färdiga resultatet. Jag får nu alltså prova plaggen som är helt färdigsydda enligt det utförande som jag sen får med mig hem sen. Till 95% sitter de helt perfekt. Det är dock flera små justeringar som behöver göras. Ärmarna skall kortas 1 cm. Byxbenen skall förlängas 1- respektive 1.5 cm. Midjan och över baken behöver byxorna släppas ut en aning och nacken skall nypas till. Detta rör sig alltså dock om ytterst små justeringar vilket de lovar att lösa till nästa eftermiddag.

 

Byxornas side adjusters för snabb och enkel korrigering i midjan.

Byxan har en hög midja och längd som sträcker sig precis till skon.

Kavajen nyps in lätt i nacken.

Perfekt ärmlängd som tillåter att skjortans sticker fram runt 1-2cm.

Den lite mer markerade kavajaxeln.

Dagen därpå gör jag alltså för denna gång mitt sista besök och hämtar upp de färdiga plaggen. I samband med detta passar vi på och tar lite bilder av resultatet. Ett resultat som jag känner mig mycket nöjd över.

 

Det färdiga resultatet.

En tanke som slår mig är att utförandet är ganska "rustikt" och klassiskt. Att passformen är oklanderlig kan man förvänta sig av en skicklig firma med hög kompetens inom både tillskärning och sömnad. Det jag tänker på är själva stilen. Kavajen är ganska tung. Det är en kombination av att jag valt ett lite grövre tyg samt att de gjort en relativt kraftig kanvaskonstruktion. Efter de senaste årens mode har jag vant mig vid lite mjukare konstruktioner och italienska influenser. Denna kavaj är klart mer brittisk i stilen än den rådande trenden. Man känner sig rätt kraftfull och maskulin i en kavaj som denna som verkligen skapar en smickrande siluett. En tanke som slår mig är att jag tilltalas lite av denna stil och kanske fram över kommer att välja fler plagg i liknande stil och lite mera strukturerat och uppbyggt utförande. Det känns helt enkelt väldigt bra när man har plaggen på sig.

 

Reflektion:

Det är nu nästan ett år sedan processen började hos Thom Sweeney och under detta år har mitt intresse för skräddarsytt ökat ytterligare. Respekten för hantverket och kunnandet hos de som lagt sin hand vid just mitt plagg har ökat än mer. Thom Sweeney var mitt första egna möte och erfarenhet av skräddarsytt och gav mig blodad tand. Under detta år som gått har jag träffar fler skräddare, både ifrån London, Florens, Seoul, Neapel och Warzawa. Jag har påbörjat fler plagg och faktiskt även fått något levererat. Det är givetvis en ekonomisk fråga och jag är begränsad i hur ofta jag kan besöka en skräddare. Detta är dock något som även har ändrat min inställning till mode. Jag föredrar nu skräddarsytt och kommer så länge jag kan att välja detta framför färdig konfektion. Dock kommer jag att kunna konsumera färre plagg men av bättre kvalitet. Detta tycker jag dock är sunt och förhoppningsvis kommer jag att uppskatta min garderob mer även om det tar längre till att bygga den med de plagg jag vill ha.

Mitt medskick och råd oavsett om det gäller att välja skräddarsytt eller konfektion är att inte köpa det man näst helst vill ha för att spara någon tusenlapp eller två. Det är bättre att vänta lite längre och spara till det som man verkligen vill ha. Principen går att applicera på allt från kläder till skor och klockor och min erfarenhet är att man kommer alltid att bli mer nöjd i det långa loppet. Jag kommer att i mån av ekonomi och tid att välja skräddarsytt så länge jag kan...Det är en fantastisk upplevelse!

Bilder - Jamie Ferguson

Dela på Facebook Dela på Twitter

Andra artiklar i kategorierna: Guide

#1 Mocka säger
2014-10-02 12:15 - Anmäl

Fint resultat på kostymen, men det är väldigt vad lik Olof du blivit Andreas ;)
#2 Tomas säger
2014-10-02 12:16 - Anmäl

Grymt snygg kostym! Gillar tyget, skurningen, färgen, slagen skarpt! Klart att skräddarsytt ska sitta perfekt men jag måste ge dig cred för val av tyg osv. Våga man fråga var ungefär priset ligger på sådan skönhet om man inte jobbar i modebranschen? Över eller under 30 000?
#3 Anders Ericson säger
2014-10-02 12:51 - Anmäl

Fantastiskt snyggt och fantastiskt trevliga artiklar!
#4 georg säger
2014-10-02 12:56 - Anmäl

Gjorde exakt samma resa som du med skillnaden att jag valde Chris Kerr, en off-Saville Row skräddare i ropet för att han syr till bla James Bond filmerna. Har också helt andra preferenser än stilen på din kostym men tycker ändå att den du gjorde blev mycket snygg. En intressant uppgift jag inte hittar i artiklarna är vad det kostade. Hos Chris Kerr kostar en two piece ca 1600 pund, three piece någt mer. Mycket pengar men väldigt prisvärt måste jag säga. Antar att Saville Row är betydligt dyrare?
#5 Olof Bernhardsson säger
2014-10-02 13:10 - Anmäl

Tusen tack. Thom Sweeney ligger lite billigare än Savile row i snitt. Min skapelse kostar ca 25 000 kr.
#6 Paddy säger
2014-10-02 13:23 - Anmäl

En fantastiskt trevlig och intressant läsning med ett strålande och snyggt resultat. Tack också för ett personligt tilltal i artikeln.
#7 Toadvine säger
2014-10-02 13:37 - Anmäl

Jättefint. Vad använde han för flannel? Är det någonting mer slitstarkt än den rätt känsliga, mjuka flannelen från Barbera som de flesta använder i Sverige?
#8 Mocka säger
2014-10-02 13:59 - Anmäl

Jag kanske borde klargöra att det som menades med den tidigare kommentaren var att Andreas Weinås står skriven som författare till artikeln, något jag antar är fel?
#9 Oniel säger
2014-10-02 14:22 - Anmäl

Var kan man köpa tyger av högre standard någonstans? Loro piana, fox brothers mm?
#10 Olof Bernhardsson säger
2014-10-02 15:00 - Anmäl

Flannellen är lite grövre än den från Vitale Barberis och lite mera slitstark.

Det stämmer, Andreas skrev inte texten, det gjorde jag. Mycket riktigt var det inte heller han på bilderna, tyvärr.... han är betydligt snyggare än mig ;-)

Tyger har alla skräddare inne om man vill känna. Vill du handla privat kan du googla. Finns vissa som säljer. De flesta tillverkarna säljer dock bara till företag.
#11 Oniel säger
2014-10-02 15:03 - Anmäl

Tack för svaret!

Ruskigt snygga byxor måste jag också lägga till :)
#12 Biggles säger
2014-10-02 15:56 - Anmäl

Trevlig läsning och ett mycket stiligt slutresultat. Delar din reflektion till fullo.

#4 Husen på Savile Row (och närliggande som är med i Savile Row Bespoke) är snäppet dyrare. En tvådelad börjar på mellan 3600 och 4200pund .
#13 Kopparstaden säger
2014-10-02 16:23 - Anmäl

Riktigt fina plagg. Tycker att de passar dig och din stil (det lilla jag sett av den) bra.

En fråga. Är det en synvilla eller är byxorna tajtare bak än fram? Anledningen till frågan är att de har olika fall.
Jag tycker själv att jag har svårt att hitta RTW-byxor som sitter bra eftersom jag upplever att de ofta har en för smal benvidd när de passar i midjan. Men av bilderna att döma sitter de flesta av mina byxor som dina gör på bilden. Blev lite förvånad när du skev att du valde en mer klassisk vidd i del 1.
#14 S.B säger
2014-10-02 18:02 - Anmäl

Slutresultatet blev riktigt snyggt. Väldigt klassiskt, själv hade jag kanske vänt på det lite med mer vågade mönster på kostymen och mindre färger i slipsen :)

Funderar precis som Kopparstaden på dina byxors vidd, särskilt i relation till att kavajen sitter så jäkla bra på dig. Har du inte nämnt någonstans att du har smal midja men "ordentlig" bak, är det orsaken?

Har själv ett helvete med passform på byxor när det gäller konfektion just på grund av den orsaken.
#15 Noam säger
2014-10-02 19:19 - Anmäl

Supersnyggt!
#16 Raderad säger
2014-10-02 20:49 - Anmäl

Jag delar också åsikten att för många byxor har för lite plats över lår/rumpa. Passar inte mig bra alls. Bästa man kan göra är att undvika "slim fit" och dyl. och leta efter normal passform.
#17 tjuppe säger
2014-10-02 21:57 - Anmäl

du skulle bett om att få byxorna justerade för PTV... :D
#18 Halmstad säger
2014-10-02 22:36 - Anmäl

Stämmer in i hyllningskören till slutrestultatet. Den sitter förbannat fint.

#16

Undvik flatfront till att börja med.
#19 Weiner Andsås säger
2014-10-03 06:49 - Anmäl

"Man känner sig rätt kraftfull och maskulin i en kavaj som denna som verkligen skapar en smickrande siluett."

Kanske det vettigaste som skrivits på denna blogg i år. Fram för 1900-talets klassiska manlighet och bort med 2000-talets påfågelaktiga och ganska feminina framtoning.
#20 Modigliani säger
2014-10-03 08:58 - Anmäl

Skräddarsytt är hopplöst... för att man blir så beroende!
Jag tillbringar en hel del i Indien, vilket är ett intressant land ur skräddarsynpunkt. I New Delhi, möjligtvis också i Bombay men det vågar jag inte säga säkert, finns en handfull skräddare med brittisk skolning. De levererar självklart inte Saville Row-kvalitet, men de är duktiga. Den skräddare jag anlitat de senaste gångerna har sytt till bland annat George W Bush och makarna Clinton, och har ett ordentligt utbud av bra tyger, även tweed och flanell. Ett tips om man tycler att 25 000 svider för mycket i plånboken!
#21 OlleBolle säger
2014-10-03 09:05 - Anmäl

Kostymen underbar. Annan fråga: Slipsen är makalöst fin. Var kommer den från? Finns den fortfarande i produktion?
#22 Olof Bernhardsson säger
2014-10-03 10:00 - Anmäl

Stort tack för alla fina kommentarer och feedback!

#13 Kopparstaden. Svårt att säga egentligen för de är inte tightare bak än fram, kan vara bilden. Sen bad jag i och för sig att de skulle vara lite tightare över baken. Vis av erfarenhet vet jag att flannell är ett levande material och de kommer töja sig lite. Det är otroligt fult med en "häng" på baken.

#14 S.B Egentligen är inte problemet att jag har en kraftig bak för den är rätt normal. Dock har jag rätt grova lår (efter många års hockeyspelande...) Midjan är smal i förhållande till låren. Bepspokebyxor är därför extra bra för min form.

#20 Modigliani, Tack för tipset.

#21 OlleBolle. Ja den finns forfarande, Drakes gör dem i Shantung. Den kan finnas på deras hemsida eller i shopen på Clifford Street. Om du verkligen vill ha den kan du maila butiken där och hälsa från mig och skicka bilden på mig. Så kan de kanske leta reda på den åt dig. Den är från sommarkollektionen men kan finnas kvar.
#23 Weiner Andsås säger
2014-10-03 11:25 - Anmäl

För övrigt måste jag berömma ditt mod att som nordbo gå in till en skräddare i UK bärandes en "Regimental Tie". Jag trodde denna typ av Faus Pas fortfarande var förenat med spöstraff och gatlopp.
#24 Olof Bernhardsson säger
2014-10-03 11:40 - Anmäl

#23 Jag har gått i skola i London...
Dessutom struntar jag i sådana trötta regler.
Tror inte gamla gubbklubbar, skolor eller regimenten har slipsar i shantung heller ;-)
#25 OlleBolle säger
2014-10-03 12:47 - Anmäl

#22: Tack för svar, Olof! Jag följer ditt råd.
#26 mys-gubben säger
2014-10-03 13:54 - Anmäl

Apropå kvalitet - synd bara att kavaj och byxor är för korta och kommer att upplevas som hopplöst förlegade inom ca. ett år. Nej ni skulle utifrån dessa premisser valt ett mer klassiskt snitt.
#27 andreas säger
2014-10-03 16:27 - Anmäl

Jag håller med #26 om kavajlängden men byxlängden är bra.
#28 Errol säger
2014-10-03 17:26 - Anmäl

Tack för personlig och bra artikelserie.

Tycker att kavajaxlarna passar dig mycket bra. Klart bättre än de mjukare italienska kavajer du visat bilder på tidigare.

Av någon anledning ser tyget betydligt grönare ut i del I av artikelserien. Kavajen upplevs nästan inte alls som grön när man ser slutresultatet.
#29 Hedåsgatan säger
2014-10-03 19:55 - Anmäl

Hmmm och vissa vill ha en längre kavaj...frack köper vi på nästa avdelning
#30 Jonas säger
2014-10-04 01:07 - Anmäl

Är också lite nyfiken på valet av kavajlängd. Är det medvetet för att inte betona din resliga längd?
#31 Mocka säger
2014-10-04 11:46 - Anmäl

#30 Fast en kort kavaj som den ovan framhäver ju detta om något så jag gissar att det är mer av personlig preferens och rådande trend.
#32 Olof Bernhardsson säger
2014-10-04 12:35 - Anmäl

Jag tycker att längden är rätt bra. Har de senaste åren vant mig vid lite kortare kavajer. När jag hade provningen med Luke så föreslog jag en längd men han ville göra min kavaj något kortare än vad jag föreslog. Han menade att en udda kavaj bör vara något kortare än en kavaj i en kostym. Jag tycker resultatet och längden blev riktigt bra och är glad att jag lyssnade på Luke. Det blir en bra harmoni och proportionerna känns rätt på något sätt.
#33 Mocka säger
2014-10-04 14:07 - Anmäl

Det är kul att läsa att du är så nöjd med resultatet Olof. Det är ju det viktiga om något och vore väldigt synd annars på en dyr bespoke-kostym från London.
Jag tycker verkligen att kostymen blev riktigt snygg, även om jag själv kanske hade lagt på någon centimeter på kavajen men det är allt.
#34 Fotografen säger
2014-10-05 16:25 - Anmäl

Bildredigeringen lämnar mycket att önska, kavajen ser inte alls grön ut utan mer brun/grå. Detta korrireras enkelt med rätt vitbalans. Det är väl därför många i kommenterna tror att det är en hel kostym.
#35 Mocka säger
2014-10-05 20:45 - Anmäl

Jag tyckte väl att färgtonen såg annorlunda ut på kavaj och byxa men jag trodde det var bilderna som gäckade. Nu begriper jag.
#36 Joe säger
2014-10-08 19:11 - Anmäl

Pants worn at hips always fails, they should have fixed buttons and to rock a nice pair of Albert Thurston instead
#37 Diddi säger
2014-10-20 09:12 - Anmäl

Den vänstra axeln är mer roped än den andra? Tycker mig se en rätt distinkt skillnad.
Annars riktigt fint #hantverk.
#38 Mr. No Limit säger
2014-10-20 09:16 - Anmäl

Bruna skor i stan? Inte vilken stad som helst heller... Det var djärvt. Fick du ens komma in i butiken?
Skicka
OBS! Detta forum är förhandsmodererat, dvs. alla inlägg som skrivs måste godkännas av en administratör innan de visas publikt.